17 března 2021

Tak jsem to ....

 

.... pěkně prokoučovala. Moje blbost. Nedávala jsem pozor
a místo smazání sledovaného ale nefunkčního blogu jsme smazal ten funkční. Chudobku. A tím pádem jsem projela druhé kolo Hudební abecedy do které jsem měla okamžitého svého favorita v podobě skupiny Bon Jovi a písničky k filmu Mladé pušky. Byť stejně jako u všech skupin které se mi líbí mám ohromné dilema kterou jejich písničku vybrat, protože se mi líbí všechny stejně. Ale vždycky je něco co mne na té vybrané něco zaujme. Klip, melodie, anebo i třeba film ke kterému byla jako titulková složená. A mě se líbí v tomhle případě jak film tak i písnička.
Takže aspoň dodatečně jí sem loupnu.



Ale aspoň jsem chytla písmeno C a Č kde tedy mohou být obě anebo jedno. Já tedy volím písmeno Č, protože už nějakých dobrých patnáct let je mou srdeční záležitostí a to tedy sakra hodně velkou skupina Čechomor. Desky nebo živáky, televizní záznamy, prostě cokoli co se namane velmi ráda využiju. Jejich spojení roku a folku je jediněčné a jediní kdo se tak trochu mohou s nimi srovnat je Vlasta Rédl a svého času i Fleret. Horší je, kterou písničku vybrat, protože je miluju všechny stejně. Nicméně dnešní volba padla na písničku která má v sobě hodně energie a hned po Proměnách patří na živácích k té nejžádanější. A je fakt, že na posledním koncertu který jsme navštívili v Litomyšli si jí posluchači skoro vydupali a vytleskali a musím říct, že hudebníkům by stačilo jen hrát hudební linku a posluchači to bezchybně zazpívali za ně. Jo, a parádně se při ní hopsá a vykřičej hlasivky !


Tedy chtěla bych poprosit Chudobku, jestli by bylo možné, že bych místo C a Citronů mohla dát ještě jednu od Čechomorů. A to Sedem nocí. Mám jednu krásnou vzpomínku na takový malý polosoukromý živák, kde jsem tuhle písničku slyšela poprvé. Není z těch zrovna nejhranějších, ale já jí mám nesmírně ráda jak pro nezvyklý zvuk elektronických houslí (než jsem jí viděla naživo, myslela jsem že to je el. kytara) ale i pro to super nasazení Karla Holase při zpěvu. A za třetí jsem měla možnost ten koncert sledovat v přítomnosti dvou lidí na kterých mi opravdu hodně záleží.








17 komentářů:

  1. Vendy, jak se říká, chybička se občas vloudí.
    Všechny tři skladby parádní.👍 O Čechomoru jsem také chvíli uvažovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to bylo daný hned od začátku. Nikdo jiný! ;-)

      Vymazat
  2. Čechomor mám ráda,ale Bon Jovi miluji.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já je taky moc ráda poslouchám a navíc na Bon Joviho je i teď hezký pokoukání ;-)

      Vymazat
  3. Já mám radši čistý rock než folk-rock nebo folk, třeba Redla jsem měl nejraději v AG Fleku, mnohem víc než s pozdějšími písničkami jako Sbohem, galánečko, nebo Husličky.
    Ale ten bubeník Čechomoru by se v rockové kapele neztratil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na bubeníky měli vždycky štěstí a většinou vždy zakotvili v nějaké rockové sestavě. Nicméně už album Místečko naznačilo velký posun k rocku, a poslední alba Nadechnutí jinak a Radosti života jsou ještě tvrdší. Ale ty už také nahrávali v úplně jiné sestavě. Z původní je tam jen Holas a Černý. Jinak tam jsou samí mlaďáci....nejdřív mi po Dusilové spojení s Pártlovou (účastnice SuperStar) moc pod fousy nešlo, ale právě při interpretaci písní z těch posledních tří alb se ukazuje že to byl výborný nápad. Skvělýho bubeníka měli na živáku v O2.

      Vymazat
  4. Cechomorum jsem byl na zivaku a mám DVD... Rovněž synovec hrál v kapele, která byla podobná Čechomor, ač to podání bylo nezávislé a přece jen má blíže k lidové hudbě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já mám snad všechny cd a ještě něco stažené v počítači (ty poslední dvě nebo tři) a koncertů bylo taky hodně. Oni teď popravdě hodně přitvrdili.

      Vymazat
  5. Dobrý výběr!
    Vendy, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, Čechomor mám ráda, jejich muzika mě vždycky nabije. Byla jsem dvakrát na jejich koncertě a za mě super. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám snad celou jejich diskografii, na VHS asi dva živáky, a díky různým akcím a spoustu živáků za sebou. Poslední před třemi lety v Litomyšli. Jak jsou někde poblíž a je to možné, tak jdeme.... tohle byla láska ke skupině na první poslech. To když v rádiu v jednom pořadu představovali Proměny. Takže hned druhý den hurá do desek a koupila jsem si je a pak začala pátrat co to vlastně je za skupinu. A od té doby je moje druhá topka v domácích skupinách.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Nesmírně těžký. Já bych sem mohla naházet komplet celou jejich diskografii, protože není skladba která by se mi nelíbila....

      Vymazat
  8. Sedím u laptopu (konečně) a usmívám se Vendy. Já milovala, když je syn hrál na housle ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne je Karel Holas jedním z nejlepších houslistů ve sféře populární hudby. Tak není divu, když má vystudované klasické housle. Mohl by od hodiny hrát i Vivaldiho. Druhým byl houslista od Ondřeje Havelky. Vždycky jsem si říkala, že by bylo zajímavé ty dva potkat na jednom pódiu.

      Vymazat
  9. Perfektní výběr! Smazání je škoda, to je vždycky situace, že si říkám - to musel sám čert nastrojit.
    Čechomor mám taky ráda, výborná kapela. A jejich folkrockový projekt, ve kterém zviditelnili i lidové písničky, mi připomněl podobný počin skupiy Spiritual kvintet, kteří nazpívali něco jako renesanční písničky a pak vydali album jménem Šibeničky, kde trochu upravili a přezpívali některé lidové písničky. Taky výborný počin.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....