13 února 2013

Svitavy - městské domy



Proč jsme jely s dcerou do Svitav tak to je jak vidno z jednoho komentáře u předchozího článku asinějaká tradice. Protože jsme tam jely také kupovat boty, ale naštěstí jsme u toho žádnou svíčkovou nepřipálily....Jen asi místo do normální bývalé obuvi k větvím. Je jich tam ostatně jako všude hodně, nicméně zatím jsme si tam vždy koupily to co jsme potřebovaly a někdy i víc. Jelikož sice dcera věděla dost dlouho dopředu že mám ples, nechávala koupi bot a dalších náležitostí opravdu na poslední chvíli. Na dopoledne před plesem. A ,mne pasovala na odborného poradce. Sice jsme prišly asi tři obchody, a nic, ve čtvrtém jsme narazily naopak na hodně velký výběr. A tak došlo na zkoušení jednotlivých vybraných bot a odborné posouzení. Některé vypadaly na první pohled krásně, ale na noze svůj půvab ztratily, jiné které se tvářily nenápadně na noze přímo zářily. Takže jsme to zvládly bez nějakých hádek a protestů a vyrazily jště pro nějaké doplňky. A já si pocestě vyfotila několk krásných domů na náměstí. Takže vás zvu na malou procházku....

Je možné, že tohle bývala kdysi radnice, nevím, nikdejsem o tom nenašla zmínku.


tak vypadá dům ve spodní části


Ten vedlejší dům, s kterým je propojen chodbou je jedním z nejstarších domů na náměstí a jmenuje se U Mouřenína a je v něm infocentrum.
Ještě jeden pohled


Tady mne zaujalo jak citlivě byla provedena oprava a výměna oken dřevěných za plastová. Vím že u těchto domů je velmi obtížné vycházet při opravách s vlastními představami a tím co nařídí památkáři...a pak, mám slabost pro věžičky. Měla bych tam svou zašívárnu




Poslední ohlédnutí na kostel Navštívení Panny Marie


Druhý z nejstarších domů, restaurace U Ducha.Momentálně volná. Že by tam opravdu strašilo?


Takových průhledů a průchodů je zde víc....




Tzv. Červená knihovna, dnes Muzeum esperanta




Kostel sv.Jiljí. Byl centrem druhé vsi Svitavy založené německými osadníky. Bohužel je schovaný za budovou fary.


Fara samotná


Tolik malá procházka po svitavském náměstí a já doufám že se vám líbila....

10 komentářů:

  1. Mě se líbila moc. Svitavy jsou krásné město. Tolik starých a nádherných domů. Jsou pěkně opravené. Jen u růžového domu na fotce 4 a 5 mi ta tmavá okna nesedí. Dům vypadá jako bez nich. Dům na první fotce byl asi radnicí, má na průčelí nějaký znak.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, líbila! Krásné malebné domečky!

    OdpovědětVymazat
  3. Ta budova je skutečně Stará radnice. Věž byla přistavěna po velkém požáru města v roce 1781

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:To jsou dřevěné okenice, vypadají jako žaluzie a okna jsou jimi zakrytá. To je u těchto domů hodně časté, to samé v Litomyšli.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:Díky za upřesnění .S náměstím sousedí objekt zvaný Fabrika, je to skvěle využitá a kompletně zrenovovaná stará textilka a je zde kulturní centrum, sály, a jiné možnosti kulturního vyžití. A v přízemí úžasný antikvariát kam občas když ve Svitavách jsme a mám prašule zajdu. Sehnala jsem tam třeba tolik milovanou Židovskou válku od Feuchtwangera ale i jiné jeho knihy které jsem kdysi četla a chtěla jsem si je pořídit.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Vendy, je úžasné jak jsou domy krásně zrekonstruované a mají nové kabátky. Moc pěkná reportáž jen chybí fotky bot :o)

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Ahój! Jsem ráda že ta cestička ke mě ti funguje! Když si v menu zajedeš na Projekt 365 tak u dne 348 je uvidíš

    OdpovědětVymazat
  8. Napsal jsem ti na blogu jak na to. Projedeš to myší a klikneš na to.

    OdpovědětVymazat
  9. Ve Svitavách jsem myslím byl, ale neumím si to ani vybavit. Dokonce na služební cestě a spal jsem tam. Ale asi jsem tam neměl žádnou holku.

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Možná si ani neměl, já se tak zase vytočila u těch Rulcovejch keců že jsem tam napsala koment a asi si zase o něco víc u něj zavařila . Když je to ale takovej vůl nebeskej

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....