27 července 2013

Kdo je na vině?...

Rozmýšlela jsem dlouho
jestli a jak se k tomuto tématu nějak vyjádřit. Problém nemocí zvaných Mentální anorexie a bulímie se mě dotkl před několika lety osobně. Tedy ne přímo mě, ale dcery. A začalo to naprosto nevinně. Pár připomínek ve škole od spolužaček, pár připomínek od kamarádek, nějaká narážka od kamarádů titulky dívčích časopisů plné k dokonalosti vyretušovaných celebritek a modelek a začala se nenápadně roztáčet spirála choroby která může vézt ve svém důsledku až ke smrti. Asi jsem tady zklamala stejně jako i spousty dalších matek jejichž dcer se dokázaly vymlouvat proč hubnou stejně tak dobře jak ta moje. Přestala jíst salámy, maso jedla jen kuřecí, k ničemu si nedávala přílohy, pila mléko, jedla jogurty a sýry, ovocem a zeleninou také nešetřila, zkrátka jedla tak jak by podle výživových poradců měla jíst většina lidí. Jenže hubla až příliš rychle. A už to nebylo ani hezké. Dokonce i babička u které o prázdninách byla se začala podivovat jak to že z ní lezou takhle kosti. Nechápala jsem to do té doby než jsem náhodou něco hledala na půdě a našla velmi dobře skrytý kbelík který nestačila vylít do záchodu a kam se chodila zvracením zbavovat toho co s námi u stolu normálně jedla..... A všimla si i doktorka při jedné prohlídce a poslala nás do nemocnice kde se ještě sice snažila svou historkou o zdravé výživě přesvědčit lékařku, ale ta jí naštěstí nevěřila a pohrozila jí tím, že pokud nezačne jíst, celé dva měsíce prázdnin absolvuje v Motole v nemocnici na uzavřeném oddělení určeném právě takto psychicky nemocným mladistvým. Nakonec tedy z ní začalo všechno lézt jak s chlupaté deky...
Posměšky ve škole, narážky od kluků...a to pozor! nepatřila k těm prostorově výrazným nikdy. To prostě jen zvrácené prosazování módního diktátu ultraštíhlých modelek a zpěvaček či hereček působilo a působí na dívky od nějakých dvanácti let výš jako rudá na býka a ony se snaží co nejvěrněji ty pochybné ideály napodobit. I za cenu toho že pokud se u nich mentální anorexie opravdu rozjede na nejvyšší obrátky může skončit i smrtí.
Ve špitále zůstala týden protože přeci jen určitá její část která se bojí všech chorob a možných komplikací se zaktivovala a v pudu sebezáchovy převzala nad ní vládu. Byl to běh nadlouhou trať ale nakonec všechno dobře dopadlo. Pro ní i pro nás...
Dost mne tedy vyšokovalo, že někdo si může tohle zvolit za svůj životní styl. A ještě k tomu se sdružovat v určitých komunitách, navzájem si radit jak toho co nejmíň sníst a jak to udělat aby se to ti dinosauři rodiče nedozvěděli. Je pravdou že v tom jsou opravdu dobré jak to utajit. A navíc že se najde někdo, kdo tomu nabídne místo pro prezentaci a reklamu! Dokud budou média a to všechna, neustále propagovat vychrtliny z předváděcích mol, hlásat že jen co je štíhlé je krásné, dokud i všichni personalisté budou dávat přednost štíhlým a krásným lidem problém mentální anorexie hned tak nezmizí. V jednom číle časopisu Instinkt mne dost rozesmál rozhovor s naší první XXL modelkou. Dost mne to potěšilo, jenže.....když jsem s ten rozhovor přečetla nevěděla jsem jestli se mám smát nebo brečet. Ona XXL modelka byla dívčina která při 185 centimetrech vážila 68kilo! Tak měla oproti jiným třeba o pět šest kilo víc, jenže vidět to nikde moc nebylo.
Dokud tedy se bude neustále všem těm které mají trochu ženštější tvary předhazovat že jsou tlusté, dokud budou návrháři prosazovat ultraštíhlé věšáky na oblečení, dokud se nezmění trochu pohled na to že i ti trochu kulatější mají v hlavách něco a to že mají trochu přes váhu tomu nijak neškodí, nezmění se ani myšlení ani náhled těch náctiletých ale třeba i mnohých starších dívek a žen na svoje těla, bude mentální anorexie čím dál tím větší problém. A rozhodně to že Blog.cz dá prostor těmto blogům k prezentaci to také nezlepší ale naopak ještě zhorší.....protože vždyť to je přece cool!

24 komentářů:

  1. To je to, co říkám pořád: Na škole by stačilo výrazně míň odborných předmětů, kdyby bylo možné mít dvě hodiny týdně předmět Zdravý rozum. Bylo by tak třeba možné získat povědomí, že na světě je spousta zajímavějších věcí než starost o přesnou gramáž spocívané syrové mrkve. A taky že nejenže není všechno zlato, co se třpytí, ale taky není všechno póvl, co se zrovna neleskne a nezáří. Bylo by to o dost výhodnější pro život než umět periodickou tabulku prvků ve všech směrech (a to říkám jako "emeritní" chemikář, který něco podobného vyžadoval ).

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že jste to zvládli. Jsou strašně chytré, jak vše zaonačit, aby se nic nepoznalo. Díky bohu se na to přišlo, doufám, že už na to dnes dcerka pohlíží jinak. Ty hubenotiny co se propagují všude by se měli zakázat, vždyť to není normální, být takhle hubená. To je proti zdravému rozumu a zkazí si tím celý život, co může taková holčička ve dvanácti vědět, všechno je to zblblé z časopisů , televize a podobných bulvárních nesmyslů. A nejhorší je, že ty holky pak zbrojí jedna proti druhé. Těžké, rodiče aby byli jako ostříž a stejně to nepomůže.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Dokud se bude propagovat jen krása, štíhlost a in značkové věci, bude zdravý rozum neustále zašlapáván. Neříkám že je krásný pohled na dvouset kilové jedince i když se najdou tací kterým se i tohle líbí, ale přeci jen prostě ten zdravý rozum by měl mít přednost....

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:Právě, ta řevnivost a snaha všechny překonat je právě tím spouštědlem. Jo dneska už ve svých třiceti sama přiznává jaká byla cituji :"Kráva blbá"

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Jsem tak moc ráda, že je z toho venku, taky mám jednu takovou a řeknu ti na rovinu, je to už stará koza, už je skoro průsvitná, ale mele si furt to svoje, jsem tlustá. Však jsem jí povídala, holka, práce, to ti chybí, máš fůru volna, hrabeš se jen v blbinách, co kde frčí a co se nosí, která slepice drží jakou dietu a podobně, kdybys makala půl dne na zahradě, tak by tě ty blbiny přešli. Já jednou přišla ze školy a povídám mamce, že se mi smáli, že jsem tlustá, já ti takovou chytla, že jsem druhou chytla o futra a to moje maminka byla anděl. Když jí ten vztek na mne přešel, sedla si se mnou a vysvětlila mne, holčičko, takové věci nejsou pro tvoji hlavičku, uč se, pomáhej a hlavně jez, nikdy nevíš co se ti v životě stane a jsi ještě malá a budeš se měnit a aby jsi neměla roupy, tak si tady dej gáblík a mazej za tátou na trávu a nakrm králíky, aby tě ty blbiny přešli a tím to pro mne skončilo. Nikdy jsem svoji postavu neřešila, ale vzpomněla jsem si na maminku, přišla těžká nemoc a já ze svých 83 kg měla náhle 48 kg a pane, dva roky jsem se z toho dostávala. Holky jsou hloupý, kdyby jsme měli být všichni stejní, tak by nás tak stvořili a hlavně už nikdy jsem neposlouchala co holky ve škole řeší, od té doby jsem byla svá.

    OdpovědětVymazat
  6. Hele,existujou i kluci anorektici?Všude se píše převážně o holkách.Nedokážu si to představit jako máma,ale mladí mají svoje,nejhorší na tom je,když se navzájem začnou podporovat a živí ty své představy dokonalého těla,které už zdaleka není ani hezké.Ještě že jste z toho venku.

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy jsem tohle nechápal a asi ani nikdy nepochopím.Pro mě je důležité,aby tělo bylo zdravé a nějaký kila a velikosti neřeším.

    OdpovědětVymazat
  8. Kdysi jsem měl kolegu a ten jeden den v týdnu hladověl a jednou za půl roku si naordinoval týden hladu. Prý to pomůže pročistit organismus.

    OdpovědětVymazat
  9. Normální člověk ví, že ty hvězdy na fotkách jsou vyumělkované, podívá se a řekne jo, dobrý.

    OdpovědětVymazat
  10. P.S. XXL modelka mě vážně pobavila. Jsou to kreténi.

    OdpovědětVymazat
  11. [6]: Ano, neblbnou jen holky ale začínají i kluci. U nás byl nejslavnějším anorektikem Petr Novák. Jenže tehdy se ještě u nás o anorexii nic nevědělo. Kdyby ano, možná by nezemřel tak brzy. U něj se to spíš dávalo do souvislosti s alkoholem, jenže to byla regulérní anorexie...

    OdpovědětVymazat
  12. [5]: Jak prostě přecvaknou kolečka je to těžké. Jen se musí zase opatrně přehodit zpět.

    OdpovědětVymazat
  13. [7]: To myslím neřeší krom modelů a zpěváků žádnej chlap. Prostě to bere tak jak to je. To my ženský moc neumíme a pak se takhle ničíme.

    OdpovědětVymazat
  14. [8]: Půsty jsou zdravé, ale chce to silnou vůli. To já nemám. Možná ten jeden den bych ještě i dala, ale týden rozhodně nee.

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: A ještě taky by se mělo učit Jak nebrat vážně bulvár a časopisy. Neříkám že je nádhernej pohled na valící se, funící a potící se hroudu sádla, ale takovej ten zlatej střed by asi spíš měl bejt za vzor. Lidé jsou buď obézní nebo vyzáblí. A to dobrovolně, ne že by museli, tady by se mělo začít s nápravou, jenže to by vyžadovalo armády psychologů, tohle si sám v sobě člověk nesrovná, ta pomoc je nutná....

    OdpovědětVymazat
  16. [10]: Modelky boubelky jsem viděla, a viděla jsem i nahé modelky extra extra boubelky a to tedy už nebyl vůbec hezký pohled.... Já nejsem příznivkyní vyzáblosti ale ani odulosti a otylosti, obojí je stejně nebezpečné a nepříjemné na pohled.

    OdpovědětVymazat
  17. V pubertě jsme určitě byly všechny tak nějak stejné. Jako holka jsem bývala docela cvalík. Malá a oplácaná. Pak jsem se vytáhla, ale hubená jsem nebyla. Samozřejmě jsem měla všelijaké nápady, ale moje máti byla jako ostříž. Vždycky dohlédla, abych normálně jedla. Do dospělosti jsem nakráčela smířená s tím, že ze mně nikdy nebude žena jako proutek. No a vidíš, nakonec zapracovaly geny. Po druhém dítěti najednou bez sebemenšího přičinění zmizelo 10kg. Teď mám spíše opačný problém. Váha mi pobíhá mezi 55 - 59kg a to na 175cm není zrovna moc. Medvěd se občas vzteká, ale dobře ví, že nic nenadělám.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: To máme stejnou výšku a popravdě to je opravdu dost málo.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Přitom já fakt nejsem nějak extrémně hubená. To vůbec ne. Žádné kosti ze mne netrčí. Je pravda, že když sklouznu k té spodní hranici, tak to není úplně ideální, ale těch 59 je ok Jen jsem zatím neodhalila, proč mi váha tak poletuje. Nejmíň vážím v létě, nejvíc v zimě.

    OdpovědětVymazat
  20. [16]:Tak extra extra boubelky bych asi taky nemusela, tohle byly boubelky, co měly odhadem od 60 do 80 /90 kilo, bylo vidět, že mají stehna a boky a taky větší prsa, ale nebyly vyloženě přetékající. A oblečení měly docela na tělo, žádné plandavé hadry - obtažené kalhoty, šik halenku přes boky (s pěkným střihem), kabátek s huňatým límcem - a seklo jim to.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak přečíst si Tvůj a dceřin příběh bylo hodně poučné, a jsem ráda, že jsi o tom začala a svěřila i něco z vlastního života...Je to hrozné, jak se tento problém léty nemění, a jak může zasáhnout do zdravého sebevědomí a růstu dívky. Nedovedu si představit, jaký stres to pro Tebe i dceru musel být. Shodou okolností ses mi trefila do tématu, protože moje jedenáctiletá dcera zrovna čte knihu o modelce, která měla poruchu přijímání potravy a kladla mi různé otázky - nevím proč si zrovna půjčila tuhle knížku, nejspíš ani nevěděla o čem je, ale doufám, že ji poučí v tom správném smyslu. Slyším od dcer dost často jak spolužačky řeší, že jsou tlusté - ony ani neví, co to je definice tlustého, protože ani jedna tlustá není. Já doma neustále opakuju, že tlusté nejsou atd..ale bohužel narážky na vzhled můžou slyšet od kohokoliv a upřímně mě to pěkně štve - protože bohužel i babička mých dcer umí omílat některé "hlášky" a já pak vzteky zelenám, když mi moje dcery říkají, co jim bylo řečeno...Vůbec netuším, že třeba existují i blogy nebo komunity takových holek, to teda dost žasnu..Ale máš pravdu, média tomu nasazují korunu, často ty modelky už ani zdravě nevypadají...

    OdpovědětVymazat
  22. Je to přesně tak, jak píšeš. Přecvakne ti v hlavě kolečko a máš zatmění. Nevidíš, neslyšíš. Já jeden čas mívala o deset kilogramů méně než teď a pořád jsem myslela, že jsem tlustá. Nejvíc jsem nenáviděla, když jsem ze všech stran slyšela, jak jsem vychrtlá a abych pořádně jedla. Myslela jsem, že to všichni říkají schválně a závidí mi. Když jsem začínala mít větší zdravotní problémy, uvědomila jsem si, že to souvisí s mojí váhou a něco musím změnit. Teprve pak jsem dovolila ostatním, aby mi pomohli. I když je to již strašně dávno, dodnes mám lékářský záznam o anorexii a kdykoliv o něco víc zhubnu, nikdy mi to moje  lékařka nezapomene připomenout.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Odborníci říkají že to je stejné jak vyléčený alkoholik. Neustále nad tebou visí hrozba že se to zase všechno zvrhne zpět. A záleží na tom kterém jedinci jak je silný a dokáže to ustát...

    OdpovědětVymazat
  24. Přesně tohle jsem zažila s dcerou v pubertě. jakmile se začala trochu měnit v ženu, myslela, že tloustne a problém se dostavil. Byla ale ochotná jít nakonec k lékaři a tak vše dobře dopadlo. A je to přesně, jak píšeš. Být hubená je cool. Vždyť i v módních časopisech pro plnoštíhlé není ani jedna modelka opravdu plnoštíhlá. Kdyby silnější ženy slyšely jen narážky, ale ony slyší i posměch. A v rodině je třeba teta nebo někdo silnější a mladá dívka se bojí, že bude také tak vypadat a ....ahc jo. Ale opravdu je hrůza, že si tu kostnatost mnozí zvolili jako životní styl. A není s nimi řeč, není jim pomoci.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....