22 května 2022

Druhou jarní královnou .....

 


.... krásy v zahradách a parcích je pro mne japonská
třešeň čili sakura. Má mnoho odrůd a podob, některé kvetou velmi záhy drobnými růžovými a jednoduchými květy, jiné si své květy nechávají na květnové dny, kdy rozzáří mnohé zahrady, parky nebo ulice. I když kvete jen krátce, a zůstává po ní zem zasypaná růžovými vločkami jako po chumelenici, ostatně když fouká vítr tak to tak skoro vypadá, neodmyslitelně k jaru patří. Svou jemnou vůní dokáže vzduch naplnit spolu s šeříky, jabloněmi, čerstvě se klubajícími listy a trávou onou nedefinovatelnou ale překrásnou vůní která patří jen těm prvním teplým a rozkvetlým jarním dnům ....

Fotek je trochu víc, než dávám, ale fotila jsem zas v různý čas na různých místech. Navíc stejně jak s magnóliemi, když se k nim dostanu, nevím kdy přestat!
Takže jako první se představuje sakura třebovská. je u nádraží a patří k těm dříve kvetoucím. U gymplu je v parku i stromořadí, jenže tam už jsem fotit nešla, protože jsem měla dostatek fotek odjinud






Následují sakury litomyšlské. Jako první rozkvétají tyto u kostela Povýšení Sv. Kříže. Hned jak jsem je poprvé viděla, padal mi do oka jejich nezvyklá bílorůžovozelenkavá barva






V ten samý den, čili 30.4. na zahájení sezóny Lázní ducha, po cestě k dceři jsem na hlavní, kde je takové malé stromořadí, fotila tyhle růžové krasavice. Teprve nakvétaly ....






.... ovšem za dva dny už byly stromy zdálky jak růžové oblaky




Ve stejný den, jen na jiném místě města, na hřišti Vodní valy jsem natrefila tenhle strom. I když tady si nejsem úplně jistá jestli jde ještě o sakuru nebo spíš o plnokvětou odrůdu klasické třešně. 




Nakonec poslední fotky, a to jak možná už stálí návštěvníci mého blogu poznají, jsou ulovené na náměstí v Mníšku. Tam je jedna, za to opravdu nádherná sakura. I ona má takové trochu netradiční zbarvení květů.  Fotila jsem 7.5. při čekání na autobus do Prahy. Čím byl tento den zvláštní a co se dělo, to se dozvíte v některém z příštích článků 










28 komentářů:

  1. Velice povedená přehlídka spanilých sakur. Krásné potěšení pro mne, kde momentálně v telce F1 ruší nedělní pohodu ( moji ). Takže manžel se těší uřvanými rychlými stroji a já, Vendy, tvými fotkami. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mě chybí to, že NOVA přestala F1 dávat :D. Mě to nadmíru bavilo.

      Vymazat
  2. Anonymní22/5/22 16:07

    Lydie
    Opravdu růžová jarní krása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, je to vždycky jak sen, když někde natrefíš na sakurovou alej a procházíš jí. Ono stačí se nachvíli zastavit i pod tím jedním stromem. Ten na Mníšku je nízký, takže když si pod něj stoupneš jseš zahalená oblakem krásna.

      Vymazat
  3. Sakury jsou nádherné.U nás máme jednu ulici jimi lemovanou.Je celá růžová,škoda,že brzy odkvetou.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, moc dlouho ta kráse nevydrží, takže si jí člověk musí užívat plnými doušky dokud trvá.

      Vymazat
  4. Miluji sakury, hlavně ty růžové. Letos jsem je opět fotila na Hosíně a také jsem si jeden stromek konečně koupila na zahradu. Tak uvidím, jak se příští rok ukáže, ale zatím má jen pár větviček.
    Povedly se Ti krásné fotky, hotová pastva pro oči.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou krásné ve všech barevnostech a tvarech. Ovšem ty růžové jsou taková klasická nadýchaná růžová vata ;-). Taky přemýšlím o místě kam bych jí zasadila. Já bych chtěla zákrsek a převislou.

      Vymazat
  5. Ahoj Vendy, to je růžová krása ! Sakury mám moc ráda, líbila by se mě na zahradě. Parádní fotky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to krása, a já si jí vždycky užívám. Akorát že za ní musím buď do města nebo do Litomyšle či až na Mníšek :D

      Vymazat
  6. Krásná podívaná, dokonalý katalog nádhery!
    Vendy, přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to máš pravdu, je to takový katalog druhů.... ;-)

      Vymazat
  7. Vendy, fotky ke kochání. Krása. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když kvetou tak se taky kochám a kochám a kochám. A fotím, a fotím a fotím....

      Vymazat
  8. Krásná sakurová alej byla přímo v centru Rokycan. Tak si umíš představit, jaké bylo moje překvapení, když jsem nedávno po delší době do Rokycan přijel a všechny stromy do jednoho byly vzorově pokáceny, nejspíš aby moc nestínily a opadanými květy neznečisťovaly umetené asfaltové chodníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Litomyšli také přes velké protesty a sepisování petic jednu alej vykáceli. Byla sice na takovém ne moc turisty navštěvovaném místě, myslím, že kdyby byla, tak do toho město nešlo. Sice tam snad vysázely nové, ale co to je těch pár větviček proti mohutným stromům.

      Vymazat
  9. Anonymní23/5/22 07:02

    Hezký, ale taky by mohly kvést dýl :-)
    Jaromír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, je to stejné jak s těmi magnóliemi. Ale zase takhle si té krásy vážíme ještě víc a víc si jí užíváme ;-)

      Vymazat
  10. Co napsat: prostě květen plný nádherných květů. Díky za super krásnou podívanou do rozkvetlých korun stromů a přeji Ti krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však on ještě neskončil a záplavy květů se tu na blogu ještě dočkáš. I když trochu jiných, ale stejně krásných a ke květnu patřících! ;-)

      Vymazat
  11. Krásná sbírka, pohled na nebe skrz rozkvetlé větve je po zimě moc příjemný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom s tebou naprosto souhlasím. I když se občas v zimě naskytne pohled na modrou a slunečnou oblohu, tak tomuhle se to rozhodně nevyrovná!

      Vymazat
  12. Kouzelná kvítková záplava! U nás máme růžovou alej a když květy opadávaly, bylo pod stromy úžasné růžové moře :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jako malá jim právě říkala růžový sníh. Vždycky jsem si je sbírala do kapes a když jsem přišla domů, byla jsem nesmírně zklamaná, že z té nadýchané krásy jsou jen nevzhledné zmačkané hnědé lístky....

      Vymazat
  13. Album růžové krásy !!!!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Já znám jen růžový druh, bílé už vypadají jako naše "obyčejné" třešně.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....