11 května 2011

Moje město milované.....

Moje město, tak to je moje rodná Praha. Milovaná i proklínaná, výstavní i zanedbaná, moderní ale i středověká, cíl turistů ale i podvodníků a zlodějů. Špinavá i s místy jak s cukru. Nebezpečná, vyzývavá. Praha Rudolfinská, Tereziánská, Praha Karla IV....to vše je moje město.
Už dvacet let v ní nežiji, ale stále jsme spojené pupeční šňůrou společných prožitých let, kamarádů, spolužáků, rodičů ,bohužel po včerejšku již jen mých. Let kdy jsem brouzdala po Starém Městě, Hradčanech, Petříně, ale i jezdila do práce do středu města kousek od Václavského náměstí. Prožitých lásek, i rozchodů, svateb i rozvodů. Bydlení jak v zeleni mezi vilkami na rozhraní Smíchova a Břevnova ale i v syrových podmínkách nových sídlišť na Hostivaři nebo Lužinách. Kamarádi kteří mi tam zůstali a s kterými se snažím scházet v čase kdy jsem na chatě.
Když v roce 2002 byla zaplavená velkou vodou, seděly jsme s dcerou u televize tak dlouho co to šlo a čekaly jak se vyvine situace, jestli se voda nedostane až do historického centra a nezničí památky u kterých se nedá ani vyčíslit jaká by byla na nich škoda. Nevěřícně jsme se dívaly na zatopený Karlín, Zbraslav, Lahovice, Holešovice a marný boj pracovníků ZOO v Tróji o životy některých zvířat. Poslouchaly sirény které ve dne v noci město přibližovaly válečné zóně.
Každý úspěch i neúspěch města, jeho "vládců" i jeho obyvatel i přes to, že v něm již nežiji stále sleduji s napětím, i úlevou když je všechno v pořádku....
Je mnoho krásných měst kde bych také mohla a myslím že i ráda žila, ale jen jedno zůstává tím MÝM a to je PRAHA....

2 komentáře:

  1. Tvé vyznání Praze je krásné. Žiju tady už bezmála 40 let, Prahu miluju, ale jak stárnu, mívám dost často pocit, že bych se chtěla odstěhovat někam na malé městečko, které dýchá klidem a pohodou. Tady žiju hekticky, stále něco honím (a v podstatě nedoháním a nestíhám). Docela ti zívidím to, že bydlíš mimo Prahu, ale stále máš možnost se vracet ke kořenům. Já mám své kořeny na severu.

    OdpovědětVymazat
  2. worlddandie12/5/11 11:32

    [1]: Městečko ještě možná, ale vesnici nebrat. Dřív nebo později ti začne ten ruch chybět, a i když sebudeš snažit co nejvíc zapojit nebo jinak se "domestikovat" pořád budeš "ten Pražák" a tím pádem osoba nevěrohodná, ba přímo podezřelá. Věř mým zkušenostem.....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....