07 dubna 2011

Výlet za krásou....

Bledulky
Dneska jsme si s dcerou a Matýskem udělali výlet za krásou. Pro všechny tři to byla premiéra. Pro nás s dcerou proto, že ač zde bydlíme již dvacet let, teprve teď jsme se dozvěděly, že zde vlastně za humny je úžasné místo, kde rostou bledulky v tak ohromujícím množství, že se sem každé jaro sjíždějí lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí, a pro Matýska to byla jeho první procházka do lesa co je u nás a navíc na vodítku. Chvíli jsme sice nevěděly kam se vydat, protože cest do lesa před námi bylo víc, ale pak jsme se zeptaly také se venčícího pána se psy a ten nás nasměroval kam jít. Nejdřív jsme míjely místo, kde sice pro člověka neznalého by už to množství bledulek mezi stromy vyvolalo úžas ale to správné překvapení nás čekalo až o něco dál.......


Bledulkový ráj
Po cestě mezi lesem jsme dorazily do přírodní rezervace, kde teprve na nás čekalo to pravé překvapení. Mezi dvěma pruhy lesa se táhl pruh listnatých stromů a v tomto pruhu dlouhém zhruba kilometr a širokém cca 5o metrů se před našima očima rozlévala bílá řeka milionů květů bledulí kam až oko dohlédlo. A krása toho pohledu byla ještě umocněna jemnou vůni.
Bledulkový ráj
Navíc se mezi bledulemi ukazovaly i modré květy jaterníků podléšek a tu a tam i keřík vonného lýkovce. Šly jsme s dcerou tímto bledulkovým rájem a okouzleně tu krásu pozorovaly a fotily o stošest. I Matýsek poslušně chodil za námi a ty zvláštní věci na zemi očuchával a snažil se i ochutnávat, ale to měl přísně zakázáno. Co chvíli se objevili i další okouzlení pozorovatelé kteří procházeli tímto květinovým rájem stejně nadšeni jako my dvě. Ale i přes to že jsme byly v přírodní rezervaci, neodpustil si někdo aby sem, mezi ty tisíce a tisíce květů nevyhodil starý volant z auta.
Bledulkový ráj
Nechtělo se nám z té krásy ani domů, ale klopýtající Matýsek nám připoměl, že to je pro něj přeci jen první vycházka a tak jsme se i když nerady obrátily té krásy zády a vyrazily domů. Podél cesty kvetly nejen bledulky, ale i podběly, jarní prvosenky, devětsily a pryšce. A ze strouhy u cesty, kde jsme měly stát auto na nás vyskočila ropucha, která se na sluníčkem vyhřáté loňské trávě ohřívala po zimě. Byl to krásný výlet a při tom jen pár kilometrů od domu, ale stál za to, a vím, že se příští jaro zase na tu bílou a voňavou krásu zase přijdem podívat.

7 komentářů:

  1. Nádhera. A přitom to vlastně máš, jak se říká, za humny. Bledule jsou vzácné a dost choulostivé a ne všude se jim daří.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, ale prostě to se musí vidět na vlastní oči, to žádný fotky nedokážou reprodukovat. Už prostě jenom, že jdeš mezi krásným hustým lesem a kde nic tu nic. A jak jdeš tak se ten les před tebou rozevře a ty čučíš na tu nekonečnou řeku bílých květů. a ono to opravdu jde v takovém různě se vlnícím pásu jako řeka.Fakt něco neskutečnýho....

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné fotky. To je dobře,že jsi objevila takovou krásu-stále smutníš po Praze a toto by Ti uteklo....

    OdpovědětVymazat
  4. Je to kouzelne úzasné nebo úzasne kouzelné?Jeste nikdy jsem nevidela tolik bledulí pohromade,krásný výlet!

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: No jo, ale to je jen jednou v roce! A jen pár dní!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....