05 prosince 2013

Advent - klid nebo šílenství?


Ačkoli advent znamená období
zklidnění po hektickém roce čím dál tím víc spíš než to
připomíná šílenství těsně před vypuknutím války. Lidé berou ochody útokem hodným leckteré pěšácké roty, perou se o košíky jak vojáci o každičký zákop, aby se pak po hlavě vrhli na zteč regálů....
A to že má být čas klidu, rozjímání a přemýšlení nad uplynulým rokem? Pche!!! Tento trend každoročně postihuje nejen hlavní město, ale i města krajská, okresní i ta zcela malá pokud se pyšní alespoň jedním z hyper, super či jiným marketem. Pozoruju to šílenství pěkně zdálky, protože jsme už před lety po dohodě s dospělými dětmi vánoce jaksi zrušili. Maximálně se pro vůni a atmosféru napeče něco cukroví, ozdobí okna truhlíky ale hlavně...je klid! Ten který by správně o adventu měl být. Žádné hektické shánění dárků, vyšilování nad tím že mi někdo pod rukou sebral ten nejlepší kus masa, že zrovna přede mnou došli rohlíky, mléko, jogurty, majonézy a jiné a jiné lahůdky které se prostě MUSÍ objevit na štědrovečerním stole....jen proto abychom po svátcích spouštěli v lepším případě litanie nad tím kolik kilo nám přibylo na kontě, v horším případě se zotavovali po žlučníkovém záchvatu z nadmíry konzumovaných laskmin a smažených věcí....

Ale i já, člověk pragmatický čas od času roztaju a nechám se vtáhnout do atmosféry adventních nedělí, nejen tím že zapálím každou adventní neděli novou svíčku, ale nechám se i dotáhnout na takovou akci jako je slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Tak co si budem vyprávět hlavně! kvůli focení!! Na takovou akci mne vytáhla první adventní neděli dcera do Ústí nad Orlicí. Představa punčíku, grogu nebo svařáku byla natolik lákavá, že jsem neodolala, nacpala foťák do kabelky a vyrazily jsme. Vlakem. To aby se dal ten svařáček apod. vychutnat bez následků.
Náměstí bylo vcelku vylidněné, stálo zde pár stánků různých charitativních organizací, nějaký ten stánek s pochutinami a pak dva nebo tři stánky právě s oněmi zahřívadly. Ovšem ta byla tedy hodně velkým zklamáním. Punč vlažný a svařák? Sice hodně horký, ale spíš to byla horká voda svařená s kořením okolo které proběhlo víno trapem a zmizelo v dáli....Alespoň to tedy splnilo ten účel že se člověk zahřál. Myslím že klidně jsme mohly jet i tím autem, protože po těhle chudinkách by dcera asi nenadýchala ani ň.
V pravidelných intervalech se ozýval zvonek Ježíškovi pošty, ježíškovský pan pošťák se mile na děti usmíval, radnice se hrdě vypínala krásně nasvícená do tmy a mě bylo tak nějak fajn. Dokonce se dá říct, že i ta předvánoční nálada mi tak nějak zaklepala na srdíčko. A našla jsem krásný kostel, kterého jsem si nikdy nevšimla....


Zvonek Ježíškovi pošty



Těm krásným andělíkům jsem neodolala a jednoho si koupila na dveře domů....a pak jsem tam našla pár kouliček dělaných řezaným patchworkem neboli stylem kimekomi....


Radnice a boční ulička která vede na krásné malé náměstíčko s krásným kostelem....


....bylo v něm sice už tma, ale pokus s bleskem se docela vydařil. Jen vitrážové okno svítilo do tmy....


I v oknech kanceláří Městské policie zářila vánoční světýlka


Než se strom rozsvítil....nesvítila žádná výzdoba, ale když se rozsvítil....


.....rozsvítily se i boční ulice a jeden z domů na námku.


15 komentářů:

  1. Pěkně jsi to napsala. Já sice Vánoce neruším, kupuji dárky vnoučatům a mamince, ale v napúrostém klidu a většinou na internetu. Nyní když jsem v důchodu, tak zvládám v poklidu i ty předvánoční přípravy a nehroutím se tím, že nestíhám. Také mám ráda atmosféru večerního města, ale letos jsem na rozsvícení stromečku nebyla. jarmark je na náměstí až do Vánoc a tak je času dost.  Vánoce mám ráda. Nejsem věřící, ale právě tu pokojnou atmosféru si nenechám vzít a vnutit si komerční šílenství? Ani náhodou.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud  jde člověk jen za očními prožitky, je to pěkné, jinak. Koukali jsme vždy na výzdobu v ulicích, je to teď již u nás omezené.Také lze koukat z tepla na záběry z kamer umístěných na obou náměstích a nádraží a je to zvláštní pohled. S kluky jsme chodívali na takové akce, ale nějak to necháváme  proplynout...Ty tvé záběry jsou moc hezké, kostel, strom, světla, to se mi moc líbí. Vitrážové okno máme u nás v kostele také u nás je totiž firma pana Hoplíčka vyrábí...a nejen okna.

    OdpovědětVymazat
  3. Já chci taky někam Ale aby byl i sníh...snad v So?

    OdpovědětVymazat
  4. Advent na takovém malém náměstíčku, musí býk krása. Byla jsem jednou na Staromáku a to je hotové peklo, tak už tam nejezdím, hlava na hlavě, lidé do sebe strkají....žádná pohoda.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano Blog.cz mne už začíná zase vytáčet....

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Bylo to příjemné, i když i tam pak bylo docela těsno

    OdpovědětVymazat
  7. Jak před vypuknutím války, to je přesné... to mě nikdy nenapadlo

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Já to mám tak trochu zvláštně nastavené. V obchodech nesnáším návaly a fronty, to rovnou odcházím, ale na ulicích mám ten cvrkot a ruch moc ráda. Moc mi to tu na vsi chybí a tak při každé možné příležitosti si to užívám v Praze nebo alespoň v okolních městech... Já taky pokud se dárky ještě nakupovaly raději brouzdala po obchodech než na netu, tam mne nic nenapadalo za to v obchodech ano. Ale popravdě teď jsem spokojená. Nic se neshání, člověk se nestresuje, prostě paráda....myslím že nad všechny dary je důležitá rodinná pospolitost a láska a to se stejně žádným darem nedá ocenit....

    OdpovědětVymazat
  9. Tak vidis Vendy ze na tebe dychly Vanoce,ono asi zalezi jen na nas,jak si to zaridime. U nas je to tak,ze si darky kupujeme jen my dva s Karlem a se znamymi jen takove malickosti,kazdy ma vsechno a vejit se do gusta je tezke,takze se to odbouralo.

    OdpovědětVymazat
  10. Když někoho baví se v takovém požehnaném období honit, proč bych mu to vymlouval? Pak se jen směju, když si stěžuje, jak to bylo šílené, jak nic nestíhal a co se všechno nepovedlo .

    OdpovědětVymazat
  11. V Ústí mají krásnou vánoční výzdobu

    OdpovědětVymazat
  12. Tak, kde je můj komentář

    OdpovědětVymazat
  13. [8]: Naprosto souhlasím. Dárky ano, ale nemusí jich být hromada. Důležité jsou jiné věci

    OdpovědětVymazat
  14. My jsme vánoce nezrušili, ale mladým dám peníze, oni si nakoupí dárky a dají si je pod stromeček k nám. Já k nim vždycky ještě něco přikoupím, aby měli překvapení. Pro mamku, přítele a jeho rodiče kupuju většinou praktické dárky, jako CD, whisky, ... a tak.   

    OdpovědětVymazat
  15. Nechodím po obchodech a letos opravdu prožívám advent v klidu, tak, jak jsem si předsevzala. Dárky jsem nakoupila přes internet, takže promyšleně a ne v nějakém chvatu, abych nakonec přinesla domů i to, co jsem nechtěla.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....