02 ledna 2023

Když jsem sledovala v televizi .....


.... na radu Padesátky zajímavou sérii dokumentů
o životním stylu první republiky, byl jeden z dílů věnovaný architektuře. Hlavně architektuře z doby, kdy se už začínala nad první republikou pomalu stahovat mračna válečná. Šlo hlavně o funkcionalismus, kubismus a rondokubismus. Asi nejznámější stavby této doby nejsou překvapivě v Praze, ale v Brně a Zlíně. Jména jako vila Tugendhat a Stiassni jsou legendami tohoto stylu. Další perlou je nedávno zpřístupněná Volmanova vila v Čelákovicích. V Praze to je funkcionalistická kolonie na Babě, Veletržní palác, ateliéry Barrandov s původními Terasami, budova spolku Mánes, vily jak na Smíchově tak v Hlubočepích, vila herečky Lídy Baarové v Dejvicích, režiséra Martina Friče, podnikatele a zakladatele Barrandovských ateliérů Miloše Havla na Barrandově a mnoho paláců okolo Václavského náměstí ale i přímo na něm. Ostatně o Václavském náměstí se říká že je výkladní skříní funkcionalismu. Jestli tomu opravdu tak je, se podíváme dnes .... 

Václavské náměstí učarovalo francouzskému architektovi Le Corbusierovi, byl hlavně nadšený tehdejšími kavárnami, které se táhly po obou stranách náměstí ve výšce prvního patra. Prohlásil, že kdyby se mezi nimi udělali průchody, vznikla by nejdelší kavárna na světě. Dnes už z nich nezbylo nic. Ale paláce které je hostily stojí dodnes. Nejdřív palác ARA na rohu Perlové a ulice 28. října.
Pamětníci (tudíž i já) ho pamatují jako obchodní dům PERLA. Byl postaven v roce 1928 jako druhý obchodní dům firmy A. a R. Amschellber, odtud název ARA. Po II. světové válce byl přejmenován na OD PERLA. Dnes jsou v něm kanceláře


Další z funkcionalistických staveb je budova hotelu Juliš (dříve hotel Tatran se stejnojmenným známým barem v suterénu). Postavený byl v letech 31 - 32 pro cukráře Karla Juliše. Jako hotel slouží stále


Věhlasným a také největším funkcionalistickým palácem na Václavském náměstí je palác U Stýblů, dříve palác Alfa. Někde je zařazován mezi funkcionalistické stavby, jinde mezi styl konstruktivismu. Stejně jako hotel Juliš, který zadním traktem zasahuje do Františkánské zahrady, tak i palác U Stýblů zasahuje do ní nízkou přístavbou z roku 34 kdy zde v suterénu vzniklo Nové divadlo. V letech 36 - 48 zde hrál Oldřich Nový se svým souborem a od 60. let zde fungoval legendární SEMAFOR neboli divadlo SEdmi MAlých FORem. Krom známé kavárny Boulevard, později přejmenované na Alfa, zde samozřejmě bylo i stejnojmenné kino, které již v době svého vzniku patřilo k nejmodernějším pražským kinům. V 56 roce  pak jako první a ve své době jediné pražské kino bylo vybaveno širokoúhlým plátnem. Pasáž Alfa navazuje v pravém úhlu na pasáž Světozor. Kino i restaurace dávno negungují a celý palác je krom přízemí prázdný a tak trochu chátrající .... a když jsme u těch kin, víte že ve třicátých letech jich bylo na Václaváku 13?


Vedle hotelu Juliš, směrem k Můstku stojí symbol prosperity, vůle, a víry v sebe, symbol impéria jedné rodiny. Baťův palác nebo také Baťův palác obuvi. Stojí na místě s neméně zajímavou historií, dříve tu stával dům v němž měla obchodní místnosti firma Lavecká - Grande Parfumerie - Institut Beaute de Paris, české podnikatelky židovského původu Jindřišky Lavecké. Ta zastupovala francouzské parfumerie a vznikl zde také první kosmetický salón v českých zemích. Na stavbě Baťova paláce se podílel jako architekt mimo jiných i Josef Gočár. Stavba vznikla v letech 28 -29 a našli jste zde nejen první rychlostní výtah v Československu, ale i dětský koutek, opravnu obuvi, bufet, čistírnu bot i pedikúru. Americká etáž sloužila náročnějším a movitějším zákaznicím a také zde probíhaly módní přehlídky. Hned vedle je na fotce jen kousek z dalšího z paláců a to bývalého obchodního domu firmy Lindt. Ale nejde o stejnojmennou čokoládu, ale August Lindt (Löwy) měl firmu na výrobu umělých květin a ozdobných per. Byl postaven v letech 25-27. Známější je ale pod  jménem palác Astra které obdržel za okupace a mnoho z vás si pamatuje že zde byla v letech 98 -2011 jedna  z prvních poboček knihkupectví Kanzelsberger. Ještě jeden primát palác má, a to že v době svého vzniku byl prvním který měl na Václavském náměstí prosklené průčelí. 


Z Václavského náměstí se přesuneme Na příkopy, kde se nachází další ze zajímavých paláců, tentokrát konstruktivistický Palác vzájemné pojišťovny Praha, který je ale známější jak OD Dětský dům. Autorem stejně jako mnohých předchozích je architekt Ludvík Kysela. Postaven byl v letech 25 - 29. Po II. světové válce byl přestavěn a roku 1950 otevřen již jako Dětský dům. Jak napovídá název specializoval se na prodej jen čistě dětských věcí. Každé patro bylo věnováno jiné věkové kategorii, takže přízemí sloužilo věcem pro miminka a poslední patro školákům. A když už jste vyrostli i z této kategorie, hned naproti byla prodejna Klub odívání mladých, kde jste mohli svého času zakoupit i první džínové komplety české provenience zn.ELPO. Bylo jedno takové nelichotivé pořekadlo, že ELPO obleček nosí každý blbeček.  Já osobně to v Dětském domě měla hrozně ráda, a hlavně jsem měla ráda cukrárnu která byla v zadní části budovy naproti Stavovskému divadlu, kde prodávali horké oplatky a spoustu dalších věcí včetně zlomkové čokolády na váhu. Ty oplatky voněly celou ulicí už na dálku .....


Ale nejen paláce a jiné stavby z třicátých let jsou ozdobou tzv. Zlatého kříže, ale třeba i takový palác Myslbek Na příkopech. Vznikl na místě proluky mezi ulicí Na příkopě a Ovocným trhem v
 letech 95 -96. Je velkou nákupní galerií
 

Teď se ještě letem světem podíváme na některé ještě mnohem starší a zajímavé domy v okolí Týnského chrámu, Dlouhé, Uhelného trhu, Staroměstského náměstí a náměstí Republiky







A teď co se týče mé otázky kde se nacházejí ona tajemná vrata zarostlá v břečťanu .... je zajímavé, že z pražských blogerů na ní neodpověděl nikdo a přitom je určitě znají. Jediná kdo odpověděla a naprosto přesně trefila místo je Jiřinka z N. a opravdu je najdete ve Františkánské zahradě nedaleko od dnes zmiňované pasáže Alfa a budovy bývalého Nového divadla.

P.S. Zjistila jsem, že tenhle článek má jubilejní číslo 4000. Tedy samozřejmě s návazností na bývalý blog na Blog.cz. Nicméně ani ve snu by mne nenapadlo když jsem s blogem začínala, že se dopracuji za a) jedenácti let blogování a za b) na takové číslo uveřejněných příspěvků. Neříkám schválně článků, protože těch klasických které se většinou vázaly na Téma týdne je na blogu míň. Občas si střihnu své vlastní Téma týdne, ale čistě psaných bez fotek je opravdu hodně málo.









33 komentářů:

  1. Vilu Stiassni (česky Šťastných) jsme navštívili někdy v říjnu a s dalšími Wiesnerovými stavbami v Brně bych ji někdy chtěl na blogu přiblížit.
    V Praze je funkcionalistických staveb poměrně dost, např. Loosova (Müllerova) vila, ale s Brnem se to nedá srovnat :). Navíc Adolf Loos byl brněnským rodákem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sama byla překvapená kolik je právě v Brně nádherných ukázek funcionalismu. A pak ve Zlíně. Proto jsem to i zdůraznila. o té Müllerově vile vím, navíc Hlubočepy a přiléhající Barrandov jsou plné vil herců a umělců v tomhle stylu. Tam je asi kromě zmiňované Baba největší soustředěnost těch vil. Teď by mne dost zajímala ta Volmanova vila v Čelákovicích. jenže je trochu mimo pole mého působení na chatě i v Praze. Budu se muset podívat na nějakou možnost se tam vypravit.

      Vymazat
    2. Vendy, jede ti tam vlak každou chvíli ...z Prahy do Čelákovic.
      a v Plzni by sis taky užila! Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Tak z Prahy do Čelákovic to rozhodně bude jednoduché, na tu Plzeň to musím vyzjistit, taky jezdím jen vlakem nebo autobusem ale i když jsem na chatě na západ asi ale mimo trasu vlaků které jezdí směrem na Mníšek a dál. Tam už bych se musela vracet na Smíchov a pak zase zpět na Plzeň. Pokud budu mít ale nějaké dobré spojení, proč ne.

      Vymazat
    4. Myslín, že dost funkcionalistických staveb je také v Hradci Králové (např. od Gočára), ale jak jsem starý, v tomto městě jsem v životě nebyl.

      Vymazat
    5. Hradcem většinou jen projíždíme, takže tam sice znám dobře podobu vlakového nádraží, toho nádherně udělaného a večer luxusně nasvíceného kruháku, pak jednu hlavní třídu, nemocnici a Makro. To je všechno co z Hradce znám ;-) ale je pravdou že Gočár je z Hradcem hodně spojený.

      Vymazat
  2. Vendy přeju vše dobré do nového roku, ať jsi zdravá a v pohodě ! A gratuluji k jubilejnimu č. 4000 ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Václavské náměstí by vydalo na několik článků. S Pražskými domy jsme je procházeli právě v uplynulém roce a z Můstku nahoru, kolem dokola a zase zpět dolů na Můstek nám to vyšlo na šest dvouhodinových sobotních vycházek :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nedivím. Docela mne to zaujalo takže bych si příště taky chtěla obejít obě strany a soustředit se na další ....

      Vymazat
  4. Zajímavý příspěvek.V architektuře se vůbec nevyznám a tak jsem se ráda nechala poučit.Praha je k tomu účelu asi jako stvořená.
    Vendy,měj hezký začátek nového roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, to jsou domy okolo kterých člověk chodil dennodenně ale brala si je tak nějak normálka. Do Tatranu jsme chodili po práci do baru, do Bati si kupovat boty (tedy za totáče to byl Dům obuvi) do Alfy do kina, prostě nějak jsme tu historii nebrali v potaz. To až teď když jsem viděla ten dokument a viděla ty fotky mne napadlo se jim věnovat alespoň trochu víc.

      Vymazat
  5. Vendy, moc hezký příspěvek! Mám ráda funkcionalismus, respektive jsem se ho naučila mít ráda. Ta jednoduchost a čisté linie jsou fascinující. Reportáž z vily Tugendhat co nevidět připravím. Byla to nádhera, inspirovalo nás to k opětovné návštěvě Mullerovy vily a ráda bych viděla i vilu Volmanovu.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nepřestává udivovat modernost a nadčasovost funkcionalismu! Už jen když si člověk vezme jaké "vychytávky" třeba jsou v Tugendhatu, dneska když bys to chtěla tak si architekti budou klepat na čelo! I právě ty čisté linie. To co se dneska staví většinou za hrůzy o kterých si majitelé myslí jaký luxus si nechají stavět, to je někdy z toho člověku až zle. Přitom inspirovat se právě funkcionalismem by bylo luxusní a zároveň vysoce moderní.... ta Volmanova vila mne opravdu láká. Asi až zas budu v Praze, uděláme si s Padesátkou výlet ;-)

      Vymazat
  6. Prahu znám jen v tom nejzákladnějším, Některé názvy mi cizí nejsou třeba Dům obuvi, OD Perla,Dětský dům, ale přiznávám, že o těchto domech jsem nijak do hloubky nepřemýšlela.
    Takže teď jsem si moc ráda vše, co jsi napsala, přečetla.
    Gratuluji k výročí počtu příspěvků.
    Měj pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Dětském domě nakupovali oblečení mě a já si tam pořizovala komplet výbavičku pro dceru včetně kočárku apod. V Perle jsme taky hodně nakupovávali, to samé v Domě obuvi, byť stejně jsme pořád říkali u Bati ;-).

      Vymazat
  7. Móc pěkný! A poučný, takovýhle články mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se i o nějaké info, tak mi Pražáci to občas i víme, i když já sama jsem kolikrát překvapená, ať už tím, že ta Alfa měla širokoúhlý plátno už od roku 56,nebo že Vagon je klub už od třicátých let. Ale zajímat to může i ty, kdo do Prahy jezdí jen na kukačku. Takže asi bude někdy po návštěvě Prahy i druhá strana Václaváku....

      Vymazat
  8. Já jsem spíš na středověké zříceniny. Ale v jedné staré kuchařské knize jsem našel prvorepublikové reklamy na různé nákupní a výrobní provozovny v Brně a bylo zajímavé některá ta místa navštívit. Jinak jsem hlavně přišel popřát do nového roku, at se daří pokud možno vše podle představ a plánů. A taky si připomenou jak jsem míval vytahané oči, když jsem chodíval pravidelně číst blogy. Ty obrazovky to je jed...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ! no někdy to je opravdu náročné na tu obrazovku pročučet tolik času. Taky mám kolikrát večer oči utahaný až běda. Já doufám že dařit se bude, aspoň trochu, teď jsem krůček od toho splnit si takový sen. Tak doufám že mi to nic nepřekazí....

      Vymazat
    2. Tak to držím palce! Po tom co nás tak dlouho držela pod krkem ta "rýmečka" a třeba to u některých lidí nezůstalo bez zdravotních následků, by se už mohlo dařit.

      Vymazat
    3. Já měla celé dva roky štěstí že mě to nelaplo. nebo ano a ani jsem o tom nevěděla.... tohle je spíš závislé na tom jestli budou k dispozici finanční prostředky.

      Vymazat
    4. Financím to poslední rok moc nepřeje... Svádí se to všechno zdražování na válku, jenže ono tak nemusí nutně ve všech případech být.

      Vymazat
    5. Tak u mne to z velké části poslední čtvrt rok je spíš kvůli tomu, že nedělám, ale své samozřejmě mají na svědomí i dva měsíce vysokých záloh. Takže veškeré úspory padly na placení závazků.

      Vymazat
    6. To tedy opravdu držím pěsti at se vše v dobré obrátí! A hlavně zdraví...

      Vymazat
  9. 4000? Obdivuhodné číslo, mít tyto články v knižním vydání, mohla by ses měřit s Jiráskem. Přeji ti, ať tě zájem blogovat neopouští.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak možná bych se s ním mohla měřit nudností. Neznám nudnějšího českého spisovatele než Jiráska. Nebyla jsem krom Starých pověstí českých a F.L.Věka od něj dočíst jinou knihu. A to jsme měli doma celé jeho sebrané spisy a já byla magor na čtení. Jeho jsem ale nedávala stejně jako Agathu Christie.... zatím mě to drží, i když mám občas období kdy mě to otravuje, nemám na to náladu a chuť. Pak mě ale zas něco nakopne ( většinou nový objektiv ) a jedu dál....

      Vymazat
  10. Alfa, jé to je tak dávno co jsem randila a chodili jsme tam do kina...
    Přeji spokojený rok 2023 a těším se na další příspěvky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělala ve Vodičkový, takže tohle bylo moje rejdiště v kinech, v restauracích, barech .... po práci jsme si vždycky s chutí někam zašli. A nebyla jen Alfa, ale i Blaník, Světozor a už ani nevím jak se všechny ty kina jmenovala. I když už jich nebylo třináct jak v třicátých letech, ale i tak jich bylo dost.

      Vymazat
  11. Ráda jsem se koukla na pražské stavby. Já jsem sice z Prahy, ale centrem pohříchu chodím v pdostatě jen "vyšlapanou" cestou do a z práce. Na Václaváku jsem byla tak před třemi měsíci a na Staromáku taky tak podobně.
    A gratuluju ke čtyřtisícovce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už s tím mám taky docela problém. Těch třicet let mimo se podepsalo na znalostech Prahy hodně. Některé zkratky které jsme vykoumali bych už ani nenašla, a jména ulic mi taky docela povypadala z hlavy....

      Vymazat
  12. Pěkná přehlídka funkcionalismu v Praze. Já jsem zatím navštívila jen vilu Stiassni v Brně a moc se mi líbila. Možná i proto, že byla zasažena do krásné zahrady. V té Praze mi to trochu připadá jako boj o moc, když jsou ty architektonické skvosty tak nalepené na sobě. Jako prosadit se za každou cenu. Nevím, zda jsem se vyjádřila srozumitelně. Ale jako jednotlivé stavby jsou pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vila Stiassni mne zaujala v seriálu Bohéma, kde suplovala vilu Vlasty Buriana. Netušila jsem ale, kde to je. Ony na tom Václaváku jsou vedle sebe jen asi ty budovy Bati a Astra. Ostatní jsou tak po té straně náměstí roztroušené. Tak šlo o prestiž, o to ukázat že moje firma je na tom skvěle. O to jde v podnikání dodnes, stačí se podívat na administrativní centra pojišťoven, ČEZu a dalších. Navíc v té době asi bylo na Václaváku pár proluk nebo domy které stály na místě těch dnešních paláců a hotelů byly nevyhovující a tak se strhly.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....