16 května 2021

Dva dny ....

 

....kdy pršelo a byla kosa, jsem na 
zahradě nebyla, a když jsem tam vlezla včera čučela jsem jak péro z gauče. Po teplých dnech přišla závlaha a všechno se najednou zbláznilo a vylítlo nahoru. Pivoňky, které jsem ještě ve středu hledala jestli rostou jsou najednou půlmetrové a mají poupata, trvalky udělaly mohutné trsy, okrasné česneky jsou před rozkvětem a azalky buď už kvetou nebo jsou obalené poupaty jen jen se rozvinout. A samozřejmě že už řádí ti hnusní slizouni. Tentokrát ne ti velcí viditelní na první pohled, ale malý černý mrchy který na zemi snadno přehlídnete. Jako první jim padla v plen nově zakoupená ostrožka, kterou budu muset ze země zas vyndat a zasadit na zbytek roku do kontejnerku aby se vzpamatovala. 
Dneska jsme s dcerou opět zajely do zahradnictví. Jak to asi dopadlo si dokážete představit .... já jela jen pro čtyři převislé muškáty a čtyři bidensy. Nakonec z toho byl nákup za osm stovek! A to byly jen letničky! trvalky nás teprve čekají. Tak mám o práci na zbytek dne postaráno ....







Když jsem se vracela z focení třešní a trnek domů, potkala jsem u jednoho domu přímo kokoříkový "háj"








23 komentářů:

  1. Do obchodních domů Hornbach, Bauhaus, Oby mám strach s chotí jezdit, protože tam vždy koupí několik dalších truhlíků s květinami a myslím, že bychom už brzy mohli otevřít pobočku květinářství.
    Vy, ženy, jste v tomto všechny stejné.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak pro mne jsou taky vélmi nebezpečné. od začátku co se tady objevily ..... a nejen kvůli kytkám.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky trnek a kokořík vidím poprvé. Snad si název zapamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že kokořík bys mohla znát s lesa, roste v takových těch keřových náletových porostech. jen je o něco menší než tahle odrůda pěstovaná na zahradách.

      Vymazat
  4. Vendy, opět tradičně krásné fotky. 👍👍 Já se dnes zabývala muškáty a středomořskou květenou, je toho nějak hodně. Potřebovala bych zajít do nějakého hobby marketu pro černou barvu, ale přesně vím, jak to skončí. Minulý pátek jsem jela jen pro hnojivo na růže.... jak to dopadlo? Nechala jsem v zahradním centru skoro tisícovku. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych toho asi měla taky víc, ale je velký problém v tom, že nemáme ani garáž ani kůlnu, kde by nemrzlo a tak to všechno musím tahat na půdu. Kvůli tomu už jsem dávno zlikvidovala durmany, ty krávy těžký ohromný prostě v jednom tahat nešly. Dokud tu byl synek, tak jsme to tahali spolu, ale když se odstěhoval, tak s mužem to bylo na zabití. Ale i tak mám vždycky ruce vytahaný jak opice a dělám to tři dny. mě čekají taky nakoupit růže, trvalky na místo těch co nevydržely to trojnásobné zatopení, nebo už byly moc staré a zabalily to. K plotu ještě nějaký keř k zapojení do stávajícího živého plotu. Akorát furt nevím co.

      Vymazat
  5. Zahradnictví se letos cíleně vyhýbám. Ani bych už neměla kam co nasadit. Kokořik se mi letos krásně rozrostl na zahradě. Krásný příští týden. K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám místa dost, ale potřebovala bych spíš nějakou koncepci. Co se týče záhonů. Letničky jsou jasné, tam to zas příští rok nebude potřeba, letos jsem je dávala proto, že mi vypadly převislé muškáty, ale udělám si zas oplégry a příští rok už zas bude materiál. Dcera říkala, že už je nechce, že chce barevné truhlíky, ale já je zas beru z toho důvodu, že přežijí i trochu delší čas nezalévané, což se hodí když odjedu na chatu a má to na starosti muž. Jak ty převislé, tak vzpřímené, a co se týče barev, letos to bude taky hodně barevné!

      Vymazat
  6. Vidím, že za kytičky neutrácím sama.To se mi líbí a zase tohle, ale všechno nemůžu mít a také už nemám místo. A také je důležité pochopení spolubydlícího. No za těch pár dní vyrostlo všechno strašně. Já jsem dnes klečela v záhoncích a domlouvala narostlému plevelu. Před několika dny tam ještě nebyl a já jsem si pochvalovala, jak mám krásnou zahrádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O plevelu mi vyprávěj! To je přímo děs. Letos jsem si po dlouhé době koupila nové fuchsie, jsem na ně zvědavá jak se jim bude dařit. jestli už zas nebude na ně moc mokro. Pořád prší, víc nebo míň a je zima. To je něco co zrovna nemusejí. I když ty staré už jsou odolnější, spíš se bojím o ty nové. Asi je zatím dám do altánku pod střechu.

      Vymazat
  7. Já jsem na dnešek natěšená,manžel mě veze do Liberce k doktorovi a potom hned do Bauhausu a Obi.Mám tyhle obchody ráda a končím vždy v zahradnickém centru.Pokochám se a ještě něco málo si dokoupím do lodžie.
    Fotografie květů a zeleně jsou moc krásné.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tahle centra mám ráda, a nejen kvůli zahradním centrům. Mne to tam baví, a nejvíc si užívám u dřeva, čuchám tu krásnou vůni....

      Vymazat
  8. Vendy, taky jsem zírala na pivoňky, mám je obrovské. A kokořík, letos poprve kvete darovaný, mám radost.
    I tobě přeji radostný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokořík mám už asi třetím rokem, a letos se tedy vytáhnul. Asi ho budu muset za chvíli dost usměrňovat, nebo dopadnu jak s konvalinkama. Za pár let mi okupovaly skoro půlku záhonu.

      Vymazat
  9. Jako péro z gauče jsem koukala taky - minulou neděli ani kvítko, ještě jsem volala mámě, že na den matek jsme jí vždycky nosily se ségrou šeříky a teď nejen, že nebyly květy, ale ani listy. Stačily čtyři dny tepla a příroda se úplně zbláznila, všude zeleno a všechno kvete :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šeřík mi tedy zdaleka ještě nekvete, i přes těch pár teplých dnů, a vypadá to, že hned tak nepokvete. Takhle pozdě mi ještě snad nikdy co ho mám nekvetl. Až rozkvete.

      Vymazat
  10. Já dnes čučela na balkoně, jak mi porostla levandule. Krásně se zazelenala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandulí sem sázela asi šest, dcera likvidovala svůj levandulový záhon, že už se jí to nelíbí. Mne spíš fakt vyvedly z míry ty pivoně a pak hosty, taky furt nic a najednou to má lupeny jak hrom.

      Vymazat
  11. Vendy, já těmto kytkám říkám familierně velké konvalinky, ale, že rostou v lesích, to slyším prvně, viděla jsem je vždy u někoho v zahradě. Pěkné snímky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to je stejnej plevel jak konvalinky, dokáže hodně rychle pro sebe usurpovat všechno místo v okolí. Tohle je kokořík mnohokvětý, a v lesích roste o dost menší kokořík vonný. Rozdíl je jak ve velikosti, ten mnohokvětý může dorůst až do 80 cm výšky, ale také v uspořádání květů. Vonný je má jen jednou řadou za sebou, mnohokvětý (jak název napovídá) ve dvou řadách vedle sebe.

      Vymazat
    2. Super info, zase jsem chytřejší. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Parádní, téměř snové fotky.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....