11 ledna 2019

Po filmech ....




....Tanec s Vlky, Titanic, sérii Pán prstenů nebo Avatar, je tu další který válcuje dnešní kina po celém světě. 

Pro mne osobně je jednou z nejlepších rockových skupin všech dob na světě, skupina SMILE s frontmanem Farukkhem "Fredericem" Bulsarou.....
Moment, že neznáte žádnou takovou skupinu a v životě jste o ní neslyšeli? A když to napíšu takhle: 
Pro mne osobně je jednou z nejlepších rockových skupin všech dob na světě, skupina QUEEN s frontmanem Freddiem Mercurym ....
Aha, a už jsme z Prahy doma.

Film který momentálně v návštěvnosti vládne kinům, a  začíná dotahovat vůbec nejúspěšnější Avatar je skvělý film BOHEMIAN RHAPSODY
Jak napovídá název, sejdeme se v něm se skupinou QUEEN a jejími největšími hity, ale hlavně s frontmanem a majitelem  nejúžasnějšího hlasu v rockové historii Freddiem Mercurym.

Jedná se o životopisně - dokumentární film, částečně se trochu z pravdou v některých věcech rozcházejících se, což ale zas tak moc není na závadu, protože jestli tahle nebo jiná píseň vyšla v tomhle nebo onom roce není opravdu životně důležité. Snad jen opravdu pro fajnšmekry a detailní znalce a milovníky této výjimečné, a v hudebních nápadech vymykající se skupiny. 

Sledujeme zde příběh člověka, který věřil v to, že dosáhne všeho co si zamane, ale platil a nakonec zaplatil krutou daň za to, že byl jiný.
Příběh začíná v roce 1970 kdy se mladý Farukhh Bulsara, student grafiky setká ve studentském klubu s hudbou skupiny Smile, jejímiž základními pilíři jsou student astrofyziky a geniální kytarista Brian May a student lékařské fakulty obor zubař a bubeník Roger Taylor. Setkají se v okamžiku, kdy jejich sólový zpěvák odejde (tady je oproti skutečnosti malá odchylka, znali se už dřív a Freddie se už dřív snažil do skupiny dostat) a Freddie se stane tím, kdo stojí za zrodem fenoménu jménem Queen.

Poznáme jak se rodily hity We Will Rock You, We Are Champions, a hlavně jejich asi nejznámější skladba podle které se jmenuje i celý film Bohemian Rhapsody a to jak těžké bylo jí prosadit do rádií, aby se ale z ní stal celosvětový megahit. To že nebýt umanutosti Freddieho, jeho přesvědčení že právě oni dobudou hudební svět, a jeho schopnosti o tom přesvědčit všechny kolem sebe. Také o tom, jakou musel za svou jinakost a výjimečnost zaplatit daň. O napjatých vztazích mezi otcem a synem, ale i o jeho aroganci, o jeho smutku a rozpolcenosti když si uvědomí, že přestože miluje svou jedinou životní lásku Mary, muži jsou těmi kdo ho přece jen přitahují víc, alkoholová a drogová opojení ve společnosti falešných přihřívačů polívčiček a kruté vystřízlivění když se dozví že má AIDS. A to je asi ten nejsilnější okamžik filmu, protože tenhle verdikt se dozví týden před ikonickým koncertem Live Aid kde skupina vystoupí a který později hudební kritici prohlásili tím vůbec nejlepším živým koncertním vystoupením v historii živých koncertů.
Ve filmu tomu předchází jakýsi rozpad skupiny, který se ve skutečnosti nekonal (členové se po dobu natáčení sólových alb Freddieho věnovali svým vlastním plánovaným sólovým projektům) a znovusetkání týden před tímto koncertem. Ale tím se vlastně v kontextu toho, jak Freddie všechno pak při koncertu zvládnul, stávají tyto scény ještě silnější a dojemnější.

Dojem skutečnosti navíc vyvolává i skvělý výběr herců jejichž podoba, obzvlášť co se týče hlavního představitele a kytaristy Briana Maye je skoro dokonalá. Chvílemi zapomínáte že se nedíváte na ně samotné. A to se dá říct i o soundtracku k tomuto filmu. Málokdy rozeznáte to, co zpívá Rami Malek v roli Freddieho a co je originál Freddie. 
Ve filmu samotném je jeho zpěv namixovaný ze tří hlasů. Jeho, imitátora Marca Martela a originál Freddieho.
Film je skvostně zvádnutý i v tom, že není podbízivý, inklinující k bulváru, ale naopak velmi citlivě jsou zpracované  scény kdy si Freddie uvědomuje že muži jsou jeho osud, i když se tomu snaží bránit ze všech sil. To že vám běhá mráz po zádech a nejen po zádech po celý film je asi dané i tím, že od začátku víte jak to dopadne, ale snažíte se podvědomě Freddieho  varovat před některými lidmi, před drogami a promiskuitou. Že se mu snažíte říct zůstaň s Mary a bude s tebe hudební bůh a dokážete věci, které nikdo nedokázal. Nahrajete ještě spousty písní které přežijí desetiletí ....

I když vlastně tohle všechno se splnilo.
Jen vám bude neskutečně líto, že nikdy nebudete mít šanci zažít tu atmosféru koncertu, jaká vládla ve Wembley a ostatně na každém z jejich koncertů...


P.S. Upozorňuju vás, že tenhle film je z těch, které budete, pokud vám hudba QUEEN něco říká, chtít vidět znovu a znovu. A proto se taky na něj nedá nikde do kina pořádně dostat, protože je stále vyprodáno!

A nakonec dvě videa jako malá ochutnávka


A ikonické vystoupení na Live Aid. Uvědomte si, že TAKHLE  to zazpíval člověk, který si krátce před tím vyslechl rozsudek smrti.


P.S.S. Víte co bylo příčinou toho neskutečného hlasového rozsahu a  nezaměnitelného zabarvení? Čtyři zuby navíc! 
A i když o tom ve filmu není zmínka, onen jediněčný a okamžitě identifikovatelný zvuk sólové kytary Briana Maye, podle kterého okamžitě jakoukoli melodii skupiny poznáte, je zásluhou toho, že kytaru si Brian stavěl sám. A klidně i ze starého dřevěného obložení krbu....



8 komentářů:

  1. To s těmi zuby vím, nedávno jsem o něm četla hezký článek, který na něj "napráskal" spoustu zajímavých věcí :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a já, Queenomilec jsem to nevěděla. Stejně jako to že se o své nemoci dověděl těsně před tím koncertem.

      Vymazat
  2. Umíš napsat recenzi. Skvělá práce. Videa jsem si pouštěla vícekrát a skoro jsem zaslzela. Každopádně jsem měla srdce na maděru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A což kdybys viděla ten film! To bys slzela. Dokonce jeden můj známý, který viděl film už dvakrát, přiznal že slzy byly. Jenže on je opravdu velký milovník Queen a má kompletní discografii, kterou sbíral od nějakých 15 let.

      Vymazat
  3. O těch zubech jsem také nevěděl. Jen jsem někde četl, že na korekci předkusu nechtěl jít právě proto, že by se mu změnil hlas.
    Ale přiznám se, že píseň Bohemian Rhapsody se mně nikdy nelíbila. Nejradši mám The Show Must Go on a It's a Hard Life.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když chtěli aby si je nechal upravit tak řekl proč, že jsou zdravé. Dneska jsem se dala do stahování všech studiovejch desek. Něco máme doma, ale ty první tedy ne. Bohemian Rhapsody je prostě svá. Těch písní, které bych měla jmenovat že jsou moje ťopky je tolik že by zabraly celou stránku komentu.

      Vymazat
  4. V Číně prý spoustu scén z toho filmu vystříhali...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....