05 února 2013

Litomyšl podruhé.....

Poslední zastávkou na naší minulé středeční okružní jízdě po zákaznících byla opět Litomyšl. A tady mám špatné svědomí. Vím že jsem vám slíbila že zajedu vyfotit Litomyšl v zimním hávu, dokonce i sníh napadl, jen to počasí bylo tak hnusně šedivé že jsem čekáním na jeden hezčí den propásla ten sníh všechen a ty slíbené fotky prostě nedopadly....a teď to bylo ještě ošklivější a navíc už byl dost pokročilý odpolední čas a už tak špatné světlo valem ubývalo. Proto jsou fotky takové smutné a ponuré.... Jelikož jsme stáli na parkovišti pod zámkem tak jím také začneme, i když možná trochu netradičně...



Pohled na věže kostela v areálu piaristické koleje na tzv. Zámeckém návrší. Díky rozsáhlému archeologickému výzkumu se teď momentálně k němu nedá jít.


Ulička která je zkratkou z parkoviště na náměstí....líbí se mi její kamené zdi a taková určitá tajemnost



Druhý vchod/východ z uličky směrem na náměstí nebo nahoru k zámku a kostelu.


Zámek už naposledy. Z podhledu.


Myslím, že v této budově by mateřskou školku hádal málokdo. Děti se mají, protože si hrají těsně pod zámkem.


Pohled na kostel. k němu přiléhají krásně opravené Klášterní zahrady z několika sochami od místního rodáka sochaře Olbrama Zoubka. Další jeho dílo je památník Obětem komunismu na pražském Újezdě.(Celý článek). Jak jsem se už zmínila nedá se k němu jít a to mne mrzí, protože od něj vede pro změnu na druhé náměstí jménem Toulovcovo krásná krytá chodba.


Zaujala mne krásná lampa a za ní věž dalšího kostela. Kvůli opravdu špatnému světlu jsem obrázek odbarvila.


Na Máchadle...název napovídá o původním účelu místa. Ovšem toto máchadlo je už krásně zrekonstruované a dovedu si představit jak musí být příjemné v horkém létě tu tak sedět pod rozložitými lípami, cáchat si nohy ve vodě a mlsat zmrzlinu....



Krásné uličky s barevnými domky trochu připomínají Staré město Pražské. Však také Litomyšl je stejné město z kterého historie vyzařuje na každém kroku jako z Prahy...a proto je mi tak sympatická



Další průchod z náměstí.V tom domě s hořčicovou fasádou jsem jednou měla možnost vidět jak to v takových měšťánských domech vypadá a jak jsou situované. Bydlí v něm jeden architekt který býval naším zákazníkem a tak jsem jednou s manželem jela a pan architekt mne svým domem provedl. S patřičnou hrdostí na svou rekonstrukci. A musím říct že skvěle udělanou a od té doby mi tyto domy učarovaly nejen vnějškem ale i vnitřkem....jsou velice zajímavé a krásné. Vždycky jsem toužila vidět jak to v nich vypadá a tak se mi to i splnilo.


A teď velikáni. Samozřejmě že nesmí chybět Bedřich Smetana. Aloise Jiráska jsem sice také fotila, ale vzhledem k tomu že to bylo pod stromy a ani blesk nijak nepomohl obrázek byl tak tmavý že se na něm nic nedalo poznat. Což byl i případ busty Boženy Němcové na jiném domě. Tak z něj jen ta pamětní deska která byla bílá. A pamětní desku Magdaleny Dobromily Rettigové jsem zatím nenašla.



A teď hádanka. Poznáte kdo byl náš poslední zákazník?



Tolik zatím z Litomyšle všechno, příště už snad konečně bude to co bych opravdu chtěla nafotit a něco o historii města.

12 komentářů:

  1. Poslední zákazník byl asi nějaký fotosběratel. když ty mašinky vidím, tak je mi moc smutno. Jsem blbá,že jsem prodala svoji Yashicu D. Zdá se mi, že ji tam vidím mezi těmi dvouokými zrcadlovkami. Nápis není moc jasný, ale podobá se tomu 6.kousku z leva. Já si snad dám inzerát a koupím ji zpět. ale už to nebude ta moje, ale jakože. A pak budu klidnější. u nás je výstava k 60. letům televize a 90 letům rozhlasu a já tam ještě nebyla. Musím co nejdčřív.

    OdpovědětVymazat
  2. Do Litomyšle bych se chtěla taky někdy podívat. Váš poslední zákazník byl nějaký fotograf.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tak fotosběratel taky .Ale troufla by sis tipnout profesi? A máš pravdu Yashica to je ale co tam nemá a mám já, je Rolleiflex...mám jí někde na půdě s ostatními foťáky v krabici tak přemýšlím že jí vyhrabu a někde vystavím na čestném místě....

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Stojí to myslím za to...je to hezké město. S duchem.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Fotograf, fotoopravář, no jestli jsou ty foťáky jako indicie. Jinak nevím, co ty děláš a jaké zákazníky máš a proto mě napadá jedině tohle. V Litomyšli jsem ještě nebyla, ale co není může být.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to úžasný fotosběratel. Takových krásných přístrojů.

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná budova zámku, taková monumentální!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak už se nedivím, že v tom městě žije už  dlouhá léta jeden z mých spolužáků , dělal tam primáře na Ortopedii v nemocnici a tak nám jen občas radí jak neduhy. Je to krásné město.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]:Lékarník, jo,a léky si těma foťákama foti.....samá voda

    OdpovědětVymazat
  10. Tak teda vlastni Fähre (ako sa to vola?) a preplavuje ludi cez rieku. Pritom ich dusicky nie pod poklicky, ale do fotaku?

    OdpovědětVymazat
  11. Je to fotograf, bylo to jasné....ale také kopíruje takže jsme mu tam vezli toner do kopírky.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....