17 ledna 2020

Mimoňové ....





.... ale ne žlutí. Ty totiž šíleně nesnáším. Tohle jsou mimoňové mainští, čili naši dva kocouři plemene Mainská mývalí, a ty můžu. Aby ne, když je tu máme už tolik let. Je to velmi specifické plemeno koček, a dávají to najevo každou chvíli. Hlavně Baldrick, to je kočkopes jak z učebnice. Z těch mnoha koček co prošlo naší domácností jsem zažila jedinou, která se chovala opravdu jako pes. To byl nalezenec Oskar. Možná že měl nějaké mainské geny. On a Baldrick totiž okamžitě jak zaregistrovali a zaregistrují člověka sedícího, okamžitě mu skočí na klín, a začali nebo začnou ho olizovat, vrnět, a vyprávět. Ostatní se přišli pomazlit jen když chtěli a jen na dobu nezbytně nutnou a tím pádem měli stále zajištěný přísun krmení.
Jutys je rezervovaný, ten se mazlí jen když vidí že si jdu dělat kafe protože ví, že si budu dávat mléko. A to je to, o co mu jde. Jinak spíš vyhledává od mala klid. Stejně jako psi strašně rádi spí na co nejměkčím, občas si zaberou psí pelechy a jejich právoplatným majitelům zbydou jen oči pro pláč, neb kocouři jsou větší než oni a nenechají se v žádném případě z dobytých území vyhnat. A občas spí v jednom chumlu na posteli. Ale někdy si najdou ta nejmíň pohodlná místa na spaní. Hlavně Baldrick je v tomhle mistr. Dřez na nádobí, skříň na oblečení, polička na okně... minipidi krabičky nevyjímaje. O velkých nemluvě. Takže kolikrát když muž nakládá krabici s kopírkou, stane se, že z ní s velkým nadáváním vyleze rozespalej Baldrick. Ano, nadávání a mletí pantem je jejich průvodní vlastností. Ukecanější kočky snad neexistujou. Běda když manžel jde v noci na záchod a dovolí si střepat z peřiny Baldricka, to jde celou dobu za ním a nadává a nadává. Sedne si před dveře na chodbě a kleje a stále stejně kleje a nadává celou dobu co jde muž zpátky.  Jsou zdatní zlodějové, Baldrick když si stoupne na zadní a natáhne ty svoje přední chapadla, pohodlně si stáhne co leží na lince. Dokonce na to i vidí, neb mu půlka hlavy čouhá nad linku. Jutys je zas jak Jedi, sedí na stole a neustále čaruje packou, aby nás zhypnotizoval a my mu dali co máme na talíři. Mají neskutečnou trpělivost s každým štěnětem co k nám dorazilo, tak aby ne, jsou to kocouři velcí, vlastně největší kočičí plemeno, tudíž nějaký mrňavý štěně je nemůže rozházet. Ale i tak a dokonce i teď provokuje Jutys Myšpulína k honičkám. Tedy lítá Myšpulín, Jutys se plavným krokem přesunuje z místa na místo. A když ho chce vytočit, vyskočí na postel a z ní po něm šmátrá packou. A když je v jó dobrým rozmaru, tak si k němu sedne a začne ho olizovat. Jak říkám, mimoňové ....







Jutys si navykl lézt mi za noťas a odtamtud na mě zírat




27 komentářů:

  1. Vendy, Tvoje vyprávění o mainských mývalých kocourech se mi moc líbí. Oba to jsou krasavci. Toto plemeno neznám, tak jsem se o nich ráda něco dozvěděla. :-)
    Vzpomněla jsem si na jednoho kocourka, kterého měli rodiče naší snachy. Naučil se aportovat víčka od Petek a jednou dokonce donesl maličkého králíčka. Sousedé žádného nepostrádali a tak zůstal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se o nich v kočičích atlasech píše jako o křížencích kočky a psa, nebo jako o dobráckých obrech. Je fakt, že mají úplně jinou povahu než ostatní kočky. Jsou nesmírně přátelští a fákt ukecaní. Ale neřvou tak jako řvou siamky, ne oni si prostě povídají. Buď pro sebe nebo tobě. A co mají ohromnou výhodu, nekastrovaní kocouři nesmrdí a neznačkujou . Ale zas dokáží být někdy vůči kastrátům dost brutální. Nicméně u nás je Jutys kastrovanej a Baldrick ne a je to v pohodě. Dokonce se ani Baldrick nepokoušel o tu jedinou micku co s nima rostla. Ta se před ním vyvalovala, nastavovala se a Baldrick nic.

      Vymazat
  2. Nikdy jsem o takovém plemenu neslyšela, ale to bude asi tím, že se o kočky normálně nezajímám :D. Ale ti tví kocouři jsou úžasní, něco takového, jako je kočkopes, bych do budoucna uvítala :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jako plemeno byly dost dlouho cenově hóóódně vysoko. Ale pak se tady, bohužel jako všechno co si pořizujou tzv. celebrity, vyrojily chs a dneska už to nejsou desetitisíce za kotě, takže jsou i cenově dostupné a staly se velmi populární mezi čistokrevnými plemeny. Baldrick je přímo tady z Rybníka, skoro od sousedky. Ta má chs, ale už s chovem skončila. Jutys z Pardubic a oba si pořídila dcera za odstupný. Jenže její partner má silnou alergii na kočky a tak kocouři zůstali u nás.

      Vymazat
  3. Vendy, podle tvého vyprávění se i z naší Justýny stává pes, přesně jak popisuješ. Z netykavky a dámy se stává lety hrozné klíště. A neleze mi za notebook, ale na něj a už mi rozbila částečně klávesnici. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou nesmírně zhejčkaní a na tvrdé nelezou a neleží na něm. Oni musí mít měkoučko!

      Vymazat
  4. Skutečně nádherná zvířata !!

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Jo , jo, jsou. Tohle plemeno byla láska na první pohled. Viděli jsme je v Praze na výstavě koček a od té doby po nich dcera toužila. Nakonec se jí to podařilo.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. No šelmičky, jak se to vezme. To jsou tak akorát jedině ve chvíli kdy se jim nese jídlo nebo máme jídlo my! :-D

      Vymazat
  7. To jsou přísné pohledy Baldricka....Jutys by tě samopu láskou sněd, jak na tebe kouká z poza noťasu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baldrick má klasickou hlavu mainky i s tou věčně našňupnutou držkou. Jutys má hlavu menší a jemnější. Je celkově mnohem subtilnější než Baldrick.

      Vymazat
  8. Anonymní18/1/20 20:53

    Krásné kočky ( kocouři ), úplně vidím, jak bych dopadla, kdybych nějakého pořídila...na sedačce by se váleli s páníčkem a já bych spala jako špagetka na okraji manželských postelí.
    Šelmy jsou to! Ale pohledné.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravdou, že Baldrick se dokáže opravdu pořádně roztáhnout. Jeho specialitou je ale spaní někomu na hlavě. No že se pěkně pronese je jasné! ;-). A hřeje jak kamna, toho máš chvíli na klíně a za chvilku ti je pěkně vedro.

      Vymazat
  9. Anonymní19/1/20 00:25

    " Mám čtyři kocoury.
    Mimoně.
    ... nejde však o ně
    jde o mně !

    ... když plížím se... jen trošku zašustím,
    zbystří, mně k misce nepustí !!

    ač tichý jsem , ať dělám, co dělám,
    mě nepustí, byť bych se podělal !!"

    Domingo Moulla to udělal !!

    Však drzá ústa Dominga Mouly
    marně to svádí na kocoury !

    dí žena : Mně zbytečno v hromadě šťourat !
    toť není možno být od kocoura !
    toť možnost všech kocourů převýší značně,

    ... tím muži, jsi usvědčen jednoznačně !
    navíc to cítit jest odporně !

    ... muž odklidil hromadu pokorně !
    Ač sám v sobě tiše se nevolí zmítal,
    usvědčen, ničeho nenamítal !

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní19/1/20 00:29

    Fredy Kruger

    " Já kocoury rád měl !
    teď bohužel
    silně jsem na ně zanevřel !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zanevřít na ta krásná zvířata? To snad ani nejde!;-) Jsem ráda Fredy, že jsi našel cestu i sem...

      Vymazat
  11. Velcí fešáci. Kdybych někdy vyměkl a nějaké zvíře si pustil domů přes práh, měli by možná šanci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to kočky - osobnosti. Ale zároveň mají chování psa. Z těch tří plemen která jsou braná jako největší (mainky, norská lesní a sibiřská) jsou nejmazlivější. Norky jsou absolutně odtažité, individualistické a sibiřky jsou tak napůl mezi mainkou a norskou. Nicméně všechna tři plemena jsou nádherná exteriérem. Husté dlouhé kožíšky a uši s rysími štětinkami nebo bez. Mainky je ale mají nejdelší.

      Vymazat
  12. To máš doma pěkný zvěřinec :-) a ani nevadí, že jsou kočky s pejsky dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to nevadí, jsou spolu dokonale sžití!

      Vymazat
  13. Vendy, to jsou tak nádherný číči. Vidím poprvé, vůbec jsem takové nikdy naživo neviděla.Krásný večer Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V době, kdy jsme je viděli naživo, tedy na té pražské výstavě jsme je znaly jen z atlasu a už tam se nám děsně líbily. A taky jich tady bylo strašně málo. Jen pár CHS na ceny hodně vysoké. Jutýska, ten je straší, dcera sehnala v Pardubicích a čistě náhodou za míň protože šel na mazlíka, nehodil se do chovu. Baldricka má tady přímo z Rybníka, ale zas díky tomu že se s majitelkou CHS znala z obchodu, tak ho měla se slevou... dneska jich je už strašně moc.

      Vymazat
  14. Téééda, ti jsou !!! Krasavci !!!
    My máme doma sice jen nalezence, ale všech pět nám svoji vděčnost a lásku dává neuvěřitelně najevo. Řekl bych, že spousta lidí by si z nich mohla brát příklad !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty si myslíš, že u nás vždycky byli papíráci? Kdepak! Vždycky jen nalezenci! vystřídalo se jich tu pěkná řádka, ale každá kočka nebo kocour byli individuality. Jak jsem psala, jen jedna se chovala takhle, tedy vlastně dva, ale jedna byl napůl mainka. Ten to měl v genech. Ta druhá, tedy resp. druhý byl takovej Garfield. Vzhledem i povahou... ono vůbec u zvířat by jsme se měli učit. A každý den!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....