12 září 2021

Místo na kytky ...

 


.... se dnes podíváme na jednu zříceninu.
Tím tedy nemyslím sebe, ale na jednu ve zdejším okolí. Když minulý týden nevyšla chata, v sobotu jsem hlídala, tak jsem dostala v neděli dárek za hlídání v podobě společného výletu. Původní plán byl hrad Svojanov, ale díky mimořádně špatné dopravní situaci kolem Svitav jsme zvolili něco kvůli čemu tu nemusíme objíždět půl okresu a co je víc ve směru. Takže přednost dostala zřícenina hradu Litice.

Hrad založil ve 13. století Půta z Potštejna ( stejně jako hrad Potštejn) z rodu západočeských  Drslaviců. Dělí se na Horní a Dolní hrad, ten tvořilo vnější opevnění Horního hradu. Hrad měl krom hlavní brány i několik dalších bran v opevnění které ho obkružovalo. nad hlavní branou se zachovaly erby Českého království, Moravského markrabství, Horno-lužického vévodství a Kunštátského panství. A tím se také dostáváme k jeho majitelům.
Po Drslavicích se stal královským hradem, pak patřil pánům erbu ostrve, tedy Lichtenburkům a pánům z Lipé.  Nejslavnější historie hradu se začala psát za vlády Jiřího z Poděbrad kdy hrad přešel do vlastnictví Viktorína z Kunštátu a Poděbrad, a po něm jeho syna Jiřího z Poděbrad a Kunštátu. Po smrti krále Jiřího jeho majetek přešel do rukou jeho synů. Litice obdržel Boček z Kunštátu. V roce 1483 postoupil hrad svému bratrovi knížeti Jindřichu Minsterberskému. Ten se ovšem neustálým válčením ve Slezsku natolik zadlužil, že hrad i se vsí, půlkou města Žamberk, a šesti dalšími vesnicemi jakož i částí panství choceňského prodal v roce 1495 Vilému z Pernštejna. Za Pernštejnů ale hrad ztratil svůj význam, protože centrem jejich držav se stal hrad Potštejn.
Od roku 1558 hrad rychle přešel nejdřív do vlastnictví Václava Okrouhlického z Kněnic a pak do rukou pánů z Bubna a později Litic. V rukou tohoto rodu byl od roku 1562 do roku 1809. Během 18. století hrad velmi chátral. V roce 1815 přešel do vlastnictví rodu Parishů kteří jej drželi do roku 1948. Po té přešel do majetku státu. Tím že už v té době z něj byla neobyvatelná částečná ruina, ušel smutnému osudu mnoha znárodněných hradů a zámků. Od 50. let 20. století se hrad neustále opravuje. I když někdy bohužel velmi nevhodně. Dnes je opravený dvoupatrový jižní palác a šestipatrová věž k němu přiléhající. Zbytek hradu a hradeb je zachován jen ve zlomcích ....

Jak vypadal hrad za vlády Jiřího z Poděbrad


Hlavní vstupní brána hradu s vedlejší brankou pro pěší



Pohled na bránu a branku zevnitř hradu



Bez malé dobyvatelky hradu ....



... a s dobyvatelkou


Druhá brána



Zbytek hospodářské budovy u druhé brány


Pohled na část jižního paláce od druhé brány


Zbytky zdiva ze severního paláce. Ten se zachoval jen v této zdi ...


... a v této


V příštích článcích se podíváme na nádvoří, projdeme se interiérem, vystoupíme na věž a podíváme se i kolem hradu a pod hrad ...


22 komentářů:

  1. Zajímavé místo. Takové zříceniny mám ráda a je dobře, že i jim se už také věnuje pozornost ve formě oprav. Většinou jsou to dobrovolníci, kteří se o to starají. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pracuje se na něm dost, když jsme se sem před těmi třiceti lety nastěhovali, tak byl palác i věž bez střechy a pater.

      Vymazat
  2. Vendy, krásné místo. Mám ráda zříceniny a tuto neznám, takže jsem s Tebou prošmejdila každé zákoutí. Zřícenina je hodně zachovalá a hezky udržovaná. Těším se na pokračování.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak počítám že směr severovýchod východu Čech moc nejezdíš. Takže neznáš ani tenhle hrad... to je vcelku normální.

      Vymazat
  3. Vendy, hrad Litice neznám a tak jsem ráda za Tvoji reportáž z něj. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jsou tu kolem čtyři zříceniny které byly vcelku více či méně významné a tak jsou také více či méně zachovalé. Litice jsou takové nejzachovalejší, jen přes hřbet je Potštejn, ten ač byl ve své době hodně důležitý je na tom ze schátralostí hůř, navíc jeho pozdější majitel hrabě Hardubal Chamarré ho celej rozkutal, neb věřil že tam je někde podle pověsti ukrytý poklad loupeživého Mikuláše z Potštejna. Pak jsou to ještě hrady Lanšperk a Žampach. Ty už jsou opravdu jen spíš pár kamenů v nějakém tvaru. Ale ráda bych se jela na oba podívat taky.

      Vymazat
  4. Vendy,děkuji za výlet do mě neznámých míst.👍🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, však já se taky dostávám na jiných blozích taky na místa kam se asi nikdy nepodívám.

      Vymazat
  5. Na Litice rádi jezdíme, zřícenina jak má být 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano! Tak on i Potštejn je zajímavý....

      Vymazat
  6. Vendy, ahoj. Litice znám, občas tam zavítáme. Ale ráda jsem se tam podívala znovu s Tebou. Dobyvatelka jak se hezky směje ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, dobyvatelka. Ta byla teď nadšená na Karlštejně. Hlavně z cesty vlakem...

      Vymazat
  7. Vendy, děkuji za fotky. Je to spousta let, co jsem tam byli, ráda bych se tam znovu podívala.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak máš malou inspiraci pro to, podívat se tam zas!

      Vymazat
  8. Vendy, tak to je krásné a zajímavé místo. Díky za reportáž. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné a zajímavé místo s milou dobyvatelkou.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo. Je tam hezky, vyšlo nám počasí a dobyvatelka si může odfajfkovat další dobitý hrad.

      Vymazat
  10. Původní podoba hradu byla impozantní, škoda že Pernštejnům nestál zato se o něj víc starat. Alespoň věž dává vzpomenout na dřívější slávu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se těch majitelů vystřídalo víc a asi nikdo z nich neměl úplně už pak zájem aby hrad obnovovali.

      Vymazat
  11. Hrd byl ve své době opravdu mohutný. Výšlap stál za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí tady ten výšlap není tak náročný jak tomu bylo v tom Rakousku!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....