20 května 2020

Utěšená je ...




.... ta naše česká země. Myslím tím napohled. To co s ní s v ní provádí hrstka lidí teď nechám stranou, byť následky jejich činnosti jsou v krajině nelze nepřehlédnout, a tím myslím ten žlutej babišův mor. Když jsme jeli z chaty směr Bílina, jako vždy, když jedu tímto směrem mne uchvátí pohled na České středohoří. Ten kontrast náhle se zvedajících kopců po fádní polabské rovině je fascinující. Nejsou moc vysoké, až na Milešovku, Sedlo a Lovoš mají plus mínus kolem pětiset  metrů nad mořem. Jenže tu monumentálnost jim dodává právě ta absolutní okolní rovina. Znám pohled spíš z dálnice na Ústí nad Labem, kde dominuje Říp a již zmíněná Milešovka a Lovoš, doplněné zříceninou hradu Házmburk, jenže když jedete směrem na Louny, těch kopečků je tu náhle mnohem víc. Zde dominuje krajině Raná, Mekka všech českých rogalistů a paraglidistů. Naproti ní je zas jiná lokalita, která pro změnu na jaře přitahuje všechny fotografy. Kopec Oblík s jeho obyvateli hlaváčky jarními a konikleci. Ony ty kopečky nejen že vypadají hezky, ale mají i poetická jména. Oblík, Vraník, Hlaváč, Milá, Kočičí vrch, Raná, Srdov, Panna .... Je tu krásně a je smutné, že kvůli pár místům, které bohužel dehonestují celý kraj jsou právě severní Čechy brány jako nějaký fuj kraj. Fuj chemie, fuj doly, fuj celý kraj. Jenže tomu tak není, je tady stejně krásně jako všude jinde. A přiznávám, že i já z toho byla hodně překvapená ....




Trojvrch Rané a za ní Oblík



Trojvrch Raná


Oblý Oblík








České středohoří celkově stojí za to vidět. Ať z jednoho vrchu, či si dáte výlet na vícero míst...

22 komentářů:

  1. Vzhledem k faktu, že tu skoro 50 let žiji přesazená z Moravy, mohu jednoznačně říct, není to pravda.
    Chemický průmysl zde skomírá, další odvětví také, nu a těžební oblasti se tak nádherně rekultivují, viz. kouzelné a nedostižné jezero Milada. Průmysl zde není problém, je to složení obyvatelstva.
    V devadesátkách se sem nakumulovaly složité sociální skupiny a nejen romské, je zde nejlevnější kupní síla bytů v republice. A ten šmak špinavých severních Čech je tu citelný na každém kroku.
    Krajina je nádherná, rozmanitá a nabídne neuvěřitelné panoramata, což se ti zadařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já svoje povídání víc soustředila na krajinu celkově. Ta zde má hlavní roli, nicméně i o ní je spousta lidí přesvědčená že prostě sever je hnus. A možná že směrem k hranicím tomu tak i je, tam kde jsou stále ještě v činnosti povrchové doly. Viděla jsem to jak tam, tak i z druhé strany v Horní Lužici. Je už něco jiného složení obyvatel, byť se týká velkých měst jako Ústí, Most, Litvínov, Chomutov ... to jsou vlastně ta nejprofláknutější, a ta bohužel celému regionu dělají nehezkou reklamu a díky nim je vlastně celá oblast braná jako špinavá. Ale že sem patří i Jizerky, Lužické hory, krásné České Švýcarsko, to si vlastně málokdo uvědomí. Prostě jak říkáš, je to ten šmak špinavých severních Čech který jim tyhle aglomerace dávají.

      Vymazat
    2. Stoprocentně souhlasím

      Vymazat
  2. Vendy, děkuji za nádherné fotky! České středohoří znám jen z dálnice při cestě většinou do Teplic nebo Drážďan. Kochám se už docela dlouho si říkáme, že je potřeba nejen projíždět, ale i se zastavit, poznat, podívat se.
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky víc znám tu část kdy se jede po D8. Proto jsem byla tak překvapená když jsme jeli směrem od D7 a na Louny a Žatec, kolik těch kopců a kopečků tam vlastně je. Jak jsem zjistila na netu, je jich celkem 58, což je víc než v celých podstatně vyšších a rozlehlejších Krušných horách.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Vendy, díky za krásné fotky ze severních Čech. Nikdy jsme tak daleko nezavítali a tak jsem ráda, že jsem poznala další místa naší krásné země. Vím, že se krajina po těžbě uhlí rekultivuje, viděla jsem fotky jezera Milada u Simči. Snad se časem změní i mínění o severních Čechách, nebudou brány jako špinavé. Alespoň já si to nemyslím.
    Měj pěkné dny. Růža

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotografie. Všechno je to o tom, že severní Čechy dlouhé roky vydělávaly na celou zemi, která bohatla ale tento kraj zůstal nejchudší pořád a pořád se to nemění. Platy tu patří mezi nejnižší a vždy to tak bylo. Už za totality tu byly mzdy na třetinové úrovni proti Praze i ostatním krajům. Pořád to je stejné a mladí lidé odtud utíkají za vyššími příjmy jinam. A krásná krajina je tu neudrží. Bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je velká pravda, to je prokletí míst, kde se našlo cokoli co se dalo vytěžit a zpeněžit. Stejně jako Ostravsko a Slezsko. I tam jsou určitě krásná místa, jsou tam Beskydy, ale taky díky pár městům je Moravskoslezský kraj braný jako ošklivý, plný průmyslu. I když i tam už silně skomírá....

      Vymazat
    2. Já spíš chtěla hlavně říct tím článkem to, jak právě taková města dokáží měnit pohled lidí na celek, na krajinu, na to chtít nebo nechtít jí poznat hlouběji a víc. Že to nejsou právě jen ta průmyslová místa, ale podstatně větší část že je pohledná a má své velké kouzlo.

      Vymazat
  6. V Českém středohoří jsme trávili týden dovolené a pořádně ho prošlapali. Jakožto Hanačku mě kopce fascinují a ty ve Středohoří zvlášť.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že Hanákům i krtina přijde jako velký kopec ;-)... ne, to je sranda, ale já mám kopce taky ráda. Na pohled. Nerad do nich šlapu na kole a lezu .... a ty ve středohoří jsou sakra příkré!

      Vymazat
  7. Vendy, je u vás krásně a ten žlutej babišův mor je i u nás, na jihu. Ten je prostě všude.
    Nádherná panoramata jsi nafotila. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle není u nás, jen jsme jeli za chovatelkou do Bíliny. U nás všemu vládne železnice. Všude jí vidíš, všude jí slyšíš. Jsme taková zvláštní enkláva, ještě ne echt Morava, ale ani ne hory. Dál, pak směrem k Orlickým horám už je to jiné. Mnohem hezčí, ale také chudý kraj. Velké štěstí ale i neštěstí je to že tu není a nikdy nebyl průmysl. Jako klasický podhorský kraj, kde se všechno věnovalo textilní výrobě nebo niťařině. To všechno převálcovaly šmejdy z Číny a všechno skončilo. Kdo nedělá na dráze, tak má k dispozici jen tři nebo čtyři fabriky či malé fabričky v nejbližším okolí. Krom Litomyšle, kde je Adfors pak jedině Kvasiny a Škodovka. Jak už jsem říkala, řepka mne nesmírně štve, ale při focení je to dost fotogenický prvek.

      Vymazat
  8. Musím přiznat, že líp než tuhle oblast znám asi i Japonsko. Párkrát jsem tímhle krajem profrčel, když jsem spolupracoval na jednom projektu v Mostě, ale prochozený ho tedy nemám. To si nechám na později, až se mi nebude chtít jezdit jinam :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaký ten školní výlet, cesty do Němec, občas s dcerou při její práci a teď přibude i občasné ježdění do Bíliny. To je také celá moje znalost Severu. Bohužel když se člověk zamyslí, tak zjistí, že zná lépe cizinu než svou zemi. Dobře dělal Mácha, když po ní chodil pěšky a poznával jí. Možná letos se to trochu aspoň změní, i když na to, aby jsme jí poznali a vzali na milost by jsme potřebovali mít zavřené hranice mnohem déle.

      Vymazat
  9. Vendy já moc děkuji za tak nádherné fotky... příroda je tak kouzelná..tedy až na tu žlutou barvu 😊..Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že řepku nemusím z mnoha důvodů, nicméně když člověk takhle občas fotí krajinu, musí uznat, že v ní vypadá velmi fotogenicky....

      Vymazat
  10. Vendy,nádherné fotky,ale ten kout moc neznám,i když jsem kdysi byla v Mostě,ale žít bych tam nechtěla,ani v Chomutově ani v Ústí.Jsem ráda v Českém ráji,máme se tu dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkám že jsem znalec severu, ale v posledních pár letech jsem tudy dost projížděla a znala jsem právě tu část krajiny směrem na Ústí. A tam je v bezprostřední blízkosti D8 taková trochu zvláštní. Sice krásná část s Milešovkou a ostatními kopci, ale také s viditelnými stopami průmyslu. S dcerou jsme díky její bývalé práci objížděly Litvínov, Chomutov nebo Ústí a to nebyl opravdu vůbec hezký pohled. Ale právě proto, že to jsou tyhle průmyslové oblasti. Jenže ty bohužel zastíní všechno hezké kterého tu je víc. Je to prostě demografický problém. Když jsem jela do lázní Mšené, projížděli jsme vesničky kolem Slaného, v krásné krajině, ale byly vybydlené. Hrůza. A proč? V osmdesátých letech, když se stavěl nový Žižkov, dělalo se metro a bouraly se domy v lokalitách kde žilo mnoho Romů, všechny stěhovali právě do těhle vesnic. A co z nich dokázali udělat je jasné. Takové Zlonice, místo kde pobýval velmi rád Antonín Dvořák a napsal tu i skladbu Zlonické zvony, jsou ves jak v pohraničí po válce. Možná že se to už zase zlepšilo, byť před třemi roky to ještě podle toho co mi vyprávěl jeden usedlík z Mšeného bylo snad ještě horší. Český ráj měl výhodu v tom, že tam nikdy nebyl žádný průmysl. Aspoň ne v takovém rozsahu jako právě na severu.

      Vymazat
  11. Nádherné pohledy na krajinu. Jen netuším, proč všichni mluví o řepce, jakoby byla Babišova. Sice ho úplně nemusím, ale řepku tu máme kvůli dotacím EU. Podíl skutečně Babišovy řepky je malinký ve srovnání s jinými. Všichni nyní pěstují řepku. Na brambory a obilí dotace nesjou, tak proč se tím zabýrat. Ale je fotogenická v krajině. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na Babiše se to hlavně hází proto, protože než se tu on objevil s Agrofertem, té řepky se pěstovalo mnohem méně a jen na potravinářské účely. Teď se právě díky EU a jejímu nařízení o přidávání do paliv tu rostlinou složku pěstuje ve velkém. Zelený terorismus a jeho nařízení. Proto i EU dává takové dotace. Proto taky musíme dovážet brambory až z Egypta, a ne si je smět pěstovat. Proč Poláci můžou? Jsou soběstační v celém zemědělství a ještě vyvážejí. No uměli si v EU vydobýt určitá pravidla, to ti naši blbečci jen mlčeli a kejvali....

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....