06 září 2022

Po pracovně - dovolenkové ....

 

.... přestávce se opět vracím na stránky blogu.
Ta pracovní odmlka se týkala práce na zahradě, resp. její části. Přišel totiž čas na vyhoštění host ze záhonů. No jo, holky se mi za ty roky pěkně rozrostly a začaly mi utiskovat ostatní kytičky kolem sebe. Takže co s tím.... jediná možnost přesadit tam, kde nic utiskovat nebudou a kde budou mít možnost dalšího růstu. 
O tom všem bude článek " Jen magor jako já ...." 
Že začíná přicházet bída na sedláky a ve fabrice začíná jít do tuhého se ukazuje už od půlky srpna, kdy začaly vícedenní odstávky nejen ty původní páteční. Když byla poprvé, chodila jsem místo na večeře na záskoky dopoledne. Nebo sama, protože bylo večeří malounko. Tentokrát jsem už vyfasovala třídenní volno a tak jsem středu věnovala návštěvě u dcery, šlo o rozloučení na necelých čtrnáct dní, protože v pátek odlétali do Tunisu, zeťák koupil dceři ke čtyřicátým narozeninám další dovču. A ve čtvrtek jsem odjela i já, tedy jen na chatu. Plánovanou procházku po Praze s Míšou překazil kovid, tedy její, ne můj, a tak jsem si pořádala výlety po okolí. Samozřejmě jako první byla na ráně Dobříš protože skončily jak reklamační práce v parku tak práce na výmalbě a využití Oranžérie. A to jsem musela vidět. Došlo i na naplánovanou leč neuskutečněnou návštěvu nové, velmi architektonicky zajímavé rozhledny Korunka na vrchu Červená hlína nad Černolicemi a po dlouhé době kdy jsem měla houbařský půst na skvělé zahoubaření si. Vlastně jsem se tak trochu vrátila do doby, kdy jsem jako malá na chatu jezdila a každý den jsme chodili na houby a každý den jsme nosili z lesa plné koše. Jen tehdy ty lesy byly nějak větší a čistší. Letos bohužel se opět o dost zmenší i když výjímečně ne vinou masivní těžby, ani kvůli kůrovci ale řádění vichřice v půli července. Ostatně ta zaúřadovala i na našem pozemku, byť jen v malém. Sousedovi shodila na garáž jednu suchou borovici a u druhé ulomila půlku kmene. Ovšem proti tomu jak to vypadá v lese je to nezanedbatelná škoda. 
Stihla jsem i posekat opět celý pozemek, a tak jedinou nesplněnou položkou je plení záhonů. Pokud bude situace ve fabrice dál pokračovat tak jak teď, tedy střídání jednodenních a vícedenních odstávek, tak trochu si plánuji, že bych vyrazila ještě kolem svátečního 28. září. Buď před ním, nebo po něm. To by se vidělo. Takže snad bych stihla i to co jsem nestihla teď. Navíc to bude zatím poslední možnost se na chatu vypravit, protože v říjnu už to nepůjde. A kdoví jak se vyvrbí situace v listopadu ve spojení s tou mou operovanou haksnou. Jdu si postahovat fotky i z mobilu, protože tentokrát opět přišel ke slovu .....

12 komentářů:

  1. Na fotky z Dobříše se těším. Lesy jsou zničené snad všude. Jen jsme koukali, že na Vysočině zpracovávají i to, co jinde v lesích zůstává. Tedy větve a roští ořezané z kmenů. Děti se a odváží a lesy se tam opravdu uklízí, ne jako tady a pak když vypukne požár jako v našem kraji, tak to pak není k uhašení, protože se to šíří právě tím nepořádkem. Doufám, že tam po deštích máte houbové žně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ještě ani pořádně se zpracováním polomů nezačali. Ořezali jen stromy které popadaly na silnici a cesty. A po lese jich leží ještě hodně. Setkala jsem se s tím, že nejdřív všechny větve ze zpracovaných stromů bagrem nahrnou na velké hromady a pak je drtí. No mám dojem, že po letošní zimě budou lesy jak vymetené, protože si lidi budou jezdit pro dříví na topení. A klidně i pro větve.... co se týče hub tak už dlouho jsem si takhle nezasbírala.

      Vymazat
  2. Oprava... drtí se a odváží...mobilni úprava...

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám les co by kamenem dohodil. A mohu potvrdit, že to je místy opravdu děsné. Mamka říkávala, že za jejího mládí byl les čistý. Já pamatuji, že jsem s babičkou chodila na tzv. charouští (suché větvičky) a ona si z toho děla otýpečky na zatopení . Můj muž byl včera v lese podívat se po houbách a říkal, že některá místa ani nepoznal, jak je to tam poznamenané těžbou a necháním nepořádku ve jménu - děj se vůle boží.
    Jo a houby začaly růst. Já tedy na ně moc nechodím- stačí to, co přináší pán domu. Já spíš sbírám všelijaké větvičky ap, co by se mi mohlo hodit na nějaké tvoření :-).
    Měj hezký den, Vendy !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. On náš pozemek byl vlastně už součást lesa, jen oplocený. Brankou se šlo přímo do něj. Při stavbě R4 se musela udělat objízdná trasa z Mníšku na Dobříš a tak se les vykácel na šíři silnice. Les býval totálně vyčištění protože tam je chatová kolonie, takže si chataři do lesa chodili na chrastí a větve na otop nebo na táboráky. Od chvíle kdy se dají koupit dřevěné brikety, balené dřevo nebo balené klasické brikety je v lese docela borčus. Do toho polomy, nebo těžba klasická a les je zanešený starými větvemi. Navíc holiny zarůstají ostružinami které se dál rozrůstají mezi stromy takže se tam pořádně nedá chodit kvůli těm šlahounům. Já chodím na houby ráda, jak jsem v lese i jen na procházce tak rejdím očima jestli něco nenajdu :-D Ale zase nejsem ten blázen který když houby rostou musí chodit každý den s plnými košíky dokud nepřestanou růst. Na celý rok mi stačí jeden koš, něco dám zmrazit a něco usuším. A občas si něco obalím a usmažím jako řízek. Ale to spíš jen bedly, žampiony nebo růžovky. A muž si udělá smaženici....

    OdpovědětVymazat
  5. Stihla jsi toho hodně, ale mě zaujala ta Dobříš. Je to dobrý tip na výlet, Houby u nás zatím nerostou - je sucho :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Oranžérie se vydařila, jak z venku tak i uvnitř, byť já bych tam brala asi spíš kavárnu, pro tu je ten interiér jak dělaný, ale chápu že když je jen o pár desítek metrů zámecká restaurace tak by to asi bylo kontraproduktivní... Pokud máš tu možnost tak se tam jeď podívat.

      Vymazat
  6. Tak tos měla, Vendy, pěkně naloženo. V Dobříši jsme byly loni s kamarádkou - tam vlakem, zpátky busem. Zahrada u zámku se opravovala, tak jsme si slíbily opětovnou návštěvu, ale zatím na ni nedošlo.Na houby chodím ráda, ale čistí a zpracovává především manžel.Loni a letos jsme zatím nešli.
    O nepořádcích nejen v lesích raději nebudu psát. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už je tam všechno OK, a vypadá to krásně. Mě čištění nějak nevadí, čistím si je hned v lese jak je vyndám ze země a doma když je potřeba jen dočistím při zpracování. To jsem se naučila právě jako malá na chatě. Každý měl svůj košíček, malou rybičku a sbíral....

      Vymazat
  7. Skoro se bojím vyrazit na houby do svého oblíbeného revíru poblíž Rokycan, protože možná už neexistuje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jestli to tam nějak bylo zlé, ale tohle byla taková lokální vichřice, další byla teď kolem Dobříše.

      Vymazat
  8. V Dobříši jsme byli loni, ale jedna část zahrady byla zavřená, jsem zvědavý, jak nám ji teď přiblížíš.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....