22 dubna 2014

Květové šílenství......


Krásné slunné počasí posledních dnů
které je ovšem už minulostí, způsobilo explozi květů na záhonech. Tulipány se předhánějí v kvetení ale i také v mršení barev. Určitě to každý kdo má zahrádku znáte. Nakoupíte si krásné žlutočervené tulipány nebo i jiné zajímavé kombinace a rok po roce zjišťujete že se vá někam ztratili a na jejich místě jsou nějaké zvláštní barevné paskvily. Případně že vám přibývá nějak moc žlutých různě nevábně naředěných červenou.....ba co víc, že těch červených a žlutých je najednou převaha nad jinými barvami ač jste další nekupovali a naopak se vám někam poděly ty růžové, bílé a jiné barvy....A nemají to na svědomí vždy jen myši a hraboši. Jen se prostě projevuje to že žlutá a červená barva je tulipánům nejvlastnější a tak se prostě prosazuje na úkor těch jiných....i když je to někdy k vzteku.




Takto mi letos poprvé vyklvetly hyacinty které jsem koupila rychlené a po odkvětu zasadila do země. Květenství sice nic moc, ale stejně krásně a na dálku voněly....


Další z loňských rychlených květů. o tyhle plnokvěté petrklíče jsem hodně stála aby přežily protože to byla loňská novinka na trhu. Přežili, ale jen jedna rostlina. Ještě jsem měla žluté a červené. Je možné že ještě rozkvetou protože celou dobu mi tam rostou dvě rostlinky ale nekvetou. Tak se uvidí co to bude.....


I tito krasavci si už hoví přesazeni do země na záhonku před domem. Rozhodla jsem se že ho celý osadím petrklíči. Mají tam dobré podmínky, dost vlhkosti i nepřímé slunce V létě stejně zbytek záhonu zabírá ohromná hosta a okrasné trávy tak ať alespoň na jaře je záhon barevný.



Ovšem na ty následující tulipány žádná čerevená ani žlutá naštěstí nemá! Umějí si své barvy dobře ohlídat..... Bílozelená kombinace....



.....a tmavě fialová. Odrůda nese jméno Night Qeen. Noční královna.....



Aby nebylo té žluté málo, přidal se k tulipánům i kamzičník....






23 komentářů:

  1. Krásně ti to všechno kvete. Ten tmavě fialový tulipán mám taky, ten si naštěstí svoji barvu opravdu hlídá. Původně jsem si koupila 5 cibulek, ale už jich mám snad 20, na různých místech zahrádky. Rychlené hyacinty i petrklíče taky vždycky zasadím ven. Petrklíče ale málokdy přežijí víc než 2 sezony, je to škoda, jsou krásně vybarvené, ale asi tím rychlením ztrácí odolnost.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Sousedka rychlený petrklíče sází už několik let do zahrádky, která je situovaná stejně jak tenhle můj záhon před domem a jí tam jdou pořád krásně. Možná právě to vlhčí prostředí a ne plné slunce jim svědčí.....i já už tam mám některé třetí nebo čtvrtou sezónu a zatím jdou....

    OdpovědětVymazat
  3. krásný, narcisky si letos budu teprve kupovat

    OdpovědětVymazat
  4. Třeba šílenství, ale překrásné, Vendy! Zahrada ti nádherně kvete, tulipány i narcisy mám moc ráda, kdysi jsem je taky pěstovala a měla jsem dost druhů ... to bylo v minulém životě a na jiném místě. Zelený tulipán jsem ještě neviděla, vypadá hodně zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné květinové šílenství. Nemohu si vybrat, co mám chválit víc. Mám tyhle jarní květiny moc ráda, protože to jsou první barvy po šedivé zimě.

    OdpovědětVymazat
  6. Že kvěziny mění svou barvu, to už jsem se přesvědčila loni u chrizantém. Dnes jsem byla na zahradě, makala jsem jako šroubek, moc jsem nefotila, nestihla bych autobus,ale přece jen malinko jo a moje tulipány jsou první rok žluté a střapaté a některé hladké červené. Ale je i místo, kde jsem dala tulipány ze stejné várky a nevykvetl ani jeden, jen vylezpy listy. Asi je něco sežralo. Jeden má listy docela poškozené.

    OdpovědětVymazat
  7. Máš pravdu, je to šílenství, ale nááádhernýýý!   

    OdpovědětVymazat
  8. tady je to jako v zahradnictví! u tebe květy, u nás včera půl hodiny bušily kroupy. takže je po květech...

    OdpovědětVymazat
  9. Vendy, každý má nějakou úchylku ...   , a ta tvoje je navíc krásná.

    OdpovědětVymazat
  10. Hned je svět veselejší, když jsou kolem tebe barvy.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Che, a to kdybys ještě věděl o těch mých dalších úchylkách     

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: To je opravdu hodně stará odrůda. Přivezla jsem si je z chaty, rostly tam v lesíku na pozemku u místa kam kdysi vyvážel otec bordel. Tak jsem si je vzala domů....

    OdpovědětVymazat
  13. [8]: Naštěstí nám se to opět a zase vyhnulo! Takže doufám že to tak bude po celý rok...

    OdpovědětVymazat
  14. [6]: Tulipány jsou na to snad nejnáchylnější na to vracet se k původní barevnosti. To že ti vylezly jen listy znamená že jsou buď už moc hluboko nebo že nemají z nějakého jiného důvodu cibulky sílu vytvořit i květ, Případně že mateční cibule udělala hodně dceřinných. Kdy si je sázela a kdy si je naposled vyndavala?

    OdpovědětVymazat
  15. Taky mi zmutovaly tulipány. Měla jsem jen žluté, ale letos jsou strakaté. Červenožluté. Naštěstí chytly docela opěknou barevnost, takže mi to nevadí.

    OdpovědětVymazat
  16. Paráda, krásně ti to kvete, Night Qeen jsem měla víc cibulek a mám jen jedinou a jediný květ a vůbec mám nějaký pocit, že proti loňsku ubylo cibulek, zase mi to něco požírá. Ten zelený je taky zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Ona asi není moc ochotná se dělit. Červených se mi za tu dobu množství ztrojnásobilo, ale tuhle mám za pět let tak čtyři cibulky květuschopné.....

    OdpovědětVymazat
  18. [17]:Je to jasný, ty obyčejný prostě kvetou a množí se a jsou i relativně zdravý, ale jak je to trošku přišlechtěné, je problém.

    OdpovědětVymazat
  19. téda! u nás tulipány ještě vyspávají....

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: To máš se vším...

    OdpovědětVymazat
  21. [19]: No po včerejším slejváku a kroupech (taky už k nám došly) jsou vcelku K.O.

    OdpovědětVymazat
  22. Tohle je nádherné květinové šílenství, pestré jarní barvy, veselé a slunečné.

    OdpovědětVymazat
  23. Krásné barvičky, krásné kytičky.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....