12 listopadu 2020

S Bobulí ....

 

.... u koní, jsme skončily minulý pátek s dcerou. Bylo

ještě pěkně, a tak jsme se šly podívat za strejdou Ondrou, koníkama a kozou Vlastou. Z osazenstva stájí tu ale byli jen máma s už zas o něco větším hříbětem a líná koza Vlasta siestovala na sluníčku a jelikož jsme jí asi přišly jako někdo, kvůli komu nemá cenu vstávat, ležela spokojeně a jen občas po nás otočila hlavu. Kobylka mi pózovala jako profesionální modelka, prcek (no jestli se to tak dá říct, je skoro tak vysokej jak já) byl samozřejmě zvědavej jako vždy a Bobule z toho všeho měla prču ....


Ovšem náladu na focení moc neměla, okamžik po té, co jsem jí zvěčnila se uraženě otočila a kategoricky mi řekla " Nefoť mě, nechci to! "








Ovšem máma fotit směla ...


Před necelým měsícem mi dcera dovezla od kolegyně z práce půl tašky nádherně voňavých kdoulí. O kdoulové marmeládě jsem četla jen samé superlativy a to samé o rosolu. Nemluvě o tom, že kdoule jako takové jsou velmi zdravé ovoce. Jen mají jednu chybu, nedají se jíst .... tedy ne v syrovém stavu. To jsou tvrdé a šíleně kyselé. Kam se hrabe citron! pro veškeré použití se musí nejdříve tepelně upravit. Použití je tedy nasnadě, všude tam kde se dávají hrušky nebo jablka je můžete vrazit. Péct s nimi kachnu, dělat z nich výtečné koláče, džem, marmeládu nebo želé. Případně pokud nemáte rádi sladké  křížaly, tak kdoule jsou na ně výborné, nebo je smíchat s jablky. Dál si z nich můžete usušit voňavé dekorace na vánoční výzdobu. Nebo, stejně jako to dělaly naše babičky a prababičky v dobách kdy nebyly žádné osvěžovače vzduchu a aviváže, a naopak kdoule byly u každého stavení, dát je do skříně s prádlem. Ale rozhodně je do prádla nezahrabávejte, to by jste se dočkali nemilého překvapení v podobě shnilého ovoce a těžko vypratelných skvrn na prádle ...



Kdoule mají buď tvar jako jablko, nebo jako v mém případě, hrušky.
O marmeládě a rosolu všude na netu psali že má barvu od jantarové po tmavě červenou ... no nevím, dělala jsem pět várek, všechno bylo spíš oranžové nebo tmavě jantarové ... Chuťově je to něco mezi hruškou, jablkem a citrusy, při vaření voní celý barák, a chuťově taky moc dobré, zvlášť ten rosol, do kterého jsem podle receptu přidala šťávu a uvařenou kůru z pomeranče. Vzhledem k tomu, že kdoule mají mnohem víc pektinu než jablka, nemusíte ani používat želírovací přípravky, ale poslední várka rosolu mne vypekla, už jsem do ní nacpala čtyři pektogely, a furt to neztuhlo, budu muset ještě asi do toho vrazit želatinu ...



Já tam prostě tu červenou nemůžu najít ani v nejmenším ...

18 komentářů:

  1. Máš kouzelnou vnučku. Koně jsou krásní, už vidím naši Verču jak by si tu návštěvu u koníčků vychutnala.
    Kdoule jsem ještě neochutnala, ale věřím, že jsou výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ke koníkům chodí už od mala moc ráda. Buď chodí na jízdárnu koukat u nich, nebo chodíme sem.

      Vymazat
  2. Bobule je milá, ale je vidět, že má už svojí hlavu. :o) Jo, když nechce fotit, nic nenaděláš.
    Kdoule jsem nikdy neochutnala, tak ani netuším, jak může marmeláda chutnat. :o)
    Vendy, měj klidné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy svéhlavička je, a velká. Marmeláda s kdoulí chutná jako když smícháš hrušky a jablka a střihneš to pomerančem. Je hodně specifická svou vůní. Bývala považována za jednu z nejlepších marmelád.

      Vymazat
  3. Vendy, Bobule roste do krásy. 👍💕💋 Je to kouzelná holčička. Na těch dětech je vidět, jaký je čas pomíjivá veličina.
    Fotky koníků parádní.👍 A kdoule? Naposledy jsem je viděla, když jsem ještě chodila do práce a to už je sakra dlouho. Zítra načínám devátý rok, co už nikam nemusím. Kdoule kdysi přinesla kolegyně do práce a já na ně koukala jako tydýt, protože jsem je neznala. Nenastala zatím změna, neznám je v podstatě pořád. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoulí bylo kdysi všude v zahradách dost, bylo to vysoce ceněné ovoce. Jenže pak přišla spála růžovitých a většina stromů se musela zlikvidovat. Dnes už se zas začínají objevovat. Já je znám od mala, když jsme chodili přes Hřebenka na Petřín, v jedné zahradě měli krásný strom a když kdoule dozrávaly linula se z něj nádherná vůně. Babí mi řekla že to je kdoule. Ta vůně je opravdu velmi příjemná a je fakt, že ze začátku to krásně čistilo vzduch. No jo, dětičky rostou a stárnou... není to tak dlouho co jsme s takhle velkou (malou) dcerou chodili do Hvězdy za tchyní, a letos oslavila 38.

      Vymazat
  4. Bobule je moc hezké holčička,ale když se nechce,tak se nechce.Mně dávaly někdy vnoučata ruce před obličej,když jsem je fotila.A někdy jsem je zase fotit nestačila.
    Koně jsou parádní,moc krásné fotografie zblízka.
    Kdoule jsem nikdy neochutnala.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je taková modelína i s modelkovskejma manýrama :-D... někdy si sama určuje kde a jak chce fotit, a jindy se šklebí a otáčí. Koníci jsou zvědaví, ti k tobě přijdou hodně blízko, a když vidí že máš něco v ruce hned ti do ní začnou strkat tlamky.

      Vymazat
  5. Kdoule mě vždycky lákaly na podzim na Lefkadě, kde byla spousta doslova oblepených stromů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony vypadají nadmíru lákavě, ale určitě by sis na nich nepochutnal. Dokonce se z nich i dělá pálenka, prý velmi lahodná a voňavá. Nevím jak je to s chutí po přemrznutí, což se tak nějak traduje, že nejdřív musí přemrznout a pak jsou teprve k jídlu, nicméně když jsem si o nich a jejich úpravách zjišťovala na netu info, tohle se tam vyvracelo. Je pravda že krásně voní ale je šíleně trpká a tvrdá. Tou když ti někdo natáhne, jseš v limbu hned. Je to jak dostat kamenem.

      Vymazat
  6. Vendy, moc hezká holčička. Užili jste si. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  7. Bobule je skutečně kouzelná holčička - ty oči!!! Musely to byl tom hezké chvíle, u koní se sama ráda zastavím...
    A kdoule, jen jsem o nich hodně četla. Máme před domem zděděný keř, myslím, že se mu říká kdoulovec, je to ta nejedlá varianta. Ale rozkrojené plody jsou velmi dekorativní.
    Vendy, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, on je kdoulovec a kdoule. Jsou to příbuzné rody, někde píší že i z kdoulovce se dá dělat marmeláda, stejně jako s kdoulí. On tedy má stejně voňavé ty plody, to je pravda. Přemýšlím že bych si kdouli pořídla do zahrady, už proto, že to je velmi dekorativní stromek s krásnými voňavými velkými květy. A i ten kdoulovec bych brala ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna jsem vypnula počítač s tím, že zítra je také den a připravila psem si na zítřek podzimní fotky s koňmi. Pěkná náhoda. Vnučka je pěkná holčička a hele babi, k focení modelek fakt musíš mít povolení. :) Hezký fotky. Gdoule vůbec neznám. Já dělám marmeládu jen rybízovou s mirabelkovou nebo meruňkový džem. Želírovací cukr ani přípravek nepoužívám. Spíš to déle vařím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám Gelfix 3:1, používá se jen 300 g cukru. Používám to proto, že dělám víc různých druhů marmelád ale třeba jen z kila ovoce. Takže když bych to vařila déle, moc mi z toho nezbude. Navíc některé druhy prostě tu podporu potřebuje protože houstne hodně špatně.

      Vymazat
  10. Děti a koníci se přitahují, také jsme se letos o tom přesvědčili, když naši 4letí "plyšáci" se museli na nich projet, i když se zpočátku báli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak sednout na koně zatím odmítá. Ale ráda se za nimi chodí dívat. Jestli bude i v tomhle po mě, tak to nebude dlouho trvat a taky se na nich bude chtít projíždět.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....