07 února 2020

Všichni jedním směrem ...








Musím říct, že hadovka smrdutá je stejně prapodivná houba jako je její název. Na chatě se s nimi setkávám velmi často, stejně jako tady. Na jejich přítomnost vždy upozorní smrad jak z mršiny. A aby ne, jejich rozmnožování se spíš přibližuje ke květinám než k houbám. Kytky opylují včely, hadovky mouchy. Smrdí právě proto, aby ty mouchy přilákaly, ony na nich zblemcali ten smrdutej rosol a při přeletu ne nad kukaččím hnízdem, ale na druhou smrdutku potlapaly jí nožkama obalenýma tím rosolem a tak jí dopomohly k rozmnožení. Když oblížou celou hlavičku, zbude už jen nesmrdutá houba vypadající jako smrž - albín. A ačkoli se to nezdá, hadovka ve stádiu tzv. vajíčka (opravdu vypadá jak rosolovité vejce nějakého  zvláštního tvora) je brána jako jedlá. Nevím, nemusím zkoušet všechno ...

17 komentářů:

  1. U rodičů na Plzeňsku ve stráni pod zahradou také rostly... Fascinující houba. Ale v dětství jsem se jí trochu stitil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dlouhá léta jsem jí znala jen z atlasu, občas cejtila v lese smrad, ale říkala jsem si že to je asi nějaká chcíplina. Až tady u nás jsem jí zaregistrovala na vlastní oči i nos. A pak samo na chatě.

      Vymazat
  2. No, krásně jsi to popsala a vyfotila. To byla čirá náhoda???Tak jsem zvědavá, zda-li se komentík zobrazí, protože na blogu to opět nejde. Ach jo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehle, zde to funguje....

      Vymazat
    2. Myslíš jako že čirou náhodou bylo všechno jedním směrem? Ano, ale na to jsem přišla až když jsem tu fotku stáhla. Primárně jsem fotila hlavně tu houbu, ale pak v počítači jsem si všimla toho jak je všechno pěkně poskládané do jednoho směru. Tady jsem za ty dva roky zaznamenala jen jeden chvilkový problém v nahrávání fotek, jinak všechno zatím (ťuk, ťuk,ťuk) běží jak na drátkách!

      Vymazat
  3. No, tak tys tady mohla, VendyW, gurmánsky básnit - a nic?? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No děkuju, ale některé gurmánské zážitky si opravdu klidně odepřu....;-)

      Vymazat
  4. Děkuji za botanickou chvilku, netušila jsem. Ale připomněla si mi, že moje děti milovaly LP Vašek (Neckář) vypravuje. Tam byla pohádka o hadovce smrduté :o)
    Vendy, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě jsem zapomněla poděkovat za nabídku čemeřice - jak už jsem psala u sebe - moc děkuji, je to milé, taková nabídka se neodmítá. Pokud tedy nemáš nikoho, koho by si podarovala, budu moc ráda.
    Moc díky, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, já je až bude tepleji a rozmrzlá zem vytahám, zasadím do kontejnerku a pošlu. A mám jich tu tolik, že budu mít i pro dceru. Pokud je opravdu včas neostříhám, což se mi moc nechce, protože ony jsou vždy plné květů a dělají parádu hodně dlouho, jsem pak úplně zaplavená semenáčky.

      Vymazat
  6. Hadovku smrdutou znám od dětství. Chodívala jsem s babičkou na houby a bylo místo, kde byl ten ,,smrad" nejde napsat zápach, tak silný, že já když cítím něco nepříjemné tak říkám: fuj, to páchne jako hadovka smrdutá :-).
    Prima fotka!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy když jich je opravdu víc pohromadě, nedá se jejich naleziště "přečichnout"!

      Vymazat
  7. Poprvé jsem ji viděl na vlastní oči až celkem nedávno, když jsem se přestěhoval do Dobřichovic, protože v místech, kam jsem chodil dřív na houby, vůbec nerostla. Zajímavá, ale nekoštoval bych :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam kde jsme jezdili na chalupu jsem jí neviděla nikdy, až teprve tady a pak na chatě.

      Vymazat
  8. Zvláštní, a co to má nahoře? Vypadá to jako nějaká nálevka masožravé rostliny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím, ale určitě hadovka není masožravka. Ta ty mouchy naopak potřebuje!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....