24 září 2021

Hrátky v oranžové ...

 


.... aneb když jen přeafrikánováno. Letos jsem
si vysela spoustu semínek afrikánů, hodně vysoké, normální, s velkými kulatými květy ... něco nevylezlo, něco poskrovnu a něco hlavně dost pozdě. A když už vylezlo, tak mi to stihli spást hnusáci plzáci. Nakonec jsem byla ráda, že mi zbylo aspoň pár sazenic do mis a stejně jsem musela do jedné volit náhradní výsadbu bidensem a batátem. Na lem záhonu okolo jezírka jako každý rok, jsem už neměla ani lupínek.
Za to na chatě tam se mi vysemenily z loňska takže jsem se nemusela o nic starat. Je zajímavé že tam jsem na slizáky vůbec nenarazila ...
Tak snad příští rok se zadaří líp. Mám dovolené si nasbírat semínka na jedné předzahrádce a celý pytlík jsem dostala od kuchaře v práci, počítám že ještě někde něco určo nasbírám i jinde ....

Montbréciím se u mě dost dlouho nedařilo, ale pak mi koupil manžel celou sadu cibulovin v oranžové kde bylo i pár cibulek. Jelikož jsem je neměla kam dát, zasadila jsem je do velkého květináče. Z něj jsem ho po dva roky vyndavala a nechávala přes zimu bez hlíny. Předloni jsem je nechala tak jak jsem je přinesla domů a letos mi kvetly jak divé



Trvalka jménem Delosperma " Firewoks" není nic jiného než starý dobrý známý kosmatec. Pro svoje neonové barvy je velmi oblíbený jak jako letnička, tak i jako trvalka do skalek. Za léto dokáže zarůst pěkně velký kus záhonu který zdobí svými tříbarevnými květy. Nakonec jsem ho musela ze záhonu vyďoubnout a dát do květináče a najít mu jiné místo. Jedinou jejich nevýhodou, stejně jako u podobných šruch je, že kvetou jen za slunečných dní. Což je poznávací znamení všech jihoafrických rostlin u nás pěstovaných jako letničky nebo i v tomto případě trvalky


No a teď už ty zmiňované afrikány







A jeden měsíček na závěr. Těch asi budu mít příští rok víc, byly ve směsích a hodně se mi jich vysemenilo



32 komentářů:

  1. Oranžovou barvu mám ráda a obdivuji krásné fotky. Ty první dvě kytičky neznám, afrikány a měsíček lékařský ano. Detailní záběry květů afrikánů jsou nádherné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kosmatec je krásná letnička s nádhernými neonovými barvami květů. Tedy nejen letnička. Montbrécie jsou vlastně něco jako miniaturní mečíky.

      Vymazat
  2. Vendy krásně si hraješ.Afrikány mám ráda a první rok jsem je na lodžii neměla ani nevím proč.Sázela jsem si je vždy ze svých semínek.Detaily jsou nádherné
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky sbírám semínka kde se mi afrikány líbí. Te sáček semínek jsem dostala od našeho kuchaře, protože jsem mu dávala vloni sazenice kterých jsem měla nadbytek.

      Vymazat
  3. Vendy, nádherné fotky. 👍👍👍 Ty barvy jsou takové teplé, evokují slunce, což oceňuju zejména dnes, když je obloha jako cín.
    Já letos afrikány nevysadila vůbec. Už je dávám jen do nádob, aby z nich nezbyly jen holé klacky po nájezdu slimáků. A že jich letos je! Tím, že bylo i hodně muškátů a nemohlo se ještě cestovat a rozdat je, zasadila jsem je kam se dalo. Na afrikány nezbylo místo. Semínka určitě vyklíčí i příští rok.
    Měj hezké podzimní dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos to bylo se slimáky děs. Ale opravdu je zajímavé že na chatě nic. Tam mi zůstaly krásné a neožrané. Ale zas pro změnu jsou nízké, je tam dost kyselá půda a i kompost z kterého jsem ten záhon dělala byl částečně i z jehličí.

      Vymazat
  4. Vendy, krásně Ti to kvete. Fotky jsou prima. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Vendy kosmatec mám jen růžový, ten tvůj je nádherný. Dávám je i na hrob, vydrží sucho. Fotky jsou krásné. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to africké rostliny, tudíž sukulentní, takže jim je v suchu a vedru nejlíp.

      Vymazat
  6. Poslední snímky vypadají jako záběry do šlehajících plamenů :).

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně vyfocená zářivá barva.
    Vendy, měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné fotky.U mne se afrikanům nedaří ze semínka a sazenice také ve spásli slimáci. Ty ostatní jsou moc krásné. Něco podobného jako kosmatec mám ve žluté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě letos teprve špatně klíčily, jinak vloni a předloni jsem měla nahusto v truhlíkách semenáčků.

      Vymazat
  9. Vendy, zdravím. Já mám afrikány moc ráda a ráda bych je pěstovala, ale už jsem to vzdala. I když všude píšou, že odpuzují slimáky, u nás jim chutnají nejvíc! Zbyly z nich opakovaně vždycky jen ty prostřední klacky... Tvoje fotky jsou moc hezký. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mě taky. Zůstalo jen pár a ty pak živořily že jsem je musela vytrhat. Dva roky jsem je na záhoně měla a byly krásné, letos se mi do nich ty bestie pustily ve velkém. Teď mne napadlo, že bych si je mohla vysejt na kompost a tam by si je ty slizouni mohli chodit ožírat do aleluja a pak by možná nechaly ty na záhonech na pokoji.

      Vymazat
  10. Zdravím tě a už dopředu přeji ke jmeninám hodně radosti s pěstováním. Afrikány - to mi povídej. Měli jsme je zde každý rok, předpěstovávala jsem je na hrob. Divila jsem se, že sousedka si stýskala, že ty její žerou slimáci. Dala jsem jí tedy dvakrát další a pořád to bylo špatné. Nám je nežrali, až další rok taky. Teď je hrob krytý kameninou a je klid. Soucítím se všemi, komu plzáci ožírají pěkné květy. Snad bude tuhá zima a pohynou ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přání! Na chatě jsem slimejše nepotkala ani náhodou. Proto mi tam vydržely všechny kytky které jsem zasela do záhonů. I vysemeněné afrikány z loňska.

      Vymazat
  11. Kosmatce jsem pestovsl ruzne, ale vetsinou nepřežily zimu..asi moc vlhko, mel jsem je prikryt klestem .Jinak pekne, afrikany prý vydrží přesně do prvniho mrazu, ale sousedum vydrzely dost dlouho i poté..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, jestli si měl trvalky nebo jen letničky. Jo, afrikány vydrží jak nezalévání tak i ty první mrazíky.

      Vymazat
  12. Zajímavé fotografie. Afrikány milují slimáci. jen je zasadím za pár dní zbudou jen oslintané stvoly..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, a to prej je mají odpuzovat. nevím kdo na takový nesmysl přišel!!!

      Vymazat
  13. Afrikány jsou pekelně krásné.
    Obzvlášť v detailu.

    OdpovědětVymazat
  14. Afrikány jsou moc vděčné kytičky. Zvláště ty keříkovité, ne příliš vysoké. krásně vše rozzáří. A měsíček lékařský? Ten, jak jednou zaseješ, už se ho nezbavíš. To je něco jako povíjnice. Příští rok ti vyroste opět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím tak nějak počítám :D :D tak vyškubat ho můžu vždycky....afrikány mám sice sebrané takové vysoké a hodně větvené, ale vylezly mi asi čtyři rostlinky a ty mi ještě sežraly slimáci. Opravdu jediné přežily ty co byly v těch vysokých mísách.

      Vymazat
  15. To je zase barviček a krásy. Máš to, Vendy moc pěkné. Slizákům zmar. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! No jo, jenže ti jsou fákt nezničitelní! myslela jsem si, že když v tom největším semeništi bordelu u sousedů mají indické běžce, že ty mrchy tu začnou ubývat, ale opak je pravdou!Asi se stěhují do bezpečí do našich zahrad...

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....