28 července 2023

Ztratilo se spoustu času ....

 


.... a on tak rychle utíká. Máme tu konec července 
a já vám dlužím už tolik výletů. Ještě jsem neskončila ani s květnovými beskydskými zastaveními a už mám mezitím fotky z  dalších několika výletů po vlastech českých. A samozřejmě i mnoho fotek  květů divokých i těch šlechtěných, ba dokonce i něco málo exotiky. Takže se nebudeme zdržovat a vrhneme se na další ikonické místo České republiky, a tím jsou Pustevny.
Své jméno dostalo toto místo podle poustevny (pústevny) která zde byla v polovině 18. století postavená u první kaple na tomto beskydském hřbetu. Poslední poustevník jménem Felix zde zemřel pravděpodobně v roce 1874. Krása Pusteven přilákala členy frenštátského spolku Pohorská jednota Radhošť, kteří si dali za úkol zpřístupňovat odlehlá místa Beskyd, značit turistické trasy a stavět horské hotely a ubytovny. A tak v roce 1891 zde byla postavena první horská útulna nazvaná Pústevňa a po ní a vedle ní o tři roky později Šumná. Jelikož s nárůstem a velkým zájmem turistů brzy obě útulny přestaly stačit, oslovila jednota slovenského architekta Dušana Jurkoviče a ten pro Pustevny navrhl a postavil další dvě útulny ve slohu lidové secese Libušín a Maměnku.
Obě byly zpřístupněny v roce 1899.
Ale i toto bylo málo a tak v roce 1929 vzniká moderní horský hotel Tanečnica a v roce 1935 mezi Pustevnami a Radhoštěm hotel Radegast. Jenže Jurkovičovi útulny se během let pomalu dostávaly do havarijního stavu a až teprve v osmdesátých letech 20. století přišlo Valašské muzeum v přírodě s návrhem jejich rekonstrukce. Realizovala se až od roku 1995. V roce 1999 se otevřel znovuotevřela restaurace Libušín a v roce 2023 hotel Maměnka.
Ke zdejšímu koloritu patří už sto let i dřevěná Jurkovičova zvonička,  která byla v roce 1997 zrekonstruována též.
V roce 2014 ale došlo k ničivému požáru útulny Libušín, který prakticky zničil celou stavbu kde se nacházela i nádherná, umělecky cenná secesní jídelna. Šest let trvalo znovuzrození Libušína a tak 30. července 2020 znovu útulna otevřela své dveře prvním návštěvníkům.
K dalším stavbám patří i nová budova stanice lanovky z roku 2017 a Valaška - stezka mezi korunami stromů. 


Jsou místa která mají svůj pravý půvab na jaře a v létě, jiná zas na podzim a v zimě. A k těm patří, alespoň pro mě, Pustevny. To totiž vynikne jejich barevné kouzlo, které buď doplňují zlaté buky a duby nebo bělostný sníh ....


Když stojíte před znovupostaveným Libušínem, či vejdete do jeho nádherné jídelny, musíte se právem sklonit před těmi, kteří jej šest let trpělivě starými technikami znovu stavěli a přivedli k životu v celé jeho kráse





Narozdíl od zbytku výpravy jsme s kamarádkou zamířily nahoru k altánku a dál k soše Radegasta. Ostatní šli na stezku korunami stromů. Z altánku je mimochodem taky krásný rozhled po okolí. Být víc času došlo by i na tu stezku, ale takhle to bylo buď a nebo.... 



Na cestě mezi Pustevnami a Radhoštěm je spousta zajímavých stromů. Ať už živých nebo mrtvých


A jsme u dalšího symbolu Beskyd, u Radegasta. Radegast je slovanský pohanský bůh Slunce, úrody a hojnosti. Stojí na půlce cesty mezi Pustevnami a Radhoštěm ve výšce 1105 m.n.m. Podle pověstí byla původní socha dřevěná s pancířem ze zlata. Ale Cyril s Metodějem přikázali modlu strhnout, rozštípat a spálit. Pohanským kněžím se ale sochu podařilo ukrýt v nitru Radhoště spolu s dalšími poklady a prý tam odpočívá dodnes....



Nynější podoba sochy je od sochaře Albína Poláška z roku 1924. Na soše, resp. její podobě pracoval již v Americe kde v tu dobu působil. V roce 1930 si pronajal v Praze ateliér a zde nakonec vznikla socha v té podobě jak jí známe. Socha byla nainstalována v roce 1931 a slavnostně odhalena 5.7.1931. Sochu financovali američtí krajani, kteří jí věnovali své bývalé vlasti. Velkým problémem pro zdejší  drsné podnebí se ale ukázal materiál z kterého byla socha vytvořená, tedy beton z kamennou drtí. A tak roku 1980 socha prošla prvním restaurováním. Degradace materiálu i přes nákladnou restauraci ale pokračovala dál, a tak byla socha v roce 1996 odvezena a nezbytném zrestaurování skončila v hale frenštátské radnice ... 
V červenci roku 1998 se na úbočí Radhoště vrátila kopie z žuly, která je vůči zdejšímu podnebí mnohem odolnější


Od sochy je vidět na vrchol Radhoště s kaplí sv. Cyrila a Metoděje


Vyhlídka z vyhlídky. Dole jsou Trojanovice


Ještě jednou Radhošť s vysílačem a kaplí



Pochválena buď horská údolí a jejich obliny




A jsme zpátky u zvoničky a útulen




Druhá z útulen která byla na Pustevnách postavená, Šumná.


Krásná, znovuzrozená jídelna Libušína




Lanovka z Trojanovic na Pustevny


Kdo chce, vyjede si nahoru, kdo má fyzičku tak si ten krpál vyšlápne po svých


Čekání .... na koho asi


Jen si tak sednout a kochat se



Když se někdo nemůže zbavit dojmu, že mě vždycky musí přistihnout v té nejméně lichotivé póze při focení 😁


Z hor se zas vrátíme na jídlo do nížiny a po dobrém obědě už v dešti vyrazíme do Kopřivnice ....
P.S. Po napsání článku mi to nedalo, a ještě jsem si našla něco k identické soše Radegasta v pražské ZOO. V šedesátých letech se totiž našla v jedné zahradě při výkopových pracích ještě jedna socha Radegasta. Protože nikdo nevěděl co s ní, věnovali jí pražské ZOO. Ona zahrada bývala kdysi součást ateliéru kde Albín Polášek sochy tvořil. To že existují dva originály asi vědělo jen málo lidí nebo vůbec nikdo. Socha v ZOO si prošla ale stejnou anabází jako ta na Pustevnách, protože i u ní se ukázal být použitý materiál dost nevhodný pro městské prostředí. I ona prošla náročným restaurováním a dnes, až se půjdete podívat do ZOO, můžete si zajít nejen na Radegasta, ale i za Radegastem aniž by jste museli až na Pustevny .... 



22 komentářů:

  1. Moc ráda jsem se podívala a hlavně pokochala nádhernými fotografiemi.A připomněla si jednu úžasnou dovolenou.Jak vidím sochu Radegasta,tak si vždy vzpomenu,že po tůře,když už jsme byli zpátky na Pustevnách manžel zjistil,že nemá mobil.Vzpomněl si,že ho měl naposledy právě u sochy Radegasta,když jsme šli dále na Radhošť.Zjistila jsem si telefon stánku a zavolala tam.Odložil ho na soše a paní ho někdo dal do stánku.Tou lanovkou jsme jeli nejdříve dolů,to bylo fajn,ale stoupání zpátky mi nedělalo dobře.Vždycky zavírám oči.
    Těším se na další fotky,co všechno jste navštívili.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní28/7/23 21:34

    Lydie
    Tak to byl pěkný výlet. Také jsem tam byla několikrát. Jednou jsme byli asi týden ubytováni v Trojanovicích, tak bylo na všechno dost času. Asi před 4 roky jsme projížděli přes Frenštát, tak jsme zastavili a šli se podívat alespoň na tu sochu a smáli se, že nemusí až na kopce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste udělali dobře ;-). Jinak ještě jedna je v pražské ZOO.

      Vymazat
  3. Vendy na Radhošť vidím od nás z dědiny. Je tam krásně, pamatuju dobu, kdy byly všechny stromy živé a bylo jich o hodně víc. Jezdili jsme na Radhošť na borůvky, bylo to ještě klidné místo. Dnes už tam bývá za hezkého počasí, hlava na hlavě a ke kapličce jdou kolikrát procesí lidí. Už mě to tam netáhne, ale krásně je tam pořád, jak vidím ve tvém článku 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak my tam naštěstí byli ve všední den a kolem deváté, takže taky prázdno. Ale jak mám ráda hory od jara do podzimu, tady by to pro mě větší kouzlo všechno mělo v zimě. Na tu kapličku nebyl čas, což mě mrzí.

      Vymazat
  4. Vendy, díky za nádherné fotky! Na Libušíně jsem byla jako malá, nepamatuji si nic. Jak píšeš, chceme se tam podívat a tiše poklonit těm, kdo ho vydupali doslova z popela.
    Je to skutečně krásné místo.
    Ve skluzu jsem taky, ale nějak to dáme a doženeme...
    Měj příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to neuvěřitelné když se na něj díváš a víš že vlastně nebyl, protože se stavěl úplně od začátku. A dnes prostě zase je a vypadá naprosto stejně.

      Vymazat
  5. Vendy, díky za tu krásu z místa, kde už jsem nebyla fakt spoustu spoustu let. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam byla poprvé. Jako nelyžař české hory nemapuji ani nenavštěvuji, tedy pokud se nenajde zrovna takovýhle výlet. V Beskydech jsem sice jednou byla týden ale ten nebyl lyžařský. A to ještě nahoře na Bílém Kříži.

      Vymazat
  6. Anonymní29/7/23 12:55

    Lezarts
    To je místo plné skvostů a krásných výhledů. Pěkně nafocené!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, naštěstí za naší návštěvy tam nebyly asi jindy velké davy lidí. Takže se dalo krásně procházet a fotit bez toho že by se ti co chvíli pletl někdo do záběru.

      Vymazat
  7. Jsou to krásná místa , ale tam se už asi nepodíváme i když mě to láká. Ale nemůžu mít všechno. Manžel už takové dlouhé cesty nezvládá a kamarádka se kterou občas jezdím po okolí teď pracuje v Informačním centru a když je doma tak se věnuje rodině a tak teď nikdo jiný na výlety není, jen občas syn mě někam vyveze.
    .


    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám to samé. I když je manžel ještě v pohodě, tak jeho výlety nebaví, radši jezdí na motorce. A to zas nebaví mě. Dcera byla jediný výleťák v rodině, jenže ta zas dělá na směny takže mi vždycky něco slíbí a splní až třeba za rok, za dva. Syn se potatil, navíc když už někam jede tak s přítelkyní. Takže mi zbývá buď cestovka s jednodenkami, nebo tenhle důchodcovský zájezd anebo teš jsme dvakrát vyrazily taky s kamarádkou ze vsi.

      Vymazat
  8. Je to krásné místo, rádi se tam vracíme a můžu potvrdit, že má velké kouzlo i v zimním období, kdy napadne čerstvý sníh a ještě se drží na větvích jehličnanů. Nikdy nevynecháme ani procházku mezi Pustevnami a Radhoštěm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě popravdě v téhle jarní době nějak moc neuchvátilo. Říkala jsem si: " To jsou ty legendární Pustevny? To je to místo co mám mít to kouzlo? " nějak jsem byla z toho trochu zklamaná. Kouzlo žádné, možná proto, že o nich pořád slyšíš mluvit a uděláš si určitou představu. Opravdu jim to asi nejvíc sluší v tom sněžném hávu.

      Vymazat
  9. Anonymní29/7/23 21:58

    Fukcarinka -take my se jezdíme kochat výhledy na Pustevny, ztezka v koruně stromu nás neláká,raději k altánku. Kdysi jsme si vyšlapali dál až ke kapličce,nebo na Skalikovu louku, nyní už jen lanovka oběma směry .Vendy,fotografie 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že já mám ráda rozhledny a rozhledy, všechny takové výškové věci mne baví. Takže když tak shrnu své pocity, asi bych byla nejnadšenější právě na té stezce korunami stromů. Navíc jsem ještě na žádné nebyla a chtěla bych si to zažít. Ten krpál z Trojanovic nahoru je tedy přímo vražedný pro pěší výstup. Zeťák vyprávěl jak to šel s děckama nahoru a místy lezli po čtyřech.

      Vymazat
  10. U sochy Radegasta jsem byla naposledy na školním výletě v sedmé třídě !!! :-)))
    Fotky jako vždy krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš. A já v hodně hodně poškolním věku poprvé! :D :D

      Vymazat
  11. Tak sem jsme to při naší dovolené v Beskydech nestihli. Ráda jsem se koukla tedy aspoň na tvé fotky.

    OdpovědětVymazat
  12. Já to nestihla nikdy, protože až teď jsem tu byla poprvé ;-)

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....