10 září 2012

Jsem bezcharakterní ?.....

Ta otázka je asi na místě, protože já sama si to někdy o sobě myslím....

Dneska mi umřel tatínek. Dopoledne v deset hodin ve spánku definitivně přestalo srdíčko zvládat svou práci. Věděla jsem to že je situace špatná a že je to jen dílem času kdy k tomu dojde. Minulý týden v úterý mu konečně mohli odoperovat zlomený krček a noha se mu hodně rychle hojila. Jenže jeho organismus nezvládal odbourávat následky anesteze.
Když jsem ráno mluvila s maminkou jestli tedy za ní mám přijet řekla ať nejezdím, že stejně je pořád mimo, buď spí nebo je docela mimo realitu a sny považuje za skutečnost.

Nebyl můj biologický otec, ale od čtyř let byl mým tátou který mne vychovával a díky kterému jsem měla možnost zažívat skvělé dětství hlavně dík tomu, že jsme jezdili na jeho chalupu. Pro mne to byla nádherná léta, prázdniny které zažije jen málo městských dětí. Víkendy kdy se mi nechtělo ani vracet zpátky do Prahy. Málokdy mne uhodil i když jsem si to párkrát zasloužila, vlastně si pamatuji jen jediný výprask od něj, na tohle spíš byla moje maminka. Ta byla ten nekompromisně trestající orgán.
Párkrát došlo v době kdy jsme s manželem bydleli u rodičů k nepěkným kofliktům, které se odvíjely od jeho velké spořivosti, někdy kvůli až zcela malicherným maličkostem, ale ustálo se to a zase byla pohoda.
Když jsme se odstěhovali nevídali jsme se už tak často takže mi tak trochu zprůhledněl, prostě už byl míň viditelný ale věděla jsem že je. Musel si zažít v posledních letech tři dost těžké rány, a to když zemřel před třemi roky jeho pětapadesátiletý zeťák, skvělý člověk který našim hodně pomáhal co se týkalo veškerých těžkých prací v bytě, ať už malování, nebo stavba sprchového koutu, přestavba kuchyně apod.Druhou když jeho dcera se přes to nemohla přenést a skončila nejdřív v blázinci a pak na protialkoholním léčení, a letos poslední když zemřel jeho syn, ve dvaapadesáti. I když značně nezdárný syn, stejně to byla jeho krev. To jsem se o něj už začala bát. Všechno zvládl se stoickým klidem který mu byl daný. Zvládl se dostat z první zlomeniny krčku, úrazu který je pro spoustu lidí jeho věku konečná, zvládl operaci kolene kdy si při pádu na zahrádce rozdrtil koleno. To zvšechno zvládl v rozmezí jednoho a půl roku. Teď zvládl i další operaci krčku pro změnu druhé nohy, když ho zradilo po návratu z nemocnice kde byl před měsícem hospitalizován se srdečním kolapsem a kde jsme se také dozvěděli o jeho nefunkčnosti srdce chodítko, které v poslední době používal. Jen nezvládl ty následky anesteze.

A já teď nevím co vlastně cítím. Bolest, vztek, smutek, úlevu....Nevím. Nebrečím ale píšu článek k tématu týdne. Jen tu a tam když přijde smska tak se mi na chvíli zalejou oči slzami. Vím jen že jsem měla za ním jet už minulý týden a odkládala to jen kvůli takovým malichernostem jako že jsem brouzdala po okolí, chodila si fotit....Jediné co mne napadlo Jak to udělám z výstavou? Dozvěděla jsem se to po cestě z Dobříše kam jsem jela, co jiného, fotit na zámek. Místo abych jela do Prahy za maminkou. Kdybych tam jela mohla jsem být s ní. Teď mi to zakázala, že nechce abych tam hned přijela, že chce být sama.( Možná jsme obě takové tvrdé po babičce že se snažíme všechno ošklivé okamžitě vytěsnit). A když jsem vystoupila s autobusu uviděla v lese houby šla jsem je sbírat!
Udělá tohle někdo kdo má charakter? No řekněte....

30 komentářů:

  1. Umřít ve spánku je snem mnoha lidí. Myslím, že skoro všech!

    OdpovědětVymazat
  2. To je mi moc líto tvého otce.     

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíš, a já zrovna zítra jdu na prohlídku se srdcem. Abych tam, taky nezůstal.

    OdpovědětVymazat
  4. Těžká chvíle A v těžkých chvílích se lidé chovají různě. Nic si nevyčítej. Časem sama rozpoznáš a pochopíš, o čem vlastně tvoje dnešní chování bylo. Teď bych to nepitvala..A drž se..

    OdpovědětVymazat
  5. apokalyPSÍK10/9/12 20:00

    Ať BYS udělala to, nebo ono, stejně by Tě napadaly dotěrné myšlenky, že BY BÝVALO lepší něco jiného, výčitkám se v tomto případě nevyhneš, v žádném případě to není o charakteru, důležité je, že v Tobě zanechal něco dobrého a tímto rozjímáním jsi mu poděkovala. Sáhnu-li si do vlastního nitra, útěky do lesa s bolavými myšlenkami jsou mi vlastní. Takže ty houby asi chápu. Stav věcí stejně nelze změnit, jde o to, vyrovnat se s ním, a k tomu máme každý jiné metody... Vzpomínku si stejně všude nosíme s sebou. Ať je v Tvém případě pěkná.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Pochyby budou pořád, pořád si to budu říkat, ale vím že to stejně nemá cenu. A v tom lese si prostě člověk trochu porovná priority i myšlenky. Máš pravdu, vzpomínky jsou věc která zůstane napořád a je stále s námi.

    OdpovědětVymazat
  7. Nedávno mi umřel děda i babička,ještě je to čerstvésoucítím s tebou.Ono dlouho trvá než ta ztráta ti dojde.Ještě teď tomu sama nemůžu uvěřit

    OdpovědětVymazat
  8. Co ti k tomu říct . V první řadě upřímnou soustrast.

    OdpovědětVymazat
  9. Výčitky nejsou na místě a pochyby o vlastním chrakteru už vůbec ne. Souhlasím s mnohými komentáři nade mnou.

    OdpovědětVymazat
  10. Upřímnou soustrast, Vendy. Tatínek měl krásnou smrt, a ty si vůbec nic nevyčítej, rozhodně bezcharakterní nejsi.

    OdpovědětVymazat
  11. Je mi moc líto tvé ztráty.

    OdpovědětVymazat
  12. P.S.a s tím nutkáním jít na houby... vzpomínám si, že když jsem loni poznala, že moje mamka je mrtvá, od té chvíle mi v hlavě bzučela závěrečná písnička z filmu Vlasy. Pořád dokola, celý večer. Nebo spíš, první polovina té písničky. Možná to mě drželo před úplným propadem, protože mám dojem, že jsem ten večer fungovala jak robot.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Myslím že jsem udělala dobře že jsem za ní nejela, možná bude někdo opačného názoru, ale když jsem s ní ještě večer mluvila byla klidná a už zase ve své obvyklé kůži...to jest hned mě cepovala kdy si co odvezu a jak brzy. To bude problém asi budu muset zkontaktovat kamaráda s dodávkou.... Teď musím čekat kdy jí co dojde ze špitálu za papíry a podle toho se bude dál zařizovat. Takže to vypadá, že si to tu asi ještě i když teď ne z milých důvodů prodloužím...i tobě děkuju....

    OdpovědětVymazat
  14. Myslim, ze si konala a konas spravne a s charakterom to nema vobec nic spolocneho. Alebo ma: mas ho spravny, ludsky, pokial sa charakter da takto definovat. Nedobrou zhodou zomrela mojmu uz poslednemu kamaratovi v ten isty den ako Tvoj otec jeho jedina sestra. Necakane, "bez varovnia". Tiez len zaspala! Mam proti Tebe obrovsku vyhodu: Pred tyzdnom som sa so zoslunlou este ohromne porozpraval. Teraz si uvedomujem, ze som s nou mozno este nikdy v zivote tak intenzivne nevymienal myslienky. Ako keby to bola byvala tusila? Cize nemam ten pocit: "keby". ZOstava mi len moment obrovskeho prekvapenia. Ten pocit "keby" mam bohuzial zo skonanim vlastneho otca - toho by som sa bol byval vedel spytat este hromadu veci. To ma trapi dodnes. Ale nas "charakter" umozni, tieto spomienky potlacit a budeme sa zase vediet "vybrat na houby". (Inac by bolo potom vsetko "na huoby"!)

    OdpovědětVymazat
  15. Prijmi odo mňa úprimnú sústrasť. Každý sa so stratou a s tým, čo cíti vo vnútri, vysporiadava ináč. Prečo nie aj v tichu lesa na hubách?

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím na tebe. Moje babička zemřela také po operaci krčku...

    OdpovědětVymazat
  17. Ach Vendy,přeji upřímnou soustrast.

    OdpovědětVymazat
  18. VendyW, upřímnou soustrast, nic si nevyčítej, úmrtím blízkého člověka život pozůstalých nekončí a on zůstává ve vzpomínkách, fotografiích a všem, čím ostatní obohatil.

    OdpovědětVymazat
  19. Stejně bys mu nepomohla a měl aspoň dobrou smrt.

    OdpovědětVymazat
  20. Nic si nevyčítej. Je to těžké, ale měl krásnou smrt. Možná maminka jen chce být chvíli sama.

    OdpovědětVymazat
  21. Vendy, přijmi ode mě upřímnou soustrast.

    OdpovědětVymazat
  22. Nevím, jestli má slova budou pro vás útěšlivá, jak jste napsala, jen vím že jsem pohřbila své drahé, je to velká rána do srdce, s tou ranou musíte uvařit, pro hosty, třeba zrovna pro vás, přijedou lidé na pohřeb a musí se něco napéci a připravit hostina, zařídit pohřeb, a to velice bolí. Po boku maminky by měl někdo stát a držet ji za ruku, sdílet s ní její smutek. Já vám přeji upřímně, poplakejte si s maminkou, ona na to čekala.

    OdpovědětVymazat
  23. [26]: Tak ono se na maminčino přání žádné rozloučení nekonalo, a domluvily jsme se že příští rok kdyby měl 85 (no já vím, myslím že jsem mu přidala dva roky, je to ostuda, ale já si nikdy nepamatovala kolik mu bylo. My to měli pěkně porovnané, babička rok 1911, maminka 1931, já 1961 akorát taťka se vymykal) se udělá taková vzpomínka a zároveň rozloučení. Byla jsem za ní, tak jsme všechno nějak probraly a bylo fajn. Ještě včera jsme tam byli se synem jestli něco nebude potřebovat nebo jestli ještě nemám zůstat. Řekla že ne, že se musí naučit samostatnosti a být sama.

    OdpovědětVymazat
  24. Delší čas jsem u tebe nebyla, takže s opožděním - upřímnou soustrast. Každý se se smutkem vyrovnává jinak - já třeba nesnáším mít vystavené fotogragie na památku, to prostě nevzládám. Fotky jsou uložené ve skříni a skoro si je neprohlížím. Pohled do minulosti a pohled na zesnulé mě vyloženě deptá. Takže taky podle někoho můžu být divná ....

    OdpovědětVymazat
  25. [28]: Já vůbec si nějak nepotrpím na vystavování fotek, nemám nikde žádné. Sice jsem teď dostala tatínkovu, ale nevím jestli si ji někde dám.

    OdpovědětVymazat
  26. ... pochybování o našich činech nás nikdy nenechá na pokoji, co? Já myslím, že je to především tvoje věc a názory čtenářů jsou nedůležitý.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....