31 července 2019

Letní lásky ....





.... patří neodmyslitelně k nejkrásnějšímu co jsme o prázdninách zažívali. Prožíváme je na táborech, u babiček na vsi, u moře, prostě všude kde se dá. Já svou velkou prázdninovou lásku znala od svých čtyř let a tahle opravdu nevinná a platonická láska nám vydržela   až do doby než jsem se poprvé vdala. Když jsem začala jako čtyřletý špunt jezdit na chalupu k mému tatínkovi, spolu se svým o rok starším bratránkem jsme se stali členy velké dětské party kterou tvořili kluci z vesnice. Mezi nimi byl jeden, který vypadal tak trochu jako indián. Snědý, delší černé vlasy. A hrozně nesmělý. Skoro hned od začátku si mě vzal jako o tři roky starší pod ochranná křídla, když se mi snažil můj poťouchlý bratránek ubližovat, ael i když mi chtěl ublížit někdo jiný. Přece jen jako jediná holka v klučičí partě jsem to neměla lehký. Učil mě všem potřebným dovednostem, jako střílet z praku, vyřezávat z lískového prutu, hrát fotbal....
Vždy celé dva měsíce prázdnin jsme trávili tahle parta pohromadě a stali ze z nás všech na tu dobu nerozluční kamarádi kteří neustále lítali po lesích, chytali ryby a den co den večer trávili u táboráku.
Ale scházeli jsme se i během víkendů které jsme na chalupě trávili.
I mě tenhle kluk padl do oka, a jak šel čas, začal se jeho ochranitelský vztah měnit ve vztah více kamarádský a později i v klasickou dětskou a pubertální lásku. Jen jeho nesmělost se neměnila. Nikdy za žádných okolností nechtěl jít za námi do chalupy, a to i když pršelo a mi ho zvali sebevíc. To stál pod břízou na hrázi a čekal až přestane pršet a my zas s bratránkem vystartujeme ven. Když jsme si už byly schopní psát, vždy při našem příjezdu na chalupu se vynořil odněkud z lesa, sedl si na bludný kámen na hrázi a čekal až se vybalíme. 
 Ještě o něco později, když mě bylo nějakých  třináct let, jsem každé ráno měla před dveřmi krásnou kytici. Kolik zahrad za ty prázdniny musel zdevastovat nechci ani domyslet. V době kdy už jsem mohla chodit na zábavy jsem v něm měla neúnavného dvorného tanečníka, garde které mne doprovázelo až ke dveřím. Tehdy  také už svou  nesmělost trochu zkrotil a tak padly i první pusy a začalo to pravé bušení srdce při každém příjezdu a pohledu ke kameni na hrázi. Vždycky tam už čekal, vysoký, svalnatý a ještě díky dlouhým vlasům podobný velice v té době velmi populárnímu herci Gojko Mitičovi. Však mu tak i po okolí přezdívali. Celých 13 let jsme prožívali tuhle krásnou letní a zcela nevinnou
 prázdninovou lásku. Ještě i v době kdy byl na vojně jsme si denně psali. Jenže já našla to opravdové zalíbení se vším všudy paradoxně v jeho bratránkovi z vedlejší vesnice který rozhodně žádnou nesmělostí netrpěl, on se po návratu z vojny zakrátko oženil, pak jsem se vdala i já a naposledy jsem ho viděla když měla dcera rok. A jak jinak, opět na kameni na hrázi. Od té doby se naše cesty rozešly a já už ho nikdy neviděla. Vím jen že si postavil dům v nedalekém městečku, ale když jsem zaúkolovala toho jeho bratránka aby ho do dotáhl na naše po 25 letech obnovená setkávání, řekl jen že dům je prodaný a on se odstěhoval neznámo kam. Dodnes se mi občas zdává, že jsem přijela na chalupu, jdu po hrázi a najednou se z lesa vynoří on. Tmavé dlouhé vlasy, štíhlá vysoká postava a snědá usměvavá tvář indiánských rysů, tak jak jí znám z té nejkrásnější a nejdelší a nejplatoničtější letní lásky ....



14 komentářů:

  1. Vendy, trošku Ti krásné vzpomínky na první lásku závidím. Trvala tolik let a z kamarádství vznikla první láska.
    Já měla nápadníka na prvním stupni základky. Jmenoval se Pavel a vyrůstal v Jihlavě u dědy a babičky. Kamarádili jsme spolu i mimo školu, chodila jsem k nim. Tehdy mi sliboval, že si mě vezme. Po základce se z Jihlavy odstěhoval a několikrát jsme se viděli na srazu. Pak přišly další lásky.
    Díky za dnešní krásné vzpomínání. Možná bys mohla hledat na Facebooku. Já tam našla příbuznou se kterou jsme o sobě dlouhé roky neměly zprávy.
    Měj se krásně. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. facebook jsem zkoušela a nic. Těch lásek bylo později také víc, ale tahle jedna byla fakt ta klasická romantická letní. Když většina kluků z té naší dětské party, včetně toho mého indiána odešlo na internáty, tak jsem se seznámily s kamarádkami a pak i s tou mou jednou pražskou kamarádkou s partičkou z vedlejší vesnice a začaly se scházet s nimi. A když nám bylo kolem 18ti tak už to byly ty "velké" lásky se vším všudy. A stejně jako v dětství jsme pak byli nerozlučná parta vymetající zábavy po okolí nebo se scházející u nás na chalupě na šílený mejdany.

      Vymazat
  2. To je krásný příběh, krásné vzpomínky. Těžko říci, co by setkání po tolika letech přineslo.......
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě že rozčarování.... to bylo při našem prvním obnoveném setkání jiné naší party z chalupy po 25 letech. Ti kteří byli hubení a vládli kdysi rockovými kšticemi byly najednou vykrmení plešatci, jen pár si jich zachovalo svou původní podobu. Jen je zvláštní, že nás obě poznali všichni okamžitě, byť ani jedna neměla svou původní barvu vlasů, vlastně jsme si to prohodily. Původně hnědovlasá kámoška byla bloncka a já, bloncka, byla tmavá....ale stejně bych ráda viděla všechny ty z té naší původní dětské party. kdoví jestli jsou někteří ještě naživu. Já už se tam nebyla podívat strašně dlouho, chtěla jsem tohle léto na víkend tam zajet, ubytovat se a projít si ta místa, kde jsme se nejvíc vyřádili, ale zatím mi to vůbec nějak nechce vyjít...ani naše pravidelné setkávání se už delší dobu nepodařilo dát dohromady.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ono na dětství a pubertu travené na téhle chalupě jsou všechny vzpomínky krásné, protože co víc si může městské dítě přát než trávit celé dva měsíce prázdnin a později dovolené mezi lesy a s rybníkem před dveřmi....ta kamarádství a lásky už jsou jen takový bonus.

      Vymazat
  4. Vendy, asi tušíš, jak mne tento tvůj nádherný článek chytil za srdce. Krásný a smutný....a čím jsem starší, tak vzpomínám na několik lidí, kteří mi přirostli k srdci a vytratili se neznámo kam. Moc ráda bych alespoň věděla, jak se jim dalří, kde jsou...Měli jsme stejný typ idola. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no myslím, že Gojko byl po Delonovi idol v té době snad všech holek :-D. Také by mne zajímalo kde jsou ti ostatní z naší party. O dvou nebo třech vím, že jsou po smrti.

      Vymazat
  5. Áááách jo, to je tak krásný povídání! Až mě to skoro i mrzí, že jste se nedali dohromady! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když jsem vlastně rok co rok po dva měsíce žila na opravdu maličké vsi, i když velice krásné, nikdy jsem neměla chuť ani úmysl odejít z města. To až paradoxně potom, když jsem o tu chalupu přišla jsme na vsi skončili. A on nebyl typ který by byl ve velkém městě šťastný. Prostě indián se vším všudy (podotýkám, že neměl ani kapku romské krve) šťastný v lesích. Takže od začátku vlastně vztah odsouzený k zániku....

      Vymazat
  6. Skvělý, takovýhle povídání čtu úplně nejradši...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co? Mě teď zas víc baví psát než fotit. Ale proč jsem si najednou takhle vzpomněla.... asi to má něco společného s únavou materiálu....nebo se s ním něco děje. Já to tak mám nějak dané.

      Vymazat
  7. ...a přece máš v kapse špunt i drát a schováváš tam kámen ze sírou....Také občas přemýšlím, co dasi dělají holky ze sousedství, i když ¨to nebyly mé láky, často jsme si se sestrou s nimi hráli a povídali...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,tahle písnička od Matušky je k tomu jak dělaná!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....