17 února 2011

Něžná krása orchidejí......

Svou novou sezonu začaly i další z mých milých orchidejí. Dělají mi ohromnou radost svojí vitalitou i tím, že každoročně rozkvétají ne ve skleníku ale "normálně" na parapetu okna. Samozřejmě po venkovním letnění, jelikož to jsou druhy které toto letnění buď velmi dobře snáší a nebo přímo vyžadují, aby mohly následně během zimy založit poupata.

Ale ta která mi letos udělala největší radost zatím ještě nekvete, i když už má nasazených pět květních lat a poupata se již proklubala ven. Je to
velké CYMBIDIUM hybrid, které jsem od dcery dostala ke svým 45. narozeninám. Odkvetlo a celých pět let nenasadilo poupata i při veškerém umu a péči. Až letos, jako by mě sama chtěla ke kulatinám dát dárek nasadila sedm lat, z kterých dvě bohužel zaschly, ale těch zbylých pět se má čile ke kvetení.
V odborné literatuře jsem se dozvěděla, že to dělají rostliny které byly pěstovány na řez květů a tudíž celou dobu "dopovány" hnojivy a po určité době prodány jako pokojovky. Pak jim trvá velmi dlouhou dobu než znovu naberou sílu a začnou s kvetením. Takže jak se zdá, ta moje už má prázdniny za sebou a snad mi teď už bude dělat radost každým rokem.

Bílo - fialová BELLARA má ještě červenohnědou sestřičku, která také pomalu rozvíjí svá poupata, něžné růžové DENDROBIUM patří mezi těch pár orchidejí které nejen nádherně vypadají, ale i příjemně voní. A žluté PAPHIOPEDILUM, česky STŘEVIČNÍK má tu zvláštnost, že dokáže nepřetržitě nasazovat poupata a kvést až tři měsíce, a starší exempláře někdy celý rok.



























































































Moc se už těším na to, až začnou kvést další z orchidejí, které mají již poupata a budou mi zpříjemňovat svojí krásou tyto šedé a ponuré dny, které teď vládnou.....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....