13 června 2021

Asi tu bude ...

 

.... momentálně na blozích přeorlíčkováno, jenže
když teď právě kvetou a dělají mi hodně zvláštní věci. Mění úplně od základu tvar svých květů. Přiznávám bez mučení, že jsem nikdy nebyla orlíčkový nadšenec, ale pak jsem dostala od sousedky jeden velmi zvláštní. Plnokvětý, ale s květem který vůbec nevypadá jako orlíček a ještě se zajímavou barevností. Pak jsem u druhé viděla ten samý plnokvětý ale v tmavě modrofialové barvě. Prosila jsem jí o semínka, ale nedala, nedala. Další sousedka mne okouzlila jejím světle růžovým plnokvětým. S tou jsem vyměnila jednu překážející rostlinu mého dvoubarevného za jednu její růžovou. 
No a začaly se dít věci. Od maminky z Prahy jsem si přivezla semínka modrých, bordó a fialových klasických orlíčků, jen s poloplnou sukýnkou, v klasickém tvaru s ostruhou. Jenže! Jak mi tu začaly růst, rok po roce se jejich květ měnil. A letos? Všechny jsou plnokvěté bez ostruhy! U dalších čekám, že květ příští rok bude také už naprosto jiný. Stejně tak se mi v trsu mezi nimi objevil jeden modrý, s bílým lemem. Takže se nakonec ukazuje, že ty úplně obyčejné a všední orlíčky, jsou vlastně velmi zajímavé a variabilní květiny! Které se ovšem navíc velmi intenzivně množí a pokud se jim včas nezatrhne tipec, jsou v záhonu všude, i tam kde by neměli vůbec být ....

Takhle to začalo ...


V pozadí je vidět prapůvodní květ kterým mi tu léta orlíčky kvetly, ve předu už začíná přeměna jiného


Ta spočívá v tom, že orlíček nejdřív kvete normálně, pak se jeho květy utváří do bambulek z mnoha sukýnek ... asi takhle



.... aby posléze většina květů skončila takhle




O tomhle jediném vím, kde se tu vzal. Byla to výměna ....



.... za tenhle, který jsem dostala jako úplně první





Ale kde se tu objevil v trsu který mám už roky tenhle a jsou v něm jen modré orlíčky, to je mi záhadou. Jsem zvědavá, jak dlouho bude trvat než zmutuje do plnokvěté formy a jestli třeba nebude odolnější



Zajímalo by mne, jestli i vám, kdo orlíčky na zahradě máte dělají tuhle prapodivnost, nebo jestli takhle mutují jen mě. Ovšem co je zajímavé, že tahle forma květů už zůstává i rostlinkám které vyrostou ze semen. Povětšinou se takové změny u semenáčků neprojeví, anebo zcela náhodně. Tady vykvetou plným květem semenáčky hned druhým rokem a nikdy už se nevrátí do své původní podoby.



31 komentářů:

  1. Jo jo, dělají si, co je napadne. Jsem zvědavá, jak se zachová žlutý, jehož semínka jsem si dovezla z "původní mormonské" zahrady. Zatím po třech letech je stále krásně žlutý. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych taky chtěla jinou barvu, když už se jim tu tak daří...

      Vymazat
  2. Vendy, díky Tobě vím jak mohou být orlicky zajímavé a jak se mohou měnit. Máš na zahradě krásné varianty.

    OdpovědětVymazat
  3. Vendy, mám přesilovku těch klasických, modrofialových. Připomněla si mi, že asi nekvetl žlutooranžový, plnokvětý. Musím to jít prozkoumat.
    Děkuji za fotky a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já bych taky brala jinou barevnost, Líbí se mi ty dvoubarevné s dlouhou ostruhou, jenže jsem jich tu pár měla a vydrželi dva roky a pak zmizeli. I když je to vlastně pěknej plevel který se neskutečně rozlejzá

      Vymazat
  4. Orlíčky mám také ráda, ale na záhoně mám jen fialový a při tom jsem si vysívala růžový. kam zmizel, netuším. Fotografie jsou perfektní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se už druhým rokem chystám do pangejtu pro bílý. Jenže než udělá semínka a uschne, tak ten pangejt posekají a jsem v řiti.... a vyrejvat uprostřed dne uprostřed vsi něco se mi fákt nechce....

      Vymazat
  5. Krásná proměna orlíčků a hezké fotky.
    Vendy, přeji Ti fajn večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně překvapivá. pro mne tedy určitě....

      Vymazat
  6. Nádherné fotografie orlíčků.Já jsem je fotila u sestry.
    Vendy,měj hezký týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych je možná ani nefotila, kdyby mi nepřibyly další mutace ;-) a chtěla jsem právě u těch kdo mají zahradu zjistit, jestli i jim tohle ty orlíčky dělají.

      Vymazat
  7. U mě přeorlíčkováno určitě nebude :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi jasné.... jde o to, že teď o orlíčcích psala hodně často Libby i jiné blogerky.

      Vymazat
  8. Orlíčky na zahrádce nemám a jak vidím,stálo by to za to pořídit si je.
    Prima fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu vyrejvat nějaký nechtěný rostliny z míst kde nemají co dělat, tak bych ti mohla poslat. Tedy horší to bude jestli si budu pamatovat barevnost, ale určitě by šel jeden ten bordó s bílými špičkami a jeden bordó. Mám jich ještě spoustu které nekvetly, protože je otrhávám. Ale taky budou muset pryč.

      Vymazat
    2. Jé, to by bylo fajn. Kdyby Tě to tedy neobtěžovalo. Na barvě mi nezáleží.
      Písni mi na můj mail: hana.slechtova@seznam.cz
      Moc děkuji!
      Hanka

      Vymazat
  9. Jelikož už zahradu převzal syn, tak jsem mimo hru. Ale tuhle krásnou kytičku bych brala všem deseti

    OdpovědětVymazat
  10. Vendy, jsou nádherné, hlavně ty plnokvěté. 👍👍 Je zvláštní, že ty mi ze zahrady zmizely a zůstaly jen ty obyčejné, které už skoro odkvétají.
    Ani nemám čas je fotit, dva týdny rekonstruujeme byt a já byla do včerejška bez internetu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni budou za chvíli všechny plnokvěté.... to mne ale na nich baví. Já to mám naopak, obyč zmizely a přeonačily se na plnokvěté.

      Vymazat
  11. Já jsem orlíčku také moc nefandila, ale nakonec jsem si koupila dva modrý a fialový ale jenom jednoduché květy. Letošní jaro bylo tak podivné že jsem se na zahrádku dostala málokdy a moc jsem je nepozorovala. Fotila jsem jen orlíček u souseda cestou na zahradu jeden můj modrý fialový se někam ztratil. Tvoje orlíčky jsou moc krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě to letos překvapilo, jak se letos změnily a jak se tu některé vzaly....

      Vymazat
  12. Pestré, přepestré. Radost to fotit, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy. Ovšem radosti z barev a potažmo i vůní jsem si užila včera v Olomouci v rozáriu....

      Vymazat
  13. Na blozích je momentálně prečápováno a nevadí mi to, takže orlíčky beru 😀, jsou kouzelní! ♥️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čápy, jmenovitě vdovce Bukáčka, sleduji na FB. Nějak jsem se sešla s povídáním a fotkami orlíčků s Libby. Ta je měla ve dvou článcích za sebou a ještě u někoho jsem si článek o orlíčcích četla.

      Vymazat
  14. Vendy, měla jsem kdysi jenom ty obyčejné orlíčky a ty se nějak nemění, ale ty plné jsou každý rok jiné. Mám na zahrádce to, co jsem nikdy neměla.Takový ten tmavě fialový a červený máš tuším ode mě. Na zahrádce se moc nevyjímají, mám raději světlé barvy. Ale ten s tím bílým je hezký, mě se tu takový taky objevil, aniž bych ho sela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já měla dojem, a jak vidno správný, že jsi mi orlíčky posílala, jen jsem už nevěděla jaké barvy a jestli měly květy normální nebo plné. Já je mám mezi světlými květinami a zatím nízkými, takže na záhoně vynikají, ale nějaké veselejší barvy bych taky brala. Na ten bílomodrý jsem tedy sama zvědavá jestli vydrží a jestli taky zmutuje.... nebo jestli se objeví zas nějaká jiná barevnost.

      Vymazat
  15. Krásně syté barvy, tak tmavou fialovou si z přírody nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona vypadá skoro jak černá. Je to hodně tmavý květ, to ano.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....