06 prosince 2012

Těžká volba?....

Nejen legrací se vyskytovala řeťezovka na blozích, ale i někdy otázkami které se musely zodpovědět i vážně a někdy ta odpověď byla dost těžká. Zvlášť jedna, kterou jsem zaregistrovala a zněla ve smyslu, jestli se může vrah nebo zločinec napravit(asi ve vězení) . A to mne přivedlo k trochu jinému zamyšlení. Co by s vámi udělalo zjištění, že váš nejlepší kamarád s kterým jste od dětství vyrůstali, chodili do školy, honili holky no prostě dělali to co většinou nejlepší kamarádi dělají, zjistili že je vrah, nebo podvodník. Nebo co by jste dělali kdyby to bylo vaše dítě? Nebo pokud by byl veřejně činný a ze všech stran se na něj valila kritika, vulgarismy....

Přiznávám se, že já sama bych moc nevěděla jak se zachovat. Ostatně tak trochu to i znám a pronásleduje mne to od doby kdy byla ustanovena tato vláda.
Abych upřesnila situaci....protože teď už se to dá protože ministr kterého se to týká už ohlásil svojí rezignaci a mne nepřipadalo dřív nějak vhodné se tu o něm zmiňovat. Jde totiž o dost mezi lidmi kontroverzního ministra, pana Vondru.
Je to můj spolužák ze základky, od první třídy. Znám ho jako kluka který byl stejnej "grázlík" jako všichni kluci v jeho věku a okolí. Jako spolužáka, který dokázal při zkoušení spolehlivě podržet napovídáním. Jako ne šprta, i když na to měl. Prostě normálního kluka s kterým jsme chodili na mejdany a v půl čtvrté odpoledne na rušné ulici ovíněni zpívali písničky od Kryla. Nechci tu nikoho vynášet do nebe, zdaleka ne, jen navodit situaci. Když jsme se rozlétli po základce do různých škol, zaměstnání i měst, ztratili jsme tak nějak o všech vzájemně přehled. Když přišel rok 89 začal se Saša objevovat po boku zakladatelů OF, a postupně začalo vycházet najevo že byl disidentem, ale i přírodovědcem. Začal stoupat nahoru po politickém žebříku až se usídlil na nejvyšších příčkách, Jako velvyslanec v USA, jako koordinátor pro Evropské záležitosti a nakonec jako ministr obrany. A já si říkala, no fajn, kluk se dostal pěkně vysoko. Ovšem začalo se na něj i nadávat, volat po jeho hlavě. Nepouštěla jsme se nijak do debat o tom, jaký je člověk. Nemá to totiž ani cenu, každý vidí to co chce vidět a vyvracet někomu jeho názor je těžká věc. Nikdo z nás neví co je a není pravda, protože to se totiž nikdy nedozvíme,i kdyby se to stokrát podařilo rozmotat.

Když jsem vloni organizovala třídní sraz po 35 letech, byla jsme dost zvědavá a myslím, že i ostatní kdo s ním nezůstali ve styku jak se zachová. Přijme? Nepřijme? Přijede politik? Nebo spolužák a kamarád? Sám nebo z ochrankou?
Přijal, a velmi rád. Přijel, i když o něco později, protože jel rovnou z opačného konce republiky z nějakého mítinku. S úsměvem a sám. První co udělal bylo že letělo dolů sako a kravata a hurá k baru pro pivo. Ochranka dostala pro ten večer volno a jedna smíchovská hospoda zažila velké překvapení.
A my všichni, kdo jsme jen sledovali jeho kariéru v televizi jsme strávili zábavný večer.....
Opravdu si nechci dělat já reklamu, nebo dělat někomu advokáta. Jen jsem tímhle chtěla říct, jak je těžké když se vám do života zaplete nějaká zlomyslná náhoda a z vašeho kamaráda se stane buď vrah nebo ministr.

Takže moje otázka je nasnadě. Co vy by jste dělali v případě že na někoho koho znáte leta letoucí, za koho by jste dali ruku do ohně se dozvíte že je z něj zločinec? Hájili by jste ho před ostatními z té pozice z jaké ho znáte, a dobře, vy?

A aby jste fakt viděli že nekecám, tak tady malá fotodokumentace.
Myslím že Saša je natolik výrazný tip, že ho najdete hned. Mimochodem ten druhý obrýlený kluk co stojí vedle něj je hudebník, skladatel, dirigent a muzikolog. Ten vedle bez brýlí pracoval ve Stavovském divadle, ale bohužel jak jsem při shánění spolužáků zjistila před třemi lety zemřel. Dlouhovlasý spolužák na kraji horní řady je také hudebník člen uskupení Vltava, dříve člen Hudby Praha. Ten kterému drží ruku na rameni je architekt a jeho prací je valná část přestavby Anděla. Až na pár vyjímek jsou z většiny úspěšní lékaři, výtvarníci, rentiéři, lidé pracující v nadacích a věnující se slepým a postiženým, manažeři. Nějak byl ten ročník 61 hodně úspěšný.


Nezbytné připomenutí těch které hned nepoznal na školní fotografii, a bylo to sranda srovnávat natěšené prvňáčky s tou bandou padesátníků a padesátnic....


Autorka se omlouvá, ale nebyla ani opilá, ani nespala, jen a jen pouze v nevhodnou chvíli mrkla....ostatně ani ostatní nevypadají moc v kondici....a ze Saši jen kousek. To pro potvrzení že všechno co je napsáno je pravda....

26 komentářů:

  1. Pěkné fotky, Vendy, a zajímavé zamyšlení. Ono se odsuzuje nejlehčeji, když člověka neznáme. Ale i v tomhle případě bych rozlišovala mezi mizerou a vrahem. Přece jen, i když oba beru záporně, stupeň odsuzování se liší. A ještě beru v úvahu "vraždu v afektu" nebo neúmyslné zabití - a vraždu plánovanou. Přece jen je rozdíl, když někdo zabije v sebeobraně nebo ve vystupňovaném emočním napětí, nebo když někdo plánuje vraždu, chystá se někoho zabít, shání si dopředu pomůcky, přemýšlí, jak mrtvého zlikvidovat, zamést stopy a pořídit si alibi.

    OdpovědětVymazat
  2. V ideálním světě by měl tohle prokazovat soud, druhá věc je, že ani soud někdy není nezaujatý...

    OdpovědětVymazat
  3. To je hezké Vendy, já bych k tomuhle řekla jenom jedno, někdy neznáme asi sami sebe, a nevíme, jak bychom se zachovali v nějaké mezní situaci, natož, abychom věděli o druhém, čeho všeho je schopen..

    OdpovědětVymazat
  4. Jo a odpovídala jsem ti do mailu, ale nejsem si jista, jestli odpověď vůbec dostaneš, protožes mi nenapsala mailovou adresu. Tak mi jí napiš do mailu a určitě se domluvíme.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: A ktomu se vlastně i váže ta úplně počáteční otázka, myslíš že se napravil? Jo napíšu, promiň...

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám ke všem politikům nedůvěru, myslím si, že přitahuje ne zrovna schopné jedince (anebo naopak všeho schopné), kterým jde jen o to získat moc, kontakty a přes ně snadno zbohatnout, Vondra mně byl krajně nesympatický těmi kecy, jak cítí politickou odpovědnost, přitom však měl hroší kůži a ve vládě strašil, dokud konečně i slaboch Nečas nepoznal, že to s ním nevytrhne. Chápu však, že ty ho znáš jinak, z doby, kdy ještě byl "normální", a proto ho vidíš v kladném světle.

    OdpovědětVymazat
  7. Ono je to těžké takhle odpovídat.Určitě bych se dívala,v jakém prostředí vyrůstal,co na něho mělo vliv.Nemyslím si,že je jednoduché se změnit,chce to pomoc psychologů atd.atd.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak mě máš ve spamu prosím.

    OdpovědětVymazat
  9. Já si hlavně myslím, že ne všechno, co a jak se podává v mediích je pravda. TAky mám jednoho spolužáka, který býval poradcem jistého ministra a pak byl odstraněn za něco, čemu nevím důkladně hlavu ani patu, ale připadá mi, že to, za co ho odstranili, dělá tam nahoře každý....takže nevěřím, že ten, z kterým jsme se prochechtali nejedno odpoledne....

    OdpovědětVymazat
  10. Zadala jsi svou otázkou velké dilema. Já s tímto problémem nemám žádnou zkušenost, tak ani po delším přemýšlení nemám řešení; prostě teď nevím, jak bych se zachovala. To by asi záleželo na mnoha faktorech.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkné zamyšlení, ale sama nevím, jak bych odpověděla. Asi by ta situace musela nastat. Jinak mám pocit, že jsem tu strašně dlouho nebyla, nové články, nové pozadí, nový obrázek v úvodu, tady se makalo!

    OdpovědětVymazat
  12. Vždycky se snažím toho druhého pochopit, i  u toho vraha by mě zajímaly důvody a pohnutky, zločincem ani politikem se člověk nerodí. Nějakou intuicí jsem hned v úvodu pochopil, o jakém spolužákovi mluvíš, a musím přiznat, že ač je mi politika protivná, tenhle člověk ve mně budil jakési sympatie již od dřívějška, vzhledem k první větě tohoto komentáře u jeho osoby (nejen) neberu v potaz nálepky a obvinění nalité do hlav lidí zprofanovanými médii...

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Psi tam nesměli . Měla jsem tam Bobeše alespoň na flashce, jeden ze spolužáků přinesl noťas aby se mohli ostatní chlubit také....Máš pravdu, že by měl člověk uvažovat s chladnou hlavou, bez toho aby dal na média. Musím říct, že většinou vždycky dobře pochopíš to co vlastně mám na mysli.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Dost mne překvapila jedna věc, Já I Saša jsme na Fb a pkaždé kdykoli něco dal do statusu, kladné i záporné komentáře byly srovnány, spíš těch záúporných bylo víc. Teď když oznámil rezignaci, čekala jsem bouři těch které budou oslavovat jeho odchod, a ne, poděkování mu přišlo neurekom a jen dva komenty byly z ranku těch Hurá už jde do pr...e! Když zemřel president Havel, málem jsem se nad tou špínou a hulvátstvím s jakým tam mladí! na něj kydali tuny hnoje a to byl člověk mesmírně oblíbený....Prostě jsme hodně v tom odsuzování všeho šmahem a víře v to co píší a říkají (hlavně) bulvární média divní. Věříme spíš tomu co slyšíme než tomu co sami známe, a to je hodně zlé....

    OdpovědětVymazat
  15. Přiznávám, že jméno Vondra na mne vždy působilo jako červený hadr na býka. Je to tak dva měsíce, co jsem si pročítala zpětně různé články na netu o jedné několik let staré kauze (netýkala se Vondry) a zjistila jsem, že médii ( a některými politiky) to bylo tenkrát podáno úplně jinak, než jak to zřejmě bylo ve skutečnosti. Takže už se snažím brát vše s rezervou a s úsudkem vyčkávám. Mimochodem narazila jsem při tom i na jeden článek, kde se jeden generál v záloze vyjadřoval o Vondrovi jako MO celkem pochvalně, což jsem netušila, že vojáci ho akceptují. Takže máš pravdu, není dobré soudit člověka, aniž ho známe. Ne, Vondra se dodatečně nestal mým oblíbeným politikem, ale minimálně k němu dnes již zachovávám jen neutrální postoj. Nebo se o to aspoň snažím.

    OdpovědětVymazat
  16. S Vondrou jsi mě tedy překvapila. Dříve, ještě za Havla, jsem ho měla docela ráda, ale teď mi nesedí. Mně teď ale nesedí nikdo, jsem doslova znechucená politikou.

    OdpovědětVymazat
  17. To je moc pěkný článek, Vendy. Je zajímavé, co všechno se v životě přihodí a těžko říct, jak by se člověk za určitých okolností zachoval.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Já mám politiků také plné zuby....ať to jsou moji známí či ne....

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Tak to vidíš, taky to znáš. On vlastně není jediný z vysoké politiky koho jsem znala, asi to je dané lokalitou kde jsem bydlela, protože je to klidná čtvrť s vilami a tak mám třeba prolezlou jednu vládní vilu od půdy po sklepy, z dob kdy v ní bydlel předseda federálního shromáždění a já tam k nim chodila za jejich dcerou která byla v té obě mou nejlepší kamarádkou, v ulici pod námi bydlel tajemník kanceláře prezidenta republiky, jehož syn je právě ten dirigent a muzikant....takže jsem je znala i z té druhé rodinné stránky....

    OdpovědětVymazat
  20. Tak na tom ministerstvu teď asi bude pěkné zemětřesení, první personální změny ihned po jmenování nové paní šéfové...

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: To asi jo, budou se ještě asi všichni hodně divit. Ne, ta blondýnka není nijak příbuzná, to je spolužačka žijící v Německu, odkud také na ten slejzák překvapivě dorazila. Taky z nás vypadala nejlíp . Na té třídní fotce z devítky už není, protože odešla v páté třídě na jazykovku.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]:Zdála se mě nějaká mladší hodně mladší nic ve zlém... tak 30 bych ji počítal.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Třeba nebylo kam napsat, co ty můžeš vědět, he? Takovej čert je furt někde v luftě, pořád snáší do pekla hříšné duše, to pak není v dosahu pošty .

    OdpovědětVymazat
  24. [25]:E-mail na mě měla, ale někteří lidi jsou prostě takový, že i kdyby bydleli ve stejném místě jako ty tak to nepřiznají a budou dělat jako by nic...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....