05 května 2019

Hvězdníky ....





.... byly po dlouhou dobu pro mne kytkou, kterou jsem nedokázala ani za boha dopěstovat znovu ke květu. Zkoušela jsem všechny možné způsoby, které mi kdo doporučil, zkoušela jsem co bylo psané v chytrých knihách a nic. Hlízy se zmenšovaly, každý rok mi vyrostly jen listy a květy nikde. Nakonec jsem rezignovala a další pokusy o pěstování vzdala. Před třemi roky mi ale sousedka darovala jednu dokvétající s tím, že jich má spousty a potřebuje nějak zredukovat jejich množství. Poptala jsem se jí, co pro to dělá, aby jí kvetly a dozvěděla jsem se zas a opět to samé. 
Hned mne napadlo, že zas budu bojovat s nakonec to vzdám. Jenže pak jsem si vzpomněla na jednu věc která se mi kdysi stala. Uklízela jsem na podzim květiny domů, mezi jinými i hvězdník a najednou koukám jak péro z gauče, protože mezi listy rostl stvol s poupětem. Přemýšlela jsem co bylo jinak, že se najednou rozhodl kvést. A došlo mi, že pár týdnů před tím byl v počasí takový hup. Z tepla najednou do dost velké zimy a znovu do tepla. A to byl ten důvod který tu rostlinu zmátl a ona začala kvést. Napadlo mne tedy, že chybou je příliš teplé přezimování, jenže kam dát cibule, když mám teplý sklep i půdu. Pak mi proběhla hlavou lednice. Prostě zkusím dát cibuli do šuplíku v lednici a uvidí se. A vidělo! Na jaře mne sice trochu poškádlila tím že zas nejdřív začaly růst listy, ale po pár dnech se ukázal i květní stvol.  Že to nebyla náhoda se ukázalo i letos po stejném způsobu přezimování a tak jsem se dala do nákupů dalších cibulí ....


A tak bych vám chtěla představit ty moje znovuobjevené lásky.
První byla tahle červená, tu jsem koupila rychlenou v Lidlu


Tahle to všechno spustila, když mi jí sousedka věnovala


Moje akvizice z výletu do Drážďan. Na ty dvě jsem byla hodně zvědavá. Už velikost cibulí napovídala, že to nebudou žádní drobečci. Když začal růst květní stvol vytahovala jsem ho doslova očima aby už kvetl, měla jsem tak trochu strach co vlastně z toho bude. Kupovala jsem je z krabic u kterých sice byla fotka, ale znáte to. Někdo jí vezme do ruky, pak se mu znelíbí a hodí jí zpátky do krabice aniž by se díval jestli jí háže do té kam patří. Ale naštěstí zřejmě jsou v Němcích na to poctivější a tak opravdu kvetou ty, které jsem si vybrala. Květy mají průměr 20 cm a jedna má stonek 50 cm vysoký a druhá dokonce 70 cm. Tahle plná má dva květy a další květní stvol roste.



Tahle druhá má květů pět a správná barva je hodně tmavě červená. Bohužel mi stále s foťáku lezla o dost světlejší. I u ní roste ještě jeden květní stvol, a i ona má průměr květu něco málo přes 20 cm


Nakonec jedna, která byla velkým překvapením. Kupovala jsem jako rychlenou cibuli v Kaufu, a měla být jednoduchá. Nakonec mi vykvetla tahle plnokvětá nádhera dokonce se třemi květními stvoly a celkově s patnácti květy


Když to takhle půjde dobře, obávám se, že si snad budu muset koupit nějakou malou příruční lednici na cibule. Protože je ještě ták moc krásných odrůd....😉
Tak, a tímhle článkem se dostáváme do víru barev a květů, které se mi tady zatím nastřádaly.

20 komentářů:

  1. Vendy, nejdřív musím složit hold krásným květům. Hvězdník jsem měla jeden, podědila jsem ho po mamince. Když zemřela, tak se o něj staral tatínek, když odešel i on, tak jsem kytičku podědila já. Bohužel vykvetl jen jednou a i když jsem ho zimovala na chodbě domu, tak naposled vyrostl jeden list a pak už nic. Je pravda, že cibule už byla asi stará. Teď se peru s fialkami, mám tři a vypadá to, že odejdou. Kytičky mám ráda, ale nějak se mi nedaří jejich pěstování.
    Měj krásnou neděli.Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fialky jsem taky měla a dost, ale taky časem odešly a už jsem se k nim nevracela. Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží ty cibule....

      Vymazat
    2. Anonymní5/5/19 11:35

      Holčiny, fialky zalévejte spodem, do misky, a když zestárnou a nemají se ke květu, utrhněte pár pěkných listů a napěstujte si nové. Podle mé jedné známé, která jich má spoustu, je to plevel.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko, zalévám je spodem, loni na jaře jsem je přesadila. Koupila jsem si hnojivo a ještě jim dám šanci.

      Vymazat
    4. Taky jsem je zalévala spodem, to vím že nesnesou zálivku vrchem. Ale prostě najednou začaly mít listy na sobě fleky, ty pak začaly hnít a tak to šlo až do úplného zhynutí. Ani nešlo z nich vzít ty listy protože ty uhnily hned jak jsem je zapíchala do hlíny, nebo dala do vody.

      Vymazat
  2. Žijůva. Ta druhá je báječná. A krásné foto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co se týče focení, dost blbě se na okně fotí. A díky za pochvalu!;-)

      Vymazat
  3. To jsou tedy krásky. A ta cibule v lednici mě pobavila. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, zní to hodně směšně, ale hlavní je, že to pomáhá.;-)

      Vymazat
  4. Tak to je vážně nádhera! Já dát tuhle cibulku do lednice, vsadím boty, že se ji bude snažit polovičák oloupat do jídla :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My kdysi nastrouhali doma místo křenu dědovi dosny asi za tři stovky. A to bylo za bolševika hodně peněz.

      Vymazat
  5. Naštěstí jsme to nesnědli, jsou totiž jedovatý

    OdpovědětVymazat
  6. Vendy, ty plnokvěté jsou naprosto úžasné. :-D Já je zimuju pod schody na půdu, společně se zmijovcem. Mám jen ty, které jsou na první fotografii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, jsou úžasný.... A já budu pátrat po dalších.

      Vymazat
  7. Jsou to krásně vyfocené krásky. Prostě nádhera!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Já na ně chodím koukat pořád.

      Vymazat
  8. Já jsem dávala do sklepa celý květináč, nevyndavala jsem hlízy a jen omeůzila zálivku a nechala listy uschnout. když jsem je pak přenesla do bytu, kvetla mi jedna staší jen jednou. Lednici nemám zas tak velikou, ale napadlo mě, že bych je mohla tedy vyjmout a převézt na chatu do sklepa. I náš panelákový sklep je teplý. Ve sklepě na chatě je tepleji než v chatě samotné, ale při tom dost chladno. Přezimujou tam jiřiny už po 30 let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je tak pěstovala, jenže prostě to přezimování tady je pro ně asi moc teplé. Mám na půdě 15°C a ve sklepě 10°C a to je pro ně evidentně moc. V lednici je 5°C a to jim evidentně vyhovuje

      Vymazat
  9. Takové trychtýře doma takém máme, ale nevím, jestli jsou stejné. Znám je jako amarylis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počítám že ano, protože lidé jim říkají amarylis. Jenže ta se jmenuje amarylis i latinsky, kdežto hvězdník Hipeastrum. Amarylis jako taková má i jiný květ. Na blog jsem kdysi psala článek jaký je mezi nimi rozdíl.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....