26 června 2023

Říká se, že sedmička .....

 


.... je šťastné číslo. Nevím, protože numerologie
mě nějak nebere. Mám životní číslo 8, což by podle numerologie mělo být něco extra buřt, jenže zatím celý dosavadní život tedy nějak nic moc. Ale tentokrát mi sedmý pokus konečně přihrál rok a půl odříkaný let balónem. Ale nesměla bych to být já, abych to neměla s komplikací. V ten samý den měla Bobule oslavu šestých narozenin. Sice start byl časován na 18.30, leč museli jsme se přesunout přes kopec k nám. Já si pro jistotu vzala věci sebou, i když tedy foťák bych měla stejně, ale ještě nám bylo v propozicích připomenuto, že si máme vzít pokrývku hlavy. Při odjezdu se se mnou šla rozloučit celá široká rodina, možná doufající že se vidíme naposled.
Ve čtvrt na sedm jsme dojeli na místní letiště a až teprve přítomnost automobilu který tak dobře znám z těch mnoha odletů před kovidem mě definitivně utvrdila v tom, že opravdu LETÍM!!!!! 
Bylo nás pět velkých pasažérů a jeden malý pilot. Když jsme se nasoukali o něco později do koše, bylo jasné při proporcích nás pasažérů, že prostě velký pilot by se už nevešel! Obsazení bylo dva manželské páry a já. Moje polovice to jistila ze země a pořizovala snímky odletu. Zatímco já měla v sobě pro jistotu dvě skleničky vína a jednoho plameňáka a bylo mi tak nějak všechno jedno, jiná paní chudák střídavě bledla a klepala se jak drahej pes protože měla šílenou hrůzu z toho co jí čeká. Do balónu ještě lezla celá rozklepaná, a v něm se držela křečovitě všeho čeho mohla, z balónu už celá nadšená a beze strachu křepce vykročila. Zatímco pánové se tužili při rozkládání balónu, my dámy jsme pořizovaly dokumentaci. Rozložit balon, složit co složit potřeba je a nafouknutí (to je naprosto blesková záležitost pěti minut) toho 25 m vysokého monstra trvalo zhruba třičtvrtě hodiny a v sedm jsme byli ve vzduchu. Ale tam se ukázala další komplikace, nefoukalo. Tedy něco jak vítr se občas ukázalo, ale minimálně, takže jsme se za hodinu letu, která tedy utekla strašně rychle, sotva dokodrcali kousek za centrum Třebové, a pak aby jsme se mohli vrátit k nějakému místu možného přistání vystoupali jsme až na 1150 m.n.m. kde trochu foukalo a vrátili se zas přes město zhruba  půl kilometru vzdušnou čarou na přistání od místa startu. Je to neuvěřitelné, ale i při té bídě bez větru jsme uletěli 8 kilometrů. 
Škoda že jsme nedoletěli dál, aspoň přes kopec směrem k Litomyšli, ale můžu být ráda, že se vůbec zadařilo a já se konečně proletěla. Po krásném přistání kdy jsme udělali jen tři žabičky po louce a ani se nepřevrátili, jsme zas pomohli sbalit a nasoukat to monstrum zpátky do balíčku a podstoupili slavnostní ceremoniál povýšení do šlechtického stavu balonářů. Jde o ceremoniál na počest prvního člověčího pasažéra v balónu bratří Montoglfiérů. Na počest čtyř živlů nám nejdřív pilot nasypal na hlavu něco lupení, to na počest země, foukl do vlasů, to na počest vzduchu, upálil půl hlavy, to na počest ohně a jako vrchol nalil na hlavu (taková škoda!) šampaňské, to na počest vody z které vše pochází. Tím šampaňským
 (mimochodem opravdu velmi dobrým) jsme si nakonec s pilotem přiťukli. Chudák řidič jen smutně stál opodál. Poté jsme obdrželi křestní list vzduchoplavce a svůj nový šlechtický predikát. Ten se odvíjí od místa přistání. Ještě že tedy jsme nepřistáli v místním Bronxu, protože to by byl predikát za trest. Takhle se od soboty pyšním titulem baronka Vendy ze Semanína! 
Ještě tedy musím říct, že z vrchu je Třebová vcelku malebné město. Ale vážně jen z vrchu .....

Když se nafukuje .....


Tak, a za chvíli to vypukne .....



.... ale nejdřív se z tohohle balíčku musí stát balón





Občas nám za zády přistálo letadélko Káně


Nafouknuto a nastoupeno


Trochu těsno v koši



Nevím proč se mi vždycky ty fotky takhle blbě zpřeházejí. Nastupování mělo svá specifika





Přistáli jsme.....


Dopadová část bývalé ruské střelnice


Koho by napadlo, že díky sloupům jsou v obilí různé obrázky



Pohled směrem k Ústí nad Orlicí



Místní sjezdovka



Třebovský kostel


A románská rotunda sv. Kateřiny


Třebovice a rybník Hvězda


Místní chlouba - nádraží


Ještě jednou kostel


Letiště odkud jsme startovali. Dole jsou tři tečky. Ta bílá je polovice 😉



Tak takhle jsem ještě fabriku neviděla


Největší seřazovací nádraží. Blahé paměti.....


Vesnička na dlani nebo - li Rybník


Překladiště kontejnerů Metrans a rybník Pařezák. Jediný rybník na katastru obce i když už vlastně mimo ní


Kdyby někoho zajímalo jak to vypadá za letu uvnitř


No a takhle to vypadá když se potkáte na letové dráze s letadlem. Nemusíte se bát, balon má totiž vždycky přednost! Já mám snímky od jednoho z pilotů kteří nás potkali a shodou okolností je ve stejné fb skupině




Nevznikly jen tyto fotky, těch je víc a můžete se po Třebové a okolí podívat tady











30 komentářů:

  1. A máš to za sebou! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klíďo bych to dala zas a znovu. Je to opravdu paráda.

      Vymazat
  2. Tak se ti splnil sen.Když to vidím,tak mě to docela láká i když se bojím výšek.Před lety jsme chtěly s dětma koupit let balonem manželovi k 70 nar.U nás létají pořád.Výhledy jsou úžasné a zrovna tak i fotografie.Není nahoře zima?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nahoře zima spíš docela teplo. O to se zdatně starají hořáky. A když zrovna pilot netopí je tam i krásné ticho.... ten strach se dá překonat. To byl případ té paní, ta opravdu byla celá vyklepaná a pak si to nemohla vynachválit. Ten zážitek z toho že vidíš notoricky známá místa úplně, ale úplně jinak ti dá za chvíli na ten strach zapomenout.... navíc když fotíš tak se soustředíš na to focení. Já bych to doporučovala každýmu kdo má trochu dobrodružný srdce ;-)

      Vymazat
  3. Můj velký obdiv. Jsi velmi odvážná žena. Já jsem raději nohama na zemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě výšky nevadí, o tom žádná. Spíš jsem tak trochu měla strach z toho jestli se nějak nebude divně hýbat ten koš, že tam mi bude chybět ta pevnost pod nohama, ale to vlastně vůbec nic neregistruješ, až při přistání. A to se povedlo tax luxusně že ani ty drcance byly minimální.

      Vymazat
  4. Vendy, konečně se ti splnilo přání. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, konečně.... a budu strašit a otravovat rodinku že chci koupit k narozeninám další! :D Tenhle jsem si kupovala sama, tak ať se ukážou oni ;-)

      Vymazat
  5. Heureka!!!! Nádhera, děkuji za reportáž a moc ti přeji, že se let konečně uskutečnil!
    Přeji příjemný den, Vendy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš jak jsem ráda já! Že nemusím už nikde otravovat o prodloužení a registrace a vůbec.

      Vymazat
  6. Anonymní27/6/23 09:10

    Lezarts
    Děkuji za sdílení zážitku. Moc jsem si to užila!a Hlavně tvoje fotografie Třebové shora potěší někoho, kdo tam trávil v dětství veškeré prázdniny a chodil k paní Švabinského na čaj( já to nejsem).
    Navštívila jsem Třebovou, ale hlavně mě nadchlo okolí a místa kde měl Švabinský svůj letní byt + rozhledna!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Kozlov je taková zevlovací víska v údolí, ale popravdě bydlet bych tam nechtěla ani za nic. Je fakt že zatím tu je spousta krásných lesů (než se do nich nasáčkuje kůrovec) takže to okolí skýtá i příjemné vycházky. Ale já si v duchu říkám proč, proč, proč jsme nezakotvili o pár kilometrů dál v Litomyšli. I když tam je zas problém s tou absencí lesů ..... tak je dobře že můžeš ty fotky ukázat někomu kdo to tu zná. Bohužel zrovna nad ten Kozlov jsme se ani nedokodrcali.

      Vymazat
  7. No tak konečně! Počáteční fázi - rozložení a nafouknutí balónu, potom i odlet jsem viděla na vlastní oči. Snacha, která let dala synovi k narozkám a letu se taky zúčastnila se též hodně bála, ale pak se jí to líbilo. Určitě je pohled na daná místa z nebe jiný, zajímavý.
    Musíš být hodná a napiš si Ježíškovi :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Vendy tak konečně se Ti to splnilo ! Pro mě by to teda bylo za trest, ale Tobě to moc přeju, pamatuju si, jaké jsi s tím měla trable. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Leni, užívala jsem si to nesmírně! Fakt je to paráda.... ;-)

      Vymazat
  9. Tak tomu říkám pořádný zážitek. Kolem Berounky nad Dobřichovicemi se taky létá, ale mně se to líbí víc sledovat ze země :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to krása sledovat ze země a to dělám i já, ale ještě krásnější je být tam nahoře. Myslím že teď budu jak ty Chobotničky z 1. patra neustále toužit po tom ne mít křídla, ale zase se proletět balonem. A co musí být úplně skvělé být nahoře když letí těch balonů víc....

      Vymazat
  10. Tak to konečně klaplo :). To ti moc přeju. A já se ráda koukla z výšky na město, které neznám ani ze země.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,konečně. A klidně bych do toho šla znovu. Doporučuju všem kdo mají aspoň trochu dobrodružné srdce. Strach stejně za chvíli přejde a pak si jen užíváš....

      Vymazat
  11. Konečně, milá baronko, konečně jsi se dočkala! A že se to, podle fotek, opravdu vyplatilo, nádhera :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó děkuji z plna srdce milá markýzo. No co ti budu povídat, byla jsem unešená, a unášená. Sice ne daleko, ale vidět to co znáš ze země je úplně něco jiného vidět to ze vzduchu.....proto jsem tak ráda sledovala seriál dokumentů o naší zemi Krajinou domova natáčený celý z dronů. To je teprve podívání na tu naší zemičku. Krásné by bylo takhle jí proletět tím balonem. Jedině že by člověk musel mít hluchátka na uších, od těch hořáků jsem byla po doletu řádně ohluchlá!

      Vymazat
  12. Tak konečně!!! Splněný sen!!! Vím jak je to krásné když se vznášíš vzhůru a vidíš krajinu z ptačí perspektivy. Před pěti lety jsem se zúčastnila vyhlídkového letu vrtulníkem nad naším městem a je pravda, že jakmile jsi nahoře, strach zmizí a kocháš se tím pohledem na krajinu. To je opravdu zážitek. Tak Ti přeji, že sis to mohla konečně užít a hlavně, že ses dočkala!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vrtulník patří do kategorie čekání na sen. Tady nikde ale nelítají, to bych se jedině musela podívat jestli by se nenašlo něco okolo Prahy. Zatím se nabízí možnost letu nad Brdy v dvoumístném éru se startem v Příbrami.

      Vymazat
  13. Mně stačí fotky. Já bych se hrozně bála.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebála, nahoře bys na strach zapomněla. Protože to je zas úplně něco jiného....

      Vymazat
  14. Zřejmě sedmička je opravdu šťastná, fotky jsou parádní a ty obrazce na zemi jak od mimozemšťanů, Däniken by to určitě takto vysvětlil :).
    Letěl jsem se stejnou firmou, ale ve velkém koši pro víc než 20 lidí, tady bylo hodně těsno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obrazce na polích hodně překvapily, jak ty traktory při setí různě objíždí ty sloupy.... já měla taky placený velký balon pro 20 lidí. Ale počítám že ho fakt prostě nebyly schopní naplnit. A navíc vím že vždy startují od fabriky a když jsem se ptala pilota proč najednou z letiště tak mi řekl že prý ze Třebové lítají jen minimálně a že jen z letiště. Což je docela blbost protože jsem na ně koukala vždycky z fabriky jak startují z louky pod ní. A určitě tak dvakrát do měsíce a o prázdninách to bylo každý týden. A byly to piloti z té samé firmy. Je fakt že covid ho hodně omezil a i momentální situace od tý podělaný hnusný ruský invaze. Tohle byl malý balon pro max pět cestujících a pilota. Jenže zase ono po něm kdyby byl prostor taky nesmíš camrat sem a tam jak se ti zlíbí....

      Vymazat
  15. Skvělé fotky z úžasného zážitku. Už jsem tu byla dříve. Ale odskočila jsem si na rajče, kde jsem ti také chtěla nechat komentář a zasekla jsem se, protože jsem zapomněla heslo a začala to řešit! Měj se fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, bylo to skvělý, o tom žádná. Tak doufám že problém vyřešíš!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....