11 července 2013

Buchta ŽAVES....


Buchta zvaná ŽAVES(ŽÁdné VElké Sra..í) nebo též buchta chalupářská,
mne provázela celým dětstvím. Je to buchta lehká na práci a má univerzální použití. A proč chalupářská? Dá se totiž upéct všude tam kde je buď trouba nebo remoska a na odměření ingrediencí a jejich smíchání vám postačí jen polévková lžíce. Zastoupí jak bábovku, tak ovocný koláč s drobenkou či klasickou bublaninu.
I u mne je prazákladem všeho pečení a používám jí jako základ pro spoustu dobrot.
Rozpis je buď na velký plech nebo na malý pekáček či bábovku. Na plech jsou poměry v závorkách.

Základní recept je tento:

20 (25) lžic hrubé mouky
20 (25) lžic mléka
10 (15) lžic cukru krupice
10 (15) lžic oleje
1 (2) celá vejce
1/2 (1) prdopeč
1 vanilkový cukr

Ingedience smícháme v míse a je hotovo. Tedy máme tak základní těsto které se hodí skvěle na koláč ze žmolenkou. Pokud ale si chceme dopřát luxusnější variantu dáme do těsta jen žloutky a z bílků ušleháme sníh. To se hodí na řezy s polevou.Dalším vylepšením a to na bublaniny nebo na bábovku je když nejdříve vyšleháme žloutky z cukrem a olejem z bílků opět sníh, přidáme zbytek ingrediencí a nakonec vmícháme sníh. Získáme tím lehké těsto. A když si do půlky z něj nasypeme kakao máme rázem základ na mramorovanou bábovku. Přidávat můžeme namleté oříšky, kokos, mandle, rozinky (nejlépe namočené v rumu) tedy co jak kdo má rád. Sice jsem se jednou pokoušela dávkování zvážit, ale stejně dodnes používám polévkovou lžíci. Hodí se to právě všude tam kde chci zaperlit ale není po ruce váha....jen doma jsem míchání lžící vyměnila za stojací šlehač a otočnou mísu.

Tuhle buchtu nám vždycky pekla maminka na chalupě o prázdninách, my si nanosili borůvky, jahody nebo třešně a pak seděli na hrázi na kamenech a cpali se k prasknutí. Nutno dodat že jsme tím trápili maminku skoro obden, protože pořád bylo co sbírat a z čeho péct....a jelikož vajíčka byla ta správně domácí, mléko od krav a náplně z lesa byla to vždycky žluťoučká a šťavnatá dobrota!


DOBROU CHUŤ !

24 komentářů:

  1. Buchta mám moc hezké jméno! Snadné k zapamatování! Já vlastně podobnou dělám, ale ne na lžíce, ale na hrnky. Moc hezky mile jsi nám to napsala. Pěkně jsi mne inspirovala, taky asi něco udělám!

    OdpovědětVymazat
  2. VendyW,když to tak čtu,musela jsi mít nádherné dětství,lesy,vody,koláče,parta. Buchtu zkusím,možná i dneska o přestávce.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Prázdniny na vsi na rozdíl od života na vsi byly úžasné. A zvlášť tam kde jsme tu chalupu měli byla skvělá zevlovačka. Rybník hned u baráku, kolem spousty a spousty lesů, dětská parta....jako městské dítě jsem si víc nemohla přát! Za to teď tvrdě trpím....

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, recept jsem si opsala a jdu natrhat rybíz a upeču. Miluji takovéto recepty. Žádné velké s***í. Jak se někde musí cukr se žloutky míchat do pěny a pak šlehat sníh, prchám. Kdysi jsem pekla ráda, ale co jsem musela týdně péct jinou buchtu synovi na intr a nesmím cukr, tak mě vášeň opustila. Stejné to mám se zavařováním. Dřív jsem zavařovala jak Menšíkova maminka. Dnes si to raději koupím.

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto buchtu pekla už moje matka.

    OdpovědětVymazat
  6. To je dobrý recept. mám podobný, také jsem nyní z něho pekla rybízový koláč.Žmolenka, to je drobenka? (cukr, mouka ,máslo)Takové recepty miluju.

    OdpovědětVymazat
  7. My jsem jezdili na chmel a u záchodů byl na zdi nápis: Zde se pracuje metodou ŽAVES

    OdpovědětVymazat
  8. Bezva buchta, Vendy. Já dneska dělala něco podobného. Dostali jsme od sousedů misku třešní, tak jsem udělala "ŽAVES" tvarohový koláč. Tu tvoji buchtu vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  9. Podobnou mám dnes od dcery v troubě. A ty jsi mě tak naladila a moje ponurá nálada k tomu....navzdory pozdní hodině ji jdu ochutnat

    OdpovědětVymazat
  10. Žaves = SEŽEH (=sežeru hned)

    OdpovědětVymazat
  11. A dnes nutíme děti, aby u jídla seděly způsobně u stolu a nedrobily...   

    OdpovědětVymazat
  12. [11]:No jó, no....ale tohle byly prázdniny a to se smělo   

    OdpovědětVymazat
  13. [10]:Tak tohle u nás platí stopro!

    OdpovědětVymazat
  14. [9]:bys mě pak ale nenadávala že ti kazím hubnoucí morálku! Dost na tom že jí kazím sama sobě

    OdpovědětVymazat
  15. Byla jsem strašně zvědavá, co znamená to žaves - no boží, rozesmála jsi mě . Přesně takové recepty mám nejradši. A ta buchta vypadá fakt krásně už na té fotce. Mňam

    OdpovědětVymazat
  16. [6]:Jo, jo já spíš mám zažitou tu žmolenku než drobenku....

    OdpovědětVymazat
  17. [7]:Ano to bylo heslo na mnoha pracovištích. S tímhle názvem pro tu buchtu přišel můj strýc o prázdninách, když byl na chalupě bez manželky a prohlásil že by měl na něco chuť a moje mamča ji promptně během 45 minut servírovala. Sice ještě teplou ale o to byla lepší.

    OdpovědětVymazat
  18. [15]:Jo, tohle je ta poslední nejluxusnější verze, tudíž šlehaná vejce s olejem....

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý název a vypadá hodně dobře

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrých a jednoduchých receptů není nikdy dost. Nemám čas se crcat se složitostmi a protože Medvěd vyžaduje sladké snídaně, razím heslo, že v jednoduchosti je krása

    OdpovědětVymazat
  21. Tak mne ta Tvoje záhadná buchta konečně zavedla k tobě. Viděla jsem tě všude, ale až teď jsem přišla. Tento recept znám jako měřený na hrnečky a půl hrnečky, ale je fakt, že to je úžasně rychlé! Díky za připomínku! Až budu mít ovoce, určitě to vyzkouším zase po nějakém čase.

    OdpovědětVymazat
  22. [20]:Mě na ní vyhovuje to že si jí můžu udělat i na chatě kde nemám žádný šlehač, nic. Pěkně zamíchám lžíci a je hotovo. Za to bábovková forma tam je ještě po biootci naprosto skvělá, takže když nejsou zrovna třešně jako letos tak si udělám bábovku

    OdpovědětVymazat
  23. [21]:Tak to jsem ráda že tě něco tak prozaického ke mě dovedlo! Takže Vítej! a doufám že se uvidíme i častěji a  nejen kvůli buchtě

    OdpovědětVymazat
  24. Taky mám ráda jednoduché pečení. Myslím že je to obdoba hrnkové buchty, jednoduché rozdělení surovin, smixovat a upéct... Minimum nádobí a rychlá příprava.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....