10 ledna 2013

Výlet do Litomyšle....

Na rozdíl od syna, kterej mne postavil před hotovou věc ohledně stěhování a to že veškeré hledání bytu bylo evidentně v režii Kuny a její matky, dcera se do pátrání po bytu dala sama. A brzy narazila na realitu stávající finanční krize a to, že velkých bytů je na trhu dostatek, ale malých je sakra poskrovnu. Na jeden krásný (podle fotek) narazila v Litomyšli, což je i vlastně prioritní místo, jelikož tam jezdí pracovat. A poprosila mne ať se jedu s ní podívat. Což o to to já moc ráda a taky jsem si to užívala, ovšem do té doby, než jsem si vzpoměla že jsem tou samou dobou měla být na ÚP na pravidelné návštěvě.

No a první průser roku byl tady. Oni totiž pokud nemáte nějakou omluvenku v psané formě okamžitě zahajují nekompromisně proces vyškrtnutí z evidence. A nezáleží na tom, že okamžitě naklušete hned druhý den s omluvou. Naštěstí ta "moje" úřednice byla nemocná a zaskakovaly za ní jiné tak jsem se domluvila že jim donesu potvrzení od doktora. Máme naštěstí vynikajícího zubaře takže mi to potvrzení napsal a já chudší o třicet korun, ale s potvrzením se vrátila zpět. No za blbost se holt platí a tohle byla jen naštěstí minimální ztráta oproti tomu co by znamenalo to vyškrtnutí z evidence. Sice podporu neberu ani jiné dávky ale i tak. Ovšem napadlo mne jedno přirovnání které se u nás vlastně praktikuje všude a při všem. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Pokud totiž tato zákonná úprava měla zamezit tomu aby se nezaměstnaní beztrestně vyhýbali těmto konzultacím a pokud se bez omluvení a to i následného, nedostavili a měli by být sankciování, tak tohle to naprosto spolehlivě ruší.

Ale zpět k našemu výletu. Byt byl anoncován jako garsonka s k.k, nájem plus náklady cca 7500 Kč. Není to málo ale zdálo se že ani moc, vzhledem k tomu že by dcera ušetřila za dojíždění skorem dva tisíce. Ujala se nás ochotná paní z realitky a ještě s dalšími zájemkyněmi nám byt šla ukázat. Co se týče dispozice byl úžasný. Podkroví ve starém měšťanském domě, výhled na náměstí, krásné dřevěné trámy a hlavně plocha pokoje velmi velkorysá díky tomu že spaní bylo řešeno ve výšce, protože strop byl hodně vysoko a i když se tam člověk postavil pořád měl nad hlavou hodně místa. Krásně světlý, no musím říct že jsem se do něj okamžitě zamilovala. Ale to asi tak byly všechny klady. Po bližším zkoumání střešních oken bylo vidět jak se na nich podepsalo to, že tam není normálně přizpůsobená kuchyňská linka. Celý anoncovaný kuchyňský kout se skládal z jedné jediné dlouhé skříňky s dřezem. A víc nic. Jak jsme se dozvěděli předchozí nájemníci vařili na dvouplotýnkovém el.vařiči protože v bytě není přípojka na sporák, a není tam digestoř, proto také všechna střešní okna měla úplně zničenou povrchovou úpravu, ale bylo vidět že tam okolo nich i zatéká. Chybí společná anténa a ani v koupelně není okruh na pračku a o odpadu už vůbec nemluvím.
Majitel dokonce zakázal aby se v bytě udělalo jedno centrální světlo, takže vše bylo řešeno různě umístěnými lampičkami. A navíc nikdo nám nebyl schopen říct, zda ony zmíněné dva tisíce pokryjí nebo ne náklady na vytápění a ohřev teplé vody (plyn) a na vaření (elektrika). Na dodatečný dotaz majitel sice prohlásil, že je možné sporák nechat nainstalovat ale vše výhradně na vlastní náklady. Takže jo, uděláte si to, ale už je ve hvězdách jestli vám díky tomu nezvedne nájem, nebo nedá výpověď aby díky tomu mohl pro další nájemníky zvednout platby. Naštěstí je v tomhle dcera docela rozumná a realistická, takže při propočítání všech doplňujících nákladů a to vlastně okamžitých na které by si musela vzít půjčku s těžkým srdcem konstatovala že to není pro ní. že by to nezvládala platit. Ono s tím vařením to u ní není tak horké, ale prát je potřeba a vzhledem k tomu, že v koupelně není nic k tomu přizpůsobené a k neochotě majitele povolovat jakékoli větší stavební akce je tohle už podstatně větší problém.A my jí bohužel pomoct s nějakým placením nemůžeme. Bylo mi jí líto protože byteček to byl opravdu nádherný, pro jednoho ale nakonec i pro dva naprosto skvělý, no posuďte sami....



Byla nám nabídnuta ještě prohlídka jiného, tentokrát dvoupokojového bytu také na náměstí, velmi zvláštně dispozičně řešeného, ale to už by bylo pro jednoho moc velké a navíc přestože byl alespoň částečně rekonstruován, byla by tam časem ještě nutná výměna oken, položení nové podlahové krytiny. Ovšem musím říct že po něm naše dvě společnice okamžitě skočily. Evidentně byla paní po rozvodu a potřebovala se zřejmě dostat co nejdál od ex, jak jsem tak z náhodných poznámek vyrozuměla.
Jak jsme tak chodily po náměstí sem a tam udělala jsem jen pár snímků, ale mám v úmyslu pokud by napadl sníh udělat si do Litomyšle delší fotovýpravu....

Podobný pohed by měla dcera na náměstí z bytu, jen z větší výšky, fotila jsem to z před onoho domu.


A k zámku co by kamenem dohodil....



Nevím co je tohle za artefakt, zda jde o nějaký umělecký záměr či co, ale i když se v tom krásně
zrcadlí okolí, k těm starým domům mi to nějak nejde...



Litomyšl má krásné a velké náměstí lemované měšťanskými domy s podloubím, takže i když prší
projdete si náměstí kolem dokola pěkně v suchu. V létě zase je tu nespočet zahrádek
kam si můžete sednout na kávičku nebo jiný povzbuzovač....




Tato tajemná ulička ústí do soustavy tří malinkých náměstíček pod klášterem na Zámeckém návrší.
Jmenuje se podle místního rodáka, spisovatele a malíře Josefa Váchala, autora
Krvavého románu. Příhodně v domě sídlí knihkupectví....



Tuhle sochu dívky mají před továrnou kde dcera dělá. Jen nevím jestli tam byla dřív socha, nebo fabrika...
Přišlo mi vcelku zábavné, že si tam tak mrzne, když si sedí u fabriky kde se vyrábějí tepelné izolace.


Tolik jen krátká ukázka z tak hezkého města jako je Litomyšl. Ale jak jsem řekla, pokud napadne sníh mám v úmyslu tam vyrazit a trochu jí zdokumentovat víc.

32 komentářů:

  1. Bydlet na historickém náměstí - asi sen kdekoho. Majitel bytu z tohoto snu evidentně těží.

    OdpovědětVymazat
  2. Vendy, pěkně jsi popsala hledání bytu a krásně nafotila město. Ten artefakt na náměstí je zločin. Takhle zhyzdit malebné náměstí a vlastně celé město. To sedící dívka už je lepší a má pěkné umístění mezi zelení.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: No právě ta atypičnost a prostornost je na tom zásadní. Je to moc hezky udělané, jen prostě kdyby tam bylo vyřešené alespoň to praní a telka. To by se do toho dcera klidně i pustila, ale takhle ne. Spíš je otázka skutečná výše těch nákladů, protože to je jak vidno hodně vysoké na vytápění a ta rovná stěna je vlastně zeď domu která je volná, takže asi taky řádně studená....podle mne by ta realitka měla mít od majitele alespoň nějaká vyúčtování aby mohla na toto fundovaně odpovídat.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné historické město, škoda, že ho necitlivou instalací toho artefaktu pokazili. S byty je problém, buď jsou perfektní, ale cenově nedostupné, nebo cenově únosné, ale s podstatnými nedostatky. Snad budete mít příště víc štěstí.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný popis dne a příjemná dokumentace bytu i města. Měli jste krásné počasí. Ještě, že to zubař jistil.

    OdpovědětVymazat
  6. Doufám,že sníh napadne co nejdřív,protože Litomyšl je krásné město a už se těším na nové fotečky.To už je doba,co jsem tam byl naposledy

    OdpovědětVymazat
  7. Ten byt je klasická ukázka rčení Navrch huj, vespod fuj.

    OdpovědětVymazat
  8. Mě ten nájem připadá hodně vysoký, vzhledem k podmínkám. A to se o našem městě říká, že jsou zde nájmy i ceny bytů předražené

    OdpovědětVymazat
  9. VendyW, je pěkné, že ses vyhnula známým pohledům na zámek a ukázala jsi město trochu netradičně.

    OdpovědětVymazat
  10. Přiznám se, že byt na první pohled vypadal velice zajímavě, ale ... vypsala jsi problémy, se kterými by se dcera musela potýkat. Ono všechno jde, ale musí se chtít a tady evidentně majitel nechce.

    OdpovědětVymazat
  11. Litomyšl, nádherné městečko. Zdánlivě mi to připomíná náměstí v Litoměřicích. Na tak krásném náměstí bydlet, to by bylo něco, ale ty náklady! Podle mě se do nějakých úprav majiteli očividně nechce. Potřebuje nájemníky, kteří to mají víceméně na jen přespání. Do toho bych zcela určitě nešla.

    OdpovědětVymazat
  12. [6]:Už padá! Tak snad vydrží....

    OdpovědětVymazat
  13. [7]:Taky jsme to říkaly, být to o těch patnáct stovek míň tak už by to za uvažování stálo, protože by ušetřila dalších patnáct za dojíždění.

    OdpovědětVymazat
  14. [8]:Vařit na vařiči, topení tam je plynem, karma v koupelně. Ale ta absence možnosti dát tam pračku je velký problém. Na vaření dcera moc není, takže by jí stačila varná deska. Ta by se tam prý také dala dát. No spíš je problém v tom majiteli, asi to bude zvlátní pavouk. Anebo je chybka v komunikaci mezi ním a realitkou...možná by bylo zajímavé obrátit se přímo na něj. Ovšem teď sevynořila naléhavější věc a to koupě auta, protže její astruška začíná mlít z posledního a auto potřebuje k obživě. Takže se spíš bude řešit tenhle problém a bydlení se odkládá buď na dobu kdy si konečně najde někoho buď s bytem nebo by na nájem byli dva, nebo až splatí to auto...

    OdpovědětVymazat
  15. [9]:Neboj, zámek taky bude

    OdpovědětVymazat
  16. [10]:Jestli nedáš vědět že jsem pojedete, tak tě roztrhnu jak hada! Přijela bych tam za váma.

    OdpovědětVymazat
  17. [11]:Možná by bylo zajímavé mluvit přímo s ním. Ti předchozí nájemníci tam sice takhle vegetovali, ale ti prý jezdili pořád někde po světě a tam se moc nevyskytovali. Jinak je to fakt super byteček, já osobně bych ho brala všema deseti....

    OdpovědětVymazat
  18. [5]:No, to byla ohromná věc! On už to jednou psal synovi, když na to zapoměl, tak jsem si na něj vzpoměla. To víš, my Pražáci žijící v exilu táhnem za jeden provaz

    OdpovědětVymazat
  19. No tedááááá - žasnu nad tím, jak se svět malý... Nudím se, procházím si své oblíbence a najednou narazím na fotky mého rodného města!!

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: No tak to jsem ráda, já takhle vždycky jásám, když někde narazím na pražské fotky...Olivetská hora je prosím co? A na tu věž se na googlu mrknu

    OdpovědětVymazat
  21. [20]:Olivetská hora je toponymum pro kopec, na kterým je socha A. Jiráska... Přístup k zámku od poštovní budovy.

    OdpovědětVymazat
  22. [16]: Pokud pojedeme, určitě se ozvu, telefon na tebe mám.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak se mi zdá, že má Litomyšl podobné náměstí jako Domažlice.Fotka v protisvětle (ten pohled jaký by dcera měla) je bezvadná. Stín té lampy a vůbec super atmosféra. To zrcadlové monstrum se mi tam také nějak nezdá. S moderností do krásné staré architektury se štukovou výzdobou domů se musí velmi citlivě, aby to zapadlo.

    OdpovědětVymazat
  24. [14]:Tak to jsem špatně pochopila. Horší je to auto.

    OdpovědětVymazat
  25. Díky tvé reportáži mi došlo, že jsem vlastně v Litomyšli nikdy nebyl. Zkusím letos napravit

    OdpovědětVymazat
  26. [21]: Tak ta ulice je zavřená kvůli vykopávkám na Zámeckém návrší. Při její opravě tam našli spoustu artefaktů a teď tam místo oprav provádí průzkum....

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Litomyšl patří k městům které mají ducha a to díky své historii. Je to krásné město s krásně renovovanými památkami.....návštěvu ti určitě doporučuji....Líbí se mi a trochu mi připomíná Kutnou horu, další z krásných našich měst.

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: Určitě zdárnějších než tatínek   

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala koho myslíte tou Kunou?

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Dlužím ti vysvětlení, ale ne tady a ne takhle. Není to místo na rozebírání soukromí. Jestli jseš ta o kom se domnívám že se ptá....

    OdpovědětVymazat
  31. Ano, domníváte se správně

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....