18 srpna 2011

Toaleťák aneb ještě že ho máme....

Toaletní papír se v Číně vyráběl z rýžové slámy, přibližně od roku 600 našeho letopočtu. Císařská dílna tohoto nejlevnějšího papíru produkovala na 750000 listů ročně.
První továrně vyrobený papír prodávaný výhradně pro toaletní použití vyráběl Joseph Cayetty v USA v roce 1857. Jméno Cayetty bylo vytištěno na každém listu.
Před tímto vynálezem, bohatí lidé používali ke své očistě vlnu, krajku nebo konopí, zatímco méně bohatí používali ruku omývanou v řece, nebo se čistili různými materiály jako hadry, dřevěnými hoblinami, trávou, senem, kameny, pískem, mechem, vodou, sněhem, kukuřičnými slupkami nebo mušlemi, v závislosti na zemi a počasí nebo sociálních zvyklostech. Ve starověkém Římě se obvykle používala mycí houba. Výzkum středověkých latrín ukázal na používání různých druhů mechů.
V některých částech světa se běžně používaly staré noviny, telefonní seznamy, reklamní brožury atd.
Na Středním východě, se obvykle používala voda. Lidé zde používají levou ruku na čištění a pravou ruku na jídlo. V některých částech Afriky to bylo naopak a stisk pravé ruky byl považován za nevychovaný.

Tolik chytrá Wikipedia. Ale ještě tam chybí také že se ve středověku používala a to by teď neměli číst slabší povahy i koťata a malí králíčci. Což si dost dobře nedokážu představit, jestli je pak nějak recyklovali, umývali či jak s nimi dál nakládali. Po tom mi připadá i to vyškrabování mušlemi normálnější, i když děkuji také nechci. Ovšem zase si nedokážu představit onen arabský a středovýchodní zvyk. No ne nadarmo se říká jiná země, jiný mrav....
Ale nějak mi připadlo že by po posledních slovních extempore našich vládních úředníků jej měli někteří jedinci používat i na té opačné straně, tedy utírat si s ním po svých výrocích z poslední doby i ústa. Protože některá jejich moudra spíš patří do říše fekálií.....

19 komentářů:

  1. tak kolko mas teda rokov? ja mam 16  ale to asi vis zase nejaka krpana nejsem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Náš kocour by se tak bránil, že bych měl tak podrápanou prdel, že bych si týden nesedl.

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Copak o to, ale já si vůbec nedovedu představit že si někdo mohl vytírat pr... zvířatama!!!!No ty jo?

    OdpovědětVymazat
  4. Já se dnes bavím.Před chvíli jsem četla blog u Signory.Je tam stejné téma.Tady u Pavlova příspěvku už řvu smíchy nahlas.     

    OdpovědětVymazat
  5. Wendy, v nějakám příspěvku si stěžuješ,že Ti nejdou psát komentáře.Mě také nešly-teď jen přes prohlížeč Mozilla Firefox.Já tomu nerozumím,zkus to,třeba to pomůže.

    OdpovědětVymazat
  6. jaj ták :) vobec by som netusila ze blog si zalozia aj dospely

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Bylo to téma týdne, tak jsme se všichni snažili, ale na Alenu prostě hned tak někdo nemá .Pytel od cementu.....

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: A co říkáš na komentář milé Massie-lolitky? Překvapivé....ještě že nenapsala "staří" lidé....

    OdpovědětVymazat
  9. [2]:[9]: Co znamená krpana?

    OdpovědětVymazat
  10. Ono se to nezdá, ale i takový záchod byl dřív problémem.. Jednou nám na hradech ukázali, jak tam na to mají vyhrazenou místnost - kdesi vysoko s dírou v podlaze.. popisovat to nebudu, ale zlatý splachovací.

    OdpovědětVymazat
  11. Příspěvek spadl-mrknu zítra,třeba ho někdo vytáhne.

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Já to neřeším nikdy, jen občas když se mi něco nezdá, tak pak použiji svého věku jako štítu .

    OdpovědětVymazat
  13. Takže pro ty kteří nevěděli co znamená krpana,(po slovensky s měkkou výslovností krpaňa) tak to znamená že nie je žiadné děcko, prosto už nie je malá...joj sweet sixteen... není nad to mít přítele ze Slovenska který pomůže s překladem

    OdpovědětVymazat
  14. Vzpomněl jsem si na ten fór, jak medvědovi dojde toaleťák, potká zajíce a zeptá se "zajíčku, pelicháš?"...

    OdpovědětVymazat
  15. [18]: No jasně, klasika, na ten jsem zapoměla a byl docela dobře k věci ....Jo a budu od tebe něco potřebovat...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....