25 března 2023

Kytičkové studené obrázky ....

 

.... dneska proložím o něco studenějšími 
vodními. Jednou z možností co v zimě fotit jsou samozřejmě buď rampouchy (těch nějak potkávám čím dál tím míň) anebo ledouny na potoce. Jenže těch je taky stále míň. Něco málo se mi podařilo vyfotit i letos. Ale žádné žně jako v minulých letech to tedy nebyly. Ale ono zase koukat se na hodně podobné fotky ledounů ve velkém začne po chvíli dost nudit. Letos poprvé ale moje fantazie v jednom z ledounů viděla i králíčka. Bílého, malého, baculatého králíčka. Ovšem rozhodně ne příjemně hebkého a hřejícího 😉 ....

Krajka jak na závoj pro nevěstu ....



Křišťálová živá voda. Měla jsem ohromnou chuť se napít. Ale když jsem si uvědomila odkud, okolo čeho a čím protéká, tak mě hned přešla. Byť v zimě asi tolik znečištění neposbírá jak v létě když jsou na chatách chataři



Pod přepadem přehrady bývá vždycky co fotit, nicméně raději bych byla, kdyby někdo ten bordel spíš odklidil



Jsem sama kdo tady vidí ledového Boba či Bobka z klobouku?







Už podle barvy je vidět, že tahle fotka se od těch ostatních, však taky je z focení letního a dlouho v archívu čekala na svou příležitost


V poslední době mám dost pochybné " štěstí " na to, že mě zrazují elektroničtí kamarádi. Začalo to na inauguraci, kdy mne zradil, jak jsem se tenkrát domnívala, fotoaparát. Nakonec se ukázalo, že to byl objektiv na kterém se ulomil kousek plastového bajonetu (prokletí setových objektivů, umělohmotný bajonet) . Pak to byly chytré hodinky u kterých zmizela aplikace a následně se mi z ničeho nic vynulovaly a bez apky to prostě nešlo nahodit. Takže mi muž dal peníze na nové. Ty jsem po týdnu ovšem vrátila protože hned od začátku nešlo několik funkcí a začala zlobit baterka. Čím dál tím rychleji se vybíjela a čím dál tím déle se nabíjela. Naposledy to trvalo deset hodin protože se neustále odpojovaly hodinky s nabíječky. A aby toho nebylo dost, nakonec jsem zjistila že začíná zlobit opravdu i foťák. Nechce se mu tu a tam (většinou když je to hodně potřeba) ostřit na automat, jeho pracovní nasazení se značně zpomaluje, čímž vznikají rozmazané fotky. To se mi stalo teď při poslední návštěvě u bledulek. Ještě že jsem sebou měla i nexíka, takže jsem měla zálohu. A to mi začal dělat v době, kdy jsem si koupila jiný objektiv místo rozbitého, od známé jsem vyfasovala dlouhé sklo které se ovšem také chová velmi zvláštně. Po prvním nasazení při nastavení na automatické ostření samo ostřilo (prý to od začátku co ho má nefunguje) nafotila jsem dobrých třicet fotek a šlo to bez problémů. Druhý den už nešlo vůbec nic, při nasazení na foťák to hlásilo error. Vytáhla jsem tedy svého prvního mazlíka, ten svištěl jak dráha a objektiv který nedělal vůbec ni na něm začal ostřit alespoň manuálně. Takže to vidím zřejmě na výlet do Brna do servisu zjistit co a jak. S obojím. Jak foťákem tak objektivem ....

26 komentářů:

  1. Vendy, krásné mrazivé fotky. 👍👍👍 Králík z klobouku tam je a parádní.
    Mám LUMIX a také zlobí, sám se vypíná, když používám ZOOM, hlásí mi systémovou chybu. Servis na něj je až v Opavě .... Muž objevil před týdnem servis na Vinohradech, ale nemají na stránkách telefon. Dvakrát už jsme vyplnili jejich formulář s dotazem, ale bez odezvy. Inzerují, že opravují i ten můj foťák, tak se tam v pondělí vypravím.
    Zatím zprovozním jeden ze starších kompaktů, po Velikonocích jedeme do Rožmberka, dostali jsme to jako dárek k Vánocům. Chytré hodinky mého muže také zlobí.
    A kdybych měla vypisovat vše, co se nám od října po...., bylo by to na hodně dlouho. 🤔

    OdpovědětVymazat
  2. Není to AWH? ten servis? no teď to ale je pěkně nahuštěný do čtrnácti dnů. Navíc dneska mi spadnul na chodník i ten záložní Nikouš. Mužskej si hrál s popruhem a pořádně to nezajistil a on se vyvlíknul z popruhu. Objektiv (nový) OK, foťák KO. Hlásí že chce do nemocnice.... takže pojedu místo s jedním tak se dvěma. Dneska ale foťák zas makal. Já už jsem z toho jelen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní27/3/23 18:39

      Signora z mobilu - Vendy v AWH jsem neuspěla, Panasonic tam neopravují. Neuspěla jsem ani v servisu, který našel muž na webu. Uspěla jsem až v Nuslich, které mi doporučili v AWH, je to sice neznačkový servis, ale mám celkem dobrý pocit. Sice mi dali lhůtu měsíc, ale pořád je to lepší, než jet do Opavy.

      Vymazat
    2. Já si nechávám opravovat foťáky a objektivy v Brně. Taky neznačkový servis, ale ochotný majitel a vcelku dobré ceny. Budu tam volat abych se optala co mě čeká a pak to tam pošlu. jde o to, jestli by oprava nebyla víc než je cena foťáku.

      Vymazat
    3. Vendy, mně v té první opravně, kterou našel muž a která vypadala jako hašišové doupě, sdělil podivný člověk, že by oprava stála asi 3000 Kč. Vzhledem k tomu, že ten foťák stál 10 tisíc mi to přišlo adekvátní. Nicméně pán působil nevěrohodně, bylo to jako vetešnictví a navíc řekl, že by to u něj neměl kdo opravovat. V Nuslích mi dali odhad 1450 Kč, že by se do toho mohli vejít, kdyby ne, budou mi volat. Což mi přijde seriózní. Pán z AWH ten servis chválil. Tak mi drž palce. Tedy tomu foťáku.

      Vymazat
    4. Tady ta opravna v Brně mi vyhovuje, moc příjemný personál, ochotný a poradí. Jen to tam musím posílat, vypadla mi obvyklá doprava která mne tam vozila. A já se v Brně nevyznám abych tam jela vlakem. Jen jsem vždycky byla vyzvednutá před nádražím, pak jsme všelijak kroužili městem a někde zastavili.... :D Takže v pátek to posílám.

      Vymazat
  3. Tak to je opravdu na pováženou, když se předměty, co mají léta sloužit, rozhodnou vypovědět službu! Ale minimálně dvě fotky bych si na stěnu zvětšené klidně dala - tu pátou a osmou. Ale zajíc je osobitý. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony si asi žijí svým vlastním nezávislým životem. Po té co mi včera spadl ten náhradní Nikon na chodník, jelikož se vyvlíknul popruh, tak zas ten druhý který nemakal zas začal. Jsem z toho trochu jelen, srnec, daněk ..... tak u těch foťáků by se dalo mluvit o určitém stáří, ale hodinky jsem měla necelé dva roky a ty druhé jen týden.

      Vymazat
  4. Zajímavé ještě zimní záběry. S těmi foťáky to je fakt pech. Také mě poslední dobou zlobí foťák a to v tom, že v hledáčku je fotka ostrá, ale ve skutečnosti pak ostrá není. Přestala jsem tedy fotit do formátu RAW a pokud fotím jen na formát JPEG, a tam je to v pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě to mi začal ten foťák taky dělat. Vypadalo to v hledáčku ostré ale na kompu to bylo rozmazané. Což bylo dané tou pomalostí, protože díky tomu jsem se samozřejmě nějak hnula. Já nefotím do RAWu protože nemám tolik paměti abych ty fotky měla kde mít. Přece jen jsou to velké objemy dat a při mém i když už hodně okousaném focení jich přece je dost. Ono na web to je šumák a stejně pro tisk musíš převádět do JPEG. Do RAWu fotím jen na nexíkovi protože starosklíčky tolik fotek nedělám.

      Vymazat
  5. Anonymní25/3/23 23:22

    Lydie
    Pěkné zimní fotky. Králíka jsem také poznala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší že králíka vidí i ostatní ;)

      Vymazat
  6. Moc krásné ledové fotografie.Ušák tam je
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Vendy, nádherné fotky. A králíka vidím taky. Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on je takový dost markantní, i když vím že spousty lidí nemívá takovou představivost a třeba nic nevidí

      Vymazat
  8. Vendy, těchto domácích "katastrof" nikdy nezůstane u jedné - určitě máš na dlouho vybráno! A koneckonců - výlet do Brna bych brala hned :o)
    Fotky jsou nádherné!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím. Včera jsem se šla projít s tím novým objektivem a po dvou metrech prásk a foťák ležel na chodníku. Měla jsem tu první zrcadlovku která přešla na muže a on si tam povolil popruh, ale nezajistil ho a jak na ní přišel těžší objektiv tak popruh povolil a vyvlíkl se. No naštěstí objektiv vydržel, ale nevydržel foťák. Hlásí že chce do nemocnice..... takže místo jednoho asi povezu dva.

      Vymazat
  9. Příroda vytvořila a Ty jsi moc krásné nafotila.
    Jo,jos problémy je to tak. Nikdy nezůstane při jednom .
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Vendy, hezké ledové fotky.
    Mně se v pátek zbláznil budík - místo v půl osmé mne vzbudil ve čtyři. Zrovna v den, kdy jsem pracovala z domu a chtěla si přispat (o tu hodinu, co ušetřím cestou do práce) a já už pak do té reálné půl osmé pořádně neusnula, protože za bříze pod oknem "řvali" ptáci. A budík už se mi nepovedlo zprovoznit - měl se seřizovat na dálku, ale to nefunguje. Naštěstí mám budík záložní, starý.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tuhle "vymoženost" nemám, resp. nemám zprovozněnou. Budík potřebuji tak pětkrát do roka a to si nastavuju mobil. Klasický budík jsem nepoužila snad třicet let, ne - li déle.

      Vymazat
  11. Králíčka vidím! :)
    Když nám v domácnosti něco odchází, většinou to neodchází samo a někoho si sebou jednoho nebo dva přibere. Mě odešla paměťová karta a teď začal zlobit harddisk s fotkami za posledních deset let, tak jsem zvědavá, kdo ještě půjde s nimi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U kompu kam jsem zálohovala fotky dlouhý léta mi už odešel zdroj před lety, doma mám nebo jsem měla dva počítačové servisáky, a doteď ještě není opravený. Takže se teď dostanu jen k fotkám od roku 2016 který mám v noťasu. K těm dřívějším ne.... Uvažuju o svém vlastním externím disku, protože tohle rozfrcání na všech místech mě štve.

      Vymazat
  12. Tem králík je jak vymodelovaný :). Rampouchy jsem naposled před mnoha lety viděl v zimě v Jeseníkách v nadmořské výšce asi 1300 m. To je dnes docela vzácnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No padl mi do oka hned ;) ... rampouch míváme na skimmeru bazénu. To je asi jediný který pravidelně vídám ....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....