15 března 2013

Paphiopedilum insigne....

V neděli kdy jsme se konečně vypravili
s mužem podívat se k snovi na jejich bydlení, jsem při výběru kytičky pro jeho dívku u které jsem si tak trochu neěco žehlila, narazila na nádherné střevičníky a tak jsem tam nad nimi áchala, až mi v pondělí muž jeden donesl. Byly opravdu nádherné, i v dobré formě takže mi udělal ohromnou radost. Hned jsem vzala k ruce chytrou orchidejářskou literaturu abych si určila odrůdu. Jelikož jsem ten samý viděla tuším u Katky, je možné že ho budou mít i mnozí další a tak pár rad k pěstování myslím nezaškodí.

Druh se jmenuje Paphiopedilum insigne a patří mezi klasické dlouho pěstované střevičníky.Na vrcholu obliby bylo v první polovině 20. století, a to jak u sběratelů, tak v domácnostech u běžných lidí. Chladnější podmínky v bytech těmto rostlinám velice vyhovovaly.Dnes je již méně rozšířené. Roste v himálajské oblasi na skalách pokrytých slabou vrstvou půdy. Kvete koncem podzimu a v zimě.Vyžaduje temperované až chladné podmínky, světlé až mírně zastíněné stanovště a velmi dobré větrání. Vyšší teploty nesnáší a jinak velice odolný druh potom chátrá a nekvete. Substrá běžný epifitní s přídavkem štěrku a písku. Rostlina je vhodná pro pěstování v chladném skleníku či zimní zahradě. Pokud jí poskytneme dobré podmínky, zvládnou jí pěstovat i začátečníci. Roste rychle a vytváří velké trsy a bohatě nakvétá. Květy vyrůstají po jednom na asi 20 cm vysokém stonku. Vzhledem k rychlému růstu se snadno množí dělením trsů - rostliny můžeme většinou dělit každý druhý rok.
(Orchideje Martin Zoun)
No a já dodávám, nebojte se když nemáte skleník ani zimní zahradu, studená chodba stačí, nebo kdo má dvojitá okna může jí dát mezi ně. Ale potom pozor na mráz a přímé slunce! Na léto jí dejte ven do stínu, mě se osvědčilo zavěšování orchidejí do korun stromů, jsou tak chráněné před prudkým deštěm i sluncem.






25 komentářů:

  1. Kytkám vůbec nerozumím,ale tohle je moc pěkné

    OdpovědětVymazat
  2. Působí až strašidelně, jako by chtěla někoho odehnat.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tahle moje je kříženec. Vůbec střevičníky mají spoustu variet a odrůd....od velkých po druhy ne větší než krabička od sirek. Ten můj druhý je taky o dost menší.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:Vypadá jak masožravka

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera! nám se jim u nás ale nedaří, několik pokusů a pak jsem to vzdal....

    OdpovědětVymazat
  6. Ta je nádherná. To je hned poznat exotika.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to jsem ráda, žes to napsala a nemusím pátrat. Jen nevím, kde u nás najít takové stanoviště....jediná dvě okna jsou v chladné místnosti a tam je plno. Můj střevíčník už dokvétá, tak jsem zvědavá, jestli a za jak dlouho nasadí znovu.

    OdpovědětVymazat
  8. Naozaj vyzera ako masozravka , hlavne na tej detailnej fotke kvetu. Ale aj taka je nadherna.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Domnívám se že zase až za rok....jak jsem psala kvete na podzim a v zimě. A ony si to dokonale zachovávají. Někdy mají ze zahradnických závodů kvetení upravené buď přisvětlováním nebo naopak zakrýváním na určitý počet hodin. Jenže jak si jí doneseš domů a neděláš to, okamžitě si najedou na svůj přirozený režim kvetení. Spíš jde o to, jak se ti bude rozrůstat, protože v každém novém trsíku je základ jednoho květu. Já mám tu výhodu že ji mohu mít na přezimování na půdě a jen pokud mi pokvete(jestli) tak si jí dám dolů. A spíš do ložnice, protože tam je u oken víc chladno než v obýváku.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak na tohle se fakt dá říct jenom ááááách!

    OdpovědětVymazat
  11. Je skutecne zvlástní a taky mi silne pripomíná masozravku,nejmenuje se náhodou Adéla?

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: No můžu jí tak říkat

    OdpovědětVymazat
  13. Je nádherná. Jestli na ni někde přijdu, tak si jí pořídím. Úplně mě fascinuje.

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: Podívej se v Kauflandu jestli máš nějaký po ruce, tam je měli....

    OdpovědětVymazat
  15. [16]:Tak to nestihnu . Zatím nemám do Prahy cestu v plánu, protože na chatě není navezená voda což je tam základní problém a vlakem jí tam nepotáhnu . Byla jsem dvakrát na výstavě jednou v Huságberku tam jsem si koupila jako naprostý neznalec věci jedno denrobium prý lehce pěstovatelné a za čtrnáct dní bylo v háji a pak v Paláci U Hybernů, tam už jsem to raději neriskovala. Dneska když už vím jak na to, se mi zase nedostává financí a to bych tam šíleně trpěla pokud bych si alespoň jeden kousek nemohla koupit. To víš, ženská! Ta jak si nemůže něco koupit tak je to konec...

    OdpovědětVymazat
  16. Adéla ještě nevečeřela!   

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherná kytka, překrásné fotky. Takováhle krasavice by byla můj sen

    OdpovědětVymazat
  18. Máš doma hodně orchidejí?

    OdpovědětVymazat
  19. [21]:Jo, jo tahle je krásná....

    OdpovědětVymazat
  20. [22]:Nemám, jen sedm. Tři phala, dva střevičníky, jedno dendrobium a ta celogyne. Mívala jsem ale těch orchidejí i kolem dvacítky, postupně mi to ale zašlo buď nějakou mojí chybou, nebo byly špatné už od koupě a já si nevšimla třeba vyhnilého středu protože se mi líbil květ, některá phala odešla aniž by na nich bylo vidět nějaké napadení škůdci nebo jiné poškození a poslední mi zmrzly vloni na podzim, z těch které jsem dávala ven mi zbyla jen ta bílá a dendrobium.

    OdpovědětVymazat
  21. [23]: Tak to já jsem břídil, mám jen jednu bílou a jsem za ni moc ráda.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....