05 května 2013

Sedmnáct zastavení jara....zastavení třetí - magnóliově bíle

Krásné období jara
je to, kdy začnou kvést magnólie. Vznešená krása květů na keřích někdy už i stromech v bílé, růžové, purpurové a nově i žluté barvě. Některé vypadají jak hvězdy které spadly z nebe a zachytily se ve větvích, jiné jak pohár z něhož pijí elfové a víly. Kouzlu jejich květů jsem propadla už jako malá, protože nebyla okolo nás jediná vilka kde by tato majestátní krasavice nebyla. Když se květy rozvily vypadaly jak lekníny a já jim říkala leknínové stromy....Moc jsem toužila po tom mít jí na zahradě i já a tak jsem si ten sen splnila. I když není to ta kterou bych chtěla, nicméně i ona kvete krásnými velikými květy leč na rozdíl od svých jarních družek nechutně smrdícími květy. Ale zase mám jistotu že pokud nebude v červnu mrznout její květy nepostihne to co její ranné družky v květu, že je spálí ráz....
Ale už hledám a pátrám po další odrůdě kterou bych ráda měla na zahradě a že jsem jich našla! Zatím jsem se vybrala dvě, jedna je stálezelená a patří mezi letní magnólie a druhá je purpurová plnokvětá. Ale nejraději bych teď udělala jednu věc a to skácela ještě dvě staré jaboně a na jejich místa zasadila právě tyhle krásky. Dovedete si představit magnóliový sad? Já ano!

Magnolia stellata
Svůj název "hvězdnatá" si myslím právem zaslouží












27 komentářů:

  1. Krásná! A krásné přiblížení!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Magnolie jsou moje posedlost . Když kvetou jsem jak utržená od řetězu, dneska jsem půl hodiny fotila jednu nádhernou tady na mníšeckém zámku....

    OdpovědětVymazat
  3. Však ona si to zaslouží! Takové květy na stromech pak už nikdy během roku nekvetou!

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu je cítit, že magnolie jsou Tvoje srdcovky. Pěkné povídání a krásné fotky   

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera! Krásné jsou detaily květů.

    OdpovědětVymazat
  6. Je nádherná. Hele, fotíš čím dál líp, to se mi líbí

    OdpovědětVymazat
  7. Upútal ma na facebooku ten nadpis, tak som kvôli nemu klikla aj na blog. Naozaj ich bude 17? Dobrý nápad. Z tvojej hlavy, alebo je to nejaký projekt? Nevedela som, že magnólie kvitnú aj smradľavými kvetmi a že kvitnú až tak neskoro.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Nedalo mi a ešte som sa sem vrátila. Ty si poznala magnólie od destva, ale ja som ich objavila až ako dospelá. Možno sa ti bude chcieť prečítať:

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Tak od tebe si toho Aranelko vážím moc, té pochvaly, protože tvoje fotky jsou opravdu jedinečné a mají skvělou náladu. I když jde o obrázky z rekonstrukce vašeho bidýlka nebo fotky z Barování....

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:To mě opravdu napadlo najednou při focení, když jsem se tak porůznu zastavovala a fotila. I když těch zastavení bylo a bude víc, tak ty fotky tak nějak dávám dohromady žánrově, aby témata nějak k sobě pasovala.Ale já je chci sloučit do těch sedmnácti .

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Mají opravdu bohužel jen krátce vyměřený čas, i když už jsem byla přesvědčená, že ta tady na Mníšku na zámku už bude opadaná, ale dneska jsem tam okolo ní lítala....nádherný strom. Ty které tak rychle opadaly byly ta první kvetoucí odrůda, stellata. Letos díky tomu podivnému počasí se kvetení sešly jak ty ranné tak ty pozdnější. Taky jsem nevěděla že smrdí, až do té doby co vykvetla ta moje. Ale třeba ty neopadavé jsou letní a kvetou celé léto až do podzimu..... Najdeš je na netu pod jménem Magnolia grandiflora. Jsou nádherné s velkými bílými květy a jsou mrazuvzdorné.

    OdpovědětVymazat
  12. [4]:Jo, jo, jsou to srdcovky a veký

    OdpovědětVymazat
  13. Vendy, tak tohle byla poslední kapka. Na podzim kupuju magnolii. Tu ještě na zahradě nemám a když jsem viděla letos všechny ty krásné fotky na blozích, začala jsem o ní silně uvažovat. No a jak říkám, ty tvoje fotky definitivně rozhodly.

    OdpovědětVymazat
  14. Je překrásná! Mám je moc ráda - moc pěkné fotečky

    OdpovědětVymazat
  15. Magnóliový sad si dovedu představit lehce, Vendy, byl by fantastický!

    OdpovědětVymazat
  16. Právě tuhle magnolii bílou jsem nafotila před týdnem a nevěděla jsem, co je to za keř, myslím že správně jsi jej pojmenovala právě ty. Jso to nádherné květy, zdáli i zblízka. Taky se mi líbí ty zabarvené do růžova. Můj sen? Mít velkou zahradu plnou kytek, stromů a keřů.

    OdpovědětVymazat
  17. [13]:Na netu najdeš spoustu informací i zahradnictví které je prodávají a mají tam většinou psaná rozměry do kterých dorůstají. Takže můžeš porovnávat odrůdy i ceny.

    OdpovědětVymazat
  18. [14]:Jsou ÚŽASNÉ, tedy magnólie, o fotkách byc se to netroufala jako autor říct   

    OdpovědětVymazat
  19. [15]:Už jsem psala že nebudou jen o barvách. Jsou to má jarní zastavení na různých místech....

    OdpovědětVymazat
  20. [17]:Tak to by se mi taky líbilo...chodit si s nůžkama a košíkem a stříhat si květy do váz.....a víš že jsem měla i tu magnólii ve váze? Tu růžovou a voněla a teď jí mám celou větvičku zapíchnutou ve skleníčku jestli náhodou z ní něco nebude...

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: No jo, Vendy, to bych musela mít čas pořádně všechno přečíst!   

    OdpovědětVymazat
  22. Bílá magnolie se mi líbí nejvíc

    OdpovědětVymazat
  23. [21]:Tak dej pak vědět, jestli se chytla!

    OdpovědětVymazat
  24. To je nádhera, já jsem jí vlastně nikdy takhle zblízka neviděla. Ten kvítek je podobný clematisu...

    OdpovědětVymazat
  25. [25]:Mají trochu podobný květ. Magnolie jsou v detailu krásné a zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  26. [24]:Moc ne, tak tři čtyři dny. Na ní jsem ještě vyfotila jeden detailík, ale zaím nebyl čas ho sem šoupnout. Mám teď na zpracování zase spousty fotek do zastavení a ak musím postupně když nemakám na nějaké zahradě...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....