17 června 2013

Klematis a šalvěj....

Tedy přiznávám že ač nesmírný milovník
sluníčka a tepla, stáhla jsem se dneska na chvíli do stínu altánku a pěkně v chládku píšu tenhle článeček. Tak ostré to slunko po těch zatažených a studených dnech je. Sice jsem se máčela v bazénu ale jak z něj člověk vylezl bylo to opravdu dost kruté. A jak je známo nic se nemá přehánět a tak jsem se rozumně stáhla.
Jak jsem se zmínila v předchozím článečku Letem světem zahrady, další
články už budou koncipované tématicky, tak jak jsem postupně tu kterou květinu či bylinu fotila když rozkvétala. Letos jsem poprvé přišla na to, že jeden s klemátisů jsem stříhala špatně a to na podzim. Pak mi bylo divné proč tak bídně a pozdě kvete! A má poprvé krásné velké květy, tak jak má mít....









Vlastně jsem s tímhle klematisem skvěle zapadla do dnešního ranního tématu v rozhlase a to bylo o napálení,podvodech a šmejdech. Když jsem si ho kupovala, byla v něm zapíchnutá cedulka která označovala sice modrý ale PLNOKVĚTÝ kultivar po kterém jsem dlouho toužila. S velkou radostí jsem si ho i přes vyšší cenu koupila a těšila se na první kvetení. Ale s prvním květem se dostavilo i velké zklamání, protože květ byl sice krásný, modrý ale JEDNODUCHÝ....někdo prostě vyměnil cedulky s kultivarem, sám si zakoupil plnokvětý za cenu jednoduchého a já mám jednoduchý za cenu plnokvětého. Není to poprvé co jsem se s tímto nešvarem setkala....
Zůstanu u modré barvy a dalším zástupcem je
Šalvěj lékařská (Salvia oficinalis)
která se mi letos nádherně v bylinkovníku rozrostla. Musím říct že jsem jí nikdy moc nepoužívala, věděla jsem že má desinfekční účinky a že je dobrá na koupele rukou a nohou pro lidi kteří trpí na jejich pocení. A že to funguje si ověřila i moje dlouholetá kamarádka která měla s pocením rukou velké problémy. Teď ale jsem se jí já a hlavně muž naučili používat i jinam než jen do rybí polévky nebo při pečení kachny. Muž si jí dává na cokoli co si dělá na pánvi nebo griluje, a já si z ní dělám v kombinaci s mátou vynikající čaj který mne překvapil svou dobrou chutí. A pro ty z nás které se daly do hubnutí je navíc skvělé pro povzbuzení metabolismu dát si obden šálek čaje ze šalvěje....







19 komentářů:

  1. Klematis vůbec netříhám,protože roste spolu s lonicerou,která ho asi jednou zadusí.Dnes jsem jí trochu přistřihla při stříhání čilimníku/janovce/. To jsem si zase jednou dala při takových vedrech.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné kytičky a supr jsou ty snímky s vodou

    OdpovědětVymazat
  3. To nevadí, že je jednoduchý, ale je to krása přenádherná, má krásný květ.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Já mám pospolu zasazené oba, jak ten co se stříhá na podzim tak tenhle. A pro jistotu jsem je stříhala oba na podzim. Jenže vloni jsem na tenhle zapoměla a pak jsem zjistila že na jaře má nasazeno a tak jsem zastřihla jen umrzlou špičku. A on takhle krásně kvete, dokonce o dost dřív než ten druhý který ale kvítával jako první....

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Víš jak je ten plnokvětý nádherný? Já když je viděla v časopisu tak mi tekly sliny po bradě jak bernardýnovi a když jsem ho viděla v tom květinářtví tak jsem byla šťastná jak blecha! No ale....

    OdpovědětVymazat
  6. [1]:Letos je spirála vlastně šalvěj....ne, ale zimu mi nepřežila ani saturejka ani petrželky. Takže je taková prázdnější. A co jsem vysela v té zimě a vlhku nevzešlo.

    OdpovědětVymazat
  7. Klematis je nádherný, ten bych chtěla mít, ale ještě počkám až postavíme zahradní domek, k němu pka koupím na doladění opory a chtěla bych klematis. Šalvěj mám již bohatou, ale ještě nekvete. Já ji vždy oberu na sušení, mamince na výplachy.

    OdpovědětVymazat
  8. A na ten čaj používáš listy nebo i květy? Děláš si i čaj z čerstvé nebo ze sušené?

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Teď čerstvou a na zimu si jí buď zamrazím nebo usuším.Dělám ho z listů, ale vidíš, vyzkouším ho i z květů.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Já mám na čaj na zahrdě mátu a meduńku, ale ze šalvěje mě čaj nikdy nenapadl. Spíš na výplach ústní dutiny, ale že se bylinka dá i jinak zužitkovat jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Já si to přečetla někde na netu když jsem sledovala jídelníčky. Bylo to tam v kapitolce Tekuté spalovače tuků. Zelený čaj, čaj ze zázvoru a právě buď ta šalvěj s mátou nebo samotná šalvěj. Je fakt že mně se velice osvědčil čaj Pu-erh. Vlastě ty první dva měsíce jsem ho pila, tak tři šálky denně, ale pak mi došel a já se ještě nedokopala k tomu koupit si nový. Tak si místo toho dělám buď zázvorový nebo ten šalvějový a zelený.

    OdpovědětVymazat
  12. [5]: Vím jak je krásný, ale ruku na srdce, která květinka není krásná. A nezoufej, třeba na něj někde narazíš. Chce to kupovat v kontejneru a v květu.

    OdpovědětVymazat
  13. Nádherné květy. A výborně vyfocené

    OdpovědětVymazat
  14. Klematis je královská rostlina, hezky se vyjímá, když vyšplhá do dvou metrů a vytvoří úplný koberec z květů.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:Ty moje tu šanci nemají, táhnu je do strany a ne do výšky, mám je u terasy a tak je nechávám pnout po zábradlí....ale co se týče počtu větů tak ten druhej vínovej vede, to je pak opravdu záplava. No však teď už bude mít tenhle taky šanci.

    OdpovědětVymazat
  16. [12]:Tenhe byl v kontejnerku a měl poupě, jenže v tom nepoznáš jestli je plnej nebo jednoduchej....

    OdpovědětVymazat
  17. [16]:Kurňa, už fakt není pomalu čemu věřit.

    OdpovědětVymazat
  18. Klemátis mám rád. Moc rád.

    OdpovědětVymazat
  19. Šlavěj pěkně voní, ale na mě je moc aromatická.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....