18 srpna 2020

Tak nevím ....

 ¨

.... jestli ten nášup kultury

vůbec nějak přežiju! Předevčírem verše a krásné písničky, včera verše a velký herecký koncert. Jak už jsem zmínila, přešla jsem při večerním sledování televize z dokumentů o přírodě (ony už se začaly dost opakovat, či byly skoro stejného tématu) na Prima ZOOM na kulturní platformu ČT art. Tak pár věcí už jsem tam shlédla dřív, koncert Rolling Stones, Pink Floyd, předminulý týden výtečný životopisný film i Brianu Wilsonovi, vůdčí osobnosti sourozenecké skupiny Beach Boys, minulý týden pro změnu jiný žánr a film o Glennu Millerovi. Předevčírem Kudykam a včera to bylo představení Král Lear z roku 2003 uváděný v programu Letních Shakespearovských slavností. 

Hra Král Lear patří k těm velmi pochmurným hrám které Shakespere napsal, dokonce je řazená jako vrchol "tragického období". Vypráví o pošetilém starém králi Learovi, který bez rozmyslu, jen na základě lichotek rozdělí své království mezi své dvě starší dcery a třetí, nejmladší, která odmítla na jeho otázku jak moc ho má ráda mu mazat med kolem úst, zapudí. Motiv ne nepodobný známé pohádce Sůl nad zlato. Ale tím to končí, protože Král Lear rozhodně není žádná pohádka se šťastným koncem, i když vlastně až do 19. století se tato hra hrála s jiným, šťastnějším koncem. 

Král Lear (jako předloha sloužila Shakespearovi legenda o keltském králi Leirovi) byl lidem velmi milován a ctěn, ale stáří a ubývající síly ho donutily svou vládu skončit a předat do jiných rukou. Těmi měly být ruce jeho dvou starších dcer Goneril a Regan a nejmladší a nejmilovanější Cordelie. Podle toho, jakou měrou mu projeví která lásku, tak velké území bude spravovat. Obě starší dcery ho zahrnuly lichotkami i když neupřímnými, ale Cordelie odmítla, protože slovy neuměla vyjádřit svou velkou a opravdovou lásku ke svému otci.

Král je tím rozlícen, Cordelii vypoví ze země a království rozdělí mezi Goneril a Regan s podmínkou, že bude vždy měsíc se svou družinou trávit střídavě u jedné či druhé. Cordelie odjíždí zarmoucená se svým ženichem francouzským králem do Francie. Ve své zlobě vyžene král i jednoho ze svých věrných, Kenta, který se zastává Cordelie a prosí krále, aby si vše v klidu rozmyslel.

Stejně jako král křivdil své dceři, i jeho rádce a přítel hrabě Gloster svému staršímu synovi Edgarovi a zahrnul láskou svého nemanželského syna Edmunda který ale svého otce nenáviděl a chtěl se zmocnit jeho majetku a jména. Proto různými intrikami vrazí mezi otce a bratra klín, otec Edgara začne nenávidět a ten se musí, aby se zachránil, převléct za blázna Toma a žebrat po království.

Jen co obě sestry dostaly oč usilovaly, začaly se ke svému otci chovat hrubě a chladně, až ho dohnaly k šílenství. A tak králi, ke kterému se nepoznán dostal Kent do služby aby ho chránil, a jeho šaškovi nezbývá než bloudit zemí. Na své pouti se setká se zapuzeným Edgarem. 

Mezitím se i obě sestry rozhádají a začnou mezi sebou bojovat navzájem, a rozvrací tím celou zemi. Do svých půtek zapojí i Edmunda, kterému manžel Goneril udělil titul hraběte z Glosteru, poté, co jeho otce za pomoc králi chytí, mučí, a poté ho oslepí. O bojích se dozví i Cordelie a vytáhne s vojskem otci na pomoc. Dojde k bitvě ve které Britové vyhrají, nicméně Cordelii se podaří s otcem setkat. Jen na chvíli, poté je Edmundem zajata a oběšena. Obě sestry se navzájem otráví a král umírá zármutkem nad smrtí Cordelie. Edgar najde svého oslepeného otce, odpustí mu, ale ten mu zemře na následky utrpení v náruči, Edmunda zabije ve vzájemném souboji a spolu s manželem Regan, který zůstal věrný králi a Kentem se ujímá vlády v rozvrácené zemi ....

Téma velmi temné, ovšem vyvážené opravdu neskutečným hereckým koncertem Jana Třísky v roli Leara, kterému ovšem skvěle sekundují Jan Kačer jako Gloster, David Suchařípa jako Kent, Jiří Langmajer v roli Edgara a David Prachař jako šašek. Trochu upozadění zůstávají Igor Chmela jako hrabě z Cornwallu, manžel Guneril nebo Jan Novotný v roli hraběte z Albany, manžel Regan a Andrej Jastraban jako Edmund. 

 Rolí dcer se zhostili Jitka Schneiderová jako Guneril, Eva Elsnerová v roli Regan a Cordelii si zahrála Klára Oltová. 

Přiznávám, že chvílemi z těch dvou a půl hodin představení jsem nevnímala moc text, ale jen sledovala opravdu úžasné herecké umění Jana Třísky, hraní opravdu až na krev, protože pro skoro sedmdesátníka, byť v kondici o které bylo všeobecně známo že je skvělá, to muselo být opravdu náročné, neustále lézt po žebříku dolů a nahoru, pohybovat se v hromadě písku... lze jen litovat že jsme byli dlouhá desetiletí ochuzení o jeho divadelní a filmové zrání dlouhou emigrací. Toto představení se proslavilo i trochu lechtivou hereckou akcí, kdy se Jiří Langmajer v roli Edgara/ blázna Toma na jevišti svlékne zcela do naha a Jan Tříska jako šílený král ho následuje, a strávili tak pár desítek minut křepčící a tančící po jevišti zcela nazí... Pamatuji si, že se o tom vedli velké spory jestli musel režisér Martin Huba zajít tak daleko. 

Suma sumárum, představení skvělé, ale dost vyčerpávající po psychické stránce daným tématem, zahrané tak mistrovsky, že vás i proti vaší vůli do sebe vtáhne tak, že ani nevnímáte obrovský náklad veršovaného textu (za dva dny už to byl opravdu náklaďák veršů). Nicméně nevím, jestli ještě někdy bude na Shakespeara nálada. Určitě ne na jeho tragické období. Teď si doufám trochu odpočinu pro změnu u dobrých hudebních počinů, které by měli tento týden na artu dávat.


David Prachař jako Šašek

Jan Novotný, hrabě z Albany a Eva Elsnerová jako Regan

David Suchařípa jako Kent

Klára Oltová jako Cordelie

Jitka Schneiderová jako Guneril a Igor Chmela, hrabě z Cornwalu


34 komentářů:

  1. Je to dost zajímavý kanál ČT. Také mě nejednou mile překvapil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mu nějak dřív nevěnovala pozornost, navíc nám tu ani nešel. Až teď v posledním půlroce jsem se na něj zaměřila víc a začínám ho využívat. Ono taky je naprd, že program se dozvím až někdy o půl osmé, kdy se s déčka stává art.

      Vymazat
  2. Na ČT art se nedívám. Mám ráda cestopisné pořady, ale máš pravdu, že se opakují. Uvidíme, co nám přinese podzim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono čeho je moc, toho je příliš, sledovat celý večer dokumenty o moři jeden den, druhý den zase celý večer tématicky věnovaný pralesům nebo dinosaurům či válce už opravdu není ono.... Většina je na stejný námět a to se za chvíli přejí.

      Vymazat
  3. ČT Art mne zatím nezlákal, je pravda, že jsem se více dívala na prima ZOOM na pořady o zvířatech a z přírody. Jelikož však u nás nemám možnost pravidelně chodit do civadla, čož v minulosti bylo díky zájezdům z práce do Zlína, možná jsi mne zlákala i na tutoi stanici. Tak torchu mi děj ze začátku připomněl pohádku Sůl nmad zlato, ale tam se nakonec vše v dobré obrátilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem to taky psala, že to může připomínat Sůl nad zlato. A i to, že až do 19.století se to hrálo se šťastným koncem. Tedy jaký byl, to nikde není psáno...

      Vymazat
  4. Od té doby, co nás odstřihli od signálu, jsme i bez základních kanálů, takže televize u nás nehrozí. Zvláštní je, že chytáme regionální televizi z Ostravy z druhého konce republiky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To odstřižení mi hrozí od příštího týdne, tak doufám že muž do té doby než se vrátím z místa se signálem koupí set-topbox...

      Vymazat
  5. No docela slušný horor..

    OdpovědětVymazat
  6. Na Artu se najde vždycky něco zajímavého. Jen jsem teď trochu v letu a televizi nestíhám.

    OdpovědětVymazat
  7. Na ČT art už nedám dopustit a vždy si hlídám program,protože jsem shlédla pár úžasných hudebních pořadů.Ze začátku jsem ho ale hodně přehlížela.Divadlo je pro mě vždy velký zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už koukám dopředu abych něco neprošvihla...

      Vymazat
  8. Já tedy na Art koukám dost ráda, ale vybírám si. Mnohdy jsou tam hotové zapomenuté řernobílé poklady. A co se týče pana Shakespeara, na něj skutečně musí být nálada. Ale tak je to asi se vším. Někdy to sedne a někdy zase ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna včera jsem na takový černobílý hudební poklad narazila. Na Vysílá studio A. Z roku 66. Přiznávám že ten televizní Král Lear bylo vůbec první dílo z pera Shakespearova který jsem viděla. Jinak jsem je spíš četla v takovém zpracování které je přibližovalo odrostlejším dětem a pak i dospělým. A ne, komiksy to nebyly 😜

      Vymazat
  9. Hned z první fotky mi jde mráz po zádech. Byl to naprosto strhující zážitek. Přebásnění pana Hylského je naprosto dokonalé!
    Vendy, děkuji za perfektní rozbor a připomenutí!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo... Byly chvíle kdy mi mráz po zádech běhal taky...

      Vymazat
  10. Vendy, hry Shakespeara jsem viděla několikrát na živo při Shakespearovských slavnostech na hradě. Viděla jsem hrát právě v Králi Learovi i pana Třísku a byl to koncert. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát opravdu na ně musí být nálada. Anebo velká zvědavost a chtít si tu klasiku klasik "ochutnat".

      Vymazat
  11. Program ČTart sleduji. Ne že bych se dívala každodeně, ale vybírám si pořady stejně jako na jiných programech. Bohužel Krále Leara jsem musela oželet. Byla u nás návštěva. Tak jsem si ho připomněla tady u Tebe.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nekoukám denně, ty dva dny po sobě byla výjimka. Ale včera večer jsem jen tak přepla a dozvěděla jsem se nejen hodně zajímavé informace ale si i připomněla písničky z šedesátých let Neckáře, Matušky, Pilarové a jiných.

      Vymazat
  12. Tříska je stále perfektní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v hereckém nebi určitě zdárně sekunduje těm Mistrům kteří tam odešli před ním....

      Vymazat
  13. Tak to je opravdu pěkný nášup kultury. A stačíš to vstřebat? Já když jdu do divadla nebo na koncert, tak z toho zážitku žiji ještě pěkně dlouhou dobu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vstřebávám to dýl, ale když o tom píšu tak to díky tomu i líp v sobě zpracuju...

      Vymazat
  14. Vendy,jen že mi to zítra nevyjde. Škoda, užijte si to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, holt se nedá nic dělat. Plány jsou od toho aby se hatily😉

      Vymazat
  15. Vendy i já si užívám poslední dobou tento kulturní kanál 😊a divadelní představení přímo zbožňuji. A od krále Leara jsem se nemohla odtrhnout. Úžasný zážitek 💙💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za poslední týden jsem si tam našla (tedy pro mne) zajímavý jen jeden program, nicméně to neznamená že bych ho zase zavrhla. Spíš bylo to co by se mi líbilo až dost pozdě a já jsem na dovolený po těch hektických měsících byla tak unavená, že jsem usínala skoro za chůze, tak jsem spíš spala než koukala....

      Vymazat
  16. Vidím, oč přicházím tím, že se na TV nedívám.
    Krále Leara s Janem Třískou si také pamatuji tím, že se hodně psalo o nahotě, ale já bych dal přednost tomu, kdyby tam vystupovaly nahé krasavice :).
    Kdysi jsem viděl Krále Leara ve filmové adaptaci, ale je to už hodně dávno,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahatejma babama se hemží všechno, ale nahatý chlapy ve filmu neuvidíš. Natož na jevišti! Ono vzniklo mnoho filmů na toto základní téma, třeba Kurosawa se v něm inspiroval pro film Ran, a spousta dalších režisérů to základní téma použilo. Pro BBC vznikl televizní film s Laurencem Olivierem, a v roce 2018 vzniklo zatím poslední filmovotelevizní zpracování v hlavní roli s Anthony Hopkinsem a Emmou Thompson v roli Goneril, Emily Watson jako Regan a Florenc Pughová hraje Cordelii.

      Vymazat
  17. Král Lear byl vždycky tragický, zaujala mě zmínka, že se hrál s lepším koncem - kde?
    Podoba se Solí nad zlatem je zřejmá, jen v té pohádce nikdo neumírá a vyhnaná je pouze králova dcera.
    Že máme dobré herce, zejména starší gardu, o tom není pochyb. Ti noví už to mydlí jen v seriálech a podle toho to s úrovní herectví vypadá.
    K nahotě bláznů - režisér nemusel až tak daleko zajít. Jenže dnes je populární, jít až za hranici extrému a říkat tomu provokativní umění. Které je většinou jenom provokativní.
    Vybavuju si i nahotu Robina Williamse ve filmu Král rybář, taky tam poskakoval nahatej po parku (že by se rejža inspiroval touhle scénou?) - ale byl zabírán decentně zezadu :-)
    Na čt art jsem občas zabrousila a docela lituju, že mi nefunguje video včetně funkce nahrávání, už bych měla asi pořádnou dávku kazet. Opery s titulky, takže člověk ví, co se tam zpívá, různé hry i pořady. Mají opravdu dobrý repertoár, a čt 2 se taky po večerech pochlapuje se starými dobrými filmy.

    OdpovědětVymazat
  18. " V období po restauraci Stuartovců, se Král Lear často hrál se šťastnějším koncem, protože publiku se nelíbil temný a depresivní tón hry, ale od 19. století se hraje v původní verzi a je považován za jeden z vrcholů Shakespearovi tvorby" .... tolik teta Wiki. Mě nahota na jevišti nevadí, pokud to nějakým způsobem ještě podporuje děj, a v tomhle případě tomu vlastně i bylo. Myslím si, že pro ty herce to je mnohem těžší než pro diváky. A kdo ví, třeba to tak i Shakespeare napsal, jen prudérnost různých dob to změnila. I když tohle zpracování pod režií Martina Huby je modernější i v úsporných kostýmech.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....