13 února 2013

Farní kostel sv.Petra a Petrská věž...

Tady má cesta začala...z nádraží Česká Třebová. Víc jsem nestihla, protože mi jel hned vlak.



Takže.....Vlastně vám dlužím vysvětlení proč jsem do Prahy v pondělí jela, proč si tam málem nabila ústa a jak to bylo dál. Jak mnozí víte, v září mi umřel tatínek a teď se konečně začala projednávat pozůstalost. No tedy ono toho moc nepozůstalo, vlastně krom jediného účtu nic. Byt rodiče dávno prodali sousedům(strašně jsem jich tenkrát měla plné zuby, protože si otec vymínil své podmínky odkupu pro nás, které ovšem muž nechtěl akceptovat a teď se ukázalo že to bylo jedině dobře) dokonce jim bylo dlouhé počkat čtrnáct dní než bychom všechno propočítali a přihlásili tam dceru, podíl na bývalé chalupě který otci náležel nevím kdy přepsal na svého bratra, čímž jsme opět byli z dědictví tak trochu vyloučeni nejen já ale i mamča. Ostatně opět se ukázalo že krok to byl správný, takže se jednalo jen o peníze na společném účtu. A tady nastal kámen úrazu. Otec měl dvě děti z kterých zůstala naživu jen dcera, ovšem syn měl děti tři a dalším dědicem je moje mamča. Tudíž část z peněz je její, ale zbytek musí vyplatit jak dceři tak těm třem dětem.
No byla z toho hodně špatná, protože se jednalo o jejich společné úspory a teď najednou je musí vyplatit pro ní vlastně cizím lidem. A to jen proto, že otec ve své trochu harpagonské povaze nechtěl maminu napsat jako spolumajitelku účtu. A ta teď i své úspory tak musí oželet. Je to podle zákona, samozřejmě a ten nerozlišuje jestli jsou dědici takoví či makoví, jestli se s nimi vůbec stýkali nebo ne (nestýkali, v životě se neviděli) takže z právního hlediska je to O.K. Ne už ovšem z toho lidského....

Malá ukázka pro ty, které zajímá jak vypadají staré pražské dvorečky. Kdysi jsem si říkala
že by bylo zajímavé ty dvory a dvorky na Starém i Novém Městě i jinde zdokumentovat.
Možná se do toho v létě dám...Tento je krásně zrekonstruován, v průjezdu je dřevěná
dlažba. A sídlí tu samí advokáti a notáři....






A tak jsem nechtěla aby mamča už tak vystresovaná z předchozího předběžného jednání na to byla sama. Takže jsme v pondělí odpoledne vyrazily k notáři do Petrské ulice. Její dominantou je krásný gotický kostel sv. Petra a pozdně gotická Petrská věž, postavená jako samostatná zvonice pro tento kostel. Když jsem o tomto kostelu hledala informace vcelku dost jsem se podivila. A proč? Posuďte sami. Kostel nese jméno svatého Petra, ulice se jmenuje Petrská a je tu Petrské náměstí, tudíž by člověk předpokládal že když si zadá do vyhledavače sv. Petr, Petrská nebude problém. Ale je. Vyjede spoustu kostelů, ale ani jeden není ten který jsem hledala. A aby ne, jeho správný název je kostel sv. Petra Na poříčí! Pražáci určitě znají a vědí kde je ulice Na Poříčí a kde Petrská, a aby to ještě bylo zamotanější stojí v Biskupské ulici. Ať tak či tak, je to krásná ukázka gotické architektury a stojí za zhlédnutí.



A teď trocha historie....Kostel se nachází jak jsem již zmínila v Biskupské ulici na Novém Městě. Byl postaven jako farní kostel zaniklé osady Poříčí a odtud tedy onen název Na Poříčí. Gotická trojlodní stavba se vyvíjela v průběhu 12. až 15.století. Kostel i přilehlé pozemky věnovala královna Konstancie Uherská ( s jejím jménem jsme se už setkali u cisterciáckého kláštera Porta Coeli) rytířskému řádu Křížovníků s červenou hvězdou, který založila její dcera sv.Anežka Přemyslovna a kterému s malými přestávkami patří dodnes. Začátkem 14.století zde vznikla škola a v roce 1598 byla postavena pozdně gotická zvonice dnes známá jako Petrská věž. Mimochodem do školy zde chodil i K.H. Mácha. Během své historie kostel několikrát vyhořel, při obléhání Švédy byl i dost pobořen a nejničivější byl pro něj požár v roce 1680 při kterém shořel skoro celý včetně přilehlých budov i gotické zvonice. Škola a kostnice byly v roce 1894 strženy.
(zdroj inernet)



Petrská věž





A nějaké detailíky


Hódně starý náhrobek, datum jsem nikde nenašla. Je součástí zdiva takže je dost možné že tam je už z dob výstavby, anebo některé z přestaveb.


Ani u tohoto svatého nebylo jméno, jen letopočet 1717


Okénko spíš jak do hradu


Portál nad vchodem a v něm předávání klíčů sv. Petrovi. Ostatně ono předání klíčů je i ustředním obrazem hlavního oltáře namalovaným Václavem Vavřincem Rainerem.


A znovu detail oken


Naproti kostelu stojí fara, postavená v novorenesančním slohu roku 1894, tedy ve stejném roce kdy byla stržena kostnice a škola.Fasádu zdobí sgrafita s podobami českých patronů.


Nakonec ještě domy v okolí






23 komentářů:

  1. Krásné fotky. Jsou vážně pěkné. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aaach jaj..ako rada by som sa tam vybrala.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: sorry ZIZKOV !!! ( nie Ziskov ...som z tych penazi uz magor

    OdpovědětVymazat
  4. Dědické řízení způsobilo, že jsem poznala, KOHO si vzala moje neteř. Nebudu prát rodinné prádlo na veřejnosti, stačí to, že mi ani neuhradili to, co jim soud určil, ačkoliv zdědili vše, se slovy "ona má dost." Na soudní spor nemám žaludek.

    OdpovědětVymazat
  5. Vendy doporučuji pořad Z metropole...Tajemství pražských dvorků..vkládám ti odkaz na první díl ale v archivu jsou další a další budou na čt    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288835-z-metropole/212411058230045/obsah/228739-tajemstvi-prazskych-dvorku/

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle záležitosti jsou vždycky choulostivý a mnohdy i překvapivý.

    OdpovědětVymazat
  7. Ani nejsem zvědavá, jak to bude jednou s dědictvím po otci. Nás z prvního vztahu přehlíží (volá, jen když něco potřebuje), ale jeho druhovztahové dostali financí dost a ještě budou dědit dům. A když přišla prvorozená dcera za ním, že by potřebovala pomoc, řval na ni jako za starých časů

    OdpovědětVymazat
  8. Pavlačový dům je pěkně zrekonstruovaný.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Pokud nějaký notář o sobě tvrdí že nemá peníze tak buď kecá nebo je tak blbej že nemá kšefty. Dneska se bez nich v podnikání ale i v normálním životě pomalu ani neup...š.

    OdpovědětVymazat
  10. Ono by bývalo v tomto případě stačilo buď na ten účet nechat připsat i mamču jako majitelku, nebo jí povolit vybrat ty peníze když byl ve špitále, pro jistotu. Ona sama ho o to prosila. Samozřejmě že nikdo nepočítá s tím že už se domů nevrátí, ale těch pár korun za výběr nikoho nezruinuje a pak se předejde takovýmto zklamáním. Anebo jak říká muž každý svůj účet a je klid.

    OdpovědětVymazat
  11. [4]:Tady kdyby měli trochu soudnosti tak když viděli maminu, paní přes osmdesát tak se těch svejch blbejch šesti tisíc pro každýho mohli klidně vzdát....ale to je větev kolenovrtná tak si to nechají splatit do posledního halíře. A když se spočtne jaký na to cestování mají náklady tak jim zbyde nějaých 4500 Kč. tomu říkám obr dědictví.

    OdpovědětVymazat
  12. Je to téma,které zvedá emoce,tak raději mlčím. Ale fotky jsou překrásné.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásne zábery z Prahy. Ako dlho už túžim navštíviť znovu toto mesto, no nejako sa mi moju túžbu nedarí naplniť Nebola som tam azda už aj 20 rokov. Možno by som to vedela niekde na nete aj vypátrať, pretože to bolo presne v deň, kedy navštívila Prahu dvojica Charles a Diana.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Tak to už je opravdu hodně dlouho

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: Máš pravdu, pokud není opravdu všechno nějak dopředu ošetřené většinou je to vždy k němu hodně nespravedlivé. A stejně i když je řádná závěť, většinou se najde někdo komu se zdá že byl opomenut či nebyl odměněn tak jak si představuje.

    OdpovědětVymazat
  16. [8]: A to se dá říct že všechno se obešlo bez nějakých velkých křiků a inteligentně. Když už jsem tam pak mohla tak říkala ta koncipientka jak poslední roky pozoruje to jak se ti dědicové mezi sebou hnusnějc a hnusnějc chovaj a nechávají si všechno vyplatit opravdu do haléře...

    OdpovědětVymazat
  17. Fotky máš tradičně moc pěkný Já jsem Prahu zatím s foťákem nenavštívil

    OdpovědětVymazat
  18. Ty pavlače se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  19. Přes léto tam chodím svačit...

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Tak to se máš . Přiznávám se , že ač jsem rok prodávala Na Poříčí ve sportu, možná si ho budeš třeba i pamatovat, takový malý obchod vedle bývalého ČSTV, tak jsem do těchto končin moc nezavítala, takže to vlastně byla premiéra. Spíš jsem to víc znala v Salvátorské a okolo, protože tam jsme měli sklad zase z jiné prodejny a velmi často jsme tam trávili čas skládáním zboží když nám přišel vagon. A touhle částí Prahy jsem se ráda toulala i jinak. Pařížskou, Dlouhou, uličkami okolo Staromáku....a pak jsem to měla z domova kousek na Petřín a Nebozízek, kterej jsme prolejzali ještě jako ruinu, než ho opravili....

    OdpovědětVymazat
  21. Je to náhrobek měšťana Kamarýta jeho dětí,

    OdpovědětVymazat
  22. [22]:A tak to moc děkuji za upřesnění! Na netu jsem nic o tom nenašla, nebo jsem spíš hledala blbě....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....