21 prosince 2013

Jakoby se nic nestalo....


Setkání po letech, které jsme
s dcerou absolvovaly před návratem domů
jakoby předešlo o několik dní tohle TT. Několikrát jsem se zmínila o dost těžkém prvním manželství.
Poznala jsem na vlastní kůži co to je domácí násilí a psychický teror. Co je to život s alkoholikem i jak je těžké rozhodnutí od partnera odejít. I když si každý kdo to nezažil řekně Ta ženská je blbá, proč si to nechá líbit? Ale věřte mi, není to vůbec jednoduché. Zvlášť když má člověk malé dítě a je bez prostředků. Je pravdou že v té době ještě musel zaměstnavatel vaše místo držet takže návrat do práce byl vcelku jednoduchý.
Měla jsem ale velkou oporu jak v mých rodičích, tak i v manželových. Oni byli ti kdo pro mne přjeli když už všechno dospělo do takového stádia že odchod byl jediné řešení a to i v zájmu bezpečí jak mého tak dceřinného.
Oni byli ti kdo mi pro prvních pár dnů zajistili azyl u nich v domě.
A oni byli ti kdo zaplatili nejvyšší daň když neviděli svou jedinou vnučku vyrůstat, jít do školy, prožívat s ní první zklamání v lásce a utěšovat jí.

Zmínila jsem tu i jak letos v létě se dostavil příslušník policie aby na dceru vychrlil že její otec je v blázinci. Byl to spíš šok pro mne než pro ní, protože ač jsem jí nikdy nic neřekla ona sama si to poskládala z různých souvislostí už dávno ale nebrala prostě nikoho jiného za svého otce než mého nynějšího muže. Tak je pravdou že si ani nemohla (naštěstí) na nic pamatovat protože naštěstí jsem odešla včas když ještě jí nebyly ani dva roky.
Mně se ale ohroně ulevilo protože jsme se mohly svobodně bavit o tom co kdysi bylo a nemusela jsem si dávat pozor na nějaké podřeknutí.
A překvapila mne ještě něčím jiným a to že by se ráda se svými dalšími prarodiči setkala. Různé okolnosti tomu nějak nepřály, až teprve teď když jsme byly v Praze. Domluvily jsme se s extchýní že se sejdeme než pojedeme domů. A tak jsme s určitým rozechvěním u obou z nás vyrazily směr Budějovická. Ovšem malý zádrhel tu byl. Vlastně dva. Za tu dobu se to okolo metra dost změnilo a za druhé j měla jen telefon na pevnou a ne na mobil a přeci jen když někoho třicet let nevidíte je určitý problém s identifikací....ale nakonec zafungovalo to srdeční spojení a my si konečně po těch dlouhých letech stály tváří v tvář.

Zašly jsme si do restaurace a za celé tři hodiny jsme tak trochu zavřely pusu jen u jídla....Překvapilo mne kolik toho dcera má se svou babičkou společného. Že á některé a zrovna ne příjemné vlatnosti po svém otci bylo jasné už za jejího dospívání, ale teď se ukázalo že její některé další vlohy jsou dědictvím po prarodičích.
Ale co bylo nejhorší krotit babičku v tom že nám chtěla pořád něco kupovat. Jak jsme se na něco o chvilku dýl zadívaly už nám to chtěla kupovat. Když jsme jí krotily tak nám pořád říkala že nám toho tolik dluží tak ať jí to dopřejem alespň trochu vrátit. Nakonec aby jí to nebylo líto jsem si vybrala svetr a dcera čepici. Nejvíc ale já dlužím jí, za to že nám dal ex pokoj a že netrval na tom aby si mohl brát dceru byla její zasluha. Zakázala mu to protože moc dobře jako učitelka viděla následky toho jak vypadaly děti po návštěvách u rozvedených rodičů i to jaké nebezpečí by hrozilo. Každá jeho volná chvíle patřila hospodě a alkoholu a proto nechtěla aby si dceru bral. I za cenu toho, že oni jí už nikdy neviděli....
A dneska se naše nově navázané vztahy ještě víc prohloubily. V tom nakupovacím fofru dcera tu čepici kterou si vybrala, nakonec v tom butiku nechala. Byla z toho hodně smutná ale nějak to přešla. Dneska ale zazvonil pošťák a dával mi pro ní balíček. Ano, domníváte se správně. Byla v něm ta zapomenutá čepice.....


21 komentářů:

  1. To je před Vánoci krásné pozitivní čtení. Uplně to vidím všechno před sebou jako film z červené knihovny. Já jsem zažila něco podobného, jen naštěstí ne opilého manžela, ani fyzické napadání, ale puntíčkářské a psychické utlačování jedináčka, o kterého maminka pečovala tak úzkostlivě i po svatbě, že se to těžko snášelo. Byl hrubián verbálně a já se mnohokrát chystala odejít, ale nebylo kam. Nebyla ta pomocná ruka a se třemi dětmi se nastěhovat k rodičům, to nešlo. Tak jsem zůstala a nějak jsme to vydrželi a navzájem se srovnali. A tak moc dobře chápu ženy, které trpí a nemají šanci odejít. Opravdu to není jednoduché. A to setkání, o kterém píšeš po letech je opravdu dojemné.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi sis taky odžila svoje co? Některé vztahy jsou opravdu složité a je těžké se z nich nějak dostat. Ale zvládlas to a to je dobře. Hezké svátky Vendy.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, užila jsi si svoje. Měla jsi kliku, že tě jeho rodiče podpořili a vzali k sobě. Jeho matka je určitě rozumná a chytrá žena, když synovi zakázala styk. Zažila jsem to na vlastní kůži, jaké to přináší problémy.

    OdpovědětVymazat
  4. Takové příběhy se prostě nevymyslí, to píše sám život. Přeji, ať už je jen a jen lépe a ať vztahy s babičkou nic nepošramotí .

    OdpovědětVymazat
  5. No, nemělas to lehké! Těžko tohle hodnotím. Nikdy jsem osobně nezažil vztah, který by nebyl založený mimo jiné i na normální lidské úctě. Když to tak vezmu, i když jsem rozvedený, nikdy jsem ve vztahu nebyl s nikým doopravdy na kordy, tak se mi taková špatná zkušenost hůř představuje.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Nakonec jsme to ustály, i když dcera si dodnes nese následky v podobě problémů s psychikou a minimálním sebevědomím a zřejmě i určitým problémem ve vztazích s muži....a rozhodně o úctě z jeho strany se nedá ani náhodou mluvit. I já jsem zvědavá co se z toho vyvrbí....

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:Problém je v tom, že oni si museli vzít svého syna jako ležícího pacienta domů k sobě a tak těch setkání bude asi míň, protože oni nemohou moc nikam jezdit vzhledem k věku i k problémům zdravotním...

    OdpovědětVymazat
  8. [3]:Bohužel dost pozdě, ale pořád lepší než nikdy. Alespoň trochu a na chvíli si mohou Lucku užít.

    OdpovědětVymazat
  9. [2]:Někdy nás ty vztahy ovlivňují třeba i nevědomky celý život. Hezké svátky i tobě.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]:V tomhle člověku se mísilo všechno dohromady, agresivita slovní i fyzická, puntičkářství....nicméně jsme to zvládly a dneska už jen nad tím mohu pokrčit rameny....

    OdpovědětVymazat
  11. Konec zní jak z pohádky. Užili jste si toho dost, tak si myslím, že si to zasloužíte.

    OdpovědětVymazat
  12. Nebyl to lehký život, ale bohužel, důležité je, že jste se mohli setkat.

    OdpovědětVymazat
  13. Konec dobrý, všechno dobré. A čas alespoň něco zahojí. Alkohol je prevít. Také o tom vím své. Tak na lepší časy!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je krásnej příběh o dobrých lidech. Moc ti i dceři přeju, že jste do dokázaly a prožily.

    OdpovědětVymazat
  15. No vidíš, další pohádkový dědeček, co vrací ztracené věci

    OdpovědětVymazat
  16. [15]:V tomhle případě spíš babička . Já jí říkala že se na to má vykašlat, volala jsem jí, když na to dcera doma přišla jestli jí třeba nemá ona v kabelce. Uvidíme co přinese čas.

    OdpovědětVymazat
  17. [14]:Už pro ty ztracený leta jsem moc ráda že dcera sama na to setkání tlačila.

    OdpovědětVymazat
  18. Přes krušné chvilky je tohle příběh tak trochu jak z pohádky. Nebo jak z bakalářů. Je moc fajn, že jste se takhle sešly. Myslím, že rodiče tvého bývalýho to fakt muselo trápit a je dobře, že poznali svou vnučku, i když nebyli u jejího vyrůstání. Ale lepší pozdě, než nikdy.

    OdpovědětVymazat
  19. Nejvíc se mi líbí ten dobrý konec.

    OdpovědětVymazat
  20. Takovéhle setkání v předvánočním čase musel být velký zážitek.Tohle může napsat fakt jen život sám   

    OdpovědětVymazat
  21. ....aneb Život píše romány....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....