Dozrávání ovoce všelikého
patří k atributům pozdního léta a brzkého podzimu. Čas švestek do kterého tvrdil staříček že nevydrží, jablíček malináčů, špendlíků, mirabelek, slív....jeřabin. Ty nás zdobili jako malé na konci prázdnin v navlečených dlouhých hadech korálů a náramků. Připadaly jsme si jako luční víly, jimi ozdobené a s věnečky ze zbytků chrp a kopretin. Rostly na každé mezi a v hájcích a spolu s výjezdem kombajnů do polí jejich červenání signalizovalo že čas her se krátí a zase nás čeká návrat do města a školních lavic.
Před nedávnem jsem vám tu dělala chutě fotkou mirobalánu a o kterém jsem psala že jeho plody byly sice krásné na pohled, nicméně k jídlu nebyly vůbec.
Teď když jsem šla v pátek na houby, po cestě jsem si dopřávala právě už z těch švestek, ochutnala krásně tmavé a hlavně už sladké a měkké plody mirobalánu, jablíčko sice krásné utrhla, leč bylo chuti nevalné, i arónie byla na cestě a tak jsem si ďobla. Než jsem došla do lesa ochutnala jsem ze všeho co se po cestě nabízelo...
Marie Terezie začala s výsadbou ovocných alejí kolem cest proto, aby nabízely pochodujícím vojskům úkryt v krajině, stín a občerstvení. Byl to i přes svůj původní ne zrovna mírumilovný důvod nápad skvělý. A pokračovatelé kteří vysazovaly ovocné stromky i podél těch nejužších polních cestiček si zaslouží poděkování.
Protože čím bychom se mi poutníci v míru osvěžovali za teplých dní pozdního léta a brzkého podzimu?
Teď už byly nejen krásně vybarvené, ale i slaďounké a šťavnaté...
Vypadaly na stromě už zdálky nádherně, pak i zblízka. Ale chuť byla nevalná....staré jablůňky podél cest....dávno překonané odrůdami chutnějšími.
Černý jeřáb, Arónie černoplodá. Přezdravé to plody. A chutnají moc našim papouškům. Z jedné strany byly plody pečené, není to tak dlouho když tu hořelo pole pod kterým ty stromky rostou a žár je z jedné strany upekl....
Nádherná fotoreportáž a půvabné fotečky atributů podzimu. Hezké dny přeji!
OdpovědětVymazatKrásné obrázky! Škoda, že se podzim tak nezadržitelně blíží.
OdpovědětVymazatMusím se zastat starých odrůd. Máme u louky tak vynikající panenská jablíčka, kam se na ně "moderní" odrůdy hrabou! Sice jsou malá a některá trochu ošklivá, ale chuťově skvělá.
OdpovědětVymazat[3]:Taková jsem našla na chatě na procházce. Taková ty klasická malá panenská. A ty byly! Ale tyhle tedy nic moc....
OdpovědětVymazatKrásně napsaný článek.Taky se zastanu starých odrůd,třeba taková "Goldparmäne",chutná skvěle,ale k jídlu je teprve od října.Na nezralé ovoce jsem dost opatrná,kyseliny můžou způsobit různé obtíže.
OdpovědětVymazatPochválil by to tady znovu, ale moje kecy neprocházejí schvalovacím řízením?
OdpovědětVymazat[6]:Milý Psíku, neboj, procházejí, jen u té hádanky mám zatím skryté odpovědi, takže se tu neobjevil ani tvůj koment. Jsem moc ráda že za a)ses tu zas ukázal a za b) že se ti moje díla líběj . Pochvala mě moc těší!
OdpovědětVymazat[5]: Máme tady na zahradě ještě po německých majitelích Sudetskou renetu, a ještě jedno jablko, to jsem nikde nenašla, je takové žluté soudkovité a chutná a voní po banánech. A to je opravdu vynikající. Ty renety jsou dobré jen ze stromu utržené, jinak hned moučnatěj a jsou suché bez šťávy....Ta jedna je přeroubovaná Spartanem, teď na podzim z ní ty staré větve ořežem a necháme jen ten rozrostlý roub.
OdpovědětVymazatVelmi chutné fotečky! Moc pěkné!
OdpovědětVymazatTo bys nevěřila, k čemu mi tvoje fotky dopomohly. Je mi nějak "rozdutě" a teď mi došlo, kolik jsem snědla švestek
OdpovědětVymazatU nás nejsou ještě švestičky zralé. Fotky jablíček, jejich vybarvení je úchvatné.
OdpovědětVymazatPříroda nám nabízí své dary
OdpovědětVymazatTo je hezké podzimní psaní, úplně si pamatuju ten pocit z dětství, kdy jsme cítili ve vzduchu, že léto i prázdniny jsou fuč, každý rok se mi to připomene a ty plody na fotkách vypadají moc krásně a chutně, i když nechutnají v reálu . Taky máme s holkama na procházce po cestě švestky, když jsme šly na posledy byly nazelenalé a teď už budou výborné, ale zrovna prší a pak si myslím, je nám vyzobou slivovice chtiví ...Mám ráda, když si na procházce můžeme utrhnout nějaké ty plody, už to moc nebývá - děláme si srandu vždycky, že si děláme v břichu míchaný kompot...Tak snad nějaké to trnkobraní ještě u nás proběhne . Měj se moc hezky a díky za milý komentář u mého sobotního článku.
OdpovědětVymazat[10]: Já moc švestky nemusím, určitě raději mám třešně. Ale takhle na procházce se hodí tu a tam nějakou slupnout....
OdpovědětVymazat[11]: Ona z dálky úchvatně vypadala, i zblízka. Jen to chutnání nic moc....
OdpovědětVymazat[13]: Víc všelikých takových chutí než tady je u cest na chatě, tam těch jablíček, hrušek, švestek a mirobalánů je o dost víc. A taky si tam dělám míchaný kompot . Jen letos asi nic nestihnu, zatím nejbližsí termín kdy tam pojedu je třetí týden v září tedy jestli nebude počasí nějak echt hnusný...nemáš zač děkovat, vím jaké to je zlé z vlastní zkušenosti....
OdpovědětVymazatKrásné fotky, hend bych si nějaké ovoce dala. když ho musím kupovat, je to tragédie.
OdpovědětVymazatňam! a áron, no nám už taky pěkně dozrál
OdpovědětVymazatPěkné psaní i fotky
OdpovědětVymazatVůbec jsem nevěděla, že je to jedlé.
OdpovědětVymazat