22 dubna 2013

Žlutě a včeličkově....

Další kdo neušel mému
objektivu byl Podběl lékařský (Tussilago farfara) . Je ho tu už strašně málo. Pamatuji se když jsme se sem nastěhovali kvetl snad všude. Teď aby ho jeden hledal jak svatý grál. Jen tu a tam dva tři kvítečky a dost...Zřejmě rekultivace pozemků a luk ho vyhání pryč, protože má rád chudou zem a nejlépe se mu daří na výsypkách nebo hromadách suti či u suchých krajů cest. Já jich potkala cestou tak do třiceti kvítků !





Za to Prvosenka vyšší pravá (Primula elatior subsp.elatior) je tu zastoupená rok od roku hojněji. Ostatně i na zahradě se nám klube vedle orsejí a křivatců. Na některých vlhčích místech jsou celé velké trsy.



A nakonec jívy, kočičky, kocouři prostě ta žlutá a bzučivá krása. Okolo každé kterou jsem potkala se včelky rojily a bzučely. Jak ty včela bzučely, to byla nádhera....malé kartáčky květů jimi byly obsypány a ony odlétaly obtěžkány náloží pylu....
















Pár detailních záběrů na ty pracantky...



29 komentářů:

  1. Podbělu u nás taky dřív bývalo daleko víc, kvetl kolem každé cesty, ale poslední roky už je ho vidět jen semtam. Prvosenky tady taky kvetou, ale taky jich není nějak moc.

    OdpovědětVymazat
  2. To je to správné jaro s pilnými včeličkami . Ten jejich bzukot je nádherný. Trhávala jsem lipáčí pod velkou lípou, která měla větve až k zemi, byl to vlastně stan. Dcery utekly, když viděly, kolik je tam včel, ale já jsem se tam cítila klidná, bzukot byl velmi hlasitý, ale já se osvobodila od celého světa. Myslím, že v tom stanu byla nastřádána obrovská energie. Žádná mě nepíchla, trhala jsem klidně a nebála jsem se.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak kočičkama (byť nejsou čtyřnohé:), jsi mě moc potěšila :). Mám je strašně ráda, ale už se tady kolem vyskytují strašně málo a když na ně někde narazím, tak zas nemám foťák - jo zrcadlovka do kapsy - ta by se hodila . Jinak ani na podběl jsem zatím nenarazila, chtěla jsem nasbírat a nic - nevím, jestli už nebude za chvíli vzácný či chráněný...A včeličky - to bude medu - mńam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, udělala jsi nádherné fotky. Žlutá barva po té hrozné zimě pohladí duši.

    OdpovědětVymazat
  5. Podbělu je u nás taky málo, petrklíč jsem letos nenašla. Třeba je ještě brzy!

    OdpovědětVymazat
  6. Máš pravdu, u nás jich byly celé pásy, teď nic.

    OdpovědětVymazat
  7. Včeličky jsou náramně pilné. Moc se mi líbí "kocouři", včera jsem jich taky hodně viděla, ale nefotila.

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, pyloalergikům už to začalo.

    OdpovědětVymazat
  9. Nojo, má pěkně obalené nožičky, pilná holka. Konečně se jim dostává té správné stravy a sluníčka!

    OdpovědětVymazat
  10. Podbělu je všude, ale konečně jsem objevil i fialky a kde asi... v mých oblíbených sadech.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: U nás se podběl tak nějak ztrácí. Bývaly ho mraky. Teď jsem ho chtěla natrhat Cibulce na čaj (má kašel) a nalítala jsem se jako ďas Potěšily mě podléšky, kterých jsem v lese objevila celé hejno

    OdpovědětVymazat
  12. [1]: Tady jsou místa kde jsou vlhké louky, nebo přímo takový mini lužní les a tam je jich mraky. Chtěla jsem tam jít fotit, jenže někdo sejmul lávku která tam byla(asi na topení) a tak se mi nechtěl obcházet celej velkej kus. Ale i z cesty bylo vidět jak je tam od prvosenek žluto.

    OdpovědětVymazat
  13. [2]: Tak to není dobrý koníček

    OdpovědětVymazat
  14. [3]: Kolem potoků, a cest je tady kočiček spousty. Už jsou to kolikrát ohromné staré stromy s kmeny jak statný dub....je tu údolí kde je hodně vlhko a tam se jim líbí. Ale s tím podbělem je to prostě horší.

    OdpovědětVymazat
  15. [4]: Tak ony se tam většinou připletly ty včelky, ale zase to nebylo nic těžkého, bylo jich tam stovky. Některé jsem fotila cíleně, jiné do záběru zabloudily

    OdpovědětVymazat
  16. [5]: Nemyslím, tady jsme dost drsný kraj a už jich tu je...

    OdpovědětVymazat
  17. [8]: To jo....a díky za pochvalu

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: Divizny tu ještě jsou, je tu po lesích spousty náprstníků, a co se týče bezinek strašej tady všude....tedy pardon, je jich tu všude spousta. Pořád na zahradě likviduju ty které mi lezou kde nechci....

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: To mě řekni kde všude. V Praze? tady na něj už sotva narazím....sbírat na sušení se už pořádn nedá, to bych musela sešmajdat pěkný kusy než bych něco nasbírala

    OdpovědětVymazat
  20. [11]: Přesně, vždycky jsem vahnala děti ať jdou trhat podběl a prvosenky a měla jsem pro ně zásobu na celý rok. Teď bych dala tak akorát ty prvoseny, těch je hodně.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak ted uz vím kde jsou ty vcelky,které mi v breznu tak hojne obstastnovaly balkon Petrklíce rostou hojne i kolem dálnice,ale podbel taky moc není videt.

    OdpovědětVymazat
  22. Krásné kočičkys včeličkami. jsou opravdu pilné. Podařilo se ti vyfotit i včelku v letu.

    OdpovědětVymazat
  23. Včelky letos dostaly tou dlouhatánskou zimou zabrat. Uhynula nám čtvrtina včelstev. Co se nimi včelařka napiplá, aby je namnožila a pak tohle.

    OdpovědětVymazat
  24. Mimo téma, posílám ti odkaz na ty prográmky u Lofn:

    OdpovědětVymazat
  25. [23]: Takže ty pěstuješ včelky?Nevím jak tady soused je včelař, předevčírem jsme spolu mluvili ale neříkal že by měl nějaké škoy. Spíš že měl vloni strašně málo medu. Já si ani vloni nebrala, nějak jsme to zazdili, ale už mám domluveno že až bude v červnu stáčet zase si vezmu. Máme med s dcerou moc rády a už mi nějak chybí .

    OdpovědětVymazat
  26. [24]: Skvělé, jsou tam některé které neznám, takže hned dopisuju do seznamu oblíbených....

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Přímo já ne. Chtěla jsem, ale k tomu bych potřebovala pomoc chlapa Máme včely firemní k opylování sadů - cca 100 (letos 75) včelstev.

    OdpovědětVymazat
  28. už to raší, pučí, kvete

    OdpovědětVymazat
  29. Rozkvetlé kytičky,stromy,broučci,včelky,...KRÁSA   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....