30 června 2014

Nadosmrti už jí budu ovlivněná.....


....a kým? No přece mou rodnou Prahou....
A nadosmrti jsem pyšná na to že jsem to, čemu místní domorodci říkají hanlivě Pražák.
Neustále mne přitahuje svou rozmanitostí a neustále mne nutí se do ní vracet. Mám to štěstí, že pocházím z míst
která jsou velmi malebná. Kousek pod Strahovským stadionem a coby kamenem dohodil a zbytek došel od překrásného vrchu Petřín. A pokud z něj člověk sešel nebo sjel dolů lanovkou, dostal se na Malou Stranu a odtud přes Karlův most
na Staré i Nové město. Mou lásku k městu a jeho památkám a historii hodně ovlivnili i moji prarodiče, obzvlášť ale babička která se mnou dokázala po městě chodit, ukazovat mi různé památky a vyprávět o jejich historii i pověstech které se k nim vázaly. Věděla toho hodně a na tyhle hodiny dějepisu jsem se vždycky moc těšila.
S dědou jsem zase brouzdala okolo záhonů v parcích a on mne učil znát jednotlivé květiny a jejich názvy. I to hodně ovlivnilo můj další vztah k přírodě. Když dnes procházím Růžovým sadem a Květnici vždy si na něj a naše výpravy vzpomenu.
Město mne ovlivňovalo i v době kdy jsem pracovala na místech které se nazývají Zlatým křížem. Tedy skoro v centru Prahy, chodívala jsem od tramvaje Františkánskou zahradou, kochala se pohledem na kostel Panny Marie Sněžné, nebo životaběhem na Václavském náměstí. Naučila jsem se mít město ráda takové jaké je, s jeho klady i zápory. Se jeho špínou i malebností zapadlých starých uliček, s jeho paneláky i vilovými čtvrtěmi. Ruchem a mumrajem centra i klidem okrajových čtvrtí. Za dobu co v něm nebydlím se v mnohém změnilo, někdy k lepšímu jindy k horšímu, ale i přesto stále zůstává tou Mou Prahou.
Pokaždé když se vrátím, ponořím se s radostí do toho mumraje a nasávám z něj atmosféru města, nebo si vyjdu na Petřín a tam, vysoko nad městem, stojím a naslouchám jeho šumu který ke mě doléhá.
Praha je městem magickým které přitahuje návštěvníky z celého světa. Někdy se k nim zachová macešsky, jindy jim doširoka rozevře svou pohostinnou náruč a ukáže své největší krásy. Ale ať už tak nebo tak, už navždy jím budou ovlivněni.
Stejně jako já....


No uznejte sami, dá se zůstat neovlivněn tímhle?





Pohled na Prahu přes jedinou vinici na kdysi viničním kopci, je to vinice sv. Jana pod Strahovským klášterem



Místo odkud je focena většina těhle obrázků má opravdu přiléhavé jméno. Klasické velké panorama.....
Ostatně i restaurace na terase nad ním nese obdobné jméno, jen ve španělštině. Bella Vista. Krásná vyhlídka.

Zácpa na Karlově mostě.



Pohled na Pražský hrad přes restauraci Petřínské terasy.....


.....a pohledy na Hradčany a Prahu od Nebozízku




To že bylo v tu neděli skvěle vidět do dálky dokumentuje i to, že bylo vidět České středohoří přes Hradčany i z cesty mnohem níže položené než je Petřínská rozhledna a z které musel být výhled jak víno.


Jako vždy když to člověk nejmíň potřebuje si foťák zaostří úplně jinam. Ale i tak snad rozeznáte že je tam vidět Říp


A poslední pohled na město a zároveň poslední fotka z celého víkendu je pohled na Žofín. V pondělí jsem už odjela na chatu, ale tam moc času na brouzdání nebylo, protože jsem potřebovala zkrotit neustále rostoucí trávu a všudypřítomný plevel na dvou okrasných záhonech a měla na to vlastně jen jeden a půl dne, protože ve středu už jsem se zase musela vrátit abych se stačila připravit na následující víken a výlet za poznáním se s dalšími virtuálními kamarádkami, tentokrát ze skupiny píchalek na FB. Tak jsem si vyběhla nafotit jen pár záběrů do pole, kde krásně kvetly chrpy a jednoho nezvaného hosta který se pomalu přibližuje k zahradám chatařů. Jen doufám že se mu tam nezalíbí, protože to by teprve začal být problém s velkým P. Kam se na něj hrabou divočáci!




38 komentářů:

  1. Pro každého je jeho rodiště a místo, kde prožil dětství tím místem nejvzícnějším. Uvědomí si to až když ho osud zavane jinam. Praha je ovšem něco zcela jiného, ta zůstane v srdci každému návštěvníkovi, který sem kdy zavítal. Krásné snímky představující Prahu. Vtpomínám si na předmaturitní výchovný 5 dení výlet do Prahy. Jel s námi i pan ředitel prof. Vlkovský,který zanl z historie snad všechno. Sami jsme byli překvapeni, když jsem se o místo v jeho blízkosti doslova rvali, aby nmám při výkladu neuniklo ani slovo. U památek chrlil data a panovníky a mezi památkami pak takové ty příběhy nebo jak jsme říkali "drby" kdo s kým a pod. O panovnících o spisovatelích, osudy slavných a pod. Nebyli jsem tak diví po vědění, ale pan Vlkovský to prostě uměl. Byl jako napínavá kniha.....

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky Prahy. Rozhled je z Petřína parádní.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké fotky. Já říkám, všude je dobře, kde jsou dobří lidé.

    OdpovědětVymazat
  4. Praha je nádherné město, to je bez diskuze. Ale nemám k ní takový vřelý vztah jako ty. Jen jsem tam pobývala nějakou dobu na škole.

    OdpovědětVymazat
  5. Praha přiroste k srdci snad každému. Ale bydlet bych tam nechtěla, tedy někde na okraji ano, ale člověk se toho městského ruchu rychle nabaží. Mou slabou stránkou je Karlův most, Kampa, Vyšehrad.

    OdpovědětVymazat
  6. Pekné vyznanie.

    OdpovědětVymazat
  7. Praha mně moc k srdci nepřirostla, kdybych mohla, odstěhovala bych se. Možná je to i proto, protože tu nejsem narozená!

    OdpovědětVymazat
  8. Každý milujeme to svoje město.

    OdpovědětVymazat
  9. Já Pražákem nejsem, ale považuju se za něj . V Praze s malou čtyřletou přestávkou pobývám posledních 30 let. Bydlel jsem v ní už leckde - v Řepích, ve Kbelích, ve Vokovicích, na Žižkově... Mám ji rád a rád čas od času místo jako pracující do Prahy zavítám jako turista.

    OdpovědětVymazat
  10. Je to holt tvé rodné město. A tam, kde člověk přišel na svět, tam se stále vrací a stále bude mít touhu se vracet....

    OdpovědětVymazat
  11. Praha je krásná modelka, pokaždé když jedu do centra, mám v kabelce foťák. V létě si pověsím na krk zrcadlovku, vypadám jak turista, takže se mě nikdo na nic neptá a mám klid na toulky Prahou. Ještě týden v práci a pak vyrážím na dovolenkový okruh, snad budu mít pěkné úlovky.   

    OdpovědětVymazat
  12. [12]:Vidíš a to je další věc, jseš tam anonymní, máš klid a nikdo nemá sady blbejch dotazů. Když se chceš družit tak se družíš ale když ne tak si toho nikdo nevšímá a nemá tě za "divnýho" Pražáka tak jako tomu je na vsi.....taky to tak dělám a je to skvělej pocit.

    OdpovědětVymazat
  13. [11]: Ano, přesně.....

    OdpovědětVymazat
  14. [10]: to je ono, to město tě nějak a něčím ovlivnilo a už tě do sebe vtáhlo. A už tě má....

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: To  jo, každý někam patří i když tam nežije.

    OdpovědětVymazat
  16. [7]: Já to naprosto chápu, prostě někoho Praha nebere. Mne to zase nebere tady a jsem tu už skoro tak dlouho jak jsem byla v Praze.

    OdpovědětVymazat
  17. [6]: Ty to svým blogem umíš ještě líp

    OdpovědětVymazat
  18. [5]: U mne to je trasa Petřín, Újezd, Kampa a Karlův most, Staromák. Ale teď až si doprojdu Petřín tak se chystám na Pohořelec, Loretu a Nový svět.

    OdpovědětVymazat
  19. [4]: To chápu, někomu stačí jen jeden pobyt a má toho tak akorát

    OdpovědětVymazat
  20. [2]: No jo, to je jiná. Když člověk zmizne jako malé robě je ten vuztah volnější, méně intenzivní....

    OdpovědětVymazat
  21. [1]: Tak uměla vypravovat i moje babička. O všem, nejen o památkách.

    OdpovědětVymazat
  22. Se stejnou láskou já vnímám svoje rodné Brno. Ty máš tu výhodu, že svoje město vnímáš přes fotoaparát ( připadne mně, že je to pozorování důkladnější). Ze slov i z fotek je tvůj cit poznat...

    OdpovědětVymazat
  23. Nedivím se ti, Praha má své kouzlo, ne nadarmo o ní složil písničku i Vladimír Merta - znáš-li, je pod názvem Praha magická.

    OdpovědětVymazat
  24. Praha má spousty krásných památek a co jsem viděl na fotkách, tak i nádherných zákoutí.Já jsem ale Prahu viděl vždy jinak a proto bych nemohl říct,že by mě toto město nějak přirostlo k srdci.A nemá to nic společného s tím,že jsem rozený brňák    Jen jsem se tam nikdy nedostal s takovou tou objevitelskou náladou.

    OdpovědětVymazat
  25. Jsem z malého města a tak mám z Prahy spíš trauma, ale tobě se nedivím, Vendy.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]:Máš to naservírováno pěkně pod nos a nemusíš se nikde tahat a ťapat....

    OdpovědětVymazat
  27. [25]: Prostě si nebyl nikdy ve správný čas na správném místě. I to se stává a pak se může to město člověku i zprotivit nebo ho prostě nijak nebere....

    OdpovědětVymazat
  28. [24]: Obdobně na mne, ale v menší míře, působí Kutná Hora a Litomyšl. Asi to je tím že to jsou města z dlouhou a bohatou historií která je z nich cítit na každém kroku. Já vím že třeba Brno taky má určitou historii ale prostě tam to není. To něco co tě ovlivní natolik že by ses tam vracela. Jen v tom případě že tam přžestupuješ na vlak jinam.....

    OdpovědětVymazat
  29. [23]: Nic proti Brnu, nicméně jak jsem už psala v předchozím komentu, to zas nepřitáhlo mne. Asi jsem na tom stejně jak Patrik s Prahou.

    OdpovědětVymazat
  30. Taky mám rád tu rozmanitost, kterou Praha nabízí. Je tam kromě moře všechno.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: To jo....najdeš tam hnus i krásu, špínu i čistá zákoutí, bídu i bohatství a luxus....prostě takový pelmel všeho co má správná metropole mít.

    OdpovědětVymazat
  32. Souhlasím Vendy s tím, že Prahou člověk nemůže zůstat neovlivněn a to jsem tam žila dva roky , je to má srdeční záležitost, narodila se tam má starší...no a si představ jak to zní od Moraváka !-), nedá se tím moc chlubit - ani tam ani tam....jsem krásně schizofrenní a je mi to fuk

    OdpovědětVymazat
  33. Tam se mně to také moc líbí - Strahov -

    OdpovědětVymazat
  34. Tam se mně to také moc líbí - Strahov (klášter), Petřín (bludiště a rozhledna a ty pohledy z ní), Loreta, Hrad, Karlův most, Staroměstské nám.  

    OdpovědětVymazat
  35. [27]: Přesně tak, Vendy, v tomto případě mi tenhle způsob cestování naprosto vyhovuje.   

    OdpovědětVymazat
  36. Je jasné, že Praha pro tebe hodně znamená. Ať mi Pražáci prominou, ale já je moc nemá ráda, protože se všude děsně roztahujou a všechno je dělané většinou jen pro ně. Myslím tím hlavně dopravní spojení.  Teď to sem sice nepatří, ale docela mě naštvalo, že  od nového grafikonu nebude jezdít Exscelsior (přímé spojení z Chebu do Košic) a také Vindobona, což tak trochu chápu, protože budou jezdit Railjety Praha-Wien-Graz. Teď už Prahou neprojede ani kolo, všechno tam končí a musí se přestupovat. Čemu se ale divím,když každý desátý člověk je Pražák.

    OdpovědětVymazat
  37. [37]: Co se týče vlaků tak i já jako Pražák jsem naštvaná že už mi nejede nic na a ze Smíchovskýho nádraží přímo, ale zase jsou city vlaky který musí být využité. Railjetem jem jela z Brna a to je tedy parádní svezeníčko....ale zase na druhou stranu nebýt Pražáků kolik vesnic a krásných stavení by už bylo dávno prázdnejch a chalup zbouráno....a to nejsou jen chalupy.....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....