04 srpna 2011

Polozapomenuté květy

V zahrádkách našich babiček nebo prababiček kvítávalo spoustu kytiček které jsou v dnešních zahradách docela opomíjené. Je pravdou že trendy v zahradní architektuře se za ta léta posunuly úplně někam jinam a líbí se zase jiné květy a úpravy. Ale i tak se ještě najdou na záhoncích měsíčky lékařské, Calendula officinalis, nebo medově vonící a barvami hýřící floxy, Phlox či zavinutka, Monarda jinak také indiánská kopřiva. Má zvláštní schopnost vytvářet dvojitá či trojitá květenství, a to nad sebou. A její aromatické listy se mohou přidávat do čaje.
Pro mnoho z nás kdo máme zahradu jsou vzorem a mnohdy nedosažitelným, anglické zahrady. V jejich na první pohled neuspořádaném vzhledu ale vládne pevný řád a svojí barevnosti a variabilitou okouzlují po celý rok. Přiznávám, že letos se ke své zahradě chovám dost macešsky, částečně kvůli počasí a částečně i pro to, že na chvíli jsem nějak ztratila směr, a chuť vůbec cokoli dělat, ale i přes to mi tu pár květinek dál vesele rozkvétá....









A jedna pracovní z říše hmyzu...

Mezi babičkovské kytičky patřily i některé hrnkové květinky, třeba bouloň, Achimenes nebo také hezky česky honzík a pak hlavně muškáty, i když ty si svoji oblibu uchovaly dodnes a těch květů které od dob babiček byly vyšlechtěny jsou stovky. Mám jednu z těch nových a když se na ní podíváte tak zjistíte že název odrůdy Appleblossom není náhodný a že její květy opravdu barevností připomínají květy jabloní.....



I když spíš tedy květy připomínají malé růžičky...

3 komentáře:

  1. Moc hezké povídání a krásné obrázky. Připomněla jsi mi moji babičku a to vše, co ona pěstovala. I já ráda vzpomínám na její zahrádky "doma" na Moravě i na chatě... Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám zažité ty "babičkovské" zahrádky spíš z prázdnin a z vesnice. Tam  kvítalo všechno pokupě i se zeleninou. Bývaly to nádherné směsky květů a úrody.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera, babičkovské zahrádky jsou moc krásné a je fajn, že na ně ty babičky ještě stačí.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....