16 srpna 2013

Na jízdárně....


Když se octnou dva lidé
milující či chovající koně,někde těmto krásným zvířatům na blízku, jak jinak může dopadnout konec focení. A tak jsme zakončili lesní procházku kávou na jízdárně Suchá. Zdejší jezdecký oddíl se věnuje parkurovému skákání a mají moc pěkně udělanou jízdárnu s restaurací z které se na jednu stranu dá koukat do jízdárny kryté, a s terasou s které se dá koukat na venkovní parkurovou dráhu a na pastvinu za ní. Jenže narozdíl od naší první návštěvy zde tentokrát kamarád trpěl. A hodně. Ba co víc, šíleně se rozčílil že prohlásil: "Tak na tohle tedy koukat nebudu!". Dokonce jsem jednu chvíli myslela že tam probíhající výcvik zastaví a seřve tam trenérku.
O co šlo. Tedy z mého laického pohledu jsem to pochopila tak, že....jeden z koníků měl nějak zvláštně uchycenou hlavu různými řemínky tak, že ji musel mít neustále v jedné, řemínky dané poloze a nemohl si ani na chvíli nijak ulevit. Vysvětloval mi proč se to třeba dělá, ale jeho odborným pojmenováním jsem stejně nerozuměla, ale jeho ten způsob velice irituje. U druhého koně mi názorně ukazoval proč tak chudák aniž by vůbec ještě něco začal trénovat šíleně slintá. Způsobovalo to nevhodné udidlo, které se mu neustále každým přitažením uzdy hlouběji zarývalo do kořene jazyka a chudák kůň slintal jak kdyby doběhl dvojnásobnou Velkou Pardubickou. Nakonec zavele jdeme pryč a tak jsme ši do restaurace na kávu. A ostetnativně si ještě sedl zády. Já ho chápu, oni na ranči jezdí westernové ježdění jehož pravidla jsou pro koně podstatně uvolněnější, jejich všichni koníci nejsou kovaní a navíc všichni jezdí bez "železa" tedy bez udidla, jen na kožených ohlávkách. A že to jde i v zápřahu do kočáru jsou jeho dva frízové důkazem. Skvěle ovladatelní a poslušní jak beránci. A bez toho, že by je trápilo udidlo v tlamě.
Venku se něco chystalo a tak jsem si šla na chvíli stoupnout na terasu a dívat se co. Tedy nic dramatického, jen potřebovali odchytit na pastvině jednu kobylku z hříbětem a ostatní nahnat do stájí. Bylo zajímavé sledovat jak se nejdřív nedůvěřivě kobylky přibližovaly k volnému průchodu, ale když vedoucí klisna uznala že je všechno O.K. zavelela ostatním a vzápětí se všechny poklusem přesunuly do výběhu před stájemi.
Litovala jsem že nemám svůj skvěle přibližovací foťák, nějak si pořád nemůžu zvyknout na ten minimální zoom tohoto objektivu. Tak holt bude muset ježíšek donést i ten s větší možností zoomování. Anebo nosit sebou foťáky dva....















Vím, že na téhle cestě jsou staré betonové sloupy na elektriku, vždycky se mi moc líbily, mají takové zvláštní nostalgické kouzlo a vždycky jsem si je chtěla vyfotit. Poštěstilo se až po cestě zpátky, ale z auta, bylo už dost hodin a kamarád musel bezpodmínečně ve dvanáct vyrazit na zpáteční cestu a tak jsem ho nechtěla zdržovat.



22 komentářů:

  1. tak to sa kamarátovi ani nedivím, ja síce tiež jazdím anglicky ale hlavne sa snažim o tú komunikáciu s koňom :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Myslím že by sis s ním rozuměla i jinak, on je totiž také ze Slovenska .U nich na ranči se věnují hodně práci ze země, ale i na koních, mívají tam různé semináře a tábory s výcvikem různých specifických odborností i nápravu "zkažených" koní. Tahle jízdárna i stáje jsou hodně velké, ještě mají bokem kruhovku a hlavně rozsáhlé pastviny.

    OdpovědětVymazat
  3. Takové sloupy jsem ještě neviděl. Pamatuji si ty dřevěné, které byly napuštěné nějakou impregnací. Když se měnily za železobetonové, tak jsme je řezali na špalky na palivové dříví. Byla to pěkná fuška, to dřevo bylo tvrdé jako ocel a tupilo to zuby pily.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem na tom stejně jako MirekČ - takové sloupy si nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Třeba tu jsou ještě po Němcích....

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Jo dovedu si to představit. My tu rozřezávali staré pražce (jak jinak, jsme v železničním uzlu a na zahradách je tu má každý). Nejen že to šlo šíleně blbě, ale nedá se s tím topit protože to šíleně čoudí a u krbovek je za chvilku sklo naprosto neprůhledné!

    OdpovědětVymazat
  7. Divím se,že se neozval.Já bych to asi udělala,taky nesnáším,když se trápí zvířata.Vždytˇ z toho ten kůń nemá žádné potěšení.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Byl na cizím území,to je věc trenérky....

    OdpovědětVymazat
  9. já koně nemusím, páč se jich bojí, ale respektuji je. a v Itálii jsem byl na koňských dostizích...ale nejvíce se mi líbili volně pobíhající koně v Pyrenejích

    OdpovědětVymazat
  10. Já byl jen jednou na Velké pardubické s otcem jako dítě.

    OdpovědětVymazat
  11. Kůň je krásné zvíře. Sousedka má dva a na Bučiči jsou taky. Jsou krásní, mám je ráda. Já bych to asi nevydržela a huba by mi ujela.

    OdpovědětVymazat
  12. [10]:Já nebyla na dostizích nikdy, ani v Chuhli natož na Pardubický. Ale můj syn tam byl vloni a i když tomu moc nehoví byl nadšenej.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]:Není se čeho bát, spíš než koní by se jeden měl bát lidí

    OdpovědětVymazat
  14. Moc hezké, jako bych byla ve Frenštátě p. Radhoštěm.

    OdpovědětVymazat
  15. O té jízdárně vím a chtěla jsem se tam podívat, ale máš pravdu, že tyhle praktiky, které jsou BĚŽNÉ, nejsou moc příjemné na koukání. A to některý koně nechávají tak vyvázavý i stát v boxu, aby si zvykli Čeho je ale moc, toho je vždy příliš. Naši koně zase mají takovou volnost, že už se nudí, jak s nimi E NIC nedělá a z nudy zničí, na co přijdou. Naposledy ukousali přívod vody (pře tím i elektriku do vyhřívané napaječky....MOŽNÁ, že jsem sehnala cizí jezdkyni - uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Tak to vidíš! My tam končíme dost často, i když nevím jestli ještě tam teď bude chtít zajet. . Tak on to říkal taky, že se to normálně dělá, jen se to prostě neslučuje z jejich způsobem ježdění a jeho názory a láskou ke svobodě koní. A práci ze země s nima E nikdy nedělala? I při tom se pěkně vyřáděj a mají zábavu.

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Dělala. Se svým prvním koníkem. A byli úžasní. Tenkrát dělali všechno (i drzuru i parkur i přirozenou komunikaci i Huberty, jezdila anglii i bez sedla a bez uždění....). A teď najednou nejde nic.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: No jo, asi jí to s věkem přestává okouzlovat a víc jí nebaví ta dřina kolem.

    OdpovědětVymazat
  19. [8]:No nevím, když tomu rozumí, té trenírce by to mohl jít říci- z očí do očí, ne před lidmi. Možná by vzala jako poučení. Určitě má koně taky ráda, jen není tak citlivá vůči nim a chce dosáhnout něčeho za jakoukoliv cenu. Třeba by se chytla ,,za bradu".

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Jak už jsem psala, byl za prvé na cizím území a pak, westernové a parkurové ježdění jsou dvě tak moc odlišné kategorie jezdectví. Tudíž kecat jí do toho se jaksi nehodí. Ono to je složitější.

    OdpovědětVymazat
  21. Já ještě na dostizích nikdy nebyla. Znám je jen z televize.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....