02 září 2013

Patří už k podzimu....


Dozrávání ovoce všelikého
patří k atributům pozdního léta a brzkého podzimu. Čas švestek do kterého tvrdil staříček že nevydrží, jablíček malináčů, špendlíků, mirabelek, slív....jeřabin. Ty nás zdobili jako malé na konci prázdnin v navlečených dlouhých hadech korálů a náramků. Připadaly jsme si jako luční víly, jimi ozdobené a s věnečky ze zbytků chrp a kopretin. Rostly na každé mezi a v hájcích a spolu s výjezdem kombajnů do polí jejich červenání signalizovalo že čas her se krátí a zase nás čeká návrat do města a školních lavic.
Před nedávnem jsem vám tu dělala chutě fotkou mirobalánu a o kterém jsem psala že jeho plody byly sice krásné na pohled, nicméně k jídlu nebyly vůbec.
Teď když jsem šla v pátek na houby, po cestě jsem si dopřávala právě už z těch švestek, ochutnala krásně tmavé a hlavně už sladké a měkké plody mirobalánu, jablíčko sice krásné utrhla, leč bylo chuti nevalné, i arónie byla na cestě a tak jsem si ďobla. Než jsem došla do lesa ochutnala jsem ze všeho co se po cestě nabízelo...
Marie Terezie začala s výsadbou ovocných alejí kolem cest proto, aby nabízely pochodujícím vojskům úkryt v krajině, stín a občerstvení. Byl to i přes svůj původní ne zrovna mírumilovný důvod nápad skvělý. A pokračovatelé kteří vysazovaly ovocné stromky i podél těch nejužších polních cestiček si zaslouží poděkování.
Protože čím bychom se mi poutníci v míru osvěžovali za teplých dní pozdního léta a brzkého podzimu?


Teď už byly nejen krásně vybarvené, ale i slaďounké a šťavnaté...




Vypadaly na stromě už zdálky nádherně, pak i zblízka. Ale chuť byla nevalná....staré jablůňky podél cest....dávno překonané odrůdami chutnějšími.



Černý jeřáb, Arónie černoplodá. Přezdravé to plody. A chutnají moc našim papouškům. Z jedné strany byly plody pečené, není to tak dlouho když tu hořelo pole pod kterým ty stromky rostou a žár je z jedné strany upekl....

20 komentářů:

  1. Nádherná fotoreportáž a půvabné fotečky atributů podzimu. Hezké dny přeji!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné obrázky! Škoda, že se podzim tak nezadržitelně blíží.

    OdpovědětVymazat
  3. Martin V2/9/13 14:04

    Musím se zastat starých odrůd. Máme u louky tak vynikající panenská jablíčka, kam se na ně "moderní" odrůdy hrabou! Sice jsou malá a některá trochu ošklivá, ale chuťově skvělá.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]:Taková jsem našla na chatě na procházce. Taková ty klasická malá panenská. A ty byly! Ale tyhle tedy nic moc....

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně napsaný článek.Taky se zastanu starých odrůd,třeba taková "Goldparmäne",chutná skvěle,ale k jídlu je teprve od října.Na nezralé ovoce jsem dost opatrná,kyseliny můžou způsobit různé obtíže.

    OdpovědětVymazat
  6. Pochválil by to tady znovu, ale moje kecy neprocházejí schvalovacím řízením?

    OdpovědětVymazat
  7. [6]:Milý Psíku, neboj, procházejí, jen u té hádanky mám zatím skryté odpovědi, takže se tu neobjevil ani tvůj koment. Jsem moc ráda že za a)ses tu zas ukázal a za b) že se ti moje díla líběj . Pochvala mě moc těší!

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Máme tady na zahradě ještě po německých majitelích Sudetskou renetu, a ještě jedno jablko, to jsem nikde nenašla, je takové žluté soudkovité a chutná a voní po banánech. A to je opravdu vynikající. Ty renety jsou dobré jen ze stromu utržené, jinak hned moučnatěj a jsou suché bez šťávy....Ta jedna je přeroubovaná Spartanem, teď na podzim z ní ty staré větve ořežem a necháme jen ten rozrostlý roub.

    OdpovědětVymazat
  9. Velmi chutné fotečky!    Moc pěkné!

    OdpovědětVymazat
  10. To bys nevěřila, k čemu mi tvoje fotky dopomohly. Je mi nějak "rozdutě" a teď mi došlo, kolik jsem snědla švestek

    OdpovědětVymazat
  11. U nás nejsou ještě švestičky zralé. Fotky jablíček, jejich vybarvení je úchvatné.

    OdpovědětVymazat
  12. Příroda nám nabízí své dary

    OdpovědětVymazat
  13. To je hezké podzimní psaní, úplně si pamatuju ten pocit z dětství, kdy jsme cítili ve vzduchu, že léto i prázdniny jsou fuč, každý rok se mi to připomene a ty plody na fotkách vypadají moc krásně a chutně, i když nechutnají v reálu . Taky máme s holkama na procházce po cestě švestky, když jsme šly na posledy byly nazelenalé a teď už budou výborné, ale zrovna prší a pak si myslím, je nám vyzobou slivovice chtiví ...Mám ráda, když si na procházce můžeme utrhnout nějaké ty plody, už to moc nebývá - děláme si srandu vždycky, že si děláme v břichu míchaný kompot...Tak snad nějaké to trnkobraní ještě u nás proběhne . Měj se moc hezky a díky za milý komentář u mého sobotního článku.

    OdpovědětVymazat
  14. [10]: Já moc švestky nemusím, určitě raději mám třešně. Ale takhle na procházce se hodí tu a tam nějakou slupnout....

    OdpovědětVymazat
  15. [11]: Ona z dálky úchvatně vypadala, i zblízka. Jen to chutnání nic moc....

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Víc všelikých takových chutí než tady je u cest na chatě, tam těch jablíček, hrušek, švestek a mirobalánů je o dost víc. A taky si tam dělám míchaný kompot . Jen letos asi nic nestihnu, zatím nejbližsí termín kdy tam pojedu je třetí týden v září tedy jestli nebude počasí nějak echt hnusný...nemáš zač děkovat, vím jaké to je zlé z vlastní zkušenosti....

    OdpovědětVymazat
  17. Krásné fotky, hend bych si nějaké ovoce dala. když ho musím kupovat,  je to tragédie.

    OdpovědětVymazat
  18. ňam! a áron, no nám už taky pěkně dozrál

    OdpovědětVymazat
  19. Vůbec jsem nevěděla, že je to jedlé.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....