20 října 2019

U žhavých ...






.... tónů ještě chvíli zůstaneme. Občas se u mě najde i květ jiné barvy než fialové, a to třeba u begonií. Z těch které jsem si koupila předloni a měla jsem z nich ohromnou radost jich zůstal jen zlomek, což už mi zas takovou radost nedělá. Ale ta která zůstala za to stojí. Vzala jsem si zas na ní starosklíčko s mezikroužkem a hle, z jemně lososové barvičky květu je tu najednou v detailech žhavá oranžová. Jen trochu se vymyká té žhavosti jeden z posledních květů letošních růží ....









Trochu se mi zas vyprázdnil archív, výlet na jih Čech o prodlouženém víkendu se zřejmě nebude konat, tak nastoupí záložní plán, cesta na podzimní Brdy. Tak snad zas něco doplním.

Dnes slaví 88. narozeniny naše nejlepší šansoniérka a velká dáma, která, narozdíl od mnoha jiných, dokázala odejít z výsluní včas, jako dáma a ne jako směšná figura. Hana Hegerová. Byly doby, kdy mi moc neseděla, ale začala jsem jí objevovat v době, kdy se uskutečnilo geniální spojení 3H. Hegerová - Hapka - Horáček. Od té doby jí už opravdu můžu. Málo která z písniček mi
dokáže jak postavit všechny chlupy na těle a zároveň mne i
 rozplakat, vlastně do teď asi žádná, ale tahle to dokázala hned ... Snad pro ten text, který mi připomíná můj vlastní příběh. Ale může to být příběh kohokoliv ...




18 komentářů:

  1. Ty jsou překrásný, skoro stejná barvička jako je dnes všude na stromech :). Na ten věk, který Hegerová ve videu měla, vypadala dost dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak 54 není žádnej velkej věk! Mimochodem i moje maminka by měla za tři dny 88.

      Vymazat
  2. Vendy, taky mám Hegerovou moc ráda a často jsme její písničky s dětmi zpívaly. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jak jsem říkala, nemusela jsem jí, byť jsem na ní vyrůstala, ale až v pozdějším věku jsem jí přišla díky Hapkovi a Horáčkovi na chuť

      Vymazat
  3. I já mám paní Hegerovou moc ráda. Krásná píseň. Přejme jí hodně zdraví.:-) Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když jsem jí poslouchala od mala, z magnetofonových pásek kde měl tatínek nahrané rozhlasové Silvestry někdy od roku 65 i různé televizní pořady z té doby, přišla jsem jí na chuť opravdu až když pro ní začali psát H+H. Ještě se mi hodně líbí její verze Brelovy písně s českým názvem Lásko prokletá.

      Vymazat
  4. Ách... Ta první růže! Takhle to s mobilem nikdy nevyfotím... :-) A aj ty detaily jsou dost zajímavé! Šikulka! Ty mě nakonec dokopeš k tomu, že si koupím foťák (je to velký a těžký - říkám)... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co? Dneska už jsou tak vymakaný kompakty, jsou malý, levný (i dražší) a fotěj dobře. Případně podle toho kolik bys do toho chtěla investova bezzrcadlovku se základním objektivem. Ta má váhu kompaktu a (ne)výhody vyměnitelných objektivů.

      Vymazat
  5. Krásné fotečky, ale nejvíc se mi líbí to roští nahoře, v lunetě.
    Ta růže, ta je!To má Janinka pravdu.
    A paní Hegerovou mám ráda, dokonce jsem ji jednou potkala v Bílé Labuti osobně.Ale o chlup raději jsem měla V.Špinarovou.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zas Špinarovou nemusela vůbec. Tahle růže je vážně krásná a krásně voní. A má nádherně pravidelné poupě.

      Vymazat
  6. Čtyřka je pekelně krásná.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc se mi líbí ta růže. Begónie vytvářejí až abstraktní obrázky. Písnička Hanky je opravdu dojemná asi pro každého. každý má svůj koutek, kam by se chtěl vrátit. Ať je to dům nebo člověk, ať je to něco pocitově krásného......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to byla na pokraji zhynutí. Teď už to vypadá, že je definitivně zachráněná...ani nevím, jak jsem k ní přišla!Jestli mi jí přivezl mladej když chodil do Litomyšle do zahradnický a tam si ve školkách mohli kupovat rostlinstvo za zlomek ceny anebo jestli jsem si jí koupila někde já...Begónie dokáží opravdu krásné věci se svými květy.

      Vymazat
  8. Ta čtvrtá je boží, to je skvostná barva i fotka.

    OdpovědětVymazat
  9. Begonie také máme, ale hlavně žluté.

    Písničku jsem si ze zájmem poslechl, vůbec ji neznám, text má pěkný, ale téměř žádnou melodii, zpěvačka text spíš jen deklamuje.
    Zajímavé ale je, že v těch jejich 88 letech Jiří Suchý stále vystupuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to třeba při šansonech dělal i Brell. Ona už je dost nemocná a tak uznala, že je lepší aby si jí lidé pamatovali ve formě, než aby je musela připravovat o koncerty. Uměla odejít včas. Což třeba Gott neuměl.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....