06 března 2021

Dnešek byl ....

 


.... od jarně mrazivého rána jak malovaný, a tak
co jiného dělat, než začít se zahradou. Jako první práce vždy přijde na řadu střih trav a úklid okolo jezírka, neb tam je jeden ze dvou obr trsů trav, které dominují zahradě a tak je z nich taky nejvíc bordelu. Díky Símě je už třetím rokem svazuji, ale tentokrát mi silný vítr u jednoho roztrhnul provaz a než jsem se dokopala k tomu, znovu ho svázat, nasněžilo a sníh mi celý veletrs pěkně rozložil a ten následně valnou částí na zbytek zimy zamrznul v jezírku. A tak jsem z něj měla listy po půlce zahrady. Navíc tahle potvora má stébla dost silná a houževnatá, takže na její ostříhání používám elektrické nůžky na živé ploty, jenže ani ty moc letos nefungovaly a tak jsem na ní regulérně vytáhla elektrickou řetězovku, co máme na vyřezávání větví z výšek kam se nedostanu. No, asi se po nějaké normální s krátkou lištou budu muset podívat, protože na ty silné trávy je to naprosto super.
Když jsem trávu pokácela, vylouply se z pod ní rozkvétající plnokvěté sněženky, krokusy a talovíny, a své vršky už ukazují i skalkové irisky... A co víc! Když jsem uklidila okolo jezírka (to miluju, jak je všechno kráásně učesané) šla jsem na další práci a při prohlídce záhonu, jsem s velkou radostí zjistila, že moje obavy o cibuloviny, které se mi díky letošnímu velesuchu třikrát ocitly pod vodou naštěstí přežily a neshnily. Všechny tulipány i narcisy se krásně derou ven, čímž mi spadl obrovský balvan ze srdce. Jen některé budu muset vyhrabat z krtin a jiné vysvobodit z trávy, která se do záhonu natáhla ohromnou rychlostí. Ale hlavní je, že přežily!!!
Navíc budu muset letos s jarními pracemi fofrovat, po středeční návštěvě na ortopedii mě po znormalizování provozu v nemocnicích čeká operace pravé ruky na kterou mne doktorka rovnou objednala, z důvodu pokročilé artrózy v kloubu u palce. Jak jsem byla poučená, buď mi do mezery která vznikla dají kostní štěp anebo implantát. A pak mne čekají tři měsíce nuceného nicnedělání... já nebudu moct ani psát a ani fotit! A už vůbec ne dělat nějaké ruční práce či právě na zahradě. Tak snad doufám, že to vyjde aspoň na dobu, kdy už se bude moct koupat a já tak budu trávit celé dny aspoň ve vodě a na lehátku! ....

Poslední fotky ze zimní prochajdy jsou ptačí ... pár portrétů děsně zvědavejch divokejch krůt a jeden dřevěnej havran






Tím máme zimu definitivně uzavřenou. A teď tedy už jen a jen jarní motivy....




22 komentářů:

  1. Ty fotky krůt jsou úžasné,neuvěřitelné,jak ti zapózovaly.
    Po zahradě se mi dnes hodně zastýskalo,když jsem viděla ten ruch tady v zahrádkářské kolonii.
    Vendy,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly stejně zvědavé jak ty kozy s kterými sdílejí výběh....musím toho udělat co nejvíc, dokud mne to taky baví, pak už se musím do všeho nutit! ;-)

      Vymazat
  2. Divoké krůty jsem ještě neviděla.
    Dnes jsme se šli projít kolem zahrádek, na některých se už pracovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsme jezdili na starou chalupu, byla tam obora s daňkama, divočákama a právě i s divokejma krůtama. Takže pro mne nejsou neznámé, jen nejsou moc vídat v hospodářstvích, to je pravda. Ono se dá dělt opravdu jen něco, je všechno šíleně mokrý a rozbahněný. Takže stříhat ty trávy, hrabat listí apod.

      Vymazat
  3. Tak at to dopadne dobře a dobře soste vše.. No, kouřové si to na volnosti užívají, o víru nic nevědí. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že to ještě nevyhnije během růstu. Uvidím co to s nimi provede dál...

      Vymazat
  4. Jéééé, já se těšila na fotky ze zahrádky a ony jsou tam "pipky".....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pořádný a řádně zvědavý a furt něco mlely :D.

      Vymazat
  5. Taky jsem alespoň chvilku obcházela zahradu - cibule se derou i u nás ven, čemeřice budou kvést, trochu jsem něco zastřihla a odkryla... Zalito je tedy řádně...
    Operace je určitě potřeba, ale to nic nedělání, to jsem na tebe zvědavá...
    Vendy, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však, to bude pro mě očistec. Tak začátek určitě, než se to nějak rozhýbe a zprovozní. Jenže užívat si nějaké bolesti už teď, cpát se práškama, to mi připadá ta operace mnohem šetrnější řešení. Tedy! pokud to pomůže. Ani nevíš jakou radost jsem měla když jsem viděla že to neustálé zaplavování přežily! Mám tam vlastně všechny tulipány a narcisy co mám, včetně spousty nových, takže přijít o ně by mne hodně bolelo. Ještě jak se ukáží okrasné česneky tak poznám, že to je opravdu OK.

      Vymazat
  6. A víš co dělá Simona už dva roky, aby se jí to nerozmotalo ... obtočí to hnědou izolepou.
    Drží to jako židovská víra a po stříhání se to krásně odnáší na kompost v celku.
    Už mám ostříhaných asi patnáct jarních travin, ty jsou už narašené a dnes jdu pokračovat.
    Příjemnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý nápad, já vážu trávy takovými igelitovými pásy, které jsou přes balíky s krmením. udrží i třicet kilo. Ten Miscanthus kterej mi zamrznul je hodně široký trs a měla jsem jako jediný svázaný drátem. A jak foukalo, drát se z něj svlíknul. Letos ho svážu do více snopků. Taky to s tím igelitem přenáším, ale letos to místo na kompost nechám odvézt ještě s větvemi kontejnerem, kompost potřebuju nechat už zas dozrávat. Dneska musím gigantheu stříhat pákovkama, tu pilu jsem včera na té zebrině nějak počochnila....a pak hezky nedělně budu hrabat zbytek listí pod lískama.

      Vymazat
  7. A já dostala radu s izolepou od Simony a je to rada k nezaplacení . Taky mám jednu trávu, kterou ustřihnout, vlastně uřezat je docela výkon.
    Fotky nemají chybu. Člověk by ani nevěřil jak taková krůta se zimní dekorací může být pohledná.
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A což teprve taková krůta s dekorací bramborového salátu a omáčky! To je teprve pohledné zátiší!! Já převazuju trávy takovými igelitovými pásy, které jsou přes balík když objednávám psům krmení, udrží to spolehlivě i třicet kilo a tu nejvyšší trávu s tím svazuju na třech místech. Jenže tahle tráva byla svázaná drátem a v jeden trs. On je dost široký a chtělo to do více snopků. Takhle jak to je široké se při tom větru ten drát svlíknul. Ale příští rok jí už svážu do více snopů. Sousedka jí tak taky svazuje.

      Vymazat
  8. Vendy, nádherné fotky. 👍👍 Jako dítě jsem měla z krůt respekt, jednou mně honil krocan a já z toho byla vyjukaná hodně dlouho, Holka z činžáku. 😃 šla jsem navštívit spolužačku, která bydlela na okraji města a obestoupily mě husy. Stála jsem uprostřed jako idiot, ruce nad hlavou a ony natahovaly krky a syčely. Až pak přiběhl malý chlapeček s proutkem, křikl kšá a husy odtáhly. Pro mé sebevědomí pěkná pecka. 😂
    Já na zahradě ještě nehrábla, nějak na to letos nemám náladu.
    Budu ti moc a moc držet palce, aby ruka byla co nejdříve v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z husí jsem taky jako malá měla velkej respekt. Každé hejno mělo svého hlídacího housera, a ten na rozdíl od hus se moc odehnat nedal, ten sviňa útočil. dělám jen věci které jdou, a těch je jen pár, jinak je strašně mokro a na hrabání do země to není. Včera jsem pokrotila jedny velké růže a další až zas o víkendu, protože budu muset zas dopoledne do práce, tentokrát na kasu, protože vedoucí bude na kantýně, neb obě kantýnské mají covida. A pak si objednat kontejner na odvoz. Dostala jsem prášky na bolest a ty tedy fakt hodně pomáhají, včera jsem stříhala jak divá a ruka ani ťuk, před nima bych už odpoledne hodně skučela bolestí.

      Vymazat
  9. Jak krůtám prosvítají laloky proti sluníčku to je super. Mákla sis u jezírka ani jsem netušila, že ty trávy jsou tak houževnaté, že je na ně třeba pila. nezávidím ti operaci ruky a přeju ti, aby ti všechno dobře dopadlo. Budeš potřebovat hodně trpělivosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta velká před altánkem a ta u jezírka mají stébla jak bambus. Ostatní jsou v pohodě. Dcera stříhala včera a manžel její kamarádky na ty vysoký taky bral motorovku. :D Šly ty krůty krásně proti světlu, jak kdyby věděly že to tak chci ;-)

      Vymazat
  10. Tři měsíce? Že ty si chceš ten lockdown dobrovolně zpřísnit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud to půjde, nepravila doktorka, že bych nemohla nikam jet! Mluvila jen o práci ;-) :D

      Vymazat
  11. To jsi odvážná řezat elektrickou pilou. Těchto nástrojů se bojím, že bych si mohl uříznout ruku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je na takové dlouhé násadě, je primárně určená k prořezávání stromů. Mě tyhle věci nevadí. Tedy až na cirkuli, té se vyhýbám obloukem!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....