08 srpna 2013

Nastal čas uzavřít minulost....



Když vám zazvoní u dveří
policajt a drží v ruce papír, vždycky to znamená nějakou nepříjemnost. Když vám zazvoní u dveří policajt, který drží v ruce papír a ptá se po vaší dceři je to přinejmenším zvláštní. Když vám zazvoní u dveří policajt s papírem, vy najdete dceru, a on na ní najednou vychrlí, že..."Váš otec J.B. byl 2.8. 13 nedobrovolně hospitalizován na psychiatrické klinice v Bohnicích" znamená to docela šok. Pro vás i vaší dceru. A vy najednou stojíte před tím, před čím jste vůbec neměli chuť kdy stát.

Najednou se vám připomene minulost, o které už jste tak nějak mysleli že jste ji v sobě uzavřeli. Ne zapoměli, ale nějak se prostě s ní vyrovnali. Jenže horší je, že je vám tak trochu stydno dceři vysvětlovat co a jak a proč. A druhým překvapením je když vám řekne že už to dávno ví, ale prostě nijak to neřešila,jelikož má jen jednoho tátu a to je ten se kterým je odmala. Což je ovšem dobře protože ten šok není tak velký. A vám se najednou strááášně uleví, protože vám přestane sedět tam někde vzadu ten malý červík který pořád tak trošku hlodá celou dobu co bude jestli se to nějak provalí. A můžete konečně dceři říct po kom že má ty sportovní geny a lásku k lyžování a horám. Ale i po kom že má určité ne zrovna dobré povahové vlastnosti, i další věci které ať chceme či nechceme nám prostě geny nadělí.
Nejdřív jsem si říkala že to dceři když je malá nebudu říkat, abych jí nepletla hlavičku. Pak přišla puberta a zase nebyla vhodná doba na nějaké hodiny pravdy. Vzdor vůči rodičům se snadno může změnit v idealizování onoho neznámého otce a i když jí budete tisíckrát vysvětlovat že to byl alkoholik a násilník, bude si myslet pravý opak. No a potom už si jen říkáte, že když jste to vydrželi tak dlouho nemá už cenu něco vytahovat na světlo boží.

Vytáhla jsem tedy notýsek s telefonními čísly a našla spojení na bývalého tchána abych zjistila co vlastně ještě všechno můžeme očekávat. Musím říct že jsem s nimi vycházela velice dobře, ba co víc, odrazovali mne abych si jejich syna nebrala, že se o mne a děcko postarají, ale já byla ta idealistka která si myslela že to bude O.K.
Když jsem se tedy bývalé tchýně ptala co se tedy stalo, odkryl se přede mnou příběh muže, který není moc veselý a jeho konec nevypadá ne moc dobře. Jako těžký alkoholik trpí už dvanáct let atrofií mozkových buněk, léčí se velmi sporadicky. Poslední měsíc přežíval vlastně jen na alkoholu, protože všechno co snědl vyzvracel a nemohl už ani chodit, jen se šoupat po zemi. Samozřejmě následoval kolaps a odvoz do nemocnice. Neuroložka která ho má na starost ho nechala převézt na okamžitý detox do Bohnic aby se dalo začít s léčbou která by mu alespoň v prvních dnech zachránila život a co bude potom to se uvidí....
Po rozvodu neutěšený rodinný život, všechny následující vztahy končíci kvůli alkoholu krachem, soužití s těžkou alkoholičkou, exekuce, život ve starém autě, po rozchodu návrat k rodičům kteří vlastně celý život za něj platí. Alimenty, nájemné, spáchané škody....Musím říct že mi bylo všelijak, ne že bych měla špatné svědomí, ale za ně, a nejhorší bylo když se mi neustále omlouvala za ty dva roky které jsem s ním strávila....I pro ně to bylo hodně kruté, protože neviděli svou jedinou vnučku vyrůstat. Sami si tak vybrali protože jí nechtěli plést hlavu další babičkou a dědečkem.
Nakonec jsme se domluvili, že až budu v Praze tak se za nimi stavím abychom nějak dali věci do pořádku a domluvili se co dál. A jestli bude chtít dcera jet se mnou tak budu jedině ráda. Myslím si totiž, že opravdu uzrál čas definitině uzavřít minulost. A na těch pár posledních let otevřít novou kapitolu. Ovšem i nadále bez exmanžela. Ten prostě do našich životů už nepatří....vím že alkoholici mají pokřivený smysl pro lásku, věřím i tomu že mne měl rád, jen to prostě řešil svým způsobem. Násilím. I když už jsem mu odpustila, nemám zájem se s ním ještě někdy setkat....Možná to někomu bude připadat kruté, ale já se pro něj snažila udělat všechno aby se vymanil ze svého alkoholismu. On nechtěl a zvolil si cestu sám.....

30 komentářů:

  1. "Pošta pro Tebe". A každý máme ve skříni nějakého toho kostlivce.

    OdpovědětVymazat
  2. Udělej to, tlustou čáru oddělující starý život od nového. Dcera je snad natolik rozumná, že babičku a dědečkem uvítá. Snad ji to uchrání od případného sklouznutí do ,,dědičného" možného napodobování. Naučí se ovládat do budoucna. Je to smutné, alkohol a vlastně všechny drogy člověka úplně změní, k horšímu. Je v něm vlastně dvojí člověk- někdy ten střízlivý, většinou hodný, mírný, napitý= neovladatelný násilník, při tom lepším- ospalec neschopný ničeho positivního.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ve spamu.

    OdpovědětVymazat
  4. VendyW není to lehké a v člověku vždycky hrkne.Ale je to to nejlepší,co můžeš udělat.Ono přikázání cti otce svého a matku svou,je především přikázáním pro rodiče.protože jak má dítě ctít v tomto případě otce,když není sám sebou.

    OdpovědětVymazat
  5. není třeba se omlouvat nikomu a za nic. Ty jsi si své vytrpěla, našla jsi odvahu si s tím skončit. Viděla jsem konec mnoha alkoholiků a věř mi, že byl dost strašný. Ale kdo chce kam , pomozme mu tam. Alkoholik musí chtít sám se léčit( to je stejné se všemi závistlostmi ), pokud o tom není bytostně přesvědčen, že chce s tím skončit, tak ta léčba nikdy není úspěšná. Myslím, že pro tvého ex už je stejně pozdě.

    OdpovědětVymazat
  6. Je fajn, že jsi nezanevřela na rodiče bývalého manžela alkoholika a jsi schopná s nimi komunikovat. Bude moc dobře, když dcera pojede s tebou a babičce a dědečkovi stiskne ruku,. Pro ně to bude jako lék na bolavou duši, neboť si se synem užili očistec na zemi.

    OdpovědětVymazat
  7. Co je dobré, že bývalí tchánovci se k tobě chovají stále hezky a berou tě za svou, i když ví, jak se věci mají. Pro tvou dceru to bude možná nové poznání staro-nového dědečka a babičky, jestli jsou to lidi dobří, a jestli dcera bude chtít je poznat, asi jim nebudeš bránit. Tvůj ex je skutečně uzavřená kapitola, k tomu bych se ani nevracela, ani ho nešla navštívit, je to pryč. Máš svůj nový život, stejně jako tvé děti, ale je fakt, že tchánovci jsou možná lidi, kteří tak trochu strádají vší tou nepřízní osudu.

    OdpovědětVymazat
  8. Alkoholik, narkoman a gambler nejsou vhodní partneři. I odborníci říkají, že rodina, která má některého člena, který propadl nebezpečným návykům, se většinou snaží obstarat léčení, ale pokud to nechce, tak ho nechat jít a v žádném případě mu nedávat peníze. Kdysi dávno jsem četla autobiografickou knihu od holandské matky o jejím boji se synem a jeho drogovou závislostí. Jmenovalo se to nějak Matka Davida K. A bylo to hodně drastické. A stejně tak se děje, pokud jde o alkoholika a....

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že je to větší rána pro Tebe než pro dceru, která o tom, že má jiného otce, údajně věděla.Tys ho znala. Největší rána nebo bol to je pro jeho rodiče. bylo by vhodné, kdybyste se s dcerou za nimi jely podívat - tedy pokud obě budete chtít. Škoda, že už jste to neudělaly dříve, potěšilo by je to.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]:Pro mne to nebyo moc překvapení, protože mi bylo jasné že alkoholu se nevzdá a nevzdal tudíž že asi nedobře skončí. Můj vlastní otec byl taky notorický alkoholik který se pití nikdy i přes varování lékařů nevzdal. A pak, nevěděla jsem jestli i oni o nějaké setkání stojí. Ale samozřejmě že se za nimi vypravím, ať už sama nebo s dcerou...

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Že se za nimi vypravíš nebo vypravíte, uděláš dobře. Pak nám třeba poreferuj.

    OdpovědětVymazat
  12. [7]:V té rodině vždycky peníze byly a jsou. Zůstat, pohybovaly by jsme se dneska v úplně jiném levelu a společnosti. Jenže za jakou cenu....i proto jsem byla vděčná, že se nijak nesnažili vnučku připoutat k sobě penězi. A že by mohli....je život potrestal mnohem víc než mě. Já s ním byla jen dva roky. Oni to mají doživotně.

    OdpovědětVymazat
  13. [5]:Když mi přišel telegram o smrti mého biootce, a zdědila jsem chatu dcera prohlásila Škoda že ten pán neumřel dřív, nemuseli bychom se s těhovat z Prahy. Teď prohlásila, že tenhle pán jí vůbec nezajímá, že k tomu nemá co dodat. Jestli bude zvědavá na své další prarodiče nevím, ale řekla že klidně jim ruku podá....

    OdpovědětVymazat
  14. [6]:Já neměla s nimi nikdy žádné spory a moc dobře jsme si rozuměli. To oni mi pomohli tím že pro mne tchán přijel když jsem ho zavolala a i s přesunem k našim, s vypořádáním záležitstí kolem bytu a jeho výměnu za dvě garsonky. Takže nevím proč s nimi nevycházet i teď....

    OdpovědětVymazat
  15. [2]:Ve třiceti člověk vidí všechno jinak než v patnácti. Jestli tehdy měla nějaké pochybnosti, měla, ale nikdy nedala ani slovem najevo že to ví. Až teď.Spíš se mne ptala jestli tedy nemá někde ještě nějakého sourozence. Ale já ji nechám aťr se rozhodne jak sama chce.

    OdpovědětVymazat
  16. [1]:He, he přesně tohle dcera zkonstatovala. "Pošta pro tebe hadr!"

    OdpovědětVymazat
  17. [11]:Nevím kdy to bude, teď se momentálně do Prahy nedostanu asi až do půlky září.....ale jo, asi si to pokračování zaslouží

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Není nutné teď, okamžitě, když jste se roky neviděli. Ale pokud se s dcerou domluvíte, třeba jim to oznámit, že byste se k nim rády podívaly, až to půjde. Myslím, že se budou těšit.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Tady u mě? Nic jsem  v komentech nenašla!

    OdpovědětVymazat
  20. V našich životech jsou různé epizody, na některé by jsme rádi zapomněly, ale bohužel, nemůžeme. Tvoje dcera už je velká a chápající a pokud bude chtít babičku a dědečka poznat, bude dobře, trošku je potěší. Já nechala minulost taky v dáli, sice se nedá zapomenout, ale syn se v dospělosti sám rozhodl a vybral si a hlavně si po setkání udělal svůj vlastní názor. Setkává se pouze se sestrou. Tvoje holčička si taky vybere.

    OdpovědětVymazat
  21. Dcera je dospělá, má jistě právo vědět, jak se věci mají. V pubertě bych taky měla strach ventilovat nějaké takové záležitosti.

    OdpovědětVymazat
  22. Dcera se určitě rozhodne správně, záleží jen na ní. Já také vycházím dobře s rodičí mého bývalého manžela. Vždycky, když jdu na němčinu, musím se u nich zastavit, abych jim poreferovala, co je nového. Už na to netrpělivě čekají a jsou rádi.

    OdpovědětVymazat
  23. No, to je dost osobní zpověď. Podle mého názoru je dobře,že jsi se vnitřně s minulostí srovnala a že i dcera má jasno.Teď bude záležet jen na ní,jestli chce pátrat po svých kořenech a nebo je spokojená s tím co zná.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]:Víš, ta úleva byla opravdu ohromná...bylo spoustu věcí o kterých jsem nemohla mluvit.Já si myslím že ona by si s nimi mohla rozumět. Ale je to opravdu už jen na ní jestli bude chtít nebo ne. Já mám jasno, samozřejmě že za nimi pojedu.

    OdpovědětVymazat
  25. To je o minulých životech, má v podvědomí těžké trauma v minulosti a TO ho ovládá a kvůli tomu pije. Jen vysvětluji. Jako žena psychotika a matka postiženého syna. Až se svou rakovinou dělohy jsem postupně chápala.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]:Je to dost možné, co mi víme....Ani nevím  jestli někdy byl u psychiatra, ale tuším že ano, nebo měl jít ale nešel....teď už to asi nedožene protože ho to nakonec dohnalo do kouta....

    OdpovědětVymazat
  27. No, koho by to OPRAVDU zajímalo, dobře to vysvětluje Ivanka Adamcová: http://www.youtube.com/playlist?list=PLbc3KRK2HCQ1BAJ_yV-vljucVUClWYcuc&feature=edit_ok a další videa. Prostě opakovaně žijeme, dokud nepochopíme a nežijeme: jsme ZDROJ, všichni jsou zdrojem, od Boha či jak si to kdo přijme. No, a procházíme zkouškami, zda vždy potvrdíme, že víme, že my i ostatní jsme tím zdrojem. Jenže někdo se zasekne na tom, že je partner třeba nevěrný: jako Oldřich Vízner byl Janě Šulcové. Ta to neustála, začala pít. Jenže ve skutečnosti se Víznerovi otevřela vzpomínka, jak mu uhořel bráška. Bylo to tak silné a hrůzné, že ho ta vzpomínka pak znova pohltila, a hledal oporu v milenkách. Prostě můžeme mít někde hluboko v podvědomí nějakou bolest, která nás může začít ovládat. Manžel se kdysi staral o rodinu, děti, žena nevěrná. On se dál staral, nevěděl, že o děti má zajistit, ať se stará i partnerka: za děti jsme odpovědni z 50%, druhých 50% je odpovědnost partnera. A na mě bylo pochopit jak to celé funguje, proč má muž ty psychózy, že dával a dával místo přimět ženu, aby se starala o děti svými 50% odpovědnosti. Místo toho má velikou NENÁVIST vůči ženám: jak se nestaraly. Nepochopil, že to byly zkoušky. A já to táhla celé na svých bedrech a byla naštvaná už na rodiče: že táta byl brášku, máma se nebavila s babičkou. Pak přítel před mužem chtěl po roce rande na stavbě rodinného domu podepsat předmanželskou smlouvu, že si při případném rozvodu nebudu na dům činit nárok (on zase měl v podvědomí z minulých vztahů, že o bydlení přišel: opět nepochopení, že se majetek dělí 50% mezi partnery, že možná v minulosti jako žena si nechal dům partnera atd atd atd: říká se tomu karma, je to zapsané v tzv. kronice Akaša a jasnovidní to vše vidí, ty souvislosti proč co jak kterak a tím to umí rozmotat, kdo je kde uvízlý), a já se až chtěla zabít, jak mě život vůbec nebavil: proč to i ono, odpovědi nikde. A v tomto rozpoložení mě zachránila touha po dětech: vedla mě má duše. A přes myšlenky na sebevraždu jsem si přitáhla manžela po 6 psychózách, abych řešila své podvědomí. psychóza je otevření svinčíku v podvědomí: ty špatně uchopené situace, kde jsme zůstali uvíznutí. Vysvětluje to i homeopat Hrušovský: http://www.cestyksobe.cz/radost-je-vitezstvi-ad1935/. Je potřeba osvobodit se z toho uvíznutí kdysi na čemsi. A Vám otec Vaší dcery přišel proto, abyste se toto vše naučila, co zde vysvětluji. A tím otce dcery přijala a třebas po poradě s homeopatem, zda je možné otci dcery pomoci, ho k němu zavedla, aby ho osvobodil z toho jeho uvíznutí, které je důvodem alkoholismu i agresivity: s Vámi to vůbec nesouvisí, agresivní je z podvědomí, jak neustál nějakou svou situaci kdysi. Případně mám léčitele, který by též mohl pomoci vyháčkovat ze zaseknutí. Nenápadně: prostě by šel s otcem dcery na "pivo" a nenápadně by začal rozpouštět to jeho dávné trauma. Držím palečky   Ivča

    OdpovědětVymazat
  28. [28]:Je vidět že tě život přiměl zajímat se o věci o kterých většina z nás neví nebo je považuje za šarlatánství. Já nevím o něm nic od rozvodu, teď jen to co mi tchýně povyprávěla, ale vím jedno, že dcera ho nezná a jako otce nebere, pro ní je jen jeden táta. A já popravdě jsem mu sice už tak nějak ty dva roky týrání a bití odpustila ale nehodlám se s ním nijak stýkat, byť by mu bylo sebehůř. Asi mne za to odsoudíš, ale já prostě jinak nemůžu. Když vidím jaký trauma způsobil doživotně dceři tím, (že je díky tomu jak mne bil a psychicky týral a ponižoval když jsem jí čekala),  s nervama pryč, že musela chodit k psychologovi a má ač si to neuvědomuje určitej blok vůči mužům a jak je z toho nešťastná že ještě nemá ani muže ani rodinu, tak to mu odpustit nemůžu. I kdyby měl stokrát nějaký nedořešený věci z minulosti....taky by musel chtít on ale nad tohle byl a je povznesený a všechny tyto způsoby šmahem odsuzuje.Máme momentálně doma svých problémů až nad hlavu, manžel mi díky stresu z podnikání kolabuje, už dvakrát ho vezla rychlá a já jsem bohužel na něm finančně životně závislá takže se spíš potřebuji věnovat tomuhle než se starat o jednoho alkoholika i kdyby za to sebemíň mohl....promiň

    OdpovědětVymazat
  29. NIC není náhoda, tedy ani kdo je otcem Tvé dcery. Já byla v minulosti knězem podobně jako je tento příběh: http://regresniterapie.eu/leninka-berunka/odpusteni.html. Adamcová přiznává jak kdysi vraždila. Kromě týrání jsem i kradla. PROTO rodiče jací byli, proto muž jaký je, proto postižený syn. Znáš svoji minulost? Až ji budeš znát, budeš vědět, proč tento otec dcery, proč manžel kolabuje a další. A hlavně: VŠE se urovná a bude se dařit, včetně partnera dcery. Všichni budete šťastní, když přijmeš svou minulost. Tím přijmeš i vše, co nadělil tento život. Držím palečky a jak píši: mně léčitel ze všeho vysekal   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....