29 března 2014

Proč vymýšlet něco, co už je vymyšlené....


.....tak, tak....
Proč vymýšlet složité stroje k přemisťování v čase, proč bádat nad tím jak vyslat člověka do minulosti
když se tohle všechno dá udělat naprosto jednoduše a s relativně malými náklady. Vždyť k takovému cestování časem už byl předávno vymyšlen naprosto dokonalý přístroj, malý, jednoduše ovladatelný a vždy po ruce. A k samotnému cestování nám netřeba žádných skafandrů, prastarých obleků, studium historie a jiných věcí které vše jen ztěžují. Stačí nám k tomu jen pohodlné křeslo, sklenička vína, dobrá hudba a.......a albumy. Případně cd a počítač.
No samozřejmě! Fotky jsou ten fígl, který nám umožňuje cestovat do dob dávno minulých. Do dob kdy jsme byli dětmi, do dob kdy dětmi byli naši prarodiče a mnohdy ještě do hlubší minulosti. Na přání nás zanesou do okamžiků kdy jsme poprvé spatřili moře, do dob kdy se z nás v tanečních snažili udělat slušné a vychované lidi. Do dob kdy jsme zažívali skvělé časy a flámy s kamarády a hlavně....kdy jsme zažívali ty přenádherné okamžiky prvních lásek které třeba už dnes máme zachycené jen na těch fotografiích.
Pomohou nám znovu prožívat radosti i strasti našich životů, protože lidská paměť je potvora záludná, která s námi hraje nekalé hry. Ráda mizí a nás nechává napospas něvědění. A v tom okamžiku opět přijde vhod stroj času zvaný fotografie.
Když nevíme, prostě vezmeme album a listujeme. Připomene nám jak to bylo a my si opět můžeme onu situaci prožít a procítit tak jak nám tenkrát bylo.
Ale také nám zprostředkovávají setkání s těmi kteří tu už nejsou, můžeme si je připomínat v okamžicích kdy byli mladí a šťastní, ale i staří na konci své pouti. Připomenou nám všechny naše mazlíky kteří jsou už dávno za Duhovým mostem a my si uvědomíme jak krásně nám s nimi bylo, o co všechno dokázali obohatit náš život a ochudit naší peněženku.
Když odejdou děti z domovů do svých vlastních a je nám smutno, můžeme si listovat albumy jejich života a dívat se do jejich rozesmátých umouněných tváří když se vraceli ze svých hrátek na hřištích. Nebo si připomenout jejich slzy nad rozbitým kolenem či ztracenou hračkou.
Když se s přáteli dohadujeme jak to tenkrát bylo a nikdo si přesně nevzpomíná, nastartujeme stroj času a zaletíme se podívat kdo z nás tedy vlastně měl pravdu.....
Ne nadarmo lidé při požárech nebo povodních se snaží jako první zachránit knihy a svoje alba s fotkami. Bez nich totiž člověk ztratí tu možnost cestování v čase a zůstane navždy přikován k současnosti. Nemůže se už vrátit zpět protože není jak. Není možnost jak se dobrat pravdy. Není jak se setkat s dávnými kamarády, příbuznými a přáteli....
Takže proč vymýšlet něco co už jednou bylo vymyšlené?

A jak to vypadalo když trochu sněžilo......




Když mrzlo a svítilo sluníčko....


Když zmizely všechny barvy a jen zbyl jen poslední mohykán....


Nebo když jsme se ocitli na konci světa....

21 komentářů:

  1. Moc hezké fotky a článek..také se mi velice líbí celý tvůj blog ;)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Díky moc, to vždycky potěší

    OdpovědětVymazat
  3. Není za co ;) PS.: Jukni na můj blog ;)[2]:

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel, ne všechny okamžiky stihneme vyfotit a také ne všechny emoce se nám znovu vybaví.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Tak samozřejmě, ale většina našich životů i životů jiných tam pořád žije a zůstává. A pak slouží jak skvělý stroj času

    OdpovědětVymazat
  6. pěkně jsi to napsala.....

    OdpovědětVymazat
  7. Dřív lidé při požáru zachraňovali alba, dnes musí tahat celé počítače

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: No jo, pokrok nezastavíš....

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně napsáno a krásné fotky. Nejvíce se mi líbí ta druhá fotka.

    OdpovědětVymazat
  10. Ano fotky zachycují dobu, proto se na sebe dívám radši, když jsem byla mladší.    Jinak krásně napsáno.

    OdpovědětVymazat
  11. Nedávno jsem našla svoji fotku z doby, kdy mi bylo 16. Moc fotek ze svého dětství nemám, když nejsou rodiče, kdo má dítě fotit, že? Zjistila jsem, že jsem byla docela hezká hoplka , ale když si vzpomenu,jaké jsem tehdy měla mindráky, co všechno jsem na sobě viděla nedobrého- nejspíš tu mrňavost- vždycky jsem se divila, co na mně kluci vidí, tak si nyní říkám - kde jsou ty časy, kdy jsem měla  díky ,, mládí" nějaké ty krásy.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky se občas probírám fotkami.

    OdpovědětVymazat
  13. Někdy je mi při prohlížení fotek docela smutno......

    OdpovědětVymazat
  14. Fotky jsou jako zkameněliny...

    OdpovědětVymazat
  15. To je pravda, nebýt fotek, tak lidská paměť je obroušena, obrysy se rozostřují. Asi bych si nepamatovala, jak vypadal můj tatínek, měla bych v paměti jen matné útržky a stejně tak si pamatuji jen pár detailů. Díky fotkám je paměť podpořena. Jak moc bolí ztráta fotek, jsem taky poznala, protože když jsme se naposledy stěhovali, nechali jsme na starým ješttě pár posledních pytlů s věcma a než se bráchové dokopali k tomu, vzít auto s vozíkem a sjet tam, někdo ty pitomý pytle ukradl. Moc si nepomoh, s fotkama nic nenadělá a pro mě je to věc, která se nedá zaplatit, jsou to vzpomínky. Navíc jsem tam měla dva nebo tři deníky, tak to se asi někdo pobavil, ale mě to docela mrzelo (i mrzí, ale už jsem se s tím srovnala).

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Ano, taky u těch prastarých vědci bádají co je na nich za živočichy

    OdpovědětVymazat
  17. [13]: To je ten případ těch které už máme jen na těch fotkách.....ale je to krásná nostalgie!

    OdpovědětVymazat
  18. [12]: Dík za upozornění, což jsi mi připoměl že se musím za a)podívat na místa a datumy jejich koncertů jestli nebudou někde poblíž a za b) vůbec se zase nějak zajít podívat za tím mým VIP kámošem

    OdpovědětVymazat
  19. Pěkně jsi to napsala a krásné fotečky

    OdpovědětVymazat
  20. Vybrala jsi pěkné fotečky pod tak krásné psaní

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....