12 června 2020

Od květů si ...






.... dnes odskočíme do hmyzí říše. 
I když kvůli květu vznikly právě tyhle fotky. Všimla jsem si, že se klube květ máku a jak jsem se k němu sehnula, uviděla jsem tam něco co mne hodně překvapilo. Lišaje. Jmenovitě Lišaje vrbkového. Hodně mne překvapilo že tady, jeho místo výskytu je v Polabí, Českém krasu a na jižní Moravě na Hodonínsku. Je to po drvodělce a jednom druhu otakárka, který jsem zatím nebyla schopná určit, protože se mi ho nepodařilo dosud nafotit třetí hmyzí návštěvník z teplejších lokalit naší republiky který se tady ukázal. Drvodělka už je tu stálou návštěvnící, tak se uvidí jak to bude s těmito dvěma ....


Fotek je trochu víc, snažila jsem se ho zdokumentovat ze všech stran a poloh




Lišajovití mají úžasný chlupatý kožíšek



Ale i roztomilý xichtík







18 komentářů:

  1. Vendy, tak to teda smekám. Ještě jsem lišaje neviděla. No je fakt, že blbě vidím, ale jak píšeš, i ty jsi byla překvapená výskytem ve vaší oblasti. Klima se mění, na severu pěstujeme melouny a tak asi budeš na tohoto tvorečka nařážet častěji. Kožíšek má fakt pěkný, hezky barevný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na mapu která se vázala k pozorování autorem fotek na webu, psala jsem mu a on mi poslal odkaz na mapu výskytu oficiální. No pár pozorování v Pardubickém kraji je, nicméně hodně skromných. A ještě mi řekl o skupině na FB kde dávají lidé fotky z pozorování jakýchkoli motýlů a z jejich stránky je pak přebírá Entomologický ústav a zanáší je do map výskytu. Jinak určitě ses už s jedním zástupcem lišajů mnohokrát setkala. Dlouhozobka svízelová totiž taky patří mezi lišaje. Já měla na blogu ještě fotky lišaje borového.

      Vymazat
    2. Na tu skupinu na FB dávám odkaz skoro do každého příspěvku o motýlech.Jsem rád,že jsi se přidala!

      Vymazat
    3. No vidíš, já to nějak nekapírovala....

      Vymazat
  2. Krásně jsi ho zachytila. Tohoto jsem u nás ještě neviděla, ale loni mi přistál v obýváku na benjamínku přástevník medvědí. Jenže než jsem ho stačila nafotit, tak ho aktivní manžel vyhnal zase ven...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tu v lese fotila lišaje borového, šla jsem na houby, sehnu se pro jednu a koukám vedle takový ohromný motýl. Tak jsem ho taky, protože byl takový klidný vyfotila, různě ho pošťuchovala aby se pěkně natočil a on skvěle spolupracoval. Mě se tu jednou na zdi usídlila pernatuška šípková.Taky jen jednou, pak už jsem jí nikdy neviděla.

      Vymazat
  3. Lišaje vidím poprvé a je krásný. Moc hezky jsi ho nafotila.





    m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ukazoval fotky z chaty manžel, když mu vlítnul dovnitř a usadil se na stropě. Takže teď jsem ho poznala hned.

      Vymazat
  4. To se nedivím, že je mu s takovým kožichem v Polabí horko :-).

    OdpovědětVymazat
  5. To je tedy úlovek a ty úžasné detaily.Já jsem ráda,když tu někde poletuje žluťásek a nebo bělásek.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí se nechal zcela bez odporu fotit... je fakt, že už dva roky tu moc motýlů na zahradě nepozoruju. Budu si muset zasadit motýlí keř, aby bylo co fotit ;-)

      Vymazat
  6. Jsi velmi pohotová a trpělivá fotografka!
    Vendy, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A on byl vélmi líný. Takže mi vydržel pěkně na jednom fleku než jsem ho nafotila. Dokonce neulétl ani když jsem ho vzala do ruky protože jsem ho chtěla z volné plochy schovat někam pod střechu před dešťěm. Druhý den už v květináči kam jsem ho dala nebyl.

      Vymazat
  7. Krásný úlovek!!! Gratuluji!!!
    Zatím jsem neměl tu čest se sním potkat. Letos to u mě vypadá na zabitou sezonu. Nemám čas ani na ty motýly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně poprvé, ale jak jsem psala v předchozích komentech manžel ho fotil už jednou na chatě. Ale lišajové, tedy krom dlouhozobky, se fotí celkem dobře. No já mám letos s motýlama taky plonkový konto.

      Vymazat
  8. Krasavec. Chmýříčka na křídlech, jako samet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lišajové jako všichni noční motýli jsou pěkní huňáči

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....