13 února 2014

Litomyšl - Smetanův dům....


Po lehkém průletu městem se dneska podíváme
blíž na jednu z architektonických památek města, a to na Smetanův dům. Následující text je převzat
opět ze stránek města.

Stavba Smetanova domu začala sice až roku 1903, myšlenka na jeho vznik však spadá již do počátku 80. let 19. století. Ochotníci hráli doposud u Černého orla a od šedesátých let 19. století na Karlově (s občasnými představeními v zámeckém divadle), ale už dlouho jim tyto sály nestačily; byla tu ovšem také potřeba představení profesionálních divadel. Jednota ochotnická tedy založila spolek, který měl o stavbě divadla vést jednání.

Po nejasnostech s místem stavby (byly vypracovány plány pro stavbu v místě dnešního Komenského náměstí) byl zakoupen letohrádek Karlov a rozhodnuto o stavbě divadla na jeho místě. Ve vypsané soutěži na plány Smetanova domu zvítězil plán J. Šuly, V. Šulce a J. Velfíka. Vrchním stavitelem byl litomyšlský J. Kreml. Základní kámen byl položen 4. dubna 1903.

Smetanův dům byl slavnostně otevřen 11. června 1905 za účasti F. A. Šubrta, A. Jiráska a dalších; na programu byl Smetanův Dalibor v nastudování místních umělců s profesionálem pouze v titulní roli. První činohrou byla Jiráskova M. D. Rettigová s Hanou Kvapilovou v titulní úloze.

Smetanův dům je mistrovským dílem novorenesanční architektury už se secesními prvky. Vnější plastickou výzdobu provedli A. Popp a O. Walter. Honosnému vnějšku odpovídá bohatá vnitřní výzdoba - sál i další prostory vyzdobili Rudolf Hamršmíd a A. Kulhánek, oponu namaloval F. Urban.

V letech 1995-2000 proběhla rekonstrukce Smetanova domu završená znovuotevřením restaurace Karlov v přízemí. Dnes se ve Smetanově domě kromě divadelních představení a koncertů konají i veškeré další kulturní a společenské akce - především plesy, taneční kursy a podobně.



Okolo je i docela pěkný park, ale moc jsem tam nefotila protože sluníčko povytahalo do města spoustu lidí a tak jsem nechtěla moc rušit soukromí ....



Z boku stojí ohromný buk. Docela mne udivuje že nepatří mezi památné stromy, protože jeho obvod je úctyhodný





Krásné secesní lampy jsou i na obou koncích mostku přes Loučnou na jejímž břehu Smetanův dům stojí


Závěrečný pohled


Další na řadě budou Klášterní zahrady, pohodová úprava starých augustiniánských zahrad a původního hřbitova s díly Olbrama a Jasana Zoubkových. A jedno původně pražské dílo Magdaleny Jetelové....

10 komentářů:

  1. Nádhera. Smetannova Litopmyšl musí mít Smetanův dům. Opravdu krásná stavba a ve tvém podání je to moc sluší.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotky doplněné zajímavými informacemi.

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš. Mám pocit, že kousek od něj jsem párkrát byla u maminky kamarádky....a nevšimla jsem si té krásy. Nejvíc se mi líbí ty secesní ozdoby (lampy, nad vchodem....). Tak příště.

    OdpovědětVymazat
  4. Smetanův dům je nádherný! Nechápu, proč jsme se při naší předloňské návštěvě po Litomyšli líp nerozhlédli. Díky za inspiraci, Vendy, tvoje fotky jsou krásné. Text jsem jen prolítla. Vrátím se k němu podle možností.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Ještě tam je jedna nádherná budova kterou jsem nevyfotila a o je gymnázium. Je ousek od toho Smetaňáku ale bokem kam jsem nešla. Tak snad příště. Tady jsme byli a koncertě O. Havelky....

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Krásných staveb bude v Litomyšli určitě mnohem víc, ale chce to trochu znát, aby člověk nebloudil a zbytečně neztrácel čas.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Pokud sem pojedete dej mi v předstihu vědět. Můžu vám dělat průvodce

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Fajn, jestli to ovšem budu vědět dopředu. Problém je v tom, že přítel by žádného průvodce nechtěl.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: To je jedno ....nebo ho můžeš poslat po svém a my můžeme taky jít po svém

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: No, tak to už vidím!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....