27 února 2012

Velké hlasy....Jean-Michel Jarre

Ještě i pro tentokrát zůstanu ve Velkých hlasech u instrumentalisty, a to par excelenc....jakmile se řekne elektronická hudba hned je jasné o kom je řeč a nikdo jiný v ní neznamená tolik jak tento Francouz. Jean-Michel Jarre se narodil 24.8.48 v Lyonu. Jeho otec je skladatelem filmové hudby a tak jablko nepadlo daleko od stromu. Jarre je považován za průkopníka elektronické hudby a styly New Age a klade důraz hlavně na klávesové nástroje. Specializuje se i na okázalé a velkolepé venkovní koncerty plné laserových efektů a ohňostrojů.
Jeho hudební kariéra je neskutečně bohatá stejně tak i jeho diskografie a rozepisovat se o ní detailně by zabralo hodně místa....a tak jen připomenu nejdůležitější a nejvýznamější album v historii elektronické hudby Oxygen , které vyšlo v roce 1976 u POLYDORU. Část nazvaná OXYGENE PART IV. byla vydána jako singl a stala se jedním z nejznámějších kusů elektronické hudby vůbec.


V roce 1990 překonal vlastní rekord v Guinessově knize rekordů koncertem v La Defense v Paříži který nvštívilo 2,5 milionu lidí. Stejnojmenné album En Attendant Cousteau vyšlo ve stejném roce a bylo věnováno francouzskému mořskému průzkumníkovi Jacques Yves Cousteau.



Album Equinoxe je z roku 1978....


V roce 1986 NASA a městou Houston požádali o uspořádání koncertu k oslavě 25. výročí založení NASA a 150. výročí založenéí města. Během koncertu měl zahrát astronaut Ronald McNair na saxofon část písně Randes Vous VI. přímo na oběžné dráze na palubě raketoplánu Challenger. Po havárii Challengeru při které McNair zemřel byla stopa přehrána jiným saxofonistou a nazvána Ron's piece a celé album věnováno sedmi astronautům. Koncert byl s návštěvou 1,5 milionu diváků zapsaán do knihy rekordů.


O oblíbenosti Jarreho hudby svědčí i to že se do roku 2005 prodalo na 72 milionů alb a singlů. Je držitelem několika rekordů zapsaných v Guinessově knize rekordů v počtu diváků na jeho koncertech, v roce 1981 se stal prvním západním populárním umělcem který obdržel povolení uspořádat koncert v Číně, vydal i album v jediném exempláři aby vyjádřil svůj odpor a pohrdání hudebním průmyslem....
Několikrát vystoupil i u nás, naposledy vloni na podzim v Brně.
A nakonec spojení dvou fenomenálních skladatelů a instrumentalistů, Vangelis a Jarre...



Malý výlet ke klasice, Vivaldi a la Jarre.... z koncertu v Gdaňsku v roce 2006....


Věřím že stejně jak mne nadchlo umění J-M. Jarreho zalíbí se i vám....a stejně jako vždy jsem měla ohromný problém s výběrem skladeb, protože je jich opravdu úctyhodné množství.

2 komentáře:

  1. Jarre je další z mých oblíbenců a tentokrát jsi předstihla ty mě, protože jsem měla taky v plánu, napsat o něm na blogu!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo Velká trojka . Já si myslím že si samozřejmě zaslouží větší prostor, protože těch věcí je strašně moc a když mě vyjelo pět stránek faktů o něm z Wiki tak jsem jen protočila panenky protože to by bylo na čtyři pondělky....mě zase Equinox moc nezaujal, Zoolock taky ne. Asi jsem klasik takže Oxygen, stejně jak u Oldfielda Tubulars Bell I. Ten Vivaldi je úžasnej, myslím že se to s tím potleskem hodilo jako perfektní tečka. Storm je vůbec moje velmi oblíbená věta a hrozně moc se mi líbila zkompilovaná od Svěcenýho a Michala Dvořáka v projektu Vivaldiano. Takže se těším jak si na oplátku počtu a zaposlouchám u tebe

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....