31 května 2012

Zamyšlení druhé o nepříjemných pocitech....

Stalo se vám někdy, že jste slyšeli nějaký zvuk, který vám vyvolal na celém těle husí kůži? A víte přitom, že ten zvuk slýchávali na vlastní uši miliony lidí a že jim při tom šlo o život? Nebo jste stáli tváří tvář pohledu, který se naskytl také stovkám lidí a byl to jejich poslední pohled v životě? Že i vy víte jak málo by stačilo a byl by to i váš poslední pohled?
Mě se něco podobného stalo dvakrát.
Poprvé to bylo ještě v době kdy jsme bydleli na sídlišti a kdy všichni znali z televize záběry na kterých stříleli rumunští vojáci do lidí, kteří tehdy v Temesváru vlastně zažehli plamen odporu proti komunistickým režimům v Evropě. Jak létali vrtulníky nad městy a do těch bezbranných a protestujících lidí pálili ostošest. U nás naštěstí proběhla sametka, a byl zvolen presidentem pan Havel. A jednou si usmyslel, že si prohlédne pražská sídliště. A jak jinak pěkně z ptačí perspektivy. A z vrtulníku. Bydleli jsme na Lužinách a toto sídliště se také mimo jiných stalo středem zájmu. Byla jsem na lodžii, četla si v klidu knihu, když v tom se ozval ohromný rachot, který se ještě navíc odrážel od okolních domů. Z hrůzou jsem čekala, kdy se ozve rána a výbuch, protože jsem se domnívala, že prostě nějaký vrtulník něco nezvládl a padá na domy. Jen jsem se modlila aby na žádný nespadl. Jenže rachot se přibližoval a najednou se na mé úrovni (bydleli jsme v pátém patře) objevil vojenský vrtulník. I s výzbrojí. Ten pohled byl sám o sobě ve spojení s tím příšerným randálem hrozný, ale mě se právě v tu chvíli vybavili ty záběry z Rumunska. Ten pocit bezmoci, když není kam utéct a schovat se, protože pro ty nahoře jste dokonalý terč. A i kdyby, pro náboje z kulometů není problém prostřílet okna, auta, cokoli kam se schováte.
Stála jsem na té lodžii, a nebyla jsem schopná se hnout a jen jsem sledovala ten pomalu letící vrtulník jak mizí v zákrutu rondelu a odlétá pryč...Ještě dlouho potom mi běhal mráz po zádech a děkovala Stvořiteli, že se u nás nic takového nestalo.

Druhý takový nepříjemný zážitek je teď z víkendu.
Většině z vás jistě neušlo, že o víkendu bylo výročí atentátu na protektora Reinharda Heydricha. Bylo s ním zřejmě spojené nějaká letecká přehlídka historických vojenských letadel, protože když jsme šli se psy lesem, nad námi se objevila dvě taková. Jedna menší stihačka a jeden stíhací bombardér. A zase... ten strašný zvuk motorů těch dvou letadel byl ochromující. Nedovedu si představit jaký pocit museli mít obyvatelé měst v Německu, Anglii, Francii i Čech, když nad nimi přelétávali celé svazy těchto letadel. A věděli že nesou smrt..... Někdy k zastrašení stačí jen málo, zvuk motorů, jekot sirény....nebylo mi vůbec příjemně, ten zvuk byl opravdu hrůzu nahánějící...Ostatně kdo zažil srpen 68 ví co dokáží udělat s psychikou letecké motory letadel s nízkým průletem ve dvě ráno....

A dostávám se k tomu, proč vlastně to povídání. Dneska ráno nad námi docela nízko přelétaly dva vojenské vrtulníky. S plnou výzbrojí,a s otevřenými dveřmi do nákladového prostoru, ze kterých vykukovala hlaveň kulometu... Jestli letěly na nějakou přehlídku, či z domovského přerovského letiště někam dál na misi, nevím, vím jen to, že jsem z toho měla opravdu ošklivý a velmi nepříjemný pocit.

9 komentářů:

  1. Já nic takového nezažila , naštěstí . Narodila jsem přesně 3 neděle po vpádu spojeneckých vojsk na naše území , ale pamatuju si , jak maminka vyprávěla jaký měla strach a uklidňovala se tím , že snad ani vojáci nebudou střílet na ženskou v 9 měsíci těhotenství .  Ostatně tatínek se jí bál někam pouštět samotnou .

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tak já jo, šla jsem po prázdninách do druhé třídy....

    OdpovědětVymazat
  3. Já si na rok 68 pamatuji.Bylo mi osm roků a tento vpád se stal v noci.Bydleli jsme na hranici s Polskem a tanky přijely z Polska.Mamka o nás měla velký strach.Ale letadla jsme nezažili,ale já ani nevím.Jako dítě Vendy necítíš takové nebezpečí.

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Už ne...

    OdpovědětVymazat
  5. Nicméně co je zajímavé, ten rok 68 byl v tom článku okrajový, spíš je zajímavé, že se nikdo nezmiňuje že se pamatuje na ty události v Rumunsku, protože to bylo pro ten článek stěžejní.....   

    OdpovědětVymazat
  6. [6]:Vendy,já si Rumunsko nevybavuju vůbec,asi jsem nesledovala televizi.

    OdpovědětVymazat
  7. Můžeš na to koukat stokrát na televizi a byť jsou záběry sebevěrohodnější (ve filmu) nebo skutečné (dokument), nikdy nezažiješ opravdový pocit strachu jako ve chvíli, kdy se s tím setkáš osobně.

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Říká se že zkušenost je nepřenosná, a je to pravda...Pocity se nedají popsat, musí se zažít, ať příjemné tak i ty nepříjemné. A že to dnes vypadá tak jak vypadá? Máme na tom dost velký podíl i mi nejen naše vláda. Samozřejmě že ne všechno co dělá je ku prospěchu lidí, spíš jen některých. Ale to že si každý hrabe a hraje na sebe je jen následek těch xdesítek let pod bolševikem....

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....